Šta je novo?

Nekoliko pitanja

Chupo

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2007
Poena
380
Pre oko mesec dana smo burazer i ja kupili laptop, pa mene zanima par stavri u vezi prenosnih racunara.

1) Dali vadjenje adaptera za struju na kratko steti bateriji laptopa, tj. dali recimo prebacivanje iz jedne uticnice u drugu (cesto) skodi bateriji?

2) Postoji li mogucnost zamene procesora na laptopu, sa recimo celeron dual-core na punokrvni core2duo (znam da ga je tesko naci, al za slucaj da ga nadjem negde) i koliko je komplikovana procedura?

Hvala unapred na odgovorima.

1. Ne bi trebalo da mu šteti, medjutim kada laptop koristim kod kuće ja mu obavezno vadim bateriju!
2. Zavisi od modela laptopa!

To su sada sve litijumske baterije, tako da se mogu dopunjavati i prekidati u punjenju bez problema.
U svakom slucaju ovo sto je Hartmann rekao za vadjenje baterije stoji. Potrudi se da pri duzem radu vadis baterije jer grejanjem skracujes rok iste.

/sarkazam ON
npr, vec godinu ipo koristim laptop: ispraznim bateriju na 40% vrednosti, skinem je sa laptopa i stavim je u najlonskoj kesi u frizider kako bi ostala sto duze dobra... planiram da ovaj laptop koristim narednih 56540784924820 godina i veoma mi je bitno da baterija bude sto "zivlja". ako nestane struja, i ako mi se spuca laptop, mnogo ce mi znaciti sto mi je baterija bila u frizideru...
/sarkazam OFF

ostavi bateriju u racunaru, i ako/kada rikne - kupi novu.
ili kupi UPS da ti zastiti laptop kada ti nestane struja, jer morash da cuvash bateriju...

baterija

/sarkazam ON
npr, vec godinu ipo koristim laptop: ispraznim bateriju na 40% vrednosti, skinem je sa laptopa i stavim je u najlonskoj kesi u frizider kako bi ostala sto duze dobra... planiram da ovaj laptop koristim narednih 56540784924820 godina i veoma mi je bitno da baterija bude sto "zivlja". ako nestane struja, i ako mi se spuca laptop, mnogo ce mi znaciti sto mi je baterija bila u frizideru...
/sarkazam OFF

ostavi bateriju u racunaru, i ako/kada rikne - kupi novu.
ili kupi UPS da ti zastiti laptop kada ti nestane struja, jer morash da cuvash bateriju...

Slazem se, ostavi bateriju.
Ja imam u kuci 2 komada, a od pocetka upotrebe laptopa promenio sam ih 10-ak. Nikada nisam imao problem sa baterijom. 2 godine+ ili vise od 600 punjenja je neki lifecycle koji sve prezive, a posle .. sta ti Bog da.

Pozdrav, Nikola.

hmm.. a da li vadite bateriju iz mobilnog kada ste kod kuce, a mobilni stavite na punjac?
Pre ce laptop da zastari nego sto ce baterija toliko da izgubi kapacitet.

Moj primer.. hp8710w star 1.5 god. Baterija nikad vadjena, skoro stalno na punjacu. Na bateriji bez problema izgura 2-2.5 sata.

Ma da, to koliko ja znam jos nije potvrdjeno.
Ja savetujem, ali ni ja nikada ne vadim bateriju.;)

E sad ljudi... odoste sa teme.... ja bateriju ne vadim, jer je laptop lepo dizajniran pa je uopšte ne zagreva ni pri najvećem opterećenju..... mene zanima šteti li bateriji to što se stalno puni i prazni par procenata dok ja promenim štek doznu, a ne dali da je držim u frižideru napunjenu do 30%.

Ma steti, li bi se ta steta odrazila kroz 10tak godina. :)

Nazad
Vrh Dno