Šta je novo?

Nema boje na TV preko S-Video

Vocalist

Slavan
Učlanjen(a)
24.12.2005
Poena
304
Pozdrav.
Javio mi se je prilično čudan problem i nikako ne mogu da nadjem rešenje, pa bih zamolio za pomoć.
Kompjuter mi je povezan sa TV-om preko S-video konekcije.
Do sada je sve radilo odlično, ali odnedavno, nestalo je boje na TV-u! Samo crno-bela slika!
Posle toga sam jednom i vršio preinstalaciju Windows-a, medjutim kada sam došao do podešavanja TV-a, ponovo nema boje!
Šta da radim i u čemu je problem?

pokusaj sa drugim kablom ako ima neko od ortaka recimo.

Imam ih ja nekoliko i sada ću baš da pokušam, mada mislim da sam i to pokušao pre ponovne instalacije Windows-a.
U svakom slučaju, da bi bilo sigurno, evo sada ću odmah pokušati i postujem rezultat.

Evo pokušao sam sa još dva S-video kabla - i potpuno isto - nema boje!
Da objasnim i ovo ako nešto pomogne plus:
TV je Soni Trinitron i uvek do sada kompjuter je bio konektiran preko "prednjeg" inputa, ispod ekrana.
Na daljinskom ima dugme kojim se regulira šta će da ide od priključenih aparata (Ima dva skarta pozadi),
Problem je još više zbunjujući, pošto kada klikćem na to dugme, na jednom "kliku" ima slike sa kompjutera, i to SA BOJOM, ali prilično loše i izveštačeno!
Tako je bilo i ranije!
Medjutim sada - tamo gde treba da je čista i jasna slika u boji, kao što je bilo do sada - ima samo crno-bele slike!
Šta da se radi dalje?

dve su mogućnosti:

1) kabl nije korektan
recimo, imaš dell latitude c6x0 računar, ali nemaš onaj mali kablić (10 cm dugačak) koji prespaja custom dell tv output na standardan s-video činč input. elem, ako probaš sa nekim drugim kablom (recimo s-video, sa koliko beše već, 4 pinova, umesto dell custom od 7 pinova) dobićeš crno belu sliku umesto boje. zato se pomenuti mali kablić čuva više od baterije, jer bateriju uvek možeš ponovo da kupiš; )

2) us windows version (NTSC by default)
desni klik na desktop -> properties -> settings -> advanced -> displays
ovako je barem kod mene (ATI), kod tebe će verovatno biti slično u zavisnosti koju karticu koristš. prvo što uradiš je da enable-uješ TV output, a onda klik na properties, pa selektuješ PAL B sistem umesto NTSC.

ovde možeš da uradiš i sitna podešavanja, kao composite sharpness, itd, itd.

hajde pa javi da li je pomoglo.

UZI, ne znam da li sam te sve razumeo baš kako treba, ali evo - ja ću objasniti, pa da vidimo da li je tu negde problem, kako si naveo:
Grafička je Gainward/FX-5950 Ultra - 256Mb/256bit VIVO
VIVO kabel je konektovan, ako misliš na njega, a onda u njega ide S-video kabel, ustvari - po potrebi dva - IN i OUT.
Ovo drugo - sve je u redu, tako i radim uvek....
TV uvek stavljam na PAL-B, pre toga na CLONE, monitor je primarni displej, TV - sekundarni, čak što više i boju sam podešavao na TV-u dodatno, bez bilo kakvih problema!
Zato me sada i buni sve ovo!
A već sam naveo da sam isprobao sa 3 razlišita kabla!
Šta dalje?

Vocalist je napisao(la):
Grafička je Gainward/FX-5950 Ultra - 256Mb/256bit VIVO
VIVO kabel je konektovan, ako misliš na njega, a onda u njega ide S-video kabel, ustvari - po potrebi dva - IN i OUT.
znači nije do kabla.

Vocalist je napisao(la):
Ovo drugo - sve je u redu, tako i radim uvek....
TV uvek stavljam na PAL-B, pre toga na CLONE, monitor je primarni displej, TV - sekundarni, čak što više i boju sam podešavao na TV-u dodatno, bez bilo kakvih problema!
hmm... zar ne bi trebalo da tv bude primarni, a monitor sekundarni displej? mislim da ovo ima veze sa overlay površinama na koje se lepi video, a video kartica uobičajno može da istera samo jednu. ne bi trebalo da vidiš film na monitoru kada ide na tv-u i obrnuto (ako se koristi overlay površina, a ovo je default).
druga stvar, ali to verovatno nećeš znati da mi kažeš, koji je input format filma, a koji je output format overlay površine? mada ovo verovatno nije problem, ali reda radi probaj nekoliko video player-a.
treća stvar, sada sam se setio, ako ti je windows desktop prikazan na tv-u crno-belo, onda nije do ovoga iz stavke dva - onda je sigurno do nekog podešavanja...

Vocalist je napisao(la):
Zato me sada i buni sve ovo!
Šta dalje?
nema puno šta, ako ne proradi sa promenom primarnog display-a, jedino što možeš je da probaš da promeniš neke od ostalalih parametara TV outputa (tamo gde si menjao i PAL-B).

računam da imaš sve najnovije drajvere već instalirane, pa verovatno nije do ovoga...

Moze da se desi da je do Driver-a. Ako si skoro stavio neki novi probaj rollback na stariji neki(bilo koji zvanicni).
Kako ti izgleda taj Vivo cable?

Monitor mi je uvek bio primarni displej, a TV - sekundarni, i radilo je tako.
Nije do filmova stvar, sam Windows desktop je crno-beli na TV-u!
VIVO kabel izgleda ovako:
Ima glavni konektor za u grafičku, a od njega izlaze 4 kabla (po 10-tak cm) obeleženi - dva žuta i dva crvena.
Jedni su za INPUT (Činč i S-video), druga dva - za OUTPUT, isto činč i s-video.
A što se tiče drajvera.....TU SAM ODUVEK IMAO PROBLEMA!
Evo zašto:
Kada stavim nove, pre da ih downloadiram, Gainward me prebaci na N-vidiu, tamo probam jedne - IZADJE PLAVI EKRAN "SMRTI"!
Probam druge....opet problemi!
Zato sam stavio te drajvere koji su došli na disku sa grafičkom prilikom njene kupovine! (A to su sigurno PRASTARI.....)
99% SUMNJAM I JA DA JE U TOME PROBLEM!
Ali.....
Zamolio bih Vas da me uputite tačno - odakle da skinem najbolje drajvere i koju verziju?
Isto me zanima, kada ih skinem, da li treba prvo uninstal starih, pošto kada idem na funkciju update drivers, ne pronalazi ništa!
Ako plus pomogne, na ovim sada drajververima stoji: verzija - 6.14.10.5216
Zahvaljujem za pomoć.

A imas li problema i sa composite out signalom?
Kako sam shvatio SONY ima s-terminal tj. pravi komponentni (Y-C) ulaz.
I PAZI. NEMOJ DA UKLJUCUJES I ISKLJUCUJES KABLOVE ZA TV NA ZIVO.
MOZES STVARNO DA OSTETIS KARTICU.
Video sam par takvih slucajeva. Tada je otkazao kompletan TV-out.
Naravno, ne mora da znaci da ce se desiti uvek i u svim situacijama, ali oprez.

Poslednja izmena:
Vocalist je napisao(la):
Pozdrav.
Javio mi se je prilično čudan problem i nikako ne mogu da nadjem rešenje, pa bih zamolio za pomoć.
Kompjuter mi je povezan sa TV-om preko S-video konekcije.
Do sada je sve radilo odlično, ali odnedavno, nestalo je boje na TV-u! Samo crno-bela slika!
Posle toga sam jednom i vršio preinstalaciju Windows-a, medjutim kada sam došao do podešavanja TV-a, ponovo nema boje!
Šta da radim i u čemu je problem?

Imamo sam isti problem, i na kraju, morao sam da kupim drugi TV. Taj problem sam imao sa Radeonom 8500 i TV Toshiba. TV je imao samo compozitni ulaz. Svasta sam probao, flesovao bios na grafici menjao kablove, drajvere i sl. Nista nije pomoglo. Onda odnesem komp kod komsije zakacim i sve radi bez greske. Moj ortak je imao slican problem. Kod njega je slika bila crno-bela kad prikljuci u s-VHS, kad prikljuci u kompozitni ulaz na TV-u sve je ok.

Probaj komp na nekom drugom TV-u.

Ja sam problem resio tako sto sam kupio S-video to Composite Convertor!Neka marka TnB mislim i kosta oko 300 din.Ali ipak bolje nego da kupim nov TV :zgran:

Prijatelji, pre svega hoću da Vam se stvarno zahvalim što se iskreno trudite da pomognete.
Pokušaću sa svim Vašim savetima, pa ću odmah da postujem sve rezultate.
Nego nisam objasnio još neke stvari, koje će verovatno značiti nešto plus:
Nedavno sam primetio neko tiho brujanje u TV-u, na svim kanalima!
Tražio sam sta bi moglo da bude i na kraju - kad isključim S-VIDEO kabel, brujanje prestane!
Još više me je začudilo što to zvuči kao da nešto stvara masu, a audio kablovi nisu ni bili uopšte priključeni!
Znači - kontakt - kompjuter-TV, preko S-video kabla, a brujanje u televizoru!
A i ovo da dodam - sa prednje strane TV ima ulaze i za s-video i kompozitni, kao i dva stereo zvučna inputa.
Sa zadnje strane ima dva scart prikljuška, a ja imam scart adapter na kome može da se bira da li hoću input ili output, kao i sve one iste priključke koje sam opisao - sa prednje strane tv-a....
Pokušaću i sa njime.
A ovo bih pitao još jednom:
Da li da menjam drajvere, ili da ostanu ti isti?
Hvala i pozdrav.

Display properties => Settings => Advanced => GeForce 5950 bla => nView display settings
(ako ti nije ukljucen clone, ukljuci ga)
Klikni na ikonicu TV-a => Device settings => Select TV format => Advanced => Video output format
i umesto auto-select probaj Composite ili S-Video out
To bi trebalo da resi problem
Poz

Poslednja izmena:
TARMI, hvala i tebi stvarno, ali ako veruješ, baš tu "operaciju" što si naveo - probao sam do sada, maltene - hiljadu puta i...opet ništa!
Samo kada je prikljušen s-video kabel, a stavim na compozite, tada nestane sve na TV-u.
Inače - sve ono po starome - crno-belo!
Ljudi, pa ja najiskreno nisam ni pretpostavio da ovo može da izadje toliki problem!
U svakom slučaju, hvala Vam svima za pomoć, još jednom, pa valjda ćemo naći neko rešenje koje će biti od koristi i drugim ljudima koji naidju na ovakve probleme.....
Pozdrav svima.

Probaj da promenis Standard Slike.

Pazi da izaberes Pal_b ili Pal_I . Ja sam imao sliku crno-belu kada mi je pogresno izabran Standard slike na TV-out-u(NTSC).

ja sam imao sličan problem i pokušavao razne stvari, od menjanja kablova do drajvera i tek na kraju ustanovio da mi se drma ulaz za skart na TV. kad ubodem skart, nema boje onda malo skart izvučem, znači samo malo i boja dođe. Verovatno su kontakti u TV malo labavi. Pokušaj to. Pozdrav :wall:

Taj problem se resava uglavnom kao sto je Ivan rekao tj, promenom standarda. Ja sam imao par takvih slucaja i promena na PAL standard je uvek resavala problem. Ti si rekao da i promenom na PAL isto crno bela slika?
Pozdrav!

Poslednja izmena:
I ja sam imao slican problem sa Gainward 6600 PCIe karticom. Ne znam da li je to standardan problem kod Gainward-a, ali moj primerak kartice imao je nesto "dublje" postavljen video out konektor pa se desavalo da kabl ispada iz njega - nekad potpuno pa slike naravno i nema, a nekad kabl ostane u kartici, ali se prekine signal chrominance koji nosi informacije o boji pa je slika na TV-u crno bela. Ja sam problem resio skalpelom - skinuo 2-3mm sa vrha plasticnog omotaca S-videolikog konektora koji ide u graficku. Ako slika na TV-u dobije boju kada rukom pritisnes konektor - imas isti problem...

Ako ovo ne pomaze, a pod pretpostavkom da si sve ispravno podesio (Pal-B, S-video output i sl.), moguce je da imas prekid negde u kablu koji si dobio uz graficku...

Pinout S-video konektora (zenskog) izgleda ovako:

4 + + 3
2 + + 1
__

Pin 1 Luminance Return (Ground)
Pin 2 Chrominance Return (Ground)
Pin 3 Luminance (Brightness)
Pin 4 Chrominance (Colour)

Za Video-Out polovinu tvog kabla mora da vazi:
- Pin 1 i Pin 2 S-video konektora povezani su sa spoljasnjim delom chinch-a
- Pin 3 i Pin 4 S-video konektora povezani su sa unutrasnjim delom chinch-a
- isto tako i Pin 3 i Pin 4 moraju da imaju po jedan pin sa kojim su u vezi na konektoru koji ide direktno u graficku

Tvoj problem moze biti Pin 4. Proveri ommetrom...

PS: Da bi mogao da dodirnes pinove u zenskom S-video konektoru verovatno ce ti trebati komad tanke zice

Kako god bilo nadam se da ces resiti problem; znam koliko je iritantno gledati filmove na monitoru. Pozdrav i srecno

Hm, pinout nije ispao onako kako sam zamislio :)

Dakle, pinout S-video konektora (zenskog) je u atachment-u

Prilozi

• minidin4f.gif
    minidin4f.gif
    340 bajta · Pregleda: 204
Ma kada vec imas skart i adapter za njega onda probaj.Takodje probaj i preko cinca.
I jos jedno pitabje : Kakav ti je konektor u koji ubacujes vivo cable na grafickoj? Koliko ima pinova? Ako mozes postuj neku slicicu. Moj Vivo cable ima ukupno 6 kablica a konektor na grafickoj ima cini mi se 9 pina.
Sve ovo pisem jer ipak mislim da cable nije ok, samo mi nije jasno kako je radio!? :crash:

Poslednja izmena:
Stvarno, još jednom - najveća zahvalnost svima Vama na trudu i savetima.
Ovo ću još jednom detaljnije objasniti:
- Standard je bio uvek na PAL, znači nikada na NTSC i nije bilo problema, sve je radilo super!
- Kada na daljinskom menjam "priključne uredjaje", pre ekrana sa kompjutera, pojavi se još jedan ekran sa kompjutera, i TU IMA BOJE, ali veoma lošo izgleda, sa smetnjama....kao da je konektovano preko nekog - lepljenog selotejpom - činč kabla!
- Tek kada predjem na glavni ekran, gde ide sa kompjutera, a odmah iza onog malopre navedenog, tu je slika i bista i čista i jasna......samo nema boje!
Evo, još pokušavam sve kako ste lepo naveli i opisali, ali još uvek je crno-bela slika!

Sa zadnje strane ima dva scart prikljuška, a ja imam scart adapter na kome može da se bira da li hoću input ili output, kao i sve one iste priključke koje sam opisao - sa prednje strane tv-a....
- Kada na daljinskom menjam "priključne uredjaje", pre ekrana sa kompjutera, pojavi se još jedan ekran sa kompjutera, i TU IMA BOJE, ali veoma lošo izgleda, sa smetnjama....kao da je konektovano preko nekog - lepljenog selotejpom - činč kabla!

sonijevi televizori obično nazad imaju dva skarta od kojih samo jedan prihvata s-video a drugi rgb ulaz

ako priključiš na pograšan skart imaćeš samo crno belu sliku zato što na tom ulazu tv prihvata samo kompozitni signal, tj na ta dva pina kompozitni ulaz prihvata boju i osvetljenje a s-video samo osvetljenje (boja je na neka druga dva pina)
ovo se takođe dešava na televizorma koji ne prihvataju s-video signal, ali pošto tvoj soni prihvata s-video, probaj drugi skart

što se tiče situacije kada ima boje ali je loša-ovo se desi kada se na divlje tj. bez adaptera spoje dve mase u jednu a Y i C u drugu žicu i tako napravi kompozitni izlaz

Hvala ti Darth, ovo za scartove - iskreno - nisam znao.
Sve sam te razumeo što si lepo opisao, što se tiče scarta i zadnje strane TV-a.
Ali problem je u tome što ja nikada do sada nisam TV priključivao od pozadi - na scartove, nego - sa prednje strane, odmah ispod ekrana, tu se otvara jedan poklopčić i ima, već sam naveo: s-video, kompozitni, L i R za zvuk i output za slušalice.
E sve je to radilo super, a sada odjednom - crno-belo!
Pitao bih još jednom - oko drajvera i oko tog čudnog brujanja?
Hvala.

Meni zvuci neverovatno da losi drajveri ili podesavanja izazivaju brujanje na TV-u. Uostalom, to ne bi trebalo da se desava bez obzira na signal na TV ulazu - mozda, doduse, ako se dovede par stotina volti! :-devil-: :) Gresim li? Dakle, imas problem ili sa televizorom ili sa kablovima i konektorima

Probaj sa drugim TV-om.
Probaj sa drugim kablom, ako mozes da nadjes (znam da si menjao S-video kabl, ovde mislim na kabl-adapterom koji si dobio uz karticu: custom mini-DIN -> 4 pin mini-DIN + RCA)

što se tiče situacije kada ima boje ali je loša-ovo se desi kada se na divlje tj. bez adaptera spoje dve mase u jednu a Y i C u drugu žicu i tako napravi kompozitni izlaz

Tacno je da spajanje "dve mase u jednu a Y i C u drugu žicu" ne daje savrsenu sliku, ali je razlika neprimetna sa udaljenosti od jednog metra (slika gotovo neprimetno podrhtava, a sitan tekst je nesto manje citak, probleme sa bojom nisam primetio - za gledanje filmova vise nego dovoljno). Varijanta sa kondenzatorom na chrominance pinu daje gotovo identicnu sliku sa slikom preko adaptera sa pozlacenim konektorima i sta ja znam cime sve koji kosta 100$ - moj stric je kupio ovo cudo u austriji, ali ne znam po kojoj ceni (CSVA1 na http://www.hometech.com/video/svconv.html). Uostalom, jedna od ove dve varijante (sa ili bez kondenzatora) je ono sto ljudi dobijaju uz graficku sa TV izlazom...

MITIĆU, zahvaljujem i tebi za sve ovo što si napisao, kao i za link i stvarno je to dobra stvar, ali teško je da ću moći trenutno doći do takvo nešto.....
Uslovi.......
Idemo sada redom, da bih bio što precizniji:
Takav kabal od grafičke, takodje - ne da ne mogu nabaviti, nego ne mogu ni sanjati OVDE! Razumeš me.....
Jedva sam nekako i došao do te grafičke i to sa trista muka i problema!
A ovo, za tu "prvu sliku na TV-u", izgleda da ne umem ja da objasnim baš tačno i dobro. Evo, potrudiću se još jednom:
TV ima kanale /memorije, mislim to je svakako jasno svima, ali ipak moram detaljnije, redom.../
Znači kanale sa kablovske, biram na 1,2,3.......10,11,12....30...
Može i na + i - , to su dva dugmeta jedno ispod drugog na daljinskom, i onda kanali idu redom.
E sada:
Na daljinskom, na gornjoj desnoj strani, ima posebno dugme, koje kada se klikće, prebacuje sliku sa priključenih uredjaja na TV-u.
Pa to ide redom - DVD, SAT, Video i takvih je šest izmena.
Konkretnije, na ekranu piše /gore, levo, sa zelenim slovima/, idem redom:
1. Ništa ne piše
2. AV-1
3. AV-2
4. AV-2-S
5. SAT
6. SAT - S
To - AV i SAT, može preko menija da se promeni ovako:
AV-1: AV-1, CABLE,GAME, CAM, EDIT /Pa se desno može pisati još/, DVD, VIDEO, SAT;

AV -2: Sve opcije kao gore, samo sada prva opcija je AV - 2.......
AV -3: Takodje isto, a sada prva je AV - 3 i onda - sve isto redom.....
Nadam se da sam sada malo preciznije objasnio.
A to za BRUJANjE, ne mogu ni ja shvatiti!
VOLTE :) mu sigurno nisam dovodio, ali u zvučnicima od TV-a da bruji s-video kabel, meni čak i nema neke logike! A preko 25 godina radim sa muzičkom opremom /razglasi, procesori, pojačala, klavijature....../ tako da me OVO sada još više buni!
Možda sada dodatno pomogne nešto oko konekcije sve ovo što sam napisao...
Pozdrav.

Poslednja izmena:
A jesi li probao chinch tv-izlaz umesto S-videa?
Takvi se kablovi kod nas lako nalaze - ako nemas kod kuce, sigurno imas negde u komsiluku. A ako nemas chinch video ulaz na TV-u, pozajmis i scart pa ubodes i njega, a onda u scart na TV-u :)
...i, opet kazem, ako si u mogucnosti, probaj sa drugim TV-om, video rekorderom ili bilo cime sto ima video ulaz, mozda DVD rekorder :)

mitic je napisao(la):
A jesi li probao chinch tv-izlaz umesto S-videa?
Takvi se kablovi kod nas lako nalaze - ako nemas kod kuce, sigurno imas negde u komsiluku. A ako nemas chinch video ulaz na TV-u, pozajmis i scart pa ubodes i njega, a onda u scart na TV-u :)
...i, opet kazem, ako si u mogucnosti, probaj sa drugim TV-om, video rekorderom ili bilo cime sto ima video ulaz, mozda DVD rekorder :)
MITIĆU, prijatelju, kuća, studio, radio i škola su mi - bukvalno - prepuni kablova.
Nemam više gde da ih smeštam i sortiram, pa ih sada "vešam i grupiram" da vise po zidovima.....
Ali, najiskreno, od previše obaveza i poslova, evo tek sada sam stigao da posetim forum i da odgovorim.
A i najiskreno - nisam stigao da probam samo sa chinch kablom i evo - sada, čim pošaljem post, pokušaću odmah i odmah zatim javljam za rezultate.....

poz narode, jedan mali offtopic

u pitanju je ortak, ima Asus 9550 GE, i odjendom je dobio samo crno-belu sliku na TVu.
ima povezan S-video na Asusu - kabl- Scart na TVu... TV je NEO 74cm..

do pre nekog vremena je imao najnormalnije boju, ali je nesto otislo u 3 lepe.. menjao je scartove, i raspored i drajvere najnovije ali nije my nista pomoglo... i dalje kristalno chista crno-bela slika... naravno stavljeno je Same on all i Pal-B, Force detection of TV.

vidim da stoji gore objashnjenje da jedan od Scartova na TVu prihvata S-Video, a drugi ne... pored kompa, na TV je nakachio i Video i DVD player ... sve preko scartova... kupio je neki Scart razdelnik na buvljaku ranije...

neki predlog?

Evo i ja da se upisem u listu srecnih ljubitelja crno belih filmova, ista stvar kod mene!
Iz cista mira nestala boja, TV isto Sony trinitron, samo sto se isto to desava sa dve kartice!

Prvo se to desilo na Ti4200, nista nije dirano, samo se odjednom umesto slike u boji pojavila crno bela. Isprobam ja sva podesavanja, B/Pal, izlaz, druge drivere, i nista. Ugasim kompjuter, izvadim kabl, izdrmam ga, ispresavijam malo, vratim - i sve opet radi normalno! I to celih par dana, onda opet po starom. Napominjem da sam i ja mislio da je do kabla (mada i dalje mislim da jeste), ali meni je kabl lepo ususkan i u principu se ni malo ne mrda kada ga namestim, tako da nisam pametan. Pri mrdanju prikacenog kabla, i krajeva i ostatka, nista se ne desava sa bojom, a pri tome je slika savrseno jasna i cista, ali crno bela.

Sad sam uzeo MSI 6600GT VIVO i opet isto, boja se ne pojavljuje! Zato ipak mislim da je problem u kablu, mada moguce da je malo i do Sony-ja, cuo sam da su uzasno osetljivi na kvalitet signala. Zato, ako je kabl malo losiji, sto je vecinom slucaj, eto belaja!

Uzimam drugi kabl pa da vidimo, javljam info iz prve ruke! E da, sad se setih, vidim da gomila ljudi ima isti problem, zato mi nije jasno kako se to desava iz cista mira?! Jel problem u duzini kabla, ranije su to navodili kao razlog a sada to niko ne spominje, moj je dugacak oko 7-8m?

Nego, ajd da pitam ovde mada cu da otvorim i novi thread, zna li neko gde nabaviti kvalitetan razdelnik antenskog signala? Konkretno, imam kablovsku i moram sada da napravim izvor za TV i VIVO signal iz jednog prikljucka, da li je bolje sa razdelnikom ili da se cimam sa video rekorderom i njegovim izlazima? I gde nabaviti kvalitetan razdelnik, verovatno bih ipak isao na tu varijantu?

Nazad
Vrh Dno