Šta je novo?

Nekoliko pitanja o deljenju interneta u LAN-u

Tom^Cat

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2004
Poena
320
Znam da se ovo vec spominjalo u par topic-a ali meni i dalje neke stvari nisu jasne :(

Znaci sledeca situacija, komsija i ja treba da delimo kablovski net, vec smo umrezeni (100 megabitni LAN, standardno). Znaci sada treba da :
1. kupim ruter i swich
2. prepravim kabl (posto je sada crossover)
3 spojim : modem za kablovski net -> ruter -> swich -> nasi kompovi (preko swicha bismo vajda trebali i dalje da imamo mrezu)

- da li sam u pravu, da li sam prekocio neku korak ili dodao neku stavku vise ?

- u cemu se razlikuju ruter za kablovski net i ruter za ADSL, posto bismo kasnije mozda prelazili na ADSL sta je u ovoj prici tada potrebno promeniti ?

- koliko ovo kosta ?
prema cenama koje sam gledao na netu:
ruter - 30 do 40 eura,
swich - 15 eura,
a spominjan je u jednoj temi i Pheenet BIG-01/4C za koji neko rece da je 35 eura u netixu, to je ruter i swich u jednom (ako sam dobro razumeo), ali sada ga nema u njihovom cenovniku, a deluje mi kao najbolje resenje.

- ko (da li to radi ruter ili mora naki softver) i kako regulise deljenje konekcije ?
da pojasnim: kada je jedan komp na netu a drugi ne, onda logicno onaj koji je upaljen "vuce" maximum, ali sta se dogadja kada su oba na netu, da li je moguce namestiti da se ne fiksira podela na pola-pola nego da se menja u zavisnosti od toga sta ko radi (recimo jedan skida nesto a drugi cita forum znaci drugom u tom trenutku ne treba ni 10 %) ?
nadam se da je bilo razumljivo ovo pitanje :)

- negde je pominjano da ruter moze da radi kao kablovski modem, da li je to tacno i ako jeste koliko je komplikovano za namestiti i pouzdano to resenje ?

Eto "samo" toliko me zanima, nadam se da me moderatori nece :smackbum: zbog ljubilarne 50. teme o ovim stvarima, zaista sam sve pretresao i nigde konkretnih odgovora na ovo.

Pozdrav

Poslednja izmena:
deljenje mreže

Koliko se ja sećam, kablovski provajder (SBB) ti daje fiksnu IP adresu. Što bi značilo da ti treba ili router sa NATom ili računar koji će da radi prevođenje adrese. (U XPu to možeš da reši Network wizard-om)

Zaboravih da napisem da je opcija da se kupi neki komp za to iskljucena jer bi morao stalno da stoji upaljen u relativno maloj sobi tako da bi verovatno smetala buka od ventilatora ....
Mada hvala na predlogu ;)

@ Jeco:
Nazalost nije SBB nego RV (radijus-vektor), ne znam tacno kako stoje stvari kod njih, ali verovatno je isto kod svih kablovskih provajdera, provericu.
Znaci ruter sa NAT-om, ok.

A ovo ostalo, nije valjda da niko ne zna / nece da napise ?? :)

ja sam se davno u jednoj temi raspitivsao za istu stvar i preporucili su mi taj PheeNet-ov.. ja ga nabavio namestio i sve mi je super.. e sad kako ?

Dakle prvo sam nabavio taj PheeNet (ne secam se gde sam ga kupio uopste, mislim da nije Netix) i gomilu kablova (3 komdada... 1 sa 20 metara, 2 po 10 )

on ima jedan ulazni port na kome pise WAN i 4 komada za lokalnu mrezu (dakle LAN)

povezao sam kablovski modem u PheeNet-a povezao kablove sa kompovima.. sa jednog kompa sam u IEu ukucao 192.168.1.1 (to je adresa kojom se pristupa pheenetu) sva dalja podesavanja idu kroz njegov wizard koji radi unutar IEa (pise lepo i u papirnom uputstvu), na kompovima se u TCP/IP ostavi sve na automatski (mada teoretski mozes i svoje brojeve da ukucas za IP ako ti je to bas potrebno) i imas i mrezu medju kompovima i svi imaju net

simple right?? :wave:

EDIT: Pretpostavljam da je potpuno svejedno da li je kabl ili ADSL, mislim istim kablom se bode u router ista je logika, mislim jedina razlika je sto se na kablovskom paralelno sa TV signalom pusta signal za internet a ovde je kroz telefonske zice... ovo je malo ipak laicki, ali po meni nema logike da ti ruteri budu razliciti jer su izlazni signali iz kablovskog i ADSL modema u sustini isti...

Poslednja izmena:
odgovori :)

Sad pogledah na netu taj Pheenet BIG-01/4C ima opciju rutiranja saobraćaja tako da zadovoljava tvoje potrebe i s obzirom da ima 4 lan porta isključuje potrebu za korišćenjem switch-a.

http://www.pheenet.com/product/product_info.php?id=81&category_id=36&parent_id=26

Na sebi ima i DHCP tako da na računarima ostavljaš sve po default-u dok na njemu podesiš isti.

Što se tiče deljenja konekcije možeš slobodno da ostaviš bez ograničenja i protok će se deliti po principu "koliko ko traži" (jedino ako ne planirate obojica da download-ujete "internet" :) )

Ako pročitaš tekst sa linka koji sam ti dao videćeš da ovaj uređaj radi i kao adsl i kao cable modem. (Svuda je poenta da ti neko dovede net preko utp kabla i da ti to negde "zabodeš")

Nadam se da je ovo bilo od pomoći :)

P.S. Ako u Netiksu nemaju trenutno ovaj uređaj pozov ih i pitaj šta imaju slično.

@ LuxoR: koliko si platio Pheenet ?
Vidim da se spominjalo nekih 35 eura, to je stvarno extra resenje ako je to cena.
Deluje simple, nadam se da ce i biti, ako ne eto mene opet da vas smaram :d :wave:

Jeco je napisao(la):
Nadam se da je ovo bilo od pomoći :)

Jeste, ustvari odgovorio si mi na skoro sve sto me je zanimalo. Thanks.

Zashto kupovati router kada ga vec imash, a to je tvoj komp na kome je kablovski modem. Samo se povezi sa komshijom direktno, sheruj SBB i stavi mu IP tvoje mashine u gateway...

Tom^Cat je napisao(la):
@ LuxoR: koliko si platio Pheenet ?
Vidim da se spominjalo nekih 35 eura, to je stvarno extra resenje ako je to cena.

ubi me da se setim tacno ... oko 40e

@Driver da, ali ako sam te dobro razumeo na sta mislis, onda bi njegov komp trebao da bude stalno ukljucen ... i ako bi hteo eventualno treci komp onda? da se bode u komsiju? pa onda da bi ga treci koristio ova 2 treba da budu ukljucena.... mislim koristio je tako moj buraz za komsijom iz zgrade (jerbo ovaj komsija nikad nije gasio komp non-stop je visio po onim torentima) ali su skoro nabacili neki router/switch jer im se jos jedan prikljucio...

moje subjektivno misljenje je da je ova fora sa router/switchem najlaksa i najisplativija - mislim samo 40e i ne brines se dal' je ovaj drugi ukljucen a mozes i eventualni treci komp da ubodes i da spavas mirno...

poz :wave:

driver je napisao(la):
Zashto kupovati router kada ga vec imash, a to je tvoj komp na kome je kablovski modem. Samo se povezi sa komshijom direktno, sheruj SBB i stavi mu IP tvoje mashine u gateway...

Upravo ovo sto LuxoR rece, glupo je ocekivati da ce komp da bude stalno upaljen, privremeno je OK resenje, ali ima tu dosta mana........

@ LuxoR: nema veze par evra gore dole, bitna mi je bila okvirna cena, hvala.

da ne otvaram novi thread ...imam slican slucaj pa me interesuje...
komsija i ja smo u mrezi(necemo da sirimo),uzeli bi adsl i podelili trosak.
sada me interesuje da li moram da imam i swich i router da bi internet radio i bez jednog racunara ukljucenog.

stoske je napisao(la):
da ne otvaram novi thread ...imam slican slucaj pa me interesuje...
komsija i ja smo u mrezi(necemo da sirimo),uzeli bi adsl i podelili trosak.
sada me interesuje da li moram da imam i swich i router da bi internet radio i bez jednog racunara ukljucenog.

Kratko i jasno - DA.

P.S. Moja preporuka D-Link DSL-502T + ASUS GigaX 1005 (hteo sam D-Link DES-1005D, ali ga nije bilo). Sve radi samo tako (DC++, eMule, Skype...), a i mirno spavam :).

Kratko i jasno...

Za koj ce mu m*j switch, ako vec ima router? :wall:

@stoske
Sta ce ti internet ako su oba kompa iskljucena? :d

pa mene i interesuje da li moram da imam i swich pored routera....predpostavljam da ne...
@Delija
mislio sam da nije bitno koji je od racunara ukljucen...

Tom^Cat je napisao(la):
Upravo ovo sto LuxoR rece, glupo je ocekivati da ce komp da bude stalno upaljen, privremeno je OK resenje, ali ima tu dosta mana........

Izvinjavam se, totalno sam zaboravio da ima i ljudi koji gase kompove :)

@stoske
Ma salio sam se, bre. ;) Naravno da ti ne treba switch ako imas bar 2-portni router.

@driver
I to sto kazes. :)

@ stoske: kod tebe je isti slucaj kao kod mene, tako da isto sto sam ja napisao i sto su mi ljudi odgovorili je primenjivo i za ADSL.

driver je napisao(la):

Pa nadje se poneka crna ovca ovde na forumu :d ......

Ozbiljno, to da jedan komp bude stalno upaljen ne ide, najbanalniji primer - ode covek sutra na more i sta da radi, da ostavi upaljen komp ? Cak i da ostavi, moze da se zabaguje i onda sam ja 10 dana bez neta (lli da obijam njegov stan). Znaci ima tu mana .....
Plus sto ovaj moj komsija stalno nesto cacka oko kompa, a nije bas neki strucnjak, tako da svakih 20 dana pada nova instalacija windowsa, gde bre da se cimam da svaki put cekam da sredi komp .... ali to je samo kod mene :)

driver je napisao(la):
Pa covek tek uvodi adsl- naravno da ga nece vise gasiti :type:

@stoske
Pa logicno je ako je komp vezan na net preko druge masine koja je trenutno izgasena, da nema nista od neta. U tom slucaju ti preostaje router, koji uglavnom ima u sebi integrisan switch. Obrati paznju pri kupovini da ima "port forwarding" da bi mogao da koristis p2p (dc++) i druge programe kojima je potrebno da se tvoja masina moze "dohvatiti" sa neta.

P.S. I router ti mora biti non-stop ukljucen :d

P.S. I router ti mora biti non-stop ukljucen
true, true, koliko god glupo izgledalo, ovo isto moze biti nevolja, doduse ne router, nego kod mene kablovski modem, barem jednom nedeljno moram da mu pipnem dugme reset jer nekako izgubi signal i nece ponovo sam da uhvati (cim se pipne "reset" na modemu u roku od 10 sekundi sve je ok...) fuck... :wave:

@clock'n'roll

hvala....

da li bi neko imao preporuku koji router da kupim....imam samo 2 racunara umrezena i nece ih biti vise i gde ima da se kupi i po kojoj ceni...

ja gotovo da imam slican problem.Dakle na poslu imam 25 racunara zakacenih na server.Medjutim samo 5 racunara bi trebalo da ima pristup internetu.Provajder nudi uslugu kablovskog interneta.Provajder pruza usluge interneta preko Microtick-ovog routera.Svi provajderovi korisnici imaju lokalne adrese,a sam provajder ima svoju javnu adresu.Dakle na serveru na poslu provajder mi je zakacio mreznu karticu tako da sada imam na serveru 2 mrezne.Jednu za internet a drugu za mrezu u firmi.
Po ovome bi najjednostavnije resenje bilo da sharujem internet konekciju i da na mreznim karticama klijenata ukucam za DNS IP adresu mrezne kartice za internet.
Medjutim ovime ne mogu da konekciju ravnomerno raspodelim na 5 korisnika.
Da li za ovo postoji neki program (software) resenje?
Da li mi neko moze predloziti neko bolje resenje sa ruterom?

posto nisam nigde nasao da kupim Tp-Link router (nema ga u netiksu)ali imaju ovaj
Efficient Networks - Siemens SpeedStream

link :
http://www.netiks.co.yu/adsl ruter.htm

sta mislite o ovom?da li ga neko ima i kakvi su utisci?

ima li jos koja preporuka?

Poslednja izmena:
Neko ti je vec spomenuo, ne treba ti nista od dodatne opreme.Uradis Internet Conection Sharing i to ti je to

komsija i ja smo u lanu... i ako samo sherujem konekciju nema nista od neta ako je jedan komp iskljucen....

zato mi treba router....

gogi100 je napisao(la):
ja gotovo da imam slican problem.Dakle na poslu imam 25 racunara zakacenih na server.Medjutim samo 5 racunara bi trebalo da ima pristup internetu.Provajder nudi uslugu kablovskog interneta.Provajder pruza usluge interneta preko Microtick-ovog routera.Svi provajderovi korisnici imaju lokalne adrese,a sam provajder ima svoju javnu adresu.Dakle na serveru na poslu provajder mi je zakacio mreznu karticu tako da sada imam na serveru 2 mrezne.Jednu za internet a drugu za mrezu u firmi.
Po ovome bi najjednostavnije resenje bilo da sharujem internet konekciju i da na mreznim karticama klijenata ukucam za DNS IP adresu mrezne kartice za internet.
Malo si ovo konfuzno napisao, pa možda nisam najbolje shvatio.
Kažeš da provajder ima MIkrotik ruter, to tebe u stvari ne zanima.
Provajder tebi dovodi internet na mrežni karticu na serveru. Na istom serveru imaš još jednu mrežnu karticu sa kojom je server vezan za lokalnu mrežu. To znači da tvoj server je u stvari ruter. Znači da bi ostali računari u mreži mogli na internet moraš im za gateway ukucati IP adresu servera.
Ne razumem šta misliš pod tim da ravnomerno rasporediš konekciju na 5 korisnika. Ako je jedan na internetu onda će on koristiti ceo protok, ako ih je više ravnopravno će deliti internet.

mozda neko od njih je downloader, pa im zauzima vecinu konekcije, pa da ogranici protok tj podeli protok ravnomerno. lupam mozda je taj problem.

dobro i ja kao i svi hocu da se umrezim sa drugim kompom, ja imam kablovski net, no ja necu uzimati ruter jer meni ionako iovako je non-stop upaljen komp, a i dopada mi se ideja da oni mogu imati net samo kad im ja dozvolim :D
znaci qpim samo dve wlan kartice i to je to?
a kakva je varijanta kad mi je udaljeni komshija jedno 700-800m, sta moram da uradim da bi se on i ja umrezili? kupovina PII? Antena? sta jos ?

gogi100 je napisao(la):

najgenitalnije resenje = netlimiter
manje genitalno = winproxy (jednostavan i nije skup ako guglas)

btw koji os ti je server

gogi100 je napisao(la):

a da ti (ako mozes@moras da se dokopas pass-a na mikrotiku) ubodes izlaz iz mikrotika u switch pa da fino iz winboxa 'objasnjavas kolegama sta treba da rade na internetu'
stanice imaju gejtvej na mikrotik
a server neka radi svoj posao za lokalce

jer ti sad imas dva rutera mikrotik i svoj server

i jos jedno pitanje jesi ti tamo admin?

Vrh Dno