Šta je novo?

Neki dobar Rally?

Mozes da probas dirt 2,dirt 3, wrc ,ali mislim da se neces usreciti,mada izlazi WRC 2 u oktobru,ko zna mozda bude licio na nasto :trust:

DIRT 3 je totalno bezveze jer su kontrole uzasne blago receno ! Ako samo dotaknem skretanje na tastaturi, auto ode u k.... a pri driftovanju u krivinama ne mozes posle da ispravis auto :S:

WRC nikako nije arkada, negde je između, ali ipak bliže simulaciji. Mene je držao jako dugo, ali se većini ovde uopšte ne sviđa upravljački model.
A za RBR sam negde čitao da su se pravi reli vozači žalili da je igra nerealistična, jer je teža nego prava vožnja :)

Pa vecini ljubitelja simulacija sto je vise igra nemoguca za upravljanje, to im je realnija voznja. :D A verujem da i vecina u zvotu nije sela u neki jak auto a kamoli i vozila brze po nekim offroad putevima. RBR jeste donekle realan ali je i preterano nerealan, ja sam opet da se napravi neka igra koja je blize njemu ali ne bas toliko blizu.

O cemu vi pricate ***.. naravno da je tezak pravim vozacima kad nemaju ni g sile ni osecaj u dupetu, a i nisu gejmeri. RBR je fenomenalna simulacija kad naucis da ne mozes da prolazis sa 200 kroz svaku krivinu..

Znaci gejmeri su bolji vozaci nego pravi reli soferi? :D Pa valjda bolje zna onaj ko prodje hiljadu puta kroz blato, kamen i sneg nego onaj ko sedi i programira imaginarne sile na poligonski model. Milion faktora zavisi u pravljenju reli simulacije, sto samog vozila, sto samog puta, a to da se napravi je malo teze. Niko ne govori o 200 na sat uuu krivinu, mada je i to moguce od zavisnosti ppodloge, krivine i samog auta. Doduse ne mislim i na marketinsko proseravanje reli vozaca koji i igru ne probaju a vec pricaju kako je vrh i realna, kao za novi WRC 2.

Pa naravno da ce gejmer koji se ne skida sa RBR-a biti bolji od reli vozaca koji prvi put vozi, ili jednom mesecno. Tako da te izjave njihove su uvek bile smesne, osim ako vozac ujedno ne provodi i dovoljno vremena na virtuelnoj verziji :)

To da, ali rec je bila o realisticnosti voznje, reli vozac ce bolje da prepozna kako ce npr. auto da se pod odredjenim uslovima ponasa u krivini nego gejmer koji to nikada nije ni video sem na tv-u ili jutjubu.

Da, ali ako je stvarno ozbiljno pristupio tome i gleda u brzinomer sve vreme, a ne ono kao na sajmu nekom seo 5 minuta dok slikaju novinari i izjavio da je nerealno :) Ja nisam cuo takve izjave.. Ranije kad sam bas non stop vozio RBR sam ujedno i pratio svaki stage WRC-a, imao gomilu onboard snimaka celih brzinaca, stvarno je izgledalo identicno onome sto ja radim, brzina u krivinama, kontriranje itd..

Poslednja izmena:
E , gdine_M , if that is your real name :d , ceo net i svi na svetu se slazu da je RBR cista simulacija , samo su po vama WRC masine boza za voznju , jer ako to izgleda jednostavno dok na snimcima rade pravi vozaci u RL , e onda je sigurno realno da bude prosto i u igri :p

Kakav crni dirt , colin mcrea ... pa tamo je put wide i smooth da moze 747 da sleti na njega bez problema. Osecaj promene podloge i ne postoji i ono najbitnije - u tim krs-relijima nije uradjen prenos na svaki tocak ponaosob , vec kao da grip izvire iz centra auta tj. izmedju osovina.

E da , i ono za 200 na sat u krivinuu :p Vecina automobila na relijima se namuci da ide oko 220 , iz prostog razloga sto su podeseni za ubrzanje. Kroz brze krivine se vozi oko 100 km/h , u retkim slucajevima 140... 200 idu samo na pravcima.

[YOUTUBE]KD3yTIXikG4[/YOUTUBE]
Nisu simulacije za svakog.

Poslednja izmena:
Hehe, previse si ozbiljno shvatio celu pricu. :) Niko ne kaze da RBR (bog da mu dusu prosti) nije simuljacija :D, vec generalno na pogled obicnog gejmera i coveka koji stvarno vozi auto. Cije bi misljenje pre prihvatio?
A za Ivana Gavrilovica, moguce je kao sto rekoh sa krivinom (blagom) i malo Kiler Bija. A sto se tice imena, pa i ne zovem se tako. :p

Wrc je malo bolje nego Dirt, možda kao CMR u nekom trenutku dok nije postao .... Ali i dalje arkada, ništa od tehnika vožnje koje postoje u RBR, škola i ostalo što čini simulaciju. Ne kažem da je vožnja realna u RBRu ali je dovoljno teška da bude neisplativo razvijati je danas sa ovakvom publikom tj. kupcima.
Ako je RBR bio dobar, sve ostalo je smešno.

Pa nikome nije u interesu da razvija igru koju ce igrati mali broj ljudi, vidite da su u dirt3 ubacili i po 20 flesbekova, igra je toliko arkadna i laka da je to strasno, i pored toga su ostavili toliko mogucnosti za ''popravni'', da se ne muci debelo dete, da ne restartuje :d

Ali je ipak bolji dirt3 od dvojke, kada se sve uzme u obzir, dirt1 je bio ok, solidna arkadna simulacija. Ali od tada ja dirt serijal posmatram kao neki Pure ili Nail'd.

Pored RBR mogu da preporucim i cmr2 i 4, moze i 3 ali je malo arkadniji. Ni 2 i 4 nisu simulacije naravno ali nisu ni ultra-laki, bar pruzaju neko zadovoljstvo. A cmr4 grafika i danas moze da se prihvati nekako, ne smeta previse. Xpend rally je solidan ali grafika moze da smeta..

WRC 2010 je solidna igra, ne bas uspeo pokusaj ubacivanja simulacije i cudna fizika, mutna grafika sa losim view distance-om. Ali opet kazem solidna igra, ponasanje na makadamu je odlicno npr. I takav kakav je wrc je jos od cmr-ova starih jedina prava rally igra, ako nista drugo karijera je duga i ima wrc duh.

Steta sto vise niko nece da napravi nesto sto je igrivo kao cmr4 npr samo u novom endzinu.

Nije stvar u broju ljudi već u igri.
RBR su igrali svi koji su želeli da igraju simulaciju jer je jedina simulacija relija na tržištu.
SVE ostalo su arkade jer nemaš da naučiš tehniku kako se npr. krivina prolazi na tri ili četiri načina i posle to da primeniš na stazi.
RallyChampionship2000 je svojevremeno bila dobro osveženje jer je imala par drugačijih stvari od CMR2, prirodnije staze (uske a ne da možeš da sletiš i Enterprajzom) i izmenjivu fiziku (skoro pa u sitna crevca) kroz config fajl.

Pa vecini ljubitelja simulacija sto je vise igra nemoguca za upravljanje, to im je realnija voznja. :D A verujem da i vecina u zvotu nije sela u neki jak auto a kamoli i vozila brze po nekim offroad putevima. RBR jeste donekle realan ali je i preterano nerealan, ja sam opet da se napravi neka igra koja je blize njemu ali ne bas toliko blizu.

Apsolutno netacno :), tako sam i ja, kad sam prvi put probao stekao takav utisak, toliki da mi je cm2 u tom trenutku delovao kao bolja simulacija, ali posle nekog vremena ukapiras da je prava stvar!

Da ja kazem moje misljenje za temu; RBR je za mene najbolji reli. Nikad nisam uspeo da ga predjem. Nekoliko puta sam se navracao na njega. Ono sto mi se svaki put svidjalo je taj osecaj koji pruza kada propisno odvezem neku deonicu, bez izletanja sa staze - pocevsi od krivina pod makadamom preko raznih neravnina na putu pa do onih pravaca u usa. Osecaj je fenomenalan. Zaista, sustina je fenomenalno ubrzanje tih automobila i nikada ne ostati bez kontrole nad autom, sto podrazumeva vrlo rano kocenje pre krivine i ono sto kaze Tip u samoj igri - vrlo retko postizanje maksimalne brzine. Takodje mi se svidja sto su posledice izletanja sa staze vec pri brzini od 70kmh neverovatno realne (mada realno i ne znam sta je realna posledica izletanja sa puta, nikad mi se nije desilo u mom putnickom autu :)) a odatle se uvek bolji rezultati postizu laganom voznjom, pravovremenim kocenjem, pa opet velikim ubrzanjem posle krivine.
Zamerke su to sto je kontrola auta dosta teska. Posto igram na tastaturi, neophodno mi je za svaki auto da smanjim pritisak na kocnicama kako bih izbegao momentalno blokiranje tockova i samim tim nemogucnost kontrole auta. Zavisi od podloge koliko smanjujem. Takodje i upravljanje trazi smanjivanje broja stepeni obrtanja volana. Ponekad prebacim vecu kolicinu obrtnog momenta na prednje tockove, kako bi se zadnji kraj manje upredao. Ostala podesavanja "u sitna crevca" ne diram, mozda ponekad krutost opruga i slicno. Mnoge od mogucnosti uopste i ne koristim, kao recimo komandu za istovremeni gas i kocnicu.

RBR je tata, vilica mi je bila na podu kada sam ga prvi put probao.
WRC: Rally Evolved za PS2, najbolji odnos sim/arcade.
DiRT3 sa nekoliko modova zapravo postaje zabavan ali je i dalje sistem napredovanja krš sa bro, dude, BLAST, X-games, US traktori fazonima.

@Boris Lozac
Kad se nekad zateknem kod tebe, seti se da mi ponudiš da probam RBR i GT5 na volanu :)

Nemam trenutno instaliran ali moracu, na volanu je tek posebna prica :) Gt5 je smesan u poredjenju..

Sto , reli je dobar i u gt5 ... sem sto su staze kruzne , siroke , monotone... i suvozac mutav (mada i nema potrebe za njim na kruznoj stazi) :d

Nazad
Vrh Dno