Šta je novo?

"Nekompatibilnost"

Grawlix

Cenjen
Učlanjen(a)
15.01.2012
Poena
151
U decembru kupih nov racunar, iliti delove za novi racunar (AMD FX-6300, Asus M5A97 R2.0, MSI HD 7770, Corsair Vengeance Black 1866 2x4GB, Cooler Master GX450, neko random kuciste).
Ukombinovao sam delove sa starim hard diskom, instalirao Win7 Ultimate 64 i ubrzo poceo da vidjam problem sa driverom za graficku.
Slika se zamrzne u toku igranja, zacrni, i zatim povrati. Tipicni amd display driver has stopped responding and has recovered problem.
U narednih 3-4 meseca sam probao da resim ovo cudo, ali bez uspeha. Novi update BIOS-a, sve drivere koji podrzavaju graficku od 12.4 pa dalje, reinstalacija windowsa, testovi za CPU, RAM, GPU.
Zamena GPU i napajanja sa drugarevim u svim mogucim kombinacijama moje/moje moje/njegove. Nosio sam racunar u prodavnicu gde je kupljena, slali su ga za Beograd u servis.
Vracen je nakon 2 nedelje sa zamenjenom memorijom (Kingston HyperX Beast) i komentarom "Bad bloks" (nije typo). Isti problem se pojavio 5 minuta nakon paljenja racunara i ulaska u novi Devil May Cry.
Vratih se u prodavnicu da im objasnim da mi nisu popravili racunar, uz ironican smeh "oh, ti serviseri" sam dobio preporuku za nezavisni servis racunara ovde u gradu.
Otisao u taj "preporucen" servis, ostavio racunar na dijagnostiku, nakon par dana ustanovljeno da nesto ne valja sa plocom i procesorom. Probao je sve komponente posebno u raznim konfiguracijama i dosao do tog zakljucka.
Plocu i procesor sam zatim nosio na reklamaciju uz zelju da mi ih zamene za isti model. Nakon mesec dana cekanja i nekoliko poziva sa praznim odgovorima, nova ploca i novi procesor su konacno stigli.
Sav srecan, sastavih racunar, upalim ga, pokrenem DmC, igram 5 minuta...driver crash.
Nakon dana odmora od svih ovih gluposti, danas sam otisao u isti taj preporuceni servis ciji mi vlasnik uliva poverenje i dobio iskren odgovor (koji sam dobio i nakon ustanovljenog kvara u ploci i procesoru) da zamenim iste za i5 i neku finu z77 plocu. Naveden razlog za ovaj problem je naslov ove teme, nekompatibilnost. Ja kao laik imam velikih problema da razumem ovaj koncept s'obzirom da nacin na koji ga ljudi upotrebljavaju zvuci veoma apstraktno, dok bih ja zeleo neki konkretan, tehnicki opis problema. Zbog cega je x nekompatibilno sa y? Da li su oba nekompatibilna jedan sa drugim? Da li samo y ima problem sa x ili obrnuto?
Naravno, posto ne zivim u preterano civilizovanom svetu, ne mogu da vratim ove komponente i zamenim ih za druge uz doplatu sa razlogom nezadovoljstva, za to postoji rok od 2 nedelje od dana kupovine. Jedini nacin je da delovi imaju gresku.

Izvinjavam se zbog duzine posta. Moje pitanje i molba za savetom bi se svodila na sledece: Kako je moguce (da li je uopste moguce) ustanoviti tu "nekompatibilnost"?

Kao dodatak, malopre sam zvao jos 4 servisera racunara ovde u gradu (iz Subotice sam) i svi sem jednog deluju kao da beze od problema k'o od kuge uz uobicajen komentar da "da, nekompatibilnost je veoma moguca".

izbor ti je suzen na
NAPAJANJE, dosta je slabo realno, i moguce da je ono problem.
MEMORIJU
GRAFIKU
....
Proveri jos to, kad si vec CPU i MB skinuo sa dnevnog reda.
A verovatno da je neko, ili cak svi, u lancu provere zakazao, tj nije uradio onako
kako ti je rekao, tj nije ni pogledao.

Ne verujem da bas od toliko provera niko nije stavio dovoljno jako napajanje. Nije jasno da li ti se to pojavljuje samo u DMC, ili i u drugim igrama?

Napajenje je više nego dovoljno i sigurno nije problem(po specifikaciji treba 430w, ali ceo sistem vuče oko 250w u loadu)
Update windowsa, update drivera ali pre novog uninstaliraj stari, nemora uve knajnoviji da bude i najbolji, pokušati raniju verziju. Ako nije windows ili drajver verovatno nešto zeza grafička.
Treba probati drugu grafu pa viditi, ako sa drugom nema problema onda ili nekompatibilnost a možda je i pokvarena.
Naravno možda treba i update igre ako se javlja samo u toj jednoj.

Napajenje je više nego dovoljno i sigurno nije problem(po specifikaciji treba 430w, ali ceo sistem vuče oko 250w u loadu)
Update windowsa, update drivera ali pre novog uninstaliraj stari, nemora uve knajnoviji da bude i najbolji, pokušati raniju verziju. Ako nije windows ili drajver verovatno nešto zeza grafička.
Treba probati drugu grafu pa viditi, ako sa drugom nema problema onda ili nekompatibilnost a možda je i pokvarena.
Naravno možda treba i update igre ako se javlja samo u toj jednoj.

A jesi ga ti probo mozda i testiro?

Po svim specifikacijama i preporukama koje sam gledao, napajanje je sasvim dovoljno. Grafika trazi 20ak ampera na 12V grani, a napajanje ima 35A.
Grafika je najzahtevnija po tom pitanju. Imam samo jedan hard disk, nemam cak ni opticki drive. Serviser je inace testirao napajanje i radi normalno na drugom racunaru.
Proverio sam voltaze i u granicama normale su. Memorija koju sam kupio je kasnije zamenjena, nova testirana i radi bez problema. Graficka isprobana na 2-3 racunara i radi.
Napomenuo sam DmC jer je to igra koju trenutno koristim za testiranje, ali se isti problem javljao i u Mass Effect 2/3, Mirror's Edge, Dishonored, Assassin's Creed, Dota 2, Blades of Time, itd itd.
Windows je uvek up to date, vec pomenuh da sam probao sve drivere koji podrzavaju ovu graficku, sa sve ciscenjem starih iz safe mode-a. BIOS je takodje up to date.
Sutra nosim racunar u novi servis, pa cemo da vidimo. Opet je pomenuta nekompatibilnost, ovog puta zato sto graficka i maticna nisu od istog proizvodjaca, na sta sam ostao prilicno zabezeknut.

Kažeš da grafička radi u drugom računaru bez problema... Nema veze što grafička i matična nisu od istog proizvođača, mora sve da radi kako treba. Ja imam Asusovu ploču a Gigabyte grafičku i sve radi savršeno.
Ovo meni deluje na neki ozbiljan bug u AMD drajverima koji se manifestuje na tvojoj konfiguraciji. Dok sam imao Sapphire ATI Radeon HD 5670, dešavalo se da pukne drajver (Amd display driver has stopped responding...), ali mi se svega par puta to desilo, a na Linuksu se grafička ponašala kao poluispravno smeće zbog kriminalno lošeg AMD drajvera.
Sve u svemu, propevao sam otkako sam kupio NVIDIA karticu.
Ako baš ništa ne uspe, vrati tu karticu i uz duplatu uzmi ovu: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4380#ov, ili ovu: http://www.asus.com/Graphics_Cards/GTX650TIO1GD5/ .

Po svim specifikacijama i preporukama koje sam gledao, napajanje je sasvim dovoljno. Grafika trazi 20ak ampera na 12V grani, a napajanje ima 35A.
Grafika je najzahtevnija po tom pitanju. Imam samo jedan hard disk, nemam cak ni opticki drive. Serviser je inace testirao napajanje i radi normalno na drugom racunaru.
Proverio sam voltaze i u granicama normale su. Memorija koju sam kupio je kasnije zamenjena, nova testirana i radi bez problema. Graficka isprobana na 2-3 racunara i radi.
Napomenuo sam DmC jer je to igra koju trenutno koristim za testiranje, ali se isti problem javljao i u Mass Effect 2/3, Mirror's Edge, Dishonored, Assassin's Creed, Dota 2, Blades of Time, itd itd.
Windows je uvek up to date, vec pomenuh da sam probao sve drivere koji podrzavaju ovu graficku, sa sve ciscenjem starih iz safe mode-a. BIOS je takodje up to date.
Sutra nosim racunar u novi servis, pa cemo da vidimo. Opet je pomenuta nekompatibilnost, ovog puta zato sto graficka i maticna nisu od istog proizvodjaca, na sta sam ostao prilicno zabezeknut.

Odlicno, ako sve je kako treba i ti sve znas, cemu onda uopste tvoj post? Problema i nema?
Lepo ti kazem, probaj sa drugim, na test, te specifikacije, mozes da okacis macku o rep, ako napajanje zabada, ne vrede nista.
A "nekompatibilnost" je prica za bakice i dekice, samo oni jos veruju u to, ni mala deca vise :)

"Nekompatibilnost" je odgovor servisera koji ne mogu da diagnostifikuju problem. "Kupi Intel" mu je jos bolje resenje:trust:. Zato smo i ovde gde jesmo. Ja takodje sumnjam na napajanje

Poslednja izmena:
Ako napajanje ne pravi problem, definitivno je do grafičke. Ili AMD drajver za grafičku ima neki bug koji se manifestuje na njegovoj konfiguraciji, ili je grafička neispravna/poluispravna.
Drugu sam sastavljao sličnu konfiguraciju (ista ploča, isti procesor, ista RAM memorija), samo što je proizvođač njegove grafičke Gigabyte i napajanje je Chieftec 500W i sve radi bez problema.
Dakle, kao što su ostali napomenuli, ovde nema govora o nekompatibilnosti, nešto je definitivno neispravno.

Poslednja izmena:
kul. kao neki K.... serviser mogu da ti kazem da skinesh win 7 micu i stavish drugi os XP npr. to ti je 30 minuta cimanja, instaliraj drajvere i igru i udri. javi sta si postigao.
asus i win 7 imaju neki los trip i desava se da grafika zabada na tom osu iako je sve ok.
pre dve nedelje dupe mi je pomerio ausov lap top. pokupi driver update i aj zdravo. bSOD i smara i smara. reinstaliram sistem, ugasim update drajvera instaliram sa cd i radi lepo.
posle nekog vremena win sam, promeni parametre i update uradi i opet bsod. posle dizanja ghosta i dodatne borbe da NE radi update sa neta nikad. sve radi kao sat.
zasto je to tako? zato sto je neko zeznuo drajver koji je na zvanichnom sajtu postavljen i pravi probleme istochnoevropskim mashinama ((:)

Zato ja na svakom kompu koji instaliram ugasim Win update, samo stavljam zvanične SP-ove

a da mozda i promenis verziju OS? msm neki drugi win7?
naravno kad prvo probas neko drugo napajanje :)
bez sale, sve je moguce

A jesi ga ti probo mozda i testiro?
A "nekompatibilnost" je prica za bakice i dekice, samo oni jos veruju u to, ni mala deca vise :)

Dosta trolovanja! Nekopantibilnost je realnost, šta misliš zašto se updejtuje bios matične i grafičke, zato što bakice i dekice žele da čuju? Da si nekad updejtovao bios, znao bi da se uz novu verziju stoji i opis: povećanaja kompatibilnost memorije, gejmerskih miševa, grafičkih itd Isto važi i updejt drajvera. Što se napajanja tiče čovek napisao da je probao sa drugarevim a i servier ga je probao(to se prvo radi u servisu, čak najgorem).

Nekompatibinost nema veze da li isti proizvođač, prosto se desi zbog biosa, drajvera, firmvera... Ono što može da napravi problem je i taj "stari" hard moguće da su oštećeni neki fajlovi

Ako sam dobro razumeo prvi post ti si probao i sa drugim napajanjem i sa drugom grafikom (kojom?), da li si probao ovo i posle vracanja iz servisa u Beogradu?

Kao sto je neko gore napisao probaj sa drugim OS

Drugarevo napajanje i graficka su chieftech od 500W i neki stari GeForce, gt220 ili 210 ili tako nesto.
Neko je gore napomenuo da je sve kako treba i kako sve znam. To nije istina. Samo napominjem ono sto se desilo. Greska se desavala i sa (doduse za nijansu) jacim napajanjem.
U servisu je racunar testiran i sa jos jacim od 500W.
Sto se tice vracanja graficke i uzimanja druge uz doplatu, to je opcija samo ukoliko se ustanovi da je moja defektna. Ne mogu da se pozivam na 'nezadovoljstvo', jer je taj rok prosao.
Rado bih ja i prvi put zamenio i plocu i procesor za z77/i5 da imam pristup novcu koji bi morao da doplatim. Posto to nije moguce, pokusavam da odgonetnem sta je sa ovim sto imam.
Ne zelim da zvucim nezahvalan, probacu ponovo sve testove, ukoliko servis u koji upravo nosim kompjuter ne bude imao uspeha. Dakle, probam pa javim rezultate.
Za nekompatibilnost sam nasao neke zalbe na forumima gde navodno r1.0 Asus ploce ne podrzavaju drugu generaciju FX procesora bez bios update-a, a u nekim slucajevima i sa, dok r2.0 podrzava.
Doduse, ja imam r2.0 i sve deluje kao da je u redu...sem u igrama i benchmarkovima.

Pozajmi od nekog druga grafičku, ubodi je i testiraj, pa da vidimo.

Dosta trolovanja! Nekopantibilnost je realnost, šta misliš zašto se updejtuje bios matične i grafičke, zato što bakice i dekice žele da čuju? Da si nekad updejtovao bios, znao bi da se uz novu verziju stoji i opis: povećanaja kompatibilnost memorije, gejmerskih miševa, grafičkih itd Isto važi i updejt drajvera. Što se napajanja tiče čovek napisao da je probao sa drugarevim a i servier ga je probao(to se prvo radi u servisu, čak najgorem).

Nekompatibinost nema veze da li isti proizvođač, prosto se desi zbog biosa, drajvera, firmvera... Ono što može da napravi problem je i taj "stari" hard moguće da su oštećeni neki fajlovi

Znaci ti si isprobao ovo napajanje? To je bio tvoj odgovor na moje pitanje?

Znaci ti si isprobao ovo napajanje? To je bio tvoj odgovor na moje pitanje?

Nema šta da ja tebi odgovaram! Tri puta postavljaš isto pitanje, koja nemaju veze sa temom, već samo napadaš i mene, kao i kreatora teme sa pitanjima: "Odlicno, ako sve je kako treba i ti sve znas, cemu onda uopste tvoj post? Problema i nema?"

I dao sam suprotno mišljene od tebe i šta onda, svako ima pravo na svoje mišljenje tj komentar!

Poslednja izmena:
Nema šta da ja tebi odgovaram! Tri puta postavljaš isto pitanje, koja nemaju veze sa temom, već samo napadaš i mene, kao i kreatora teme sa pitanjima: "Odlicno, ako sve je kako treba i ti sve znas, cemu onda uopste tvoj post? Problema i nema?"

I dao sam suprotno mišljene od tebe i šta onda, svako ima pravo na svoje mišljenje tj komentar!

Druze, niti sam te sta pitao, niti me interesujes, al ni malo, znaci batali sa tim uzvicnicima i sl.
Moje je misljenje drugacije od tvoga, i sta sad?
Imas problem sa tim?
I konstantno me citiras i napadas, oladi bre.
Moje je misljenje da je napajenje problem, zato i sluzi forum, svako iznosi svoje miseljenje.
I nemoj vise da me citiras, zaobidji me.

,) cool and no more ,)

Poslednja izmena:
Mali update. Nisam odneo kompjuter u servis, drugar me ubedio da probamo nesto pre toga. Bio je ubedjen da je softverski problem. Igrom slucaja sam nasao savrsenu igru za test, Guild Wars 2. Crashuje cim se ulogujem.
Nakon cackanja podesavanja u Catalyst Control Centru, dosli smo do daleko stabilnijeg rada sa ugasenim AMD OverDrive-om. Ne samo da ne blokira po momentu ulogovanja, vec sam mogao da igram 15-ak minuta pre crasha.
Sledeci korak je bio underclock jezgra graficke, sa 1000 na 800. Par sati igranja bez crasha. Nastavicu da testiram ostatak vikenda, ali za sada deluje da je ovo resilo problem.
Naravno, ovo nije konacno resenje, nisam davao pare za defektnu graficku, ali opet nisam preterano srecan zbog nove reklamacije, jer po ovome ispada da su 4 od 5 komponenti koje sam kupio iz te firme defektne, sto je...katastrofalno.
Ironija je to sto napajanje, oko koga sam se najvise brinuo (uprkos testiranju), ispada jedina komponenta koja radi normalno.

Istina je da je radila normalno kod drugara. I to nekoliko dana, nije da smo testirali 15ak min, nemam objasnjenje za kako. Ako potvrdim da je sa downclockom stabilna, ide na reklamaciju.
Razmisljao sam da zamenim za neku gf, ali opcije nisu velike. 650ti je tu negde, 660 bi bila idealna, ali je drasticno skuplja.

Nazad
Vrh Dno