Šta je novo?

Neonke iza monitora [ambient light]

djolenzi

Slavan
Učlanjen(a)
10.06.2009
Poena
390
Poz svima,imam par pitanja pa bih voleo da chujem vasha mishljenja i odgovore.Hteo bih da stavim 2x2 neonke iza monitora,znachi imam dva monitora a ne jedan.Te neonke bi stajale zalepljene za monitor,e sad moja pitanja su sledetja:

-Da li te neonke bilo kako mogu da oshtete monitor?
-Kako da ih prikljuchim a da ne budu povezane na molex tj da ne budu na napajanju
[probah sa jednim parom i koristih neki AC/DC adapter setovan na 12v i dobih malo slabiju svetlost nego na molex-u]
-Posto se radi o onim CM Aurora neonkama,da li MORA da bude i ono sranjce shto ide na onaj PCI braket[on/off switch] kao i ona kutijica u kojoj,chini mi se,nalazi ono chudo da kao reaguje na muziku

PS:Vetj videh da ima tema o tome i imam na umu reshenje sa nekim jeftinim napajanjem pa samo njega da koristim za neonke al bih da izbegnem tu opciju:)

Hvala unapred ;)

Poslednja izmena:
- Ne mogu jer se ne greju puno.
- Ja sam uzeo staro napajanje pa prikacio na njega. Mogao bi nesto da budzis ali pitanje je koliko bi to bilo efikasno.
- Ja mislim da moraju oba, ne verujem da mozes da ih secnes pa da rade bez toga.

Najbolje resenje bi ti bilo jeftino napajanje, da se ne bi zezao oko budzenja i posle da se pitas da li ce sve to da radi kako treba.

Ja sam napajanje sakrio u gornjoj pregradi police za tv, i zavezao ostale kablove napajanja da se ne vide, kao i pci bracket. Mane svega ovoga su, sto moram da se saginjem svaki put da palim/gasim napajanje na I/O dugme, i to sto imam dodatnu buku koju pravi drugo napajanje.

Prilozi

• dscf1942r.jpg
    dscf1942r.jpg
    207.6 KB · Pregleda: 588
Da,nazhalost izgleda da je tako poshto sam video neke do jaja skupe adapter koji navodno mogu jedan amper da izbace,mada ne verujem,i opet mi je jeftinija varijanta to drugo napajanje.A jel da ih prikljuchim na molex ili treba onaj 24pinski da modujem,tj da uzmem crnu i zelenu da bih imao konstantno napajanje?i zar ne bi trebalo napajanje da ima neko konstatno opteretjenje da bi radilo valjano?

Ja mislim da bi trebalo da ih prikljucis samo na molex,a na neonkama imas ono on-off dugme za ukljucivanje neonki...Sto se tice napajanja mislim da ne mora da ima konstantno opterecenje jer ja sam na jedno staro napajanje povezivao samo led diode i radilo je bez problema...
Ali neka ti objasni neko malo iskusniji:type:

Jel ovaj ambilajt funkcionise kako bi trebalo, tj da li se jacina neonki smanjuje kad se prikazu mracnije scene, a pojacava kada se prikazuju svetle svene na monitoru?

ni blizu toga,svetli istom jachim ol d tajm.

Jel ovaj ambilajt funkcionise kako bi trebalo, tj da li se jacina neonki smanjuje kad se prikazu mracnije scene, a pojacava kada se prikazuju svetle svene na monitoru?

Jedino mozes da namestis da ti neonke budu osetljive na zvuk,tjs da reaguju na zvuk iz zvucnika i trepere,ako ti to nesto znaci.To je na onim C.M. neonkama,mada zna da predje u dosadu :crash:

pa realno nije problem dosada koliko je problem rok trajanja tog chuda shto reaguje na zvuk ... jaaaaaako brzo se kvari ...

Ja sam to ukljucio na par minuta da vidim kako funkscionise i nikad ga vise nisam palio.

hmmmm, to sra_e od treperenja nisam ni palio, generalno problem sa tim neonkicama je sto u proseku traju 3-4 meseca, a onda mora nova tura...

Da,a kao rok trajanja im je od 30 do 40 hiljada sati,he he,braca kinezi...:cigar::eyebrows::cigar:
Mada meni traju vec 8-9 meseci,mozda mora da se ubode dobar primerak...

Poslednja izmena:
hmmmm, to sra_e od treperenja nisam ni palio, generalno problem sa tim neonkicama je sto u proseku traju 3-4 meseca, a onda mora nova tura...

ja ih koristim,tj stoje mi zalepljene iza monitora vise od 2god,rade i dan danas a komp ne gasim bukvalno (sem kad je upgrade neki ili win update) :smash:

Imate niskoprofilne neonke raznih veličina u većim radnjama bar, viđao sam u Merkuru, Metrou i sl..

Kao za kujnu, ceo "sistem" je širok 6-8cm a visok do 2 - sigurno da može nekako na leđa monitora da se montira, prekidač na njima a bockaju u struju i traju godinu/ama.

Montirao sam pod sto, a između zida i table stola (širine 60cm) je 20cm širok mlečni plexi pa svetlo izbija odatle.

Jer moze neka slika da vidimo kako izgleda,bas sam se bacio na zadatak da odradim tako nesto pa me zanima...

Poslednja izmena:
Mogu kasnije.... A moram da menjam ceo plexi, nisam razmišljao pa sam montirao rešetke za ventilaciju.
Lakše samo izbušiti rupe u plexiju za istu namenu nego seći rupe ubodnom :lupko:

pa realno nije problem dosada koliko je problem rok trajanja tog chuda shto reaguje na zvuk ... jaaaaaako brzo se kvari ...

Ma meni evo vec nesto vise od godinu dana sljaka, one CM aurora samo ja sam stavio neke druge bele neonke na to. Svaki dan se pale-gase uz muziku koja svira i kad nisam kuci :)

Nego kada smo vec ovde, ima li negde da se uzmu neonke od 10cm ? Svuda samo ove klasicne 30cm ..

Poslednja izmena:
Ma meni evo vec nesto vise od godinu dana sljaka, one CM aurora samo ja sam stavio neke druge bele neonke na to. Svaki dan se pale-gase uz muziku koja svira i kad nisam kuci :)

Nego kada smo vec ovde, ima li negde da se uzmu neonke od 10cm ? Svuda samo ove klasicne 30cm ..

ukenjalo te do jaja :)
ja sam ih promenio bar 2-3x i nije izdrzhalo vishe od 2 nedelje povremenog korishtjenja...

2-3 nedelje !? Pa sta si to uzeo ? Nemam samo jedan komplet ..
Jedino od neonki sto mi je ikada crklo je jedna Tt UV. Stalno je svetlela i tako ~7-8 meseci dok nije samo pocela da "ckilji".

ma neonke rade i dan danas,al taj "mod" u kom neonke svetle u ritmu rikne posle 2 nedelje ...

evo i slike

naravno, montaža je smešna u ovom slučaju a ceo prostor je još u radnoj verziji tako da, kablovi i sve ostalo je promenljivo, ideja je bar realizovana.

Prilozi

• Resize of DSCF0418.jpg
    Resize of DSCF0418.jpg
    59.1 KB · Pregleda: 194
  • Resize of DSCF0421.jpg
    Resize of DSCF0421.jpg
    50.2 KB · Pregleda: 187
  • Resize of DSCF0425.jpg
    Resize of DSCF0425.jpg
    56.3 KB · Pregleda: 178
svidja mi se kako izgleda,dodushe imam jedan savet,mogao bi da probash da ugradish LED trake [samolepljive trake sa LE diodama zalepljenim] koje mogu da svetle u tri boje RED,GREEN,BLUE [uzmesh daljinac za to npr] i sve to imash u Beogradu u jednoj radnji,ne bih da reklamiram,al cela procedura ne bi trebalo da je vishe od 1k dinara a dobijesh do jaja efekat plus mozhesh da menjash boju kad osh ;)

Ne bi bilo lose da probas da iza monitora stavis plave neonke,pa da se preliva svetlost iz bele u plavu na gore.Mozda i ne ispadne lose...

Znam,jeste dosadno plavo,ali nekako najbolje ide sa belim,ali to je vec stvar ukusa...
Meni je licno lepse i kada je svetlost iza celokupnog stola i monitora,lepse je nego samo ispod stola...
Ali to je opet stvar ukusa...

Ovi LED moduli su odlicna,jeftina stvar i ima ih u raznim bojama koje mogu da se kombinuju,a sa odgovarajucim kontrolerom moze svasta da se napravi

Prilozi

• ImgArticle_23861.jpg
    ImgArticle_23861.jpg
    12.4 KB · Pregleda: 124
da,profi je stvar,planiram da to stavim iza monitora,najvishe zbog toga shto mogu da se menjaju boje.nisam bash siguran da li su dovoljno jake kao neonke al nadam se da tju dobiti slichan efekat.kachim slike chim odradim taj "ambi light" :D

Ima ih u raznim kombinacijama,zacudio bi se kako mogu dobro i jako da svetle,a i zamena dioda je jednostavna..Ne moras da juris neonke ako crknu...Ja sam se odlucio za led diode...

a jesi video mozhda te LED trake na delu? ps:mislim na one shto imaju u onoj "kroMi incPr" radnji :D

Nazad
Vrh Dno