Šta je novo?

Nekoliko iritirajucih XP stvari......:(((

ZoNi je napisao(la):
... a xp radi stable as a rock ;)

Ovo se pokazalo vec da zavisi od racunara do racunara. Tako da ne bi smeo da kazem ni da je stable as rock, niti da pada sve vreme - dakle, iskljucio bih takve apsolutne krajnosti iz rasprave.

Ssytem Restore su uveli prvo na ME kao udarni novitet. Koristio sam ga dok nisam ukapirao da mi nanosi vise stete nego koristi....
A sto se tice stabilnosti i debilnosti, radi ok, a na samo twikovanje sam izgubio bar tri puta vise vremena nego sto mi je za to potrebno na 2k. A sad, GUI je stvar licnog ukusa i meni se nikako ne dopada...

kUdtiHaEX je napisao(la):
A sto se tice stabilnosti i debilnosti, radi ok, a na samo twikovanje sam izgubio bar tri puta vise vremena nego sto mi je za to potrebno na 2k. A sad, GUI je stvar licnog ukusa i meni se nikako ne dopada...
pa, sta to imas posebno da tweakujes? ja to i na xp i na 2k zavrsim za 20ak minuta... a GUI? Nekom se svidja, nekom ne... ali, barem sa XPom imas vise izbora!

uzgred, sigurno ti i za tweakovanje 2k treba mnogo vise vremena nego za 95icu - to se zove progres! (znas, lakse je koristiti one stare NMT mobilne telefone, nego npr. Nokia Communicator...)

Sto se XP-a tice, mogu reci da je to zasigurno operativni sistem sa kojim sam do sad imao najmanje problema, i definitivno najmanje plavih ekrna...

Usled one trke i frke oko instalacije windowsa, zalutali CD XP-a se obreo u mom CD-ROM-u i instalirao i pored moje velike mrznje prema XPu...ali ajde sta je tu je....
Cim sam usao u Windows XP setio sam se koliko je odvratan da sam hteo odmah da po******...

Samo jedno pitanje: ko te je terao da ga instaliras? Da li si mozda bio prisiljen? Ako ti se toliko gadi, da li si mazohista pa u stvari uzivas u tome?

Vrati se na w2k ako ti XP ne odgovara, prosto k'o pasulj...

silverglider je napisao(la):
Deluje zanimljivo rasprava, ali nista sustinski nije receno :)

......................................
......................................

Dakle, voleo bih da mi neko kaze sta ga je (sem izgleda) motivisalo za instalaciju i koriscenje XP-a? (podrazumevam situaciju da je takvim korisnicima sve radilo korektno sa nekim prethodnim windowsom).

Ako se recimo bavis videom, gomila software-a i kartica kao sto su Matrox RT.X serija, Canopus, Avid DV Express i sl. traze XP zbog firewire podrske, i raznih multimedija optimizacija i nema da biras. Ako nemas XP, nema instalacije....

Zatim rad sa foto tehnikom, USB prenosni diskovi za koje ne trebaju drajveri, nedostatak smorenog Twain Interfacea, pa skeniranje u 2400 dpi ne mora da blokira komp na pola sata itd....

Sve u svemu, i ja mislim da je win 2000 (malo) stabilniji, ali ja sve to resavam na sl. nacin:

Win 98SE -> notebook i masina za surf, postu i igrice.
Win2000 ->Animacija, obrada fotki i dizajn,
Win XP -> Editing i muzika

I da, nijedan OS mi niti puca niti pravi gluposti. Svi su Clean Install, svaki na svojoj masini i na odvojenom disku, sto znaci win + install programa na jednom disku a projekti na drugom.

Ono sto me zesce iritira je AUTOPLAY!!! Iako sam ja to 'iskljucio' on i dalje radi....i naravno nervira me... Kako da ga zauvek iskljucim, sem formatiranjem harda i stavljanjem 2k preko?
Pozdrav...

Startujes regedit i u

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Cdrom\Autoplay

upises 0

Mozda ti je neko i odgovorio, al' me mrzi da citam sve.

Sasa je napisao(la):
Ima mnogo gotivniji sistem za logovanje korisnika.
Do sada, kome sam stavljao W2k, mucno ljudima bilo da prave multi-user okruzenje cak iako su imali potrebu, smaralo ih kucanje, sada samo klikic na slikicu i svako svoje ima.
Naravno, ne drze passworde :)

Pozdrav!

cemu onda multi usering ako nedrze pasworde. svako svakom moze da radi sta oce?

iNCUBUs je napisao(la):
...

Samo jedno pitanje: ko te je terao da ga instaliras? Da li si mozda bio prisiljen? Ako ti se toliko gadi, da li si mazohista pa u stvari uzivas u tome?

Vrati se na w2k ako ti XP ne odgovara, prosto k'o pasulj...

Ja sam izneso svoj stav a tebe niko nije pozvao da pljujes ovde... ili se ukljuci u raspravu ko sav normalan svet ili isqliraj :cuss:

darkpawla je napisao(la):
...

cemu onda multi usering ako nedrze pasworde. svako svakom moze da radi sta oce?

Pa, ljudi su organizmi koji se (vecinom) uglavnom vizuelno orjentisu. Posledica te cinjenice je da npr. svaki korisnik (na multiuser racunaru) zeli da ima malo "drugaciji" "GUI", iako ne postoji nikakva potreba za npr. onemugucavanjem odredjenih radnji, odredjenim userima (ili svim osim Administratora).

Na (moj) primer - U kuci svakodnevno koristimo racunar, ja, mila mi zena, i moj otac (ima 76 godina). Vrlo dobro znam da zena i cale nece pokusati da npr. instaliraju noviji beta driver za Voodoo3 karticu, niti da ce mi obrisati nesto kljucno (sve svoje [i ostalih usera] aktuelne dokumente kopiram na rw skoro svako vece).
Medjutim za caletov user sam namestio da su mu ikone, natpisi i sl. znatno veci nego meni. Posto njega ne interesuje nista drugo osim dve knjige koje pise, on na desktopu vidi samo shortcutove od ta dva dokumenta i shortcut za recnik koji povremeno startuje. Ako bi bas hteo da me nervira mogao bi zato sto ima administratorske privilegije, ali znam svog oca, i tesko da bi mu to palo na pamet.

Zena voli da cita (ima na desktopu par e-book), povremeno proveri svoj i moj mail tako da sa svog user-a moze da cita i moj mail box (Store folder za OE6 je isti za moj i njen user). Posto joj je mrska bilo koja radnja koja pri serfovanju ukljucuje vise od jednog dvoklika, na desktopu joj stoje IE precice kod kojih je u target polju upisana omiljena web strana (j**e joj se za favorites, pa sam nakon nekoliko pokusaja odustao da je mucim sa onim sto ne zeli, niti je interesuje da zna). Kad je nesto novo zanima, zna da je Google zakon (pa lepo upise njegovu adresu u polju za to).

Za razliku od gorepomenute ja sam izrazito neuredan, s jedne strane, a s druge volim da mi je sve podeseno striktno. Na mom useru, na desktopu gomilam dokumente, i precice, a sto se custom-izacije tice u win exploreru i npr. IE-u svi toolbar-ovi su mi u jednom redu zajedno sa adress poljem. Jednostavno zelim da mi npr. sadrzaj web-a ili programa u kome radim ne zauzimaju toolbar-ovi koji se nalaze jedni ispod drugih.
Itd...

Zbog takvih stvari, mogucnost da na racunaru postoje vise user-a, ciji ce npr. desktop, favorites, programs... biti razliciti za svakog usera, je fantasticna cak iako useri nisu ograniceni (odnosno svi imaju npr. administratorske privilegije). Ne kazem da je to pravilan pristup (mislim da nije), vec samo kazem da i u situaciji kada nema posebnog razloga za ogranicavanjem user-a, stvari mogu sasvim ok da funkcionisu.

Sto se mene tice, ja nisam hteo da posebno ogranicavam usere, zato sto se ne osecam dovoljno iskusan u tome, pa mi se cini da bih sa nekom takvom akcijom pre mogao da napravim problem, nego sto bih uradio zaista potrebnu stvar. Primer - Instaliram win, a zatim sam svima osim sebi ukinuo admin. privilegije. Kad sam caletu teo da instaliram spell check za francuski (iz ms office-a) lepo dobih poruku da na moze, pa sam onda morao da se vracam kod sebe... Mislim nije to nikakav problem, al` me je tada to nerviralo.
Pa k`o velim nek se stite ljudi koji za to imaju bitne i znacajne razloge - meni u kuci to nije potrebno. A ako nesto ode do djavola, imam RW sa stvarima od juce pa nek se i desi. Ne bismo pali da padu nismo bili skloni - rece jedan nas pesnik.

Hocu da kazem, da ima situacija kad svako svakom moze da radi sta hoce - jedino sto ne postoji zelja da se ucini bilo sta destruktivno. U takvim situacijama mogu stvari ok da funkcionisu i bez password-a. Iako to nije striktno uputno.

Tako se meni cini.

`fala ZoNi (to sam celog zivota `teo da cujem), istetoviracu tvoj home page na ledjima. Mada, nesto mi kaze da bi ti vise odgovaralo da to uradi LC - mislim, na tvojim ledjima.

A ovo za DS9 neko me davno vec bese pitao na forumu. Dok sam jedno vreme bio u SAD, u danu bih odgledao po jednu epizodu iz skoro svakog od serijala zvezdanih staza.
Dakle, omiljena serija mi bese (a i sada je, mada nisam neki preterani fan) DS9, pa mi je delovalo zgodno da bude nick na jednom ovakvom forumu
Bio sam siguran da ga necu zaboraviti. tek posle su pocele reprize i nove epizode. Mozda bih sad izabrao nesto drugo, npr Samson Halfzware - to je duvan koji pusim.

Stvarno, hvala Zorane.
Mnogo informacija od drugih posetioca benchmark foruma su meni pomogli u zivotu, pa mi se cini da ponekad treba da oduzim taj dug. Da zlo ne cuje. Onda kad mi se ucini da bi nekome moglo da bude zanimljivo.

Svi kojima se ne svidja/odgovara/nervira/ruzan je/slabiji od drugog/iritira ... XP, neka ga i ne instaliraju - vrlo prosto! Posebno kada je u pitanju kucna varijanta!? Pa navedite jednu stvar koju ne mozete da uradite pod XP-om a da mozete na nekom drugom OS; i to ne samo da uradite, nego i sa kakvom 'lakocom'.
Sve sto ste rekli o losim osobinama stoji, ali ste zaboravili da pomenete milion dobrih osobina, tako da prosto ne mogu da verujem cemu ovakvo pljuvanje. I ja mrzim Microsoft, ali se ipak treba pogledati u oci, razmisliti o tome koliko stvarno znate o racunarima i programiranju, pa se onda usudite da bljuvate. Ovo je prvi OS koji je napravio MS a da stvarno vredi, jer je ocigledno poceo da shvata ozbiljnost konkurencije, tako da mislim da ce tek Longhorn biti pravi pogodak!
A kome se ne svidja, kao sto rekoh, neka ga ne instalira.

Nazad
Vrh Dno