Šta je novo?

Nema ni BIOS-a

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Peace raja,

evo donesoše mi neki PC što su ga neka djeca razvalila.
Ja sam to opet spojio. Sve fino vratio gdje bi trebalo da bude.
Uključio u struju, kad imam šta vidjeti.
Upale se hladnjaci od procesora i čipseta, zavrti hdd i onda stane.
Na monitoru ne javlja da nema signala, nego se jednostavno ne pali.
Integrisana je grafičika. Onda sam resetovao CMOS, ali ništa.

Šta bi još moglo biti?

Ja bih ovako probao:

1. Probaj da zamenis napajanje.
2. Probaj drugu memoriju
3. Velika verovatnoca da je otisla ploca posla 1. i 2.

Javi kako je proslo.

Mislim da ti je do maticne. Meni je pravila jedna problem: znaci sve prikljucim, upalim i svaki put posle 5-6 sekundi se ugasi racunar (svaki put posle istog vremena).

a jesi probao ti to sve da ochistis - oce prasina nekad da pravi problem. Meni se racunar nije ni budio jednog dana samo zato sto je bio prasnjav - eh da sam znao za to ne bih se toliko nervirao!

BigBoy je napisao(la):
Ja bih ovako probao:

1. Probaj da zamenis napajanje.
2. Probaj drugu memoriju
3. Velika verovatnoca da je otisla ploca posla 1. i 2.

Javi kako je proslo.

Da je napajanje, nebi se nikako palilo.
Da je memorija piščalo bi.
Da je ploča, to i ja sumnjam.

A kakve veze prašina ima?

Da si zamenio napajanje znali bi da nije napajanje. Postoje slucajevi kada se pali a napajanje je problem. Samo zavrti hard (nekad se cuje i beep) i onda ko da se restartuje. Dakle ne filozofiraj, promeni napajanje :)

Dobro, da je memorija, piščalo bi, ali sta ako speaker nije dobro povezan?!

U prasini stanuju gremlini i oni nedopustaju kompjuteru da ispravno radi :) Salim se:) Sta te kosta da lepo izduvas unutrasnjost, pa da eliminises ko covek da nije prasina. Iz iskustva (bez objasnjenja :( ) prasina nekad izaziva bas simptome koje si naveo. Prilikom izduvavanja predlazem vadjenje optickih uredjaja jer se moze desiti da posle nece da rade (valjda se podigne prasina u njima i onda eto ti dodatnog posla).

eto to bi bilo ukratko ;)

||NeX|| je napisao(la):
A kakve veze prašina ima?

Ogromne - vjeruj mi.

Da ne pisem sada cijelu pricu - evo ukratko: ploca sa cel 466mhz (mendocino) bi jednostavno se gasila/resetovala/BSOD-ovala pri ulasku u win ili tokom rada.

Cak su jednom bili neki color artefakti u win desktopu (odjednom - da ne povjerujes) - nakon toga je slijedilo smrzavanje.

Alkoholom sam cistio kontakte vise puta (>5) na svemu (cpu slot, memorija, graficka...) i to je samo malo pomoglo... ali se problem javio nakon par sati/dana (kako kad).

Sve dok mi jedan dan otac nije negdje kupio Berner kontakt sprej za elektroniku - nakon samo jednog tretmana svih kontakata, sve je proradilo... i radi vec >15 dana (da kucnem u drvo).

Dok sam ranije bio srecan ako bih uspio da odradim 15 min u windows-u, sada radi po vise sati dnevno. :banana:

:wave:

ps
vjerovao sam da ce alkohol da ocisti kontakte; ali alkohol nije ni primaci ovom spreju.

pps
kompjuter nije nesto previse prasnjav - jeste da je ploca stara i sve to, ali sam prasinu izduvavao kompresorom - ali kompresor ne moze maci oksidaciju sa svih pinova na memoriji, cpu slotu, agp slotu, pci slotovima...

Poslednja izmena:
A da li si probao da skines bateriju na 10-tak sekundi. Ja sam imao slicnu situaciju (masina je izgledala skroz mrtva), nista se nije pokretalo. Skidao sam dzamper za cmos reset, medjutim nista. Kada sam skinuo bateriju i sacekao 10 sekundi pa je vratio, onda vratio kabl napajanja u mrezu, sve je proradilo. Ploca se nekad zaglupi (u slucaju koji sam imao postavio sam da se sistem ukljucuje kombinacijom tastera sto napajanje nije moglo da podrzi) pa jedino to pomaze.
Srecno.

Probati ću to sa baterijom. Nemam mogučnosti da stavim drugo napajanje, a do memorije da je opet bi piščalo poslije BIOS-a?

Mislim da je riješenje pedantost, a ja baš nemam plaho puno vremena da se pozabavim ovom mašinom.

Probaj prvo taj kompijuter na nekom drugom monitoru imali smo slucaj na poslu sa takvim problemom . MOnitor nam je mislim bio 15 inca a momci koji su popravljali komp su imali 17 pa su ga podesili za njega i komp nam je stalno blokirao kao tebi . Valjda nije mogao da izdrzi refres rate i rezoluciju novijeg monitora . Probaj na monitoru koji podrzava vece vrednosti .

Pa nebi stao sistem zbog monitora. Dignuo bi se bez slike. A ovaj neće nigdje.
Sad sam probao sa baterijom, ali ništa ne pomaže. Je li moguće jumpere pogrešno podesiti a da se opet digne tj. upali?

Ako si jumper-ima overklokovao procesor vise nego sto moze da izdrzi onda nece ni da se upali....
Ako ga downclock-ujes,onda bi trebao da te pusti u bios....

Jesi nasao uputstvo za plocu?

Proveri konektor za napajanje na ploci!
Meni je doticni nagoreo jednom prilikom na ASUS A7V8X ploci i isto mi se deshavalo kao tebi, znaci upali se i radi jedno 4-5 sec, onda samo stane i cuti!
Konektor je bio malkice garav sa donje strane, ali kad sam ga skinuo video sam da je par pinova izgorelo nacisto!

Ne verujem da je to, ali proveri za svaki slucaj!

Opet ja mozda sam dosadan ali nije ni nas na poslu dizao sistem zbog pogresnog podesavanja monitora pogotovu ako se radi o starom kompu . Posto imas LG tft probaj sa nekom obicnom 17 podesi joj rezoluciju na najmanje takodje i refres rate i probaj .

"evo donesoše mi neki PC što su ga neka djeca razvalila" - dali ovo znaci da su neka deca cackala komp. pre tebe?

Ako je tako onda uzmi uputsvo od ploce i proveri kako su SVI jumperi postavljeni. Meni se jednom upravo to dogodilo (naravno, niko mi nije rekao da je jedan "majstor" vec cackao masinu).

aman covece...njemu ne dodje ni do POST-a...a kamoli da udje u windows da bi podesavao rezoluciju i refresh rate...

edit: ovo se odnosilo na banditov post

Poslednja izmena:
Sutra ću opet pokušati. Nažalost jumperi od kučišta nisu naznačeni. Inaće ne radi se o mojoj ploči nego o Asus A7n266 i Athlon 2xxx+ XP i tako to. Djeca su sklonila jumpere bila,, tj. samo za hdd i power button. Inaće sve ok. Provjeriti ću konektore.

Ono što mi nije još niko odgovorio je to, da li može doći do biosa ako ram nije ok? Ili ne?

ps. imam manual sam našao, ali bun me malo jumperi za memoriju i to iako sumnjam da je to ko dirao, nisam tada se baš bavio hardware-om pa nemam neki pregled na to. A pc nije nikad over ili downclockovan tako da otpada.

Poslednja izmena:
Sa neispravnom memorijom u nekom slucaju moze da se udje u BIOS a u nekom slucaju ne moze. Sve zavisi koliko je memorija neispravna. Znaci nista ti ne govori. Ako ga upalis onda saboot CD-a ili diskete GoldMemory pa onda znas jel memorija radi ili ne.

Evo pokrenuo sam. Bilo do jumpera, ali sada mi u BIOS-u javlja: The system intruded, chasis opened o tempered before. Please check the system.

I nikako da uklonim ovaj error, čak ni vraćajući na default vrijednosti.

Zna li neko kako ovog dosadnog vraga skinuti?

Ima neki jumper za to, na MSI K7N2Delta platinum se zove chasis intrusion switch, u suštini može da se namesti u biosu, kada ti se pojavi ta poruka moraš da u Biosu disable-uješ tu poruku...
Šteta što nemam tu ploču pri ruci pa ti ne mogu više pomoći...

idi kod cika pere da ti fleshuje bios za 15 eura

Ako to ne uspe skini bios sa neta i upustvo za flesovanje i probaj da flesujes bios nije tesko sve pise u upustvu tako da ne moras da dajes 15 e.

Pa tu opciju 100% imas u BIOSu. Samo je iskljuci i to je to.

Ma znaju svi vec nece da ti kazu :) Daj Nex sve smo ti sazvakali, nemoj da si lenj, pa pogledaj malo uputstvo.

Stvarno nisam hteo jer si lenj, ali ajde. Uputstvo sa linka koji si dao: 42 str. pod 23) Chasis Open Alarm Lead (4-pin CHASSIS) ima i slika.

Slobodno pitaj ako ti nije jasno ili ako ne znas engleski.......

Hvala velika. Ma ne znam gdje udaram glavom, sto poslova radim. Skužio sam šta treba, ali ne na koji. Jumper pokriva dvije iglice. Na koje treba staviti? Probao sam dvije kombinacije i neće. treba sve pokriti ili ne ide sa dvopinskim jumperom?

Vrh Dno