Šta je novo?

Nema LAN-a kad nema neta?

Gargoyle

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2002
Poena
619
KDS kablovski modem je povezan na > D-link DIR-100 ruter na WAN > i na njega na LAN 2 računara (XP+Win7) i mrežni štampač. Uključen je DHCP server na ruteru. Problem je što kada nema neta sa kablovskog modema pukne i LAN.

Da li je moguće podesiti nekako mrežu da uvek radi LAN bez obzira na net sa kablovske?

Ako se modem "zaglupi" pa zbog toga nema interneta, tu nema pomoći. Jedino da posle modema ubaciš svič (najbolje gigabitni). Računarima zadaj fiksnu IP adresu, gateway i DNS server.

Imam isti problem u firmi.
Samo sto posle rutera imam i switch linksys.
Zna li neko sta se desava.
Zar ne bi trebalo DHCP rutera da dodeljuje IP adrese racunarima bez obzira na njegovu vezu sa modemom|?

Fiksni ip i nema problema. Covek ti je vec odgovorio.

Fiksni ip i nema problema. Covek ti je vec odgovorio.

Mislim da imam par racunara sa fiksnom IP ikoji ne mogu da stampaju recimo na mrezni stampac koji takodje ima fiksnu ip u toj mrezi..(nisam siguran za ovo moracu da proverim)
Je l zavisi jos od necega, tj. mora li na ruteru da se iskljuci DHCP?
Ako iskljucim sta cu sa laptopovima koji se kace preko wifi?
Ima li jos neko resenje, mozda neki jos uredjaj da dodam?

Poslednja izmena:
Ima li jos neka opcija?
Nije mi bas najsrecnije resenje da na 50 racunara stavljam fiksne IP..

Imam isti problem u firmi.
Samo sto posle rutera imam i switch linksys.
Zna li neko sta se desava.
Zar ne bi trebalo DHCP rutera da dodeljuje IP adrese racunarima bez obzira na njegovu vezu sa modemom|?

Trebao bi. Izgubiš IP adresu ili samo nema više protoka u LANu?

Trebao bi. Izgubiš IP adresu ili samo nema više protoka u LANu?
Pa i jedno i drugo prakticno, posto su dinamicke IP, ne mogu ni da pogledam koja je, u svakom slucaju ne radi izlaz na net niti mogu da pristupim drugim racunarima i mreznim stampacima.
shema je ovakva:
SBB modem - DLINK ruter (DIR600) - linksys switch - par manjih switceva u zgradi - i dalje racunari..

Poslednja izmena:
Misliš Linksys ruter, pretpostavljam, pošto si u prvom postu tako napisao. Ne vidim neki poseban razlog da bi se ovo dešavalo, osim konflikta na relaciji WAN uređaja (modema) i rutera. Ako gubiš adresu, onda je verovatno do rutera, u suprotnom modem kad izgubi net pravi haos. Nisi probao da menjaš ništa od uređaja?

Ne mozda sam u brzini brljao sa opisom.
dakle
SBB modem - DLINK ruter (DIR600) - linksys switch - par manjih switceva u zgradi - i dalje racunari..

Jesam, ako se ne varam, tu je bio pre linksys WRT54g ruter umesto d-link a sbb nije briga sta se desava posle njihovog modema

Poslednja izmena:
Pokusaj da resetujes ruter na fabricka podesavanja, update-ujes firmware. Otkaci ga sa Modema pa pusti masine iza da povuku adrese i vidi kako se ponasa. Zakaci potom na modem, vidi da li ce da se pogubi opet, pa ga otkaci. U principu ne bi smeo WAN interface da ga zbuni i po****, ali da desava se.

Svakako zamenis ruter da vidis da bas modem nije poludeo i da nekako uspeva da zaglupi ruter...desava se i da sam kabal pravi neobjasnjiva ****** u mrezi.

Vidi i sledece, cisto reda radi. Ti racunari sa fiksnom IP adresom mogu da prave problem ako dhcp od neke druge masine povuce adresu koja je vec fiksirana. Zato fiksne adrese obicno stavljas ispod npr x.x.x.100 a dhcpd da dodeljuje iznad.

Pokusaj da resetujes ruter na fabricka podesavanja, update-ujes firmware. Otkaci ga sa Modema pa pusti masine iza da povuku adrese i vidi kako se ponasa. Zakaci potom na modem, vidi da li ce da se pogubi opet, pa ga otkaci. U principu ne bi smeo WAN interface da ga zbuni i po****, ali da desava se.

Svakako zamenis ruter da vidis da bas modem nije poludeo i da nekako uspeva da zaglupi ruter...desava se i da sam kabal pravi neobjasnjiva ****** u mrezi.

Vidi i sledece, cisto reda radi. Ti racunari sa fiksnom IP adresom mogu da prave problem ako dhcp od neke druge masine povuce adresu koja je vec fiksirana. Zato fiksne adrese obicno stavljas ispod npr x.x.x.100 a dhcpd da dodeljuje iznad.

Zamenicu ruter ali ne verujem da je drugacije kod drugog, prosto mi nije jasno kako moze tek tako da ga zbuni modem svaki put. Fiskne IP koje sam dodelio su iznad opsega koji dodeljuje DHCP, tako da se ne preklapaju.
Pokusacu da fizicki prekinem vezu uzmedju modema i rutera da vidim da li se isto ponasa, da malo testiram sto kazes, to mogu u petak tek..

Nazad
Vrh Dno