Šta je novo?

Nekoliko pitanja u vezi masine

BL@CK DE@TH

Čuven
Učlanjen(a)
03.04.2003
Poena
619
Posedujem sledecu masinu:
-AMD Athlon XP 1600+ 1.4 GHZ
-512 MB ddr Kingstone 266
-MSI GeForce 4 Ti 4200 64 mbram
-Matsonic MS8137C
-DTK Midi case 300w
-Samsung Sync master 957p 19"
-Creative SB Audio PCI
-PCTV pro
Moja pitanja su sledeca:
1.Koliku bi ocenu dobila moja konfiguracija (1-10)?
2.Sta je u njoj slabo?
3.Koliko cu jos moci da igram nove igre bez upgradea?

Ovo sam zaboravio:
-HDD Maxtor 7200rpm 80gb
-DVD pioneer
-Lite on CDRW 48x
-Lucent (tako nesto) 56k modem

1)solidna 6

2)Pa relativno je sve dobro ukomponovano, s obzirom da je ovo komp iz 2001-2, a par zamerki na plochu i stariji procesor

3) Igre tipa doom3, hl2, far cry, teshko da ce da mogu da rade kod tebe, pa samim tim i sve buduce direct x 9 igre, ce da se vuku kod tebe, tako ako volish gore pomenute igre: p4, 512mb, 9800, je neki optimum za skoriju buducnost... ;)

codejan je napisao(la):
1)solidna 6

2)Pa relativno je sve dobro ukomponovano, s obzirom da je ovo komp iz 2001-2, a par zamerki na plochu i stariji procesor

3) Igre tipa doom3, hl2, far cry, teshko da ce da mogu da rade kod tebe, pa samim tim i sve buduce direct x 9 igre, ce da se vuku kod tebe, tako ako volish gore pomenute igre: p4, 512mb, 9800, je neki optimum za skoriju buducnost... ;)

A da li bi osetio nesto da kupim samo brzi procesor (preko 2ghz),posto sam memoriju i graficku skoro nabavio?Sa ovom masinom Far cry mi je radio u 1024x768 sa medium i 2xAA vrlo dobro.

Ne bi osetio neki veki pomak, jer kako sam rekao ovo je relativno dobro ukomponovana mashina.

Imash KT266A plochu koja je starija generacija pocha, tako da bi vidljivo ubrzao svoju mashinu, morao bi da zamenish polocu i procesor: za male pare uzmi firmiranu i845*p4celerona 2.4. Normalno ako hocesh neshto vishe uvek imas i86(7)5 * p4... :)

codejan je napisao(la):
Ne bi osetio neki veki pomak, jer kako sam rekao ovo je relativno dobro ukomponovana mashina.

Imash KT266A plochu koja je starija generacija pocha, tako da bi vidljivo ubrzao svoju mashinu, morao bi da zamenish polocu i procesor: za male pare uzmi firmiranu i845*p4celerona 2.4. Normalno ako hocesh neshto vishe uvek imas i86(7)5 * p4... :)

Sa XP-a na Celeron ?? :D
Sa konja na magarca ?? :D
Nemoj da se šališ. Jesi li ti uporedo probao XP, i Celeron u igrama, pa to savetuješ iz ličnog iskustva ?

@BL@CK DE@TH

Preporuka za manju sumu.
Zameni ploču sa NF2, npr. 8RDA3I, pa otljučaj taj procesor, ako već nije. Prodaj tu memoriju i uzmi 2x256 Mb DDR400 npr. neki Corsair selected ili Samsung neke solidne primerke i namesti magistalu na 220 Mhz, i množilac 8. Naravno, podrazumeva se dobar cooler.
FSB najviše utiče na performanse u 3D.
Kada to sve obaviš, ako imaš para da dodaš za grafiču, idi na 5900, npr. Asus 9950GE i to je to.
Zamena ploče i memorije izadje 35-50 Evra, a veći izdatak je doplata za grafičku, koja je oko 90-95 Evra.

Pozdrav

Poslednja izmena:
notax je napisao(la):
Sa XP-a na Celeron ?? :D
Sa konja na magarca ?? :D

jedan moj primer ce najbolje da ilustruje ovo shto sam napisao:

pasionirani sam ljubitelj igara, ne gotivim save svakih minut(gde je tu char igre), imao sam Athlon XP, i posle nekoliko sati adrenalina, euforije od gameplayja meni igra(e) lagano izleti u win. Tako sam ja odavno reshio:

"Bolje magarac sa jakim nogama, nego silan at sa hrskavim nogama" :D

i tako, poz
ps. Naravno tu je uvek punokrvni P4.

Mašina ti je vrlo lepo ukomponovana, nema šta, mada već godine počinju da joj se poznaju. Procesor bi mogao ubosti i jači, ali mislim da bi ti druge komponente ubrzo uletele kao usko grlo, tako da mislim da se ne isplati. Po meni, glupo je dalje budžiti tu konfiguraciju, već je bolje sačekati malo, igrati šta može, a onda za par meseci kad malo padnu cene nabaviti Sempron 3100+, nForce 3 Ultra ploču za njega, 1 GB memorije na 400 MHz i GeForce 5900 XT. Sitniji apgrejdi samo jedu novac, tako da bih ja lično sačekao, skupio novac, a onda izvršio malo veći skok.

A ovo za Celeron neću ni da komentarišem.

codejan je napisao(la):

pasionirani sam ljubitelj igara, ne gotivim save svakih minut(gde je tu char igre), imao sam Athlon XP, i posle nekoliko sati adrenalina, euforije od gameplayja meni igra(e) lagano izleti u win. Tako sam ja odavno reshio:

i tako, poz

po tebi će svaki AMD posle par sati korišćenja da izleti u win?
mnogo si ozbiljan, stvarno da čovek shvati tvoje savete kao vrhunske...

Kao prvo bi rekao da jednostavno nije istina da amd posle par sati ispada u windows niti je to neka odlika amd-a.Svi njihovi procesori rade savrseno na default podesavanima,i takodje na odredjenom o/c nivou,a svaki procesor koji je previse o/c ili lose hladjen ce izbaciti u windows bio to amd ili intel bez razlike.Takodje sigurno ne bi bilo pametno da sa ovog procesora covek prelazi na celerona jer bi mu to ubilo performanse a i morao bi da menja plocu sto bi bila totalna glupost.Ja bih preporucio stekanje para i kupovinu neke barton+nf7(s)/8rda+ kombinacije ili eventualno kasnije neki sempron+ nForce 3 plocu.

codejan je napisao(la):

i tako, poz

Evo, ja sam danas CEO dan igrao igre, pustio Prime95 dok sam pauzirao, ali nikako da se zakuca ili izleti iz igre. T-Bred B 1700+ na 220X10.5=2310 Mhz na 1,7 V, memorija 8-3-3-2.5 u dual channel.
Prosto ti zavidim na tvojoj sposobnosti da proizvodiš krah sistema.

Jedan P4 (512 cache) 3,2G/800 mora da se oznoji da parira u 3D tome gore. A koliko koji koštaaaaa ?!

Dobro ti je notax u 1. njegovom postu rekao, mada bih ja maticnu uzeo Abit NF7-S v.2

Bravo notax, ti si baja e sad slushaj mene:

- Pustio sam Prime95
- Pustio Defrag
- KAV sken
- Igrao DOOM 3

Masina nije seckala, pa zato nemoj nikako da podcenjujes moc Northwood-a. To sto si rekao vazi za Wilamette, ali ne za Northwood. Kad ti uradish ovo na tvojoj masini javi :-devil-:

Ja se izvinjavam, ali zar nije malo glupo pustiti defrag da radi i onda igrati igru, praviti saveove i sl?
Mislim zar to ne utice na proces defragmentizacije?

verujem da doom3 kao aplikacija ima vrlo visok prioritet, tako da nije od prevelikog značaja šta je sve pokrenuto od aplikacija... kav i defrag su projektovani, pre svega, da rade u pozadini, prema tome, biće da su opterećivali sistem par posto svega, i čekali da aplikacija višeg prioriteta oslobodi resurse...

odaberi bolji primer... :D

LiquidPlasma je napisao(la):
Bravo notax, ti si baja e sad slushaj mene:

- Pustio sam Prime95
- Pustio Defrag
- KAV sken
- Igrao DOOM 3

Masina nije seckala, pa zato nemoj nikako da podcenjujes moc Northwood-a. To sto si rekao vazi za Wilamette, ali ne za Northwood. Kad ti uradish ovo na tvojoj masini javi :-devil-:

Za pismene, codejan je u postu br.5 pomenuo Celerona, a ne Northwood-a, i moj komentar se odnosio na njegov komentar o stabilnosti sistema na relaciji Intel-AMD. Čuvene gluposti o nestabilnosti sistema sa AMD procesorom.
Čitaj ubuduće sve postove.

A, ****** uvek se tako sje*em. Mora se izvinjavam svaki put. Anywayz CELERON je sheet! Imao sam ga na proslom kompu i radio je ocanju, dobro u pitanju je bio na 1.2GHz-a. Jedan mali off-topic: Kako su code nameovi kod celerona? Kao sto Pentium ima PresHott i Northwood, kako je kod sheet Celerona? Izvinjavam se na mojoj GLUPOJ, DEBILSKOJ NEPAZNJI. Sledeci put necu vise ni da postujem, ako sve ne procitam :wall: :wall: :wall:

Pa posto si imao celerona na 1.2ghz,preci cu na novije modele od toga tj.imas northwood celerona sa 128k kesa(zivo ******) i poslednju verziju Celeron D sa 256k kesa koji je mnogo bolji od prethodnika i cija kupovina i jos ima nekog smisla,pogotovo za one koji bas nezele da predju na AMD.Ovo kazem zato sto je i pored svega,barton mnogo bolja kupovina od bilo kakvog celerona.

(NF7-S2) K7, Nvidia nForce2, SB5.1, AGP8x, SATA RAID, LAN, Dual DDR400, USB2 73.00
(XP3000BBOX) CPU Athlon XP 2.167 GHz/ 333, 512kb, socket A, AXDA3000DKV4D 149.00
=222

(BH7-E) P4, INTEL 845PE, S.478, SB5.1, LAN, DDR333, USB2.0 52.00
(CEL 2.4BOX-320) CPU P4 Celeron D 2.40 GHz 256kb, 533MHz, S.478 71.00
=123

E sada, da dam svoje komentare na sve ove postove struchnjaka i kvazi-struchnjaka:

Elem, glavna stavka u performansama igara nije procesor, nego grafichka.
S obzirom, da chovek ima Ti4200, i da se sva pricha vrti oko nje i oko chinjenice da je chovek hteo da da malo para da koliko toliko pojacha svoju mashinu, ubacivanjem nekog novijega athlona u svoju matsonik kt266 plochu(a petpostavljam da bi morao da flashuje bios, i ako moze da ga i ubaci u slot) ne bi mnogo postigao, a ko mi kaze da je xp1600*matsonik brze i stabilnije od Celeron D 2.4*AbitBH7, taj ima problema sa pregrevanjem svoje glave.

Jedina stabilna kombinacija Via Amd je 100 evra skuplja od moga predloga.

A P4*i865:
(IS-20) P4, INTEL 865G, S.478, SB5.1, VGA, SATA, LAN, DDR400, USB 2.0 77.00
(P4-2.8DBOX) CPU P4 2.8 GHz 512kb, 533MHz, S.478 165.00
=242

A ovo je za 20 evra skuplje od Via Amd kombinacije,a o stabiljnosti ove mashine i snage ne treba prichati, pa sada neka neko od kavzi strucnjaka nastavi da se pros...rava.
Pozdrav svim ljudima zrelog uma.
;)

ovu plochu sam savim sluchajno naveo(is-20 ima i grafiku), tako da je to taj cenovni opseg.

inache moja preporuka je ic7, ali, opet, za nju treba mnogo poraditi na drugim komponentama.... :-devil-:

Poslednja izmena:
codejan je napisao(la):
(
E sada, da dam svoje komentare na sve ove postove struchnjaka i kvazi-struchnjaka:

a ko mi kaze da je xp1600*matsonik brze i stabilnije od Celeron D 2.4*AbitBH7, taj ima problema sa pregrevanjem svoje glave.

A ovo je za 20 evra skuplje od Via Amd kombinacije,a o stabiljnosti ove mashine i snage ne treba prichati, pa sada neka neko od kavzi strucnjaka nastavi da se pros...rava.
;)

Ovome se ne može parirati. Pobedio si. :D
Svi ljudi zreloga uma, neka kupuju to što si predložio. Biće još zreliji. :D

Evo i ja se pridruzujem notaxu i moram priznati da si u pravu :D :D i popustam pod pritiskom tvojih argumenata koji obaraju sa nogu(u bukvalnom smislu reci :D).

Ja bih preporucio Black Death-u da steka pare ako hoce da uzme nesto normalno. Ja ne bih stavljao celer u komp pa ni da je bolji od P4! Bolje da izvadi pare koje je cuvao za crne dane (ako jeste uopste) i da uzme nForce2, jer sa celerom nece se `leba najesti.

codejan je napisao(la):
(NF7-S2) K7, Nvidia nForce2, SB5.1, AGP8x, SATA RAID, LAN, Dual DDR400, USB2 73.00
(XP3000BBOX) CPU Athlon XP 2.167 GHz/ 333, 512kb, socket A, AXDA3000DKV4D 149.00
=222

(BH7-E) P4, INTEL 845PE, S.478, SB5.1, LAN, DDR333, USB2.0 52.00
(CEL 2.4BOX-320) CPU P4 Celeron D 2.40 GHz 256kb, 533MHz, S.478 71.00
=123

Kao prvo, taj chipset za intela ima dosta loshije performanse od bilo kog NF2 za athlon (i josh je i DDR333 ?????). Kao drugo, ko bi normalan kupio XP3000+(pogotovo FSB333 varijantu) kada moze da kupi 2500+ (koji koshta oko 70e) i bez ikakvih problema namesti na 3200+ koji mlati taj celer u svemu... Kao trece, dobra ploca za intel koja bi imala sve dodatke shto ima taj NF7-S( ne zaboravi da je ovo 2 najbolja ploca koja postoji za AMD) bi koshtala min 90e (odlicna cena)...

codejan je napisao(la):
a ko mi kaze da je xp1600*matsonik brze i stabilnije od Celeron D 2.4*AbitBH7, taj ima problema sa pregrevanjem svoje glave.

To niko nije ni rekao, a ni cene te 2 konfe se ne mogu ni u kom slucaju porediti. O generation gap-u izmedju istih necu ni da pricam...

codejan je napisao(la):

A P4*i865:
(IS-20) P4, INTEL 865G, S.478, SB5.1, VGA, SATA, LAN, DDR400, USB 2.0 77.00
(P4-2.8DBOX) CPU P4 2.8 GHz 512kb, 533MHz, S.478 165.00
=242

;)

(NF7-S2) K7, Nvidia nForce2, SB5.1, AGP8x, SATA RAID, LAN, Dual DDR400, USB2 73.00 / AthlonXP 2500+ ~70e = 143e

(IS-20) P4, INTEL 865G, S.478, SB5.1, VGA, SATA, LAN, DDR400, USB 2.0 77.00 / (P4-2.8DBOX) CPU P4 2.8 GHz 512kb, 533MHz, S.478 165.00
= 242e

znaci po tebi 242e-143e=20e ?????
O stabilnosti i snazi nema rasprave, Intel je svakako bolji izbor, ali i prilicno skuplji...

BL@CK DE@TH je napisao(la):
Posedujem sledecu masinu:
-AMD Athlon XP 1600+ 1.4 GHZ
-512 MB ddr Kingstone 266
-MSI GeForce 4 Ti 4200 64 mbram
-Matsonic MS8137C
-DTK Midi case 300w
-Samsung Sync master 957p 19"
-Creative SB Audio PCI
-PCTV pro
Moja pitanja su sledeca:
1.Koliku bi ocenu dobila moja konfiguracija (1-10)?
2.Sta je u njoj slabo?
3.Koliko cu jos moci da igram nove igre bez upgradea?
1. Ocena je subjektivna stvar. Tvoja masina je stara, ali tada je bila sasvim pristojna (mada ni sada nije za staro gvozdje). Ocena: 6+ :D
2. Za sada promeni samo plocu. Uzmi neku polovnu Nforce2 (ako nadjes), sto ce te izaci 20-at €. Kasnije kada Sempron 3100+ i Nforce3 udju u mase kupis to uz neku (pretpostavljam) GeForce 6600 i uzivas.
3. Ko je rekao da i sad mozes da igras nove igre :trust: (citaj Doom3).

Typhoon.X je napisao(la):
Kao trece, dobra ploca za intel koja bi imala sve dodatke shto ima taj NF7-S( ne zaboravi da je ovo 2 najbolja ploca koja postoji za AMD) bi koshtala min 90e (odlicna cena)...
A koja je najbolja ?

Malo sam zaostao u pracenju jel ovaj Sempron3100+ neka nova generacija AMD-a..?

Kakve novine donosi Nforce3 ?

Crnogorac081 je napisao(la):
A koja je najbolja ?

DFI Lanparty rev.B

Malo sam zaostao u pracenju jel ovaj Sempron3100+ neka nova generacija AMD-a..?

Novi "Duron" za Socket754 iliti Athlon64 bez 64-bitnih instrukcija i sa manjim keshom i cenom.

Kakve novine donosi Nforce3 ?
nForce3 je chipset iskljucivo za Socket754 i Socket940 tj za Athlon64 i Athlon64 FX sisteme...

Pozdrav

To se i ja pitam, nema je nigde da se kupi u jugi:D

Koliko se secam DFI bi trebali da imaju u Computer Dream-u (prva strana Sveta kompjutera).

Nazad
Vrh Dno