Šta je novo?

Nekoliko LG LED (edge) TV

Zeha

... ispod radara ...
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
785
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
Matična ploča
Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
RAM
Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
GPU
Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
Storage
Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
Zvuk
Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
PSU
FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
Kućište
Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
Monitor
Dell Alienware AW2723DF
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S, Logitech MX Keys S Graphite
Ostale periferije
HP LaserJet P1006
Laptop
Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
LG 43UM7600PLB LED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Trebalo bi da kupim svoj 1. siroki tv.
Jedan od 32".
Za oko su mi zapali LG tv, nekoliko komada koji imaju garanciju od 5g.
Svi su EDGE LED tv 32".

LG LED 32LW579S - 84.999rsd 5g. garancije
LG LED 32LW570S - 84.999rsd 5g. garancije
LG LED 32LW5590 - 76.999rsd 5g. garancije
LG LED 32LW5500 - 79.999rsd 5g. garancije
i malo stariji
LG LED 32LV750S - 69.999rsd 2g garancije
LG LED 32LV5500 - 63.999rsd 2g. garancije

Koliko ja vidim zadnja 2 tv (serija LV) nemaju 3D podrsku?

http://www.lg.com/rs/common/compare...4&BURL=/rs/tv-audio-video/televizor/index.jsp

Da li vredi tolike razlike para LED kontrola tačke (Lokalno zatamnjenje) kod S modela (16-10 blokova, sta to znaci tacno, blokova...) ili naocale za 3D ili osim dvbt/c svi S modeli imaju i dvb/s (satelitski) tjuner...
Od svega mi se najvise svidja 5g. garancije kod ovig LW modela, nisam siguran da mi treba 3D i a sta ce mi satelitski tjuner...
Imate li neki predlog, sugestiju, videli u radu ili se poblize upoznali sa nekim od ovih modela, LG servis kakav je i sl. ?
Kakva im je slika, kvalitet penela (ekrana), jesu li ips i koji ...?
Sto vise info lakse cu da odlucim, gurajte...
Hvala

ispravka LG LED 32LV570S- 69.999rsd 2g garancije, napravio sam permutaciju brojeva

Poslednja izmena:
po meni su ovo sulude cifre za 32" tv i da je full led bilo bi mnogo, jel imaš neki dobar razlog što uzimaš samo 32" :D

Brinem se da ce 32" biti veliko za sobu u koju ide, zato ne ide veci niposto, a ovi manji od 26" nemaju wifi i sl. stvarcice a jos su pomalo i premali, pa imam monitor od 24" na kompu...

Da ima wifi mogucnosti i da ima led (pa taman i edge) i ovi neki imaju i 3D sve sa 'ocalama... Koliko god da sam gledao jeftinije ne nalazim...

Istina voleo bi ja neki od 40-50k da kupim al ovakvih kao gore nabrojanih po tim cenama nema.

Poslednja izmena:
Nece biti prevelik za sobu koju ide, to je samo trip nekog ko nije imao 42" na stolu ispred sebe...

licno bih kupio upravo 42" fullhd, bez led, bez 3d i uzivaj :>

A koliko je bitno "LED kontrola tačke" (Lokalno zatamnjenje, zatamnjuje po rubovima odnosno gasi led lampice kad prikazuje nesto tamno, crno...), koliko se to zaista vidi/primeti u gledanju filma a koliko u gledanju svakodnevnog obicnog i zivog programa? Da li je to vise bitno za HD nego za ovu nasu digitalnu (SD) kablovsku televiziju? 85 ili 77k razlika izmedju ta dva nije mala.
A ove 3D "moram" uzeti jer jedino oni imaju 5g garanciju... (ko da me neko puskom goni da kupujem tv...).
Sad 32" a kasnije za dnevnu ce da bude 40-42"...

taj pasivni 3d ništa ne valja jer dobiješ pola rezolucije, a onaj aktivni opet ne valja jer nakon pola sata moraš da povraćaš koliko ti bude muka :D mada dobiješ punu rezoluciju ;)

gledaj ti lepo toshibu serije 8 (833), za duplo manje love. ja sam pazario moju serije 5 pre 3 godine sa garancijom od jedne godine i dan danas radi po čitav dan bez ikakvih problema. prosečno dnevno 8 sati. ili imaš i samsungov d450 za oko 40k koji je sjajan tv. ta garancija od 5 godina ti u srbiji i ne znači nešto puno. to je više samo da se proda. ako ubodeš dobar primerak može da ti radi 10godina bez problema a neki opet može da crkne nakon mesec dana.

Poslednja izmena:
po meni su ovo sulude cifre za 32" tv i da je full led bilo bi mnogo, jel imaš neki dobar razlog što uzimaš samo 32" :D

Potpuno se slažem sa tobom......cifre su totalno sumanute za tu dijagonalu....A shvatio sam da je izlišno ubeđivati ljude da ne uzimaju tako malu dijagonalu...ne znam koji je to trip ali OGROMNA većina ljudi koja prelazi sa crt na lcd/plazma televizore je u "strahu" od velike dijagonale......Pa ja ni u WC ne bih stavio 32".....
Ali. čije pare njegova i odluka...

Poslednja izmena:
Pa ja ni u WC ne bih stavio 32".....
Ali. čije pare njegova i odluka...

"HVALA bas fino od tebe" ja recimo ne bi tako pricao s nepoznatim i omalovazavao ljude al svako zna svoje...

Zaista ce da bude "moje pare moja odluka"...

Ja hocu full HD (1920x1080), da ima DVR mogucnost snimanja programa na usb ili externi usb hdd, da ima mogucnost izlaska na internet, da pusta filmove sa usb ili externog usb hdd, dakle Smart TV mogućnosti, 3D mi je pravo receno pa skoro nevazno... a vasi predlozi odose previse u stednju.

Nisam ja protiv stednje, cak sta vise pozeljno je ali ako ne platim nema od kvaliteta nista...

Poslednja izmena:
Da se razumemo -> televizor nikad ne može biti preveliki.

Ne idi ispod 42 ni slučajno, meni sad 50 izgleda kao da bi moglo veće kada pustim HD sadržaj, tj potrebno je da se priđe da bi uživao u prednostima 1080p sadržaja. Sa neka 3-4 metra već teško vidiš razliku između 1080 i 720, jedino ako imaš stvarno fanastičan vid.

Na dobro se čovek jako lako navikne, nemoj ni slučajno da se brineš oko veličine u negativnom smislu.

"HVALA bas fino od tebe" ja recimo ne bi tako pricao s nepoznatim i omalovazavao ljude al svako zna svoje...

.

O ćemu ti pričaš...? Ko omalovažava tvoje odluke? Čitaj ono što piše a ne projektuj.....
Dakle, da razjasnim....WC je mesto uglavnom MALE KVADRATURE...i nisam smatrao da tako prostu stvar moram da pojašnjavam ali, da ti ponovim još jednom, 32" ne bih uzeo ma kako mala prostorija bila..
A pošto smatram da imam pravo da komentarišem tvoje odluke jer je ako sam dobro shvatio to je i bila namera započinjanja ove tvoje teme, reći ću ti sledeće:
Ako bih kupovao LCD tv uvek bih pre kupio klasičan lcd nego edge led, tj. lcd...a svakako ne bih Lg
Nikada ne bih kupio tako malu dijagonalu za tako velike pare...
Uvek bih pre kupio odvojeni snimač/plejer zbog mnogih potencijalnih problema ( dts zvuk i sl ) koji mogu da se jave prilikom puštanja filmova sa usb-a.
....toliko.....nadam se da sam ti razjasnio da ni na koji način nisam mislio da te uvredim jer nemam baš nikakvog razloga za to.....
jer, da se ponovim.." tvoje pare tvoja odluka "....

Poslednja izmena:
^ +1

Ja imam TV od 46" i cini mi se da bih se lako privikao na veci model :)

@ DJmihailo

Prihvaticu objasnjenje, mada mi se WC nimalo nije svideo, ruzno zvucase...

Ljudi shvatite NEMA MESTA da stane vece od 32", pa necu da ga stavim na krevet a ja da spavam u trpezariji...

32" i to je najvece sto moze da stane.

Poslednja izmena:

Zaista ce da bude "moje pare moja odluka"...

Ja hocu full HD (1920x1080), da ima DVR mogucnost snimanja programa na usb ili externi usb hdd, da ima mogucnost izlaska na internet, da pusta filmove sa usb ili externog usb hdd, dakle Smart TV mogućnosti, 3D mi je pravo receno pa skoro nevazno... a vasi predlozi odose previse u stednju.

Nisam ja protiv stednje, cak sta vise pozeljno je ali ako ne platim nema od kvaliteta nista...

Samo da te upozorim, nemoj da mislis da ces sa ovom funkcijom na TV-u moci stvarno da snimas program na USB hdd cim raspakujes TV. Moj prijatelj je tako uzeo neki Panasonic najbolji model tada koji je imao funkciju snimanja na usb hdd i uzeo 1TB eksterni disk (to je bilo pre mozda 2 godine) i rekao mi da ne moze nista da snimi. Kada sam i ja licno probao naravno uopste nije moglo. Posle sam saznao da bi snimio bilo sta mora signal da ide direktno preko DVB tjunera u televizoru, ne moze preko box-ova koje dobijemo od kablovskih operatera. A da bi signal mogao da ide preko tjunera televizora mora da se uzme odgovarajuci CI decoder modul kojih kod nas nema i mora da ima onu enkripciju koju koristi taj operater (u ovom slucaju je to bio Connax). Cak i neki moduli nece da rade sa nekim modelima televizora. Sve u svemu iz Engleske smo narucili modul za koji sam dobio potvrdu da radi sa tim TV-om i tim operaterom i kada je stigao probali i sve je funkcionisalo kako treba. Korisnicka kartica izvucena iz box-a, modul ubacen u CI slot u TV-u a onda kartica u taj modul. Naravno u tom slucaju je box od operatera bio visak jer su sada posao obavljali DVB tjuner televizora i CI modul sa Connax enkripcijom. Kada je otisao kod njih i hteo da im vrati box (jer se placao mesecno par stotina dinara, bar tada) oni su ga pitali kako misli da gleda programe, pojma nisu imali da moze bez njihovog box-a.

Samo da te upozorim, nemoj da mislis da ces sa ovom funkcijom na TV-u moci stvarno da snimas program na USB hdd cim raspakujes TV. Moj prijatelj je tako uzeo neki Panasonic najbolji model tada koji je imao funkciju snimanja na usb hdd i uzeo 1TB eksterni disk (to je bilo pre mozda 2 godine) i rekao mi da ne moze nista da snimi. Kada sam i ja licno probao naravno uopste nije moglo. Posle sam saznao da bi snimio bilo sta mora signal da ide direktno preko DVB tjunera u televizoru, ne moze preko box-ova koje dobijemo od kablovskih operatera. A da bi signal mogao da ide preko tjunera televizora mora da se uzme odgovarajuci CI decoder modul kojih kod nas nema i mora da ima onu enkripciju koju koristi taj operater (u ovom slucaju je to bio Connax). Cak i neki moduli nece da rade sa nekim modelima televizora. Sve u svemu iz Engleske smo narucili modul za koji sam dobio potvrdu da radi sa tim TV-om i tim operaterom i kada je stigao probali i sve je funkcionisalo kako treba. Korisnicka kartica izvucena iz box-a, modul ubacen u CI slot u TV-u a onda kartica u taj modul. Naravno u tom slucaju je box od operatera bio visak jer su sada posao obavljali DVB tjuner televizora i CI modul sa Connax enkripcijom. Kada je otisao kod njih i hteo da im vrati box (jer se placao mesecno par stotina dinara, bar tada) oni su ga pitali kako misli da gleda programe, pojma nisu imali da moze bez njihovog box-a.

Hehe, Vektor ima i tu mogucnost, daju svoj cam modul koji radi kako treba, naplacuju "samo" 200rsd mesecno ...
Hvala

Ja imam Samsung Smart TV i gledam filmove preko USB Hard Diska. All Share jedva funkcionise tako da sam ga batalio (mislio sam da cu moci da pokrenem filmove koji su na kompu :) ). Smart Hub nije nista posebno uradjen i tesko ga je koristiti bez neke tastature, i uz to je jako spor. Sam interfejs je ne-konzistentan i kriva ucenja je strma. Mislim da je Samsung mogao mnogo da bolje odradi softwer. Jedna meni draga firma bi to mnogo bolje uradila :)

Inace 3D je must have :) Nisam se skoro necim toliko odusevio nego tim :) Dobio sam 2 para naocari i 3D efekat je odlican. Gledao sam Avatar u bioskopu u 3D i cini mi se da mi je bolja slika kod kuce (i naocare su lakse i prijatnije za nosenje)

Poslednja izmena:
Гледам ваше поруке и мало се чудим, како да нико не одговори зашто је LCD бољи од LED! Сви куде ове горе наведене телевизоре, мада сам погледао карактеристике и могу речи да су супер!
И ја сам размишљао да купим телевизор да могу да уживам у великом броју HD филмова које имам на рачунару. Доста ми је мог монитора од 20 инча.
Имам сличне захтеве као P307, а то је USB пуштање филмова (па могло би и преко LAN или WIFI), да је FULL HD, да има SMART опције и да жена може да ужива са клинцем у кабловским каналима.

Е сада да мало говоримо о димензијама екрана. Ја се не слажем да екран буде што већи! А зашто, па да вам дам једноставан одговор, због лошег квалитета слике који нам свакодневно достављају кабловски дистрибутери. Телевизор ипак служи за гледање разних канала. А кад говорим о томе, могу вам дочарати проблеме са једним оператером у Новом Саду, где су канали као што су Национална географија, Б-92, Pink Family и још по неки се налазе на фреквенцији земаљских канала типа РТС и Прве, па су толике сметње да не знаш који канал гледаш. А и други, наводно дигитални канали, су ужасни, па кад их погледам код другара који имају 42" и 47", па кад видим из близине коцкице на екрану, одмах ми дође да не купујем нови телевизор и да будем задовољан са мојим CRT самсунгом. Пробао сам и тај чудесни D3, ма људи па то је смејурија од дигиталне телевизије!

Не верујем да ћемо моћи користити и дигиталне земаљске канале 2012. године, е и то да видим, јер раде на DBT-2 систему, а сви телевизори који су у продаји у Србији раде на DBT систему. Значи куповање додатних уређаја.

Мало сам отишао од теме, али мислим да је човек у праву ако хоће да узме телевизор од 32" у малој соби!

Ево вам прорачун за добијање оптималне удаљености гледања од тв екрана:
дијагонала (цм) x 2,5 =оптимална удаљеност гледаоца

Према том прорачуну гледалац треба да седи на удаљености од 2,02 метра од телевизора од 32". Ево и линк ка страни за прорачун и објашњење о односу удаљености од телевизора.

P307 јавите који сте телевизор изабрали и после пар дана коришћења истог, објавите мишљење, па можда и ја, кад сакупим још мало пара купим такав.

Kupljen LG 32"LW5590 za 72.900rsd (728€ po danasnjem srednjem kursu).

Tv nije bas mali, ali nije ni prevelik za ovu sobu.
Kad lezim gledacu sa 2,5m maximalne udaljenosti od ekrana, kad sam za stolom kompjuterskim (radnim) 1-1,5m recimo ...
Uglovi gledanja su cini mi se veoma dobri.
Naravno da svega nekoliko kanala (kablovska analogna) su "pristojni" dovoljno da ne prave sneg, sum slike, sta god, naravno ima i kanala koji nisu valjali ni na katodnom (sad vec starom) pa mozete zamisliti na sta lice na 32" LCD-a ...
Naredne sedmice uzimam CAM modul u kablovskom provajderu, navodno dolazi nova tura... Do tada necu znati kakvi su svi dtv kanali ...
Trebace malo vremena dok procackam sve funkcije tv-a.
Stigao sam da namestim kanale onim redosledom koji ja hocu...
Gledao 24. stranu uputstva u pdf-u a ima ih 155 tako da ce to definitivno potajati...
Lep, jednostavan za montazu i ukljucivanje...
Pusta filmove i perfektno cita titlove sa USB-a ...

Odo spavati kasno je.

:D

Poslednja izmena:
Ајд пробајте да пребаците титлове у ћирилицу, па пробајте да пустите преко USB, чисто да знам јели се учитавају заједно са MKV форматом. Ако не учитава у формату "ћирилица Windows" онда би требало пребацити у UNICODE формату. Ако треба могу преко ПМ да пустим превод у обе кодне стране.

... у формату "ћирилица Windows" онда би требало пребацити у UNICODE формату. Ако треба могу преко ПМ да пустим превод у обе кодне стране.

Unicode ide odlicno, ono malo prevoda sto sam gledao ide kako treba (vrlo kratko sam gledao ali cirilica je bas kako treba), onaj drugi prevod sto mi je posla "sale kojot" a oznacen kao standard ( valjda je to cirilica windows) ne valja, taj sav je od "kuka i motika"...

A tek sto Avatar 3D dobro izgleda na ovom LCD-u ... pa kao u kinu, "otresao sam prasinu" i mlatio rukama da one cudne letece zivuljke oteram ... :D

Izgleda da nije moguce prepravit prevod tako da boja slova bude zuta, sta god da uradim sa titlom lcd ga pusti u beloj boji slova.
Nisam video da moze nekako iz tv-a, nekom opcijom da se promeni boja slova u prevodu koji se pusta uz film, seriju, preko usb sa flesha ili usb-hdd...

Gledao 24. stranu uputstva u pdf-u a ima ih 155 tako da ce to definitivno potajati...
Reci mi gde moze da se nadje uputstvo u pdf formatu ???
Najverovatnije cu kupiti isti model LG 32"LW5590 ili LG LED 32LW5500 ( Trebalo bi za koji dan)
Dosta se lomim i za Sony KDL-37EX720 3D televizor ALI Dosta je skuplji nego ova dva LG modela

U cd-u od televizora, gde drugo...

Vidim da si prezadovoljan sa TV-om, znaci sve radi kako treba i bez problema ??
Nije mi jasno samo zasto kod nas ne moze da se nadje taj tv sa ekranom 37" a nema ni LG LED 37LW5500 ( ovag je uopste tesko i naci i sa 32") mada ne vidim ni neku razliku izmedju ova dva modela

LG ima problem da nece da pusta DTS zvuk pa se mora preraditi film koji bi da fleshke ili ext. hdd pustao na tv.
Izgleda da na LG a moguce i na drugim LCD nece da rade externi usb3.0 hdd ili usb3.0 flash (ovo jos nije provreneo, nisam video ukljucen usb3.0 hdd u LG ili bilo koji drugi LCD)
Ne mogu boju titla koji ide uz film sa flesh-a (hdd) menjati , uvek bela ...
Ja jesam zadovoljan...
Velicina ekrana posle "onog" katodnog je "dzinovska"...
Privlaci prasinu ko blesav, bolje hvata prasinu jedino usisivac...

Poslednja izmena:
Izgleda da na LG a moguce i na drugim LCD nece da rade externi usb3.0 hdd ili usb3.0 flash (ovo jos nije provreneo, nisam video ukljucen usb3.0 hdd u LG ili bilo koji drugi LCD)

Probaj sa micro USB 2.0 kablom, dakle uzi konektor koji nema onaj dodatak (kao za svaki noviji telefon) - trebalo bi da radi

attachment.php

(leva strana)

Prilozi

• USB3-SuperSpeed-external-storage,4-A-252874-13.jpg
    USB3-SuperSpeed-external-storage,4-A-252874-13.jpg
    9 KB · Pregleda: 367
Mislis ovo http://www.transmedia-germany.com/shop/verbindungskabel-p-3426.html s tim da mikro deo ide u ext-hdd a ovi klasicni u tv?

Tako sam i ja "razmisljao" da bi bilo moguce da radi ALI treba znati :
1. da li sam ext hdd ima zaista tu obicnu mini usb uticnicu
2. treba to i probati ...
Nazalost trgovci jesu spremni raspakovati hdd samo ako ces da ga kupis u slucaju da radi kad ga bocnu u tv, a tamo gde ima tv i usb3.0 hdd zajedno, ti hdd su i do 50% skuplji nego u racunarski specijalizovanim prodavnicama...
E ne dam 30-35€ vise pa taman nikad ne kupio!

Prilozi

• c165_jpg.jpg
    c165_jpg.jpg
    5.4 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Ne to nije taj kabal to je za USB 2.0 ali ne micro-b vec mini konektor

Evo ti pinout sa mog USB 3.0 WD diska povezan trenutno na komp preko USB 2.0 micro-b kabla od HTC telefona, gore je njegov USB 3.0 micro-b kabal:
attachment.php

Kao sto vidis sada je povezan preko USB 2.0 (pogledaj pinout - pinovi 1-5 standardni USB2.0 micro-b konektor) USB 3.0 'dodatak' nema konekciju (pinovi 6-10).
Ovo je najcesci konektor na USB 3.0 diskovima. Postoji drugi ekvivalent kockice ali on je redji

attachment.php
attachment.php

Naravno ovo vazi ako ti je na LGu USB3.0 konektor a ti zelis da forsiras USB 2.0 vezu. Npr kod mene Etron USB3.0 kontroler na ploci se ne slaze najbolje sa JMicron USB3.0 kontrolerom u WDu (ide 80MB/s pa spusti na 5MB/s i tako u krug) i novi drajveri za sada ne pomazu http://community.wdc.com/t5/My-Passport-for-PC/USB-3-0-not-working-USB-2-0-works/td-p/204474

Prilozi

• USB3.0microB.png
    USB3.0microB.png
    18.1 KB · Pregleda: 418
  • IMAG0305.jpg
    IMAG0305.jpg
    176.2 KB · Pregleda: 383
  • images.jpeg
    images.jpeg
    7.5 KB · Pregleda: 353
Poslednja izmena:
Posto na mom LG LCD (a koliko sam ja informisan ni na bilo kom drugom LCD tv...) nema USB 3.0 konektora, mene je zanimalo da mogu koristiti USB 3.0 externi hdd na kompu (ide brze prenos podataka, imam USB 3.0 plocu i konektore ...), a kad treba da mogu taj isti ext. USB 3.0 hdd prikljuciti na LCD i koristiti.
Ja ne insistiram na koristenju USB 2.0 veze, vec je to jedina moguca veza na LCD tv...
Znam da na kompu moze USB 3.0 u USB 2.0 i obrnuto al izgleda da nesto nece i na LCD tv...
Mislio sam da bi eventualno sa Y kablom bilo moguce ali primam info da nije uspelo usb 3.0 hdd pokrenuti na LCD tv koji ima USB 2.0 konektor.

Nazad
Vrh Dno