Šta je novo?

Nenormalno spor rad HDD-a na jednom SATA konektoru

Johnny Bravo

Slavan
Učlanjen(a)
29.12.2004
Poena
319
Ploca: Asus P5LD2 Deluxe
HDD-ovi: 2 x WD2500SD, 1 x WD800JD

Na jednom WD-u od 250GB je sistem + programi, na drugom muzika, podaci..., na WD-u od 80GB je drugi OS. Drugi WD2500SD je pre nekog vremena otkazao poslusnost tako sto nisam mogao da mu pristupim iz XP-a (pritom nije nista menjano u smislu HW-a), pa sam pomocu File Scavenger-a izvukao podatke na prvi WD.

Formatiram drugi WD, izgleda ok, hocu da kopiram na njega, kad ono brzina 3MB/s. Proverim napajanje - ok. Zamenim SATA kabl i ubodem u drugi SATA konektor - transfer skoci na 40-50-60MB/s. Ostavim novi kabl, a vratim u stari konektor - opet transfer 3MB/s. Znaci - do konektora je.

Prvi WD2500SD je ubodem u SATA1 konektor (sa kog se moze bootovati), mali WD800JD u SATA2 (takodje moguc boot - zbog drugog OS-a), dok je problem sa drugim WD2500SD kada je uboden u SATA3, dok u SATA4 ne pravi probleme.

O cemu se ovde zapravo radi? Ne valja konektor?

Evo i slika, disk na SATA3 i SATA4. Obratiti paznju na visoko zauzece procesora sa diskom na SATA3 konektoru.

Prilozi

• sata3.png
    sata3.png
    16.7 KB · Pregleda: 75
  • sata4.png
    sata4.png
    19.3 KB · Pregleda: 71
moguce da nesto nije u redu sa plocom,
probaj da odradis update bios - a,
pa ako ne uspe vrti tari bios i pravac reklamacija (ako je jos uvek imas) .

Poslednja izmena:
U kom SATA konektoru ti je bio kad je prvi put otkazao? 1 ili 3?
Jel ne radi jedan SATA konektor ili dva?
U svakom slucaju, clear cmos, update bios-a ako postoji i reklamacija.

Postoji noviji bios, al' je beta, pa ga necu stavljati.
Kada je otkazao bio je prikljucen na SATA3 konektor. Sada je na SATA4, i sve izgleda normalno. Mada nisam siguran da jeste normalno.

I da, ne radi jedan SATA konektor - SATA3.

Poslednja izmena:
Mislim da je definitivno do konektora, tj. do ploce. Jedan WD2500SD koji nije pravio problem sam stavio na SATA3, radio je normalno neko vreme, i onda je samo odjednom otkazao, ugasio se, i puf - plavi ekran. Sada je na SATA1 prikljucen WD800JD, a ova dva od 250GB sam probao u raznim kombinacijama, i problem nastaje kad je bilo koji od ova dva uboden u SATA3 konektor, bas kao sto mi je i WD800JD izazivao problem pre vise od 3 godine kad je bio prikljucen na bas taj, SATA3 konektor.

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=91037

Samo mi nije jasno kako je problem cucao 3 godine i tek se sad ponovo manifestovao... Pritom je jedan od WD2500SD diskova bio uboden u njega sve vreme i radio najnormalnije.

I samo jos da primetim jednu stvar. Kad je HDD potpuno prazan (ili skoro potpuno, zauzeto 5GB od 250GB) ima los transfer, al se ne gasi. A ako je u pitanju drugi HDD od 250GB koji je skoro dupke pun on ima normalan transfer, ali samo odjednom otkaze i pojavi se BSOD. Pritom se u oba slucaja radi o istom SATA3 konektoru, i o dva razlicita diska.

Da li si proverio da ti nije bacio hard u PIO mod?

Naleteo sam u poslednje vreme na 2 kompa sa tim problemom...

Nisam siguran da SATA disk moze raditi u PIO modu..
To je vazilo za ATA diskove a ovde je u pitanju SATA

Nisam siguran da SATA disk moze raditi u PIO modu..
To je vazilo za ATA diskove a ovde je u pitanju SATA

Moze.

TA690g je meni posle malog maltretiranja :) pocela da brljavi tako.
Mislio sam da je crkla, ali posle clear cmos-a se sve vratilo u normalu.

Gde moze u Device Manager-u da se vidi da li radi u PIO ili kom vec modu?

imao sam slican problem,update-ovao sam bios i posle toga je sve normalno radilo.

Gde moze u Device Manager-u da se vidi da li radi u PIO ili kom vec modu?

Device Manager -> IDE ATA/ATAPI controllers pa tu imas Primary i Secondary IDE kanale (po kojima komuniciraju uredjaji), odes na Properties za neki od kanala -> Advanced Settings i tu ti za svaki uredjaj pod (Current) Transfer Mode pise dal' je PIO il" je DMA i koji je DMA.

BTW voleo bih da je problem tako jednostavan, pa da ga resim pomocu par klikova misem, rade diskovi u DMA modu sve vreme.

^znam ja za to, ali kao sto ime kaze to su ATA/ATAPI uredjaji.. zato i kazem za SATA diskove, kako utvrditi u kom modu rade sem u SATA 150/SATA 300

Mozda cu (kao i u prethodnom postu :)) napisati nesto sto je ocigledno ili sto vec znas, nisam te bas najbolje razumeo, mogao bi da preformulises pitanje, ali u svakom slucaju ne vidim gde je problem sa utvrdjivanjem nacina rada (S)ATA diskova ako pise da je npr. UDMA5...?

Interesuje me, kako da ja utvrdim kod sebe (recimo u Device Manager-u), da li mi neki disk radi u PIO modu ako dodje do nekog usporavanja sistema i pomislim da uzrok sporosti mozda lezi u PIO modu?

Evo u attachmentu kako izgleda moj Device Manager, sto se tice IDE ATA/ATAPI grane. Ili ja ne gledam na dobrom mestu?

Inace, za vracanje diskova iz PIO moda postoji i jedan lekic sa dva-tri klika misem, ne mora se brisati sadrzaj BIOS-a.. Al', otom-potom.. Docicemo i do toga..
Mene interesuje ono prvo iz ovog posta..

Prilozi

• deice manager IDE-ATAPI.PNG
    deice manager IDE-ATAPI.PNG
    203.1 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu...
ovako : imam 2 hdd jedan je wd3200aaks a drugi wd6400aaks i on pravi problem.Danas kada som resetovao komp, odjednom nije citao ovaj wd6400 hdd.Onda sam proverio sata kabl i posle toga je nekako startovao windows xp.Zatim mi windows izbaci "E:\Documents is unreadable".Onda sam instalirao hdd tune da proverim hdd , i na testu nije pronasao ni jednu gresku.Pustio sam read test i average read je bio oko 1.5 MB/s (obicno cita ~95MB/s).Proverio sam da li radi u DMA modu , i odgovor je da ne radi...(i ako ima "DMA if available").U cemu moze biti problem?Da li mi "crkava" hard? :( U tom folderu "documents imam jako vazne dokumente...

edit: sad sam promenio sata prikljucak i radi hdd. Takodje sata 3 (prikljucak) mi ne radi...da li da reklamiram plocu?

hvala na pomoci :)

edit 2: sad ovaj prvi hard radi sporo iako radi u DMA 6 modu.Izgleda da je problem sa sata4 prikljuckom , posto sad ovaj 640gb hard ima read 98MB/s.

Prilozi

• hdd.JPG
    hdd.JPG
    97 KB · Pregleda: 47
Poslednja izmena:
@voodoons
Joj nemam pojma, ocigledno nam se razlikuje prikaz u Device Manageru, i pored toga sto je u oba slucaja Intelov chipset... (vidi sliku). Kao sto vidis, tri diska rade u UDMA5 modu, a optika u UDMA2. A i mozes da biras da li ce biti PIO Only ili DMA if available. Doduse i ti imas Enable DMA.

@xphreak
Mislim da je problem ako ne iste, onda vrlo slicno prirode kao kod mene, pa ako saznas sta je u pitanju slobodno reci :). Ja mislim da je do ploce, i da su diskovi sasvim u redu.

Prilozi

• dma-pio.png
    dma-pio.png
    43.1 KB · Pregleda: 39
I je l' resio neko? Javio mi se isti problem. Probao sam sve poznato, menjao kablove...al' slaba vajda.
Napominjem da se ovo desilo nakon reinstalacije sistem. Probacu da resetujem bios ( cmos ).
A kasnije cu uzeti drugi hdd i nakaciti ga na istu granu, jer mi je ovaj malo cudan, cesto se desavalo da nestane, tako da je moguce da je pri crkavanju.

Uradio sam reset CMOSa, nije pomoglo :(
HDD je citljiv, kopira se uspesno sa njega, al' brzinom od 2 MB/s :)
Grafik testa citanja ima max.amplitudu od 85, a minimalnu 0.1 MB/s. I rasipa se bas bas gadno.
Pokusacu sve podatke da kopiram, pa cu uraditi upisivanje nula ( low level format ). Cini mi se da je doticni HDD vec imao slican problem.
Napominjem da je tokom kopiranja jedne arhive iz roota, hdd kopirao sve vreme max.brzinom.
Je l' moguce da je ostecena NTFSC tabela? Ima li neki software za popravak doticne?

Nazad
Vrh Dno