Šta je novo?

nepotrebni procesi

steelboy

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
304
Ljudi imam jedan prob a to je da pri instalaciji win u task menageru sam vido da mi se pokrenulo jedno 32-33 procesa a pri instalaciji ostalih programa broj se popeo na 42.Ja bih hteo da pitam kako mogu da neke procese koji nisu vazni a ukljucuju se automatski da iskljucim i koja su njihova imena. Veliko hvala.:type:

Okaci listu aktivnih procesa (HijackThis log najbolje, ali moze i screenshot iz Task Managera) pa da vidimo sta moze da se gasi.

Run ->services.msc

Ево ти овде описани сервиси па види шта ти одговара...

Prilozi

Okaci listu aktivnih procesa (HijackThis log najbolje, ali moze i screenshot iz Task Managera) pa da vidimo sta moze da se gasi.

41716597ei8.jpg

Evo to je sto je ukljuceno i sve ukupno iznosi oko 600mb rama. Sta i kako da iskljucim od nepotrebnih procesa????:wall:

Po mom mošljenju trebao bi da ugasiš sveo ove procese koji počinju sa "g", mislim skoro sve. To ti je sigurno od nekih drajvera, neki nusprodukti nepotrebni. A inače ako brišeš neke procese to radi samo ako su pod tvojim user name-om, odnosno ako u koloni user name ne stoji system.

Gasi sledece:

gXXXX (sve) - verovatno driveri za tastaturu ili nesto sl.
mDNSResponder - obicno ima veze sa iTunes-om, mozes da ga gasis.
ULCDRSvr - Ako se dobro secam, vezano za PowerDVD, savrseno ti ne treba.
SCHED - ne znam sta je, neki scheduled task, ali ti verovatno ne treba.
aawservice - Ad-Aware-ov rezidentni modul, ugasi ga i pokreci po potrebi.
DEAMON - DeamonTools, ugasi ga i pali po potrebi.
CTFMON - Neka glupost od MS Office-a, ne treba ti.
realsched - update Real Player-a? Ne treba ti.
GrooveMonitor - Takodje neka glupost MS Office-a, gasi.
jusched - Java update schedule, gasi.
UnlockerAssistant - Unlocker sistemskih fajlova, verovatno ti je trebalo za nesto. Gasi i pali kad ti treba.
LClock - Vista wannabe satic, gasi. Mnogo je ruzan.

Ima tu jos stvari koje ti mozda ne trebaju (TV karta schedule, ATI driveri, neki servisi), ali ovo je dosta za pocetak, ubices bar 20 procesa.

Topuz aj mi reci samo da ih nebi non stop iz task menagera gasio,kako da ih skroz ugasim da se ne pali pri resetovanju kompa svaki put. Jel postoji neki program koji automatski sve to odradi sam ili moram ja to manuelno da radim.Uzgred hvala puno i za ovo.

Poslednja izmena:
Pa izbaci ih iz startupa
run-msconfig

Gašenje servisa

Gašenje servisa (ispred sebe imam win 2000, pretpostavljam da je i na xp-u isto):

Start - Control panel - Administrative Tools - Services:

U koloni startup type, klikneš desnim dugmetom na servis koji hoćeš da izmeniš pa Properties, kada se otvoti prozor klikneš na stop pa u padajućem meniju za Startup type izabereš "Disabled" i tako za svaki servis koji neces da se pokrece sa Windowsom.

Ja sam Process Explorerom vrlo nezadovoljan, a evo i zašto. Kad mi neki program pobrljavi Process Exploreru treba milion godina da se podigne, ako se uopšte podigne. Znači, ne omogućava mi bitnu stvar, da ubijem proces koji mi je zakočio mašinu (pri čemu mašina radi, nije zaglavljen OS).

Pre neki dan mi se to desilo i ubio sam proces sličnim programom iz TuneUp Utilities (koji se takođe dugo podizao, ali se makar podigao, Process Explorer se pojavio tek kad sam već ubio problematični proces).

Zna li neko neki sličan progam koji radi sa realtime prioritetom i koji će se dići odmah? Ne mora da ima sve funkcije, samo mi je bitno da mogu da ubijam podivljale procese.

@wiz011: a da startuješ Process Explorer i držiš ga minimizovanog u tray-u? Ja tako radim (podiže se sa sistemom u minimized stanju), i dostupan je na klik.

Zna li neko neki sličan progam koji radi sa realtime prioritetom i koji će se dići odmah? Ne mora da ima sve funkcije, samo mi je bitno da mogu da ubijam podivljale procese.
A sta fali task manageru u takvim slucajevima?

A sta fali task manageru u takvim slucajevima?
Ne fali mu ništa ako se promptno diže, ali trenutno je Process Explorer postavljen tako da zamenjuje Task Manager i ja ne znam kako da ga podignem, pošto taskmgr u komandoj liniji ili Run dijalogu sad podiže Process Explorer.

10x, pogledaću. Najveće razočarenje je to što se program Service Controller u opisanim situacijama diže veoma brzo i ispiše mi sve procese ali, avaj, ispostavilo se da nema opciju da ih ubije. Jeste da mu je glavna svrha baratanje servisima (za to ga i koristim) ali me je iznenadilo da nema opciju ubijanja procesa kad mu je već dodata i nekakva task manager funkcija (u početku to nije imao). Možda ima novija verzija.

Ne fali mu ništa ako se promptno diže, ali trenutno je Process Explorer postavljen tako da zamenjuje Task Manager i ja ne znam kako da ga podignem, pošto taskmgr u komandoj liniji ili Run dijalogu sad podiže Process Explorer.
Pretpostavljam da si zamenio exe fajl, mozes da uzmes od nekoga originalni taskmgr.exe, zamenis ime u npr. taskmgr2.exe i pokreces preko run-a sa taskmgr2.

Da, to je i meni palo na pamet... Pa ne moram da uzimam od nekoga, mogu da izvučem iz Win instalacije, a mogu i da kažem Process Exploreru da vrati default, uzmem šta mi treba pa onda opet stavim Process Explorer.

Mada... Kad razmislim, nije tako jednostavno. Ja sam nedavno radio reparaciju Windowsa i da je reč o zameni fajla onda bi reparacija vratila originalni fajl. Ko zna šta je Rusinovich izmajstorisao, možda je nešto u Registry-ju, pogledaću ovih dana.

Poslednja izmena:
Ček malo, ja sam otišao u System32 i startovao taskmgr.exe i Task Manager se upalio. Probaj to prije dubljeg kopanja.

Probao, pali se Process Explorer. Pa ne bih pisao toliko da nisam probao prethodno. Inače, taksmgr.exe koji je kod mene jeste Windowsov fajl, ali izgleda da su promenjeni neki dll-ovi koje poziva.

Poslednja izmena:
Hm, možda kod mene radi zato što je u pitanju Vista x64, pa ona nešto drugačije odradi - jer i meni je podešeno u Process Exploreru da zamijeni Task Manager.

Moguće da je u Visti drukčija "arhitektura" programa. Pogledaj Outlok Express u XP-u, sam exe je par desetina kB a sve ostalo vuče iz dll-ova. Po svemu sudeći tako radi i task manager. Na Visti, izgleda, nije tako.

Alt+Shift radi bez problema i bez ctfmon-a a radi potpuno istu stvar kao i language bar.

Probano na 4 kompjutera sa XP SP2 i kad se ukoka ctfmon, nece da menja jezike NIKAKO. Win automatski gasi advanced text services!

Nazad
Vrh Dno