Šta je novo?

nemam problem samo mi treba savjet

Eagle eye

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2001
Poena
619
Kao što sam vam već najavio došao je dan za kupnju novog Celya.Skupio sam 200 i nešto maraka i kupio ga.(1100)
Pa da vas pitam :sad bih trebao da skinem staroga i ubodem novoga (a neću da zovem one debilne prodavače u kojih sam kupio komp.) pa ako mi netko može u vrlo kratko objasniti kako da skinem svoj GoldOrb cooler ,izvadim procku i stavim ovu?
Usput ui na što trebam pazit i to...
Thanks

Kad bez icije pomoci budes odradio onda to nije problem:) a ovako, prvo sto moras shvatiti da to nije nejaki duron nego nejaki cely.Slobodno ga skini nigde ne zuri i zavrsices.Neznam koju plocu imas ali nadam se da podrzava njega itd. tj sigurno ako nije tualatin.Ajd srecan rad.pozdrav
P.S. Izvini sto je odgovor ovako u stilu nekog navijanja, ali takvo je pitanje.

Nisi naveo koju maticnu plocu imas, vec trazis samo proceduru za demontiranje/montiranje. Ipak, podsetio bih te da odradis sve 'pripremne' radnje dok ti je jos stari CPU montiran -> skidanje zadnjeg BIOSa za plocu/update, provera da li mobo radi bez problema sa tim procesorom (nisi naveo da li je stari Celeron2 ili Celeron-T -> po ceni ispada da je to Celeron2, ali nemam pojma kakve su cene tamo kod tebe).

Uglavnom, nabavi pastu - ne 'tjesteninu' :D nego so-called termalnu pastu za procesore (jedna od boljih i skupljih je ArticSilver, na primer) pre cele operacije. Skines cooler, vadis stari cpu, stavis novi. Namazes tanak sloj preko one manje kockice i montiras cooler. To je to. Sama promena nije problem -> veci problem je utvrditi sa sigurnoscu da ploca radi bez problema sa tom plocom.

Pa ovako: ploča je Matsonic MS 7127 c a Celeron onaj 633(2).
Kazem vam nisam to nikad radio pa me strah mislim da cu sve za***at.Ubadam ovog novog Celya ,ne Tualatina znam da mi neće radit nego onog prije 1.1

Eagle eye je napisao(la):
Pa ovako: ploča je Matsonic MS 7127 c a Celeron onaj 633(2).
Kazem vam nisam to nikad radio pa me strah mislim da cu sve za***at.Ubadam ovog novog Celya ,ne Tualatina znam da mi neće radit nego onog prije 1.1

ma samo ti ubodi taj cpu i uzivaj.
pazi ovako:
1. sve je to veoma jednostavno :)
2. prvo uzmi knjizicu koju si dobio uz plocu i pogledaj koje sve procesore podrzava i do koje frekvencije. Ako podrzava samo npr.intel celeron od 533 - 900 :) ti lepo skoknes do site-a uzmes novi update za bios, flesujes bios i gotova stvar [naravno pogledaj readme file za novi update da vidis da li je ubacena podrsa za nove procesore, ako nije,nista nisi uradio sto se tvog problema tice] e sad npr. tvoja ploca podrzava i taj celeron koji ti stoji u fioci
3.da bi skinuo bilo koji cooler ispod njega imas kao neku snalicu, kukicu koja je zakacena za jedinicu napajanja procesora [to ti je ona bela plocica na maticnoj ploci koja u sebi ima mlogo rupica]
samo je .... ma skapiraces vec kako se skida cooler, lako je videces.
3. kad postavljas procesor, videces da na jednom cosku plocice imas ili tackicu ili skracena ivica, obelezena ivica...e to ti oznacava mesto prvog pina na cpu-u. na napajanju procesora [to ti je ona bela plocica na maticnoj ploci koja u sebi ima mlogo rupica] imas tako zvani "lever" njega moras da podignes da bi izvadio stari i ubacio novi cpu, ali pazi kad ubacujes cpu poroveri da ti onaj obelezeni deo na cpu-u [cose] dodje tacno na kraj "lever"-a, u stavri ako si to dobro uradio cpu ce sam upasti unutra, znaci nemoj da silujes cpu :)
to je to. skuzices vec sam kao to ide , najbolje je bilo za vreme socket 1 cpu-a samo ga ubodes ko karticu i uzivas.
ne zaboravi pastu !

ajd javi kako si prosao;)

Pasta mu i nije bas neophodna, a posto prvi put menja procesor, moze da ga zbuni.

PozdravFX FX

gladiac je napisao(la):
Pasta mu i nije bas neophodna, a posto prvi put menja procesor, moze da ga zbuni.

Kada neko pere zube prvi put, da li ce pasta da ga zbuni ? ;)

Kada covek to vec radi (prvi put ili ne) neka uradi kako treba.

Evo ovako:

Prvo obuces POTPUNO cist BELI mantil...
Ondak se uvatis SA OBE ruke za slavinu.
Onda stavis kompa na (isto tako cist) sto.
Uzmes (cist) srafncinger i razvalis kompa.
Magicnom krpom (isklucivo) pobrises sve unutra.

Sad sledi ono pravo.
Prava operacija je skidanje tog orb-a. Moze biti komlikacija
jer ima raznih modela kacenja od kojih su neki vrlo nezgodni.

Kad je stvar definitivno rasturena podigni polugicu pored podnozja i procesor ce sam ispasti. ZAPAMTI mu polozaj.

Sa novog procesora poskidaj SVE glupe nalepnice koje ti daju garanciju a koje nasi (pre)prodavci lepe ko ludi. Onda Magicnom krpom (opet iskljucivo) pazljivo skini lepak od tih istih nalepnica.
Te nalepnice strahovito ometaju hladjenje procesora i prave TESKE probleme u radu.
Ako imas onu super pastu namazi proc sa mikronskim slojem ili (bolje) orbov-u donju povrsinu onu koja naleze na procesor.
Prethodno tu istu povrsinu DOOOBRO obrisi magicnom krpom(iskljucivo).

Vrati sve nazad u obrnutom smeru.

Skini mantil!

ha ha zbilja ste smiješni!Dakle pastu mažem samo na ono crno govanjce u sredini?
Koliko sam ja primjetio ovaj moj Orb se prilično lijepo kači!
Ajde javit ću vam kako je prošlo!
BTW zna li ko gdje mogu da nabavim novi upgrade za BIOS? MBO=Matsonic MS 7127c

silverglider je napisao(la):
Kada neko pere zube prvi put, da li ce pasta da ga zbuni ? ;)

Kada covek to vec radi (prvi put ili ne) neka uradi kako treba.

Nije bas isto, ali je jaka fora.

:D

Evo me! Napokon sam uspio !Postao sam otac Celya 1.1GHz

Samo vodi racuna da ne postanesh deda(D) (D) ...

Pozdrav:cool:

Vrh Dno