Šta je novo?

Neobican kvar

pera451

Slavan
Učlanjen(a)
19.07.2008
Poena
319
Vec godinama sastavljam i odrzavam sam svoje racunare. Pre neki dan mi se desilo nesto sa cime jos nisam imao posla.

Procesor i ploca: AMD 2400+ + ASUS A7N8X Deluxe

OS se digne i odjednom nestane slika - racunar je potpuno mrtav. Reset ne pomaze. Posle koji sat moze ponovi da se ukljuci, ukljuci se setup BIOS-a i kaze da nije regularno prizemljen, itd...

Ja postavim defult parametre, ali dzabe...

Pri dizanju ne prijavljuje nikakav problem.

Ventilator na procesoru je skoro nov i vrti se regularno... Na masini je skoro crklo lose napajanje i stavljeno je novo - komercijalno, ali korektnije...

Sta moze da bude po sredi? Hvala!

Od banalnosti kao sto je CMOS baterija, preko iscurelih elektrolita do crknute ploce...

Probacu prvo sa trecim napajanjem, pa da vidimo...

re:

Ja sam isto imao muku kod drugara u komsiluku,sa istom tom plocom i Bartonom 2500+.
Elektroliti ,valjda ,nikada nece crci na toj ploci,ipak je ona bila ko djavo skupa.
Promenio sam napajanje,bateriju i na kraju, ubacio poslednji Bios. Od tada radi kao sat.
Samo,vodi racuna koja je tacno ploca,tj.bios. Ova koju sam ja radio je "de luxe" sa 2 mrazne kartice i firewire kontrolerom na ploci. Podrzava dvokanalni rad memorije i pre par meseci sam reinstalisao win XP i zamenio 2x256Mb sa 2x512Mb [Kingston] i radi kao sat. To ti kazem zato sto mislim da ne trpe te ploce kojekakve mikseve memorija. Brend memorija je brend memorija,prvi i treci slot i to je to.
Pozz

garant je ventilator na cipsetu, proveri dal se uopste vrti, moj cale je imao isti problem sa Asus plocom (veoma cest problem, pogledaj google)

A da li se prilikom gašenja kompa čuje neki zvučni signal sa ploče?

pa ja bih probao sa nekom live distribucijom Linuxa, cisto da se iskljuci OS kao moguci uzrok

OS nije sigurno...

Vrh Dno