Šta je novo?

Nekoliko pitanja o grafici i 2 monitora

stojagrozny

Cenjen
Učlanjen(a)
27.09.2012
Poena
170
Kao prvo, veliki pozdrav svim članovima foruma.
Član sam odavno, do sada sam samo čitao, evo i prvog posta sa par pitanja.

Mašina koju koristim (E8400, GEIL 4 GB, 9800 GT 512 MB, OCZ SXS500W) je prilično stara, ali me jako fino služi(la) od momenta kupovine. Radim u Adobe-ovim programima i igram igre (RPG-jeve uglavnom, tako da mi high-end hardver u principu nije neophodan). Relativno skoro sam došao na ideju da promenim grafičku karticu, pa odustao, da bi dotična krenula da otkazuje poslušnost, što me je već nateralo na zamenu.

Prvo sam probao sa GTX 470, ali se čudo greje kao furuna (90 i više stepeni u loadu), pa sam pre par dana kupio MSI 6870 sa još godinu dana garancije od člana ovog foruma (70-75 u loadu, mnogo bolja situacija). Pošto mi je ovo prva "nova" grafika posle 5 godina, imam par pitanja za vas:

1. Koristim dva (identična) monitora (oba vezana preko DVI-a). Poznata mi je činjenica da kartice ne spuštaju klok memorije u višemonitorskim kombinacijama, da bi se izbeglo treperenje. I GTX 470 i ovaj 6870 mi u idle-u drže temperature oko 50-55 stepeni kada su oba monitora u funkciji, odnosno 40-45 sa jednim monitorom. Po forumima vidim da so ove temperature više-manje uobičajene za dva i više monitora, šta vi kažete? Da li bi povezivanje preko HDMI-a ili DP-a eventualno promenilo situaciju? Zanimaju me vaša iskustva, jer su DP na DVi (aktivni) adapteri jako skupi, ne eksperimentiše mi se tek tako.

2. Ovo napajanje bi trebalo da je dovoljno snažno (18A na 12V), ali ima samo jedanšestopinac za PCI-E, tako da sam morao da iskoristim i adapter sa dva moleksa (sa prazne grane napajanja). Treba li da razmišljam i o zameni napajanja, eventualno?

3. Imam matoro i veliko CHIEFTEC kučište sa dosta mesta, bez dodatnih ventilatora. Da li mislite da bi trebalo da dodam koji, i na koje pozicije?

Conf.jpg

Izvinite na (pre)opširnosti, i hvala unapred, svakako.

Veliki pozdrav
Ivan

2. Ne treba, moze i tako bez problema.

3. Stavi napred jedan da uvlaci i pozadi jedan ili dva da izbacuju vazduh.

Poslednja izmena:
Temperature u idle su ti jedno 10 stepeni vise od proseka.
U idle za tu msi sa 21% fan speed je oko 35-36.
Pusti FurMark jedno 15 minuta pa vidi max.
Mozda je vreme da se menja pasta? ali posto je u garanciji to je neizvodljivo.
U sustini nije problem posto je tih 70-75 u igrama OK.

Ma ne bre, kakav Furmark. Vidis da mu je skuceno kuciste i sigurno drzi zatvorenu stranicu. :D Oni ventilatori bi pomogli.

U bre, nisam očekivao da će kućište biti nazvano "skučenim", da budem iskren. Zatvorena stranica se podrazumeva :) Znači, da tražim veće kućište... :)
Dodaću onda par ventilatora, po tvom savetu, sigurno neće da škode.

Sa jednim monitorom, i 100/150 Mhz (GPU/mem), i 40% fan, temperatura je 40°C (22°C u prostoriji). Sa dva, drzi klokove na 300/1050 (u idle-u), i tada je 55°C.

Imaš mesta za 5 x 90mm ventilatora, 2 nazad, po jedan nosač u svakom nosaču za diskove i jedan ispod, parvu oluju da napraviš u njemu.

Ventilatori su, onda, rešena stvar. :)

Ima li neko iskustva sa dva monitora na display portovima, ili jedan na DVI i jedan na DP, iz perspektive kloka memorije?
Cenim da će dodatna promaja rešiti stvar, ali me baš kopka...

I hvala na savetima, svakako.

Ventilatori su, onda, rešena stvar. :)

Ima li neko iskustva sa dva monitora na display portovima, ili jedan na DVI i jedan na DP, iz perspektive kloka memorije?
Cenim da će dodatna promaja rešiti stvar, ali me baš kopka...

I hvala na savetima, svakako.

Ja sam kod mene na 6870 experimentisao sa svim mogucim kombinacijama, kako god da su bili zakačeni monitori, čim se u drajverima vidi dva displeja memorija se ne downclock-uje.
Inače idle temperature su kod mene znatno manje, i sa dva, a posebno sa jednim monitorom. Load mi je sličan kao kod tebe.

@ shpajz
Hvala na odgovoru, majstore. Da ne bijem glavu više :smash:

Što je idle temperatura tiče, moraće da se poradi na hlađenju, po savetu kolega sa foruma. Kolike su tvoje idle temperature, i kak si rešio ventilaciju?

@ shpajz
Hvala na odgovoru, majstore. Da ne bijem glavu više :smash:

Što je idle temperatura tiče, moraće da se poradi na hlađenju, po savetu kolega sa foruma. Kolike su tvoje idle temperature, i kak si rešio ventilaciju?

Idle sa 1 monitorom (tj downclockovana memorija) je ~35, sa dva (tj sa podignutim mem clockom) je ~45. Load je ~70+.
Kartica stoji u Antec P180, jedna usisna 12ca napred i jedna izduvna 12ca nazad.

Slobodno ih veži preko dva DVI, HDMI, DP porta. Možeš i na analogni da vežeš jedan od njih. Sve će lepo i bez trperenja da radi. Grafička ti je više nego sposobna ad FullHD rezoluciju drži na oba monitora na @60Hz.

Za nVidia karte i vise monitora koristi se nVidia Inspector i opcija Multi Display Power Saver.

Dve opaske:

To kuciste je stari model Dragon i nije najbolje organizovano, ali da je "skuceno", ne bih rekao, ima dosta prostora unutra :d;) .
Vec su ti rekli da dodas bar dva ventilatora, jedan napred da ubacuje, a drugi (a mozes i dva) da stavis pozadi da izbacuje vazduh.

Ako imas napajanje iz potpisa, OZC 500SXS , onda bi trebalo da znas da ima 2 +12 grane po 18 A i ukupno 481 W, odnosno 40 A kombinovano.

Sto znaci da mozes da koristis bilo koju graficku kartu koja ima 2 sestopinca bez ikakvih problema, osim sto moras da koristis za drugi sestopinac adapter.

Poslednja izmena:
dve +12v grane od 18a daju 40a u totalu?thug life napajanje. ,)

Jeste, koristim napajanje iz potpisa - znam mu specifikacije, ali, kako sam napisao, ovo mi je prva grafička karta posle 9800 GT, pa nemam iskustva sa "realnom" potrošnjom u odnosu na specificiranu - na MSI sajtu kaže da grafička traži minimum 500W napajanje, hteo sam da proverim sa iskusnijim kolegama :)

@Kroma2 - znam da kartica nema problem sa dva monitora, nije imala ni stara, samo sam hteo da pitam postoji li neka opcija povezivanja u kojoj grafička skida clock memorije kada baca sliku na dva i više displeja - shpajz mi je odgovorio da tak'e opcije nema, uvek full clock...

U svakom slučaju, puno hvala svima na odgovorima, puno znače. Javiću šta sam uradio sa temperaturama kada namontiram ventilatore.

Ivan

Dodatak: imam na stranici kućišta mesto za vent tačno naspram grafičke, šta mislite da namontoram jedan tu da uvlači vazduh , i jedan nazad da izvlači? Ili je bolja opcija sa jednim napred i jednim nazad?

Hvala opet :)

Poslednja izmena:
Kada sam napisao ukupno mislio sam na celo napajanje, +12V1, +12V2, +5V, +3.3V.

Max kombinovano iznosi 481.5W.

Inace po ugradjenim komponentama za OCZ 500SXS teorijski maksimum za dve +12 grane iznosi 43 A.
U praksi, u testovima na maksimalnom loadu +12 grane nisu mogle da izdrze po 18 A, vec 17 A (204 W), jer se napajanje iskljucivalo, tako da im je samo za +12 grane realno 34 A.

stojagrozny:

Mozes da stavis i sa strane ventilator da ubacuje vazduh prema procesoru, najbolje da probas sam, ali moje iskustvo je bilo da nisam nista specijalno dobio sa tim. On hladi deo oko cpu-a, ali i udara u maticnu plocu i rasprsuje vazduh i remeti tok, pogotovo ako stavis prednji ventilator. Od svih ventilatora najvazniji su ona dva pozadi koja izbacuju vruc vazduh iz kucista, a tek onda onaj jedan napred koji ubacuje.

Poslednja izmena:
Vazan je i prednji, zbog hardova. Dobro ohladjeno kuciste = dug zivotni vek komponenata, obavezno ubaci ventove.

Evo update:
Posle par dana potrage za ventilatorima od 80 mm (ne mogu veći u kućište napred i nazad zbog montaže), ubacio sam 2 Cooler Masterčeta :) i dobio - ništa osim buke (2.500 rpm max). Cenim da mi preostaje da menjam pastu odmah i oprostim se od garancije, ili da čekam početak sledeće godine i istek iste, i pomirim se sa malo višim temperaturama. Mada me bune korektne load temperature, ako je problem u pasti.

Ivan

Nazad
Vrh Dno