Šta je novo?

Nekoliko opstih pitanja u vezi rezaca

Celt

Čuven
Učlanjen(a)
30.01.2002
Poena
619
Ovako:
1.Da li zivotni vek rezaca(CDRW) zavisi od toga koliko ce diskova narezati tj. da li postoji priblizan broj narezanih diskova posle koga rezac crkava:( ili pak posle odredjenog vremenskog perioda (nekoliko godina) crkava ili pak nesto drugo?

2.Da li je zdravo, odnosno preporucljivo u nedostatku CD-ROM-a svakodnevno koristiti rezac kao citac pri gledanju filmova,igricama itd...
Zapravo sta sam hteo da pitam je da li se koristenjem rezaca kao CD playera skracuje njegov zivotni vek!!!!!

3.Koji rezaci su se pokazali kao najdugovecniji (da li Teac ili mozda neki drugi)?

Celt je napisao(la):
1.Da li zivotni vek rezaca(CDRW) zavisi od toga koliko ce diskova narezati tj. da li postoji priblizan broj narezanih diskova posle koga rezac crkava
[/b]

Da, ali to ne treba da te brine osim ako ne planiras da rezes tipa 100 diskova dnevno (kao cd klub).

2. Zapravo sta sam hteo da pitam je da li se koristenjem rezaca kao CD playera skracuje njegov zivotni vek!!!!!

U principu da, ipak se vise prlja itd, ali s obzirom na sve nize cene rezaca i da ga zamenis za npr dve godine ne bi bilo strasno, zar ne?

3.Koji rezaci su se pokazali kao najdugovecniji (da li Teac ili mozda neki drugi)?

Recimo TEAC, mada mi se cini (licno misljenje) da je najnoviji 40x model mnogo losijeg kvaliteta od prethodnih.

Recorderi, kao i svaki drugi uredjaj imaju ogranicen broj radnih sati, ali s obzirom da se ta cifra krece negde oko 100.000h mislim da je bespotrebno raspravljati o tome.

Broj diskova koje mozes da snimis je svakako ogranicen, ali mislim da je i to prilicno velika cifra.

Sto se 2. tice Vince je u pravu. Ja Teaca 24x koristim nonstop, jer me ovaj 116s nervira kako ruzno radi :(

Najizdrzljiviji recorderi za koje znam jesu Teac 4/12 SCSI i veoma blizu za njim je Teac 8/24 SCSI. Stvarno nemaju limit sto se kolicine snimljenih diskova tice....
Za uredjaje novije genarcije stvarno ne znam :(

PJ je napisao(la):
Recorderi, kao i svaki drugi uredjaj imaju ogranicen broj radnih sati, ali s obzirom da se ta cifra krece negde oko 100.000h mislim da je bespotrebno raspravljati o tome.

Uh, pretece me, ali sam to hteo da kazem. E sad da ne bi bilo zabune, ovih 100.000 radnih sati odnosi se i na citanje kao i na pisanje. Kazu da nije preporucljivo citati diskove (zato sto mu smanjujes broj radnih sati koje ce da reze) ali je to bilo vise za SCSI rezace. Ovi IDE rezaci su ionako predvidjeni da citaju posto ti drugi citac ionako ne vredi jer ne mozes da rezes sa CD-a na CD vec mora da ide preko diska, to jest da on pravi image fajl a tek posle da reze.

Sto se opet ovih 100.000 sati tice, ta cifra varira od modela do modela. Za Teac 16x8x40 (ako se dobro secam ili je poslednja cifra isto 32) broj radnih sati je tu negde, ali je za prethodni model koji i ja imam (8x8x32) b.r.s oko 50.000. Za ove novije stvarno ne znam.

Raspisah se......;)

Pozdrav!

luka.l je napisao(la):
Ovi IDE rezaci su ionako predvidjeni da citaju posto ti drugi citac ionako ne vredi jer ne mozes da rezes sa CD-a na CD vec mora da ide preko diska, to jest da on pravi image fajl a tek posle da reze.

Ala si ovo lupio, svaka ti čast :D Šta li ja radim sve ovo vreme, pitam se :)

Heinz je napisao(la):
Ala si ovo lupio, svaka ti čast :D Šta li ja radim sve ovo vreme, pitam se :)

Oces da kazes da imas IDE pisac i citac, ali onda moras da ih povezujes medjusobno, zar ne? Mislim, puno kablova!

luka.l je napisao(la):
Oces da kazes da imas IDE pisac i citac, ali onda moras da ih povezujes medjusobno, zar ne? Mislim, puno kablova!

?????????????????????
Vecina ljudi koji imaju IDE pisac imaju i IDE citac, pa moze da se kopira cak i 40x on-the-fly bez problema. Ne povezuju se medjusobno vec najnormalnije na IDE kontrolere na ploci.
U pravu je Heinz, ne da su lupio...

OK. Priznacu.....ako mi kupite citac! :D :D

Pozdrav!

Da, i jos nesto. Sta je tacno "write on fly".

Pozdrav! :wave;

Pozdrav! :wave;

Celt, da ti nisu pitanja mozda malko paranoicna ??? :D

Sve crkava, moze da ti crkne i nakon dva dana rada usled kvara, al' da se istrosi od upotrebe...ma daj !
Uostalom hardver napreduje i menja se takvom brzinom da ces baciti taj rezac pre nego sto dostigne i 10% teoretskog radnog veka.

Ne znam sta se desava sa rezanjem, ali citanje mogu da pretpostavim po audio CD playerima: prvi player-i (Sony 101, Philips ?kakoseonozvase) koji su proizvedeni tamo 80 i neke dan danas jos uvek rade...ajd' da su laseri i motori u ROM-ovima i 50% losijeg kvaliteta, pa ce opet teoretski da rade 10 godina.

A veliko je pitanje da li ce 2012-te godine CD-ovi uopste jos postojati iliti biti u upotrebi u PC-u :)

drapin je napisao(la):
A veliko je pitanje da li ce 2012-te godine CD-ovi uopste jos postojati iliti biti u upotrebi u PC-u :)

Pa bice verovatno u upotrebi al' isto kao sto su danas diskete. Cisto ako zatreba, sistemska ili tako nesto.

Poz!

luka.l je napisao(la):
Pa to sto si rekao da ne moze :D Ne znam sta ti znaci "tacno", al' uglavnom jednostavno stavis CD u citac i istovremeno ga snimas na CDR u rezacu, dakle "pisanje u letu" odnosno istovremeno citanje i snimanje...ne znam kako "tacnije" to da opisem :(

drapin je napisao(la):
kako "tacnije" to da opisem :(

Upravo ovako kako si napisao! :)

OK. Nalupao se priznajem (al' mi ipak ne kupi' ste citac) :D

Sve mi je jasno!

Pozdrav!

P.S. A, reko, jos ja da se napravim pametan :(

:D

luka.l je napisao(la):
P.S. A, reko, jos ja da se napravim pametan :(

Nema sta da se pravis pametan, ili si pametan ili nisi :D

Jednostavno, nisi znao i sada znas, tome valjda ovaj forum i sluzi.
Pozdrav.

100.000h je priblizno 11.4 godine sto ce reci da ako danas kupis nov CD recorder i bez prekida u njemu vrtis neke diskove (citas/snimas) moze ti se desiti da ti rikne tacno 31.decembra 2012. godine i tako pokvari novogodisnju zurku, ali s obzirom da je to ulazak u 2013. godinu (trinaestu?) takav maler i jeste za ocekivanje ;-)
U potpunosti se zlazem sa drpinom, ako 2012. budem koristio CD kao medij za prenos podataka ima da se ubijem k'o siroce.

P.S.
Luka, daj qliraj malo. Pucice server od prevelike koncentraicje tvojih postova ;-)

PJ je napisao(la):
Luka, daj qliraj malo. Pucice server od prevelike koncentraicje tvojih postova ;-)

Vidis, dobro si primetio! :D

Sad kad pogledam..... pa ja sam za nedelju dana napravio 200 i kusur postova! type; (D)

Pozdrav!

Znam da su pitanja ne malo nego mnogo glupa, ali morao sam da zadovoljim svoju savest jer mi je par pametanjakovica tvrdilo da svakodnevnom upotrebom rezaca kao citaca u mnogome skaracuje zivotni vek tj. uopste nije preporucljivo, vec da za svakodnevni rad treba koristiti iskljucivo CD-ROM:whip

A to da li ce sada kupljeni rezac doziveti 2012. ili 2013 sasvim je nebitno jer ce ionako za 6 meseci biti prevazidjen i njegova vrednost ce biti smesna:D

PJ je napisao(la):
Samo da malo razjasnimo tih 100.000h - reč je o power-on satnici, dakle vremenu provedenom pod naponom a ne o vremenima utrošenim za konkretna snimanja.

vlasta je napisao(la):
Samo da malo razjasnimo tih 100.000h - reč je o power-on satnici, dakle vremenu provedenom pod naponom a ne o vremenima utrošenim za konkretna snimanja.

Ja bih rekao da se radi o satima rada lasera, znaci ctanja kako i rezanja.

vlasta je napisao(la):
a zar je to bitno?:D pa u pitanju su 11 godina, ko zana šta ćemo tada koristiticheers možda selotep trake...:p :D

BeastMaster je napisao(la):
a zar je to bitno?:D pa u pitanju su 11 godina, ko zana šta ćemo tada koristiticheers možda selotep trake...
E to sa selotejp trakom je bila dobra ideja, ali nesto su izgleda odustali
:(

by vlasta
E to sa selotejp trakom je bila dobra ideja, ali nesto su izgleda odustali

Ne znam kako su mislili sa selotejpom. Pa svaka bi im traka varirala od 1 do 100 mb :D Odes u knjizaru i ona te pita, oces mali il' veliki. A ti u cudu pa kazes:"Pa onaj od 50 mega!":D

Citao sam o tome ali ne znam gde bi nasao iste selotejp trake kao neki standard.

Pozdrav!

Samo da malo razjasnimo tih 100.000h - reč je o power-on satnici, dakle vremenu provedenom pod naponom a ne o vremenima utrošenim za konkretna snimanja

OK,ako sam razumeo to znaci da u ovih 100.000 sati ulazi svako paljenje komjutera i koriscenje bez upotrebe rezaca,pa ako je tako kolika su onda otprilike utrosena "vremena" koja je proizvodjac predvideo za konkretna snimanja!!!

Celt je napisao(la):
OK,ako sam razumeo to znaci da u ovih 100.000 sati ulazi svako paljenje komjutera i koriscenje bez upotrebe rezaca,pa ako je tako kolika su onda otprilike utrosena "vremena" koja je proizvodjac predvideo za konkretna snimanja!!!
To ces najbolje saznati kod nekog pirata.

Nazad
Vrh Dno