Šta je novo?

Neobavezno o brand serverima

Filo

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
710
ja ne bih uzeo IBM da mi daju i Toblerone uz njega :).mnogo dobro iskustvo imam sa x345,x445 i x3950

Poslednja izmena:
ukratko: svi su crkavali, neki i po nekoliko puta :)
kod svih servera istog tipa isti problem....
a i mnogo me smara kad ti pokazes neispravan server a oni kazu "aaaaa pa upravo smo izbacili RSA firmver 1.09a koji bas to resava i dok to ne apdejtujes mi nista ne radimo"

e-series x230 je najgori server koji sam ikad video (IBM naravno)

omg! pa ti i ja sno blizanci po mukama
Samo mala digresija :
u zadnjih 6 meseci od prodatih ~15 komada x3550 crklo 4 (isti simptomi).
Cela serija neispravnih napajanja za x3950 - uzasno me smorilo proslo leto/prolece.
Serija neispravnih qlogic kartica za blejdove.
2 poslednja x3650 - jedan neispravan, drugi nije mogao da prpozna tape u OS-u, nakon mnogo preganjanja zasto (a podrzan je kombo tapea/servera bez dodatih uslova), uzeli o svom trosku sas karticu i presekli *******ciju.
Problem zajednickog teaminga broadcom/intel kartica (napravilo bas neprijatnu situaciju)
2 puta isporucili neispravne delove (masovno uvaljuju servicable used parts i pravr se ludi)
Isporucili plocu za blejd bez nekih delova????

Ukratko frka mi je stalno u poslednje vreme :), pa smo imali cak i internu raviziju sta je sve napravilo problem u poslednje vreme....

Mada, malo da ih i branim, ipak su jedan na jedan (kad su ispravni) tata mata za ostale :). x3950m2/x3850m2 se tu posebno izdvajaju - rade kao podmazani i zderu i hp i dell u performansama.
Plus blade cetar IBM mi je ipak najsredjeniji i kako da kazem "najlaksi" za pustanje u pogon.
Ali ne da se kvare, pa to je skandal

Poslednja izmena:
A lepo sam rekao da je IBM foxconn sa skupom nalepnicom :)

rade kao podmazani i zderu i hp i dell u performansama.
Plus blade cetar IBM mi je ipak najsredjeniji i kako da kazem "najlaksi" za pustanje u pogon.
Ali ne da se kvare, pa to je skandal
a ***, zato se dell bas i ne kvari...a nije da nemamo poneki poweredge 600,800,1950,2500,2600,2850,2950,6800,6850 :)

Cesto se desava da brendirani server rikne pre nekog sklepanog kineza.

Mada u principu brend je brend, ali sam se trudio da u sastavljani racunar ugradim dobre komponente, stavio sam i dodatni ventilator za uduvavanje vazduha koji pravi dosta promaje i nadam se da ce sve dobro da radi, a za svaki slucaj sam u usb fioku stavio treci hard od 320gb koji je identican onima iz raida, pa ako neki od njih zafali eto mu zamene.

U bivsoj firmi su za godinu ipo dana riknula 2 skazi diska na brendiranim serverima, dok na dve masine sklepane (domen kontroler za manji domen i web server) radile bez problema a u njima su bili ata diskovi, a sve su masine radile non stop.

Moj favorit u poslednje vreme je ovaj:
2e6c7072a08abfbcdaf19f19b0a624c4.jpg

umetnost :)

Ma... kinezi su zakon :p rezervni deo nadjes u roku od odmah , kod debelog Pere preko puta :D

zato postoji recimo hp care pack. u roku od danas ti stigne hp serviser i rezervni deo.
naravno to zadovoljstvo kosta.

i cisto da napomenem, hp ima svoj magacin rezervnih delova u srbiji koji sluzi za korisnike koji su pod takvim oblikom cp-a.
tako da nemojte da gledate lagere uvoznika.

Poslednja izmena:
Pricajuci o RAID-u, juce mi pukao jedan HDD na hp Proliant ML370 g5...oba HDD-a fizicki rade, ali je doslo do korupcije na jednom...

Server lepo to dojavio :) , i uradio komletan live rebuild (server je bio up, svi rade, sve normalno)...kao da se nikada nista nije desilo (pojeo vuk magarca) :d

Definitivno bih i ja isao na nesto firmirano.
Ako vec ne ides, napominjem JOS JEDNOM, uzmi dobro hladjenje...
hladjenje = stabilnost

Poslednja izmena:
Cemu sada ovako grub "bubble burst"? A taman smo krenuli sa sanjarenjem :D

I da firma od 5 zaposlenih manje bude pogodjena nego firma od 50 zaposlenih ako im ne radi aplikacija?

btw za file server moze da se koristi i neki NAS :)

Skupo to kume, jeftinije je sklepati mašinu.

Što skupo? Kao što reče filo, npr, meni je u firmi WDMyBook od 500GB nakačen na mrežu sekundarni file server za koješta nebitno što korisnici umeju da tovare. :d

Inače, slažem se da je bolje ići na neki brand name server, ali je razlika u ceni tolika da je mogao da kupi odmah duplo od svih kritičnih komponenti i da ima svoj stock ako nešto baš crkne (ploča, diskovi, grafička, memorija) - nema šta da čeka na isporuku, ubode i vozi. Doduše, onaj IBM što je naveo je bio baš jeftin... Ja shvatih da je čovek već sklopio sve ono navedeno, tako da sad preostaje samo sanjarenje. :)

Opet ostaje pitanje čime se bave i koliki im je max dozvoljen downtime. Po budžetu koji je potrošen ne bih rekao da je neki visok prioritet u pitanju, tako da ne treba preterivati. To što smo svi ovde zaljubljenici u hardver ne pije vodu kad neko drugi plaća. :D

oces da kazes da njih ne 5 pogodi kad im crkne server?

Pogodice ih.

Mreza se pravi i dimenzionise prema troskovima koji bi mogli da nastupe ukoliko mreza stane. Ako stane 5 racunara na 2 sata dok neko ne dotrci sa delom za normalan PC, i to se desi jednom u 5 godina, ne mislim da im se isplati ulaganje u skuplji hardver. Vrlo jednostavno.

Sarcasm on:
Ali to ne znaci da moraju da imaju blade servere, virtuelne masine ciji se imidzi vrate u 2 min, raid10, SCSI diskove od 15k, reduntantna napajanja, tape backup za ne daj boze, UPS od par megavata.
A kad smo vec tu mozda ne bi bilo lose ni da imaju i full layer 3 switch (najbolje cisco, da ih ne *****ava mreza), sa PoE portovima, dobro je da bude neki stackabilni model ako se odluce da sire mrezu i dodaju nove module, po mogucstvu x2 zbog failovera, pa zatim i neki pravi firewall, nema smisla da drze ono sto je stiglo od provajdera, mislim da bi im Nokia IPSO savrseno pasovao + licence za checkpoint.

Nije bitno sto ovo kosta kao 5-godisnji budzet firme. Jes da je malo predimenzionisano za 5 compova, ali nema veze, i njima mogu da se javi problemi u mrezi i na serveru kao i u mrezi sa par hiljada racunara, zar ne?
Sarcasm off.

A otkud znaš koliki je budžet firme? :d
(doduše, čini mi se da je to suštinsko pitanje u ovom problemu :) )

isto tako ne znaci da treba da imaju kineski kompjuter sa mustek upsom koji se samo deklarativno vodi kao ups.
naravno uz njega ide 22" monitor, sad su jeftini a i treba ljudima koji rade na serveru jer je na njemu xp sp2 - provereno stabilan i najbolji.
a da, posto im ne treba ne moraju ni bekap da rade, jel da? to trosi vreme i treba zvati administratora a to kosta. jeftinije je da svako svoje kopira na usb kad krene kuci, ali majku mu zarazice se virusom preko usb-a a antivirus kosta, a i administrator kosta....znaci ne usb, ne moraju da se bekapuju....
switch moze naravno da bude i tp-link ili sweex pa samo da naucimo tetka Lepu da svakog dana kad dodje na posao malo iskljuci switch iz struje pa posle par minuta opet ukljuci, da ne bi opet zvali administratora ako se ne daj boze zaglupi u toku radnog dana.
ali inace sve je ok i kad radi onda radi ok

Poslednja izmena:
Pogodice ih.

Sarcasm on:
Ali to ne znaci da moraju da imaju blade servere, virtuelne masine ciji se imidzi vrate u 2 min, raid10, SCSI diskove od 15k, reduntantna napajanja, tape backup za ne daj boze, UPS od par megavata.
A kad smo vec tu mozda ne bi bilo lose ni da imaju i full layer 3 switch (najbolje cisco, da ih ne *****ava mreza), sa PoE portovima, dobro je da bude neki stackabilni model ako se odluce da sire mrezu i dodaju nove module, po mogucstvu x2 zbog failovera, pa zatim i neki pravi firewall, nema smisla da drze ono sto je stiglo od provajdera, mislim da bi im Nokia IPSO savrseno pasovao + licence za checkpoint.
Sarcasm off.

Ahaha ovo kao da su moje kolege iz prodaje sastavile, samo bez sarcasm taga, ahaaha :) (Jos bi dodali 1 cisco 4500 za redudansu:banana:)

E pa da.....da znas da sam zaboravio na OS, stvarno bez Windows 2003/2008 sa serverskim AV paketom ne mogu da rade, a tu bazu koju im je neki pacer napisao u Accessu bi zaista trebali da prebace makar na MSSQL ili jos bolje na Oracle posto je najskalabilniji i najstabilniji a cuo sam da moze da opsluzuje par hiljada klijenata simultano bez da stucne (koriste ga sve banke, znaci mora da je dobar)!

Ajd ljudi da se uozbiljimo, ne mora server da bude najjaci comp u gradu i sire, potrebno je nesto sto ce ljudima da zavrsi posao i sto nece da ih oklempavi.
Ukoliko ste radili mreze, od malih do velikih, trebalo bi da znate da niko ne voli da daje pare, a pogotovu ne firma sa 5 racunara.
Ako postoji neki entry server koji kosta tu negde kao fer konfiguracija, u redu je, ali predlagati nesto sto je duplo skuplje je neozbiljno - sta ce da bude sa tim serverom za 6-7 godina kada se pojavi windows 2020 koji ce po defaultu da zahteva 128 GB rama? Naravno, promenice se kao i taj kosooki pc-server.

Poslednja izmena:
dada, komercijalna i intesa su bas neozbiljne jer koriste ms sql :)
Ah kako se super ova tema moze rasiriti :p
Na primer da osnujemo nas par odavde firmu za konsalting i usluge i integraciju,,,bog bre da nas vidi :p

Ide veeeliki off, moderatori slobodno brisite :)

1. otkad su to nase banke i generalno institucije merilo svetskih trendova ? :)
2. biranje ms sql-a znaci da su totalno lock-ovani sto se tice platforme; svaki drugi database server radi na svim mogucim OS-evima.
3. ms sql po brzini, skalabilnosti i mogucnostima nije nista posebno; najveci svetski database sistemi se vrte na oraklu i db2 (uz dodatak gugla koji koristi mysql).
4. rad sa mssql-om znaci i da ce web aplikacija preko koje gledas stanje na racunu ili obavljas transakcije biti 99% napisana u ASP-u uz korsicenje nekakvih activex kontrola; posledica je da ce 20% ljudi koji koriste firefox stalno da budu iritirani a tehnicka podrska ce da dobije zapaljene srednjeg uva zbog kukanja korisnika. Opet u Srbiji to moze da prodje nezapazeno, ali u belom svetu se oko ovakvih stvari itekako vodi racuna.
5. ozbiljna institucija, sa ozbilnjim IT departmentom razmislja o gore navedenom pre nego sto se zaleti i zarobi na X godina.

Valjda je dosta :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno