Šta je novo?

Neka pitanja oko narezivanja...

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Mozda cu popiti kritike ali...

Elem, intresuje me u cemu je razlika ako prilikom rezanja diskova stavite DATA CD, AUDIO CD ili neku trecu varijantu? I u cemu je razlika izmedju TRACK i DISK AT ONCE?

Pa, prema mom (skromnom) saznanju:

DATA CD - Mislim da ovo i sam znas ;)
AUDIO CD - takodje :D , koristi se za pravljenje audio-kompilacija

Track at once >> omogucava vise sesija (multisession), pri cemu je samo prva sesija vidljiva u vecini DVD/DIVX/AUDIO home-entartainment uredjaja

Disc at once >> suprotno od TAO, nema sesija, koristi se za kopiranje diskova, stvari koje su namenjene home-ent. uredjajima itd... U sustini, daje najbolju kompatibilnost sa uredjajima.

Mada, ovo sve ima i u Nero-helpu ali ajd'... :)

Ako rezes Data onda ti je skoro svejedno da li rezes TAO ili DAO (posto je jedan cd obicno i jedan Track), ali ako rezes Audio CD, onda je svaka stvar jedan Track, pa samim tim rezaces Track po Track dok ne narezes ceo CD (to je track at once ili TAO), ili ce se rezati ceo cd nezavisno od broja Track-a (sto bi bio disk at once ili DAO). Tako se i desavalo ranije na Audio CD-ovima da se cuje puckanje izmedju pesama zbog rezanja u Track At Once modu.

Ja znam samo jednu stvar sa sigurnoscu, a to je da se overburn moze postici samo sa DiskAtOnce.

kad god mozhesh, rezhi DAO!

samo DAO diskovi garantuju stoprocentnu kompatibilnost sa svim uredjajima, od kineskih koje prave deca u popravnim domovima, do najkvalitetnijih, koje takodje prave deca u popravnim domovima :)

A postoji li neka razlika ako recimo Audio disk rezete kao DAO ili TAO?

kUdtiHaEX je napisao(la):
A postoji li neka razlika ako recimo Audio disk rezete kao DAO ili TAO?

Audio se striktno reze kao DAO.

BokiPK je napisao(la):
Audio se striktno reze kao DAO.
Ne mora, ali ako se reže kao tao, između traka će uvek biti pauze (koje se ne mogu ukinuti)

...plus potencijalni problemi sa starim cd playerima.

tao je bio dobar kad su hard diskovi bili mali i kad si, ako si hteo da pravish kompilacije, morao da skidash pesmu po pesmu sa drugih diskova. medjutim, sada prostor nije problem i kad kod mozhesh, sve rezhi kao DAO. shto je sigurno - sigurno je.

Poslednja izmena:
jddipqd je napisao(la):
Ne mora, ali ako se reže kao tao, između traka će uvek biti pauze (koje se ne mogu ukinuti)

I vecina uredjaja citace samo prvu sesiju, a ostale malo sutra :))
Mislim na samostalne uredjaje, narocito starije generacije.

BokiPK je napisao(la):
TAO!=Multisession
Multissesion diskovi moraju da budu snimanи kao TAO (iz očiglednih razloga) ali i Singlesession mogu tako da se snimaju.
Ne kažem da ima smisla snimati audio kao TAO (sa jednom sesijom) ali nije nemoguće.

http://www.cdrfaq.org/faq02.html#S2-9

Poslednja izmena:
tao NIJE isto shto i sesija!

jedna sesija mozhe da sadrzhi vishe traka. ovakav je redosled:
disk > sesija > traka

znachi, singlesession disk mozhe sadrzhavati vishe traka.

BokiPK je napisao(la):

A ja mislim i na uređaje najnovije generacije :) Čitaj: LG dresh CD-ROM

Da ne otvaram novi thread :

Nero Burning Rom 6.3.0.3

Plextor PX-W1610A 16x10x40x

Prilikom rezanja diskova buffer level seta od 14%,30%...do 95%, po zavrsenom rezanju javi mi nesto u fazonu 100 i kusur gresaka izbegnuto, to je pocelo skoro da se pojavljuje do sada je buffer level uvek bio preko 90%.

ako koristish windows 2000 ili XP, verovatno ti je operativni sistem prebacio pristup uredjaju iz UltraDMA u PIO mod... sredi to u Device Manageru...

Jeste, neznam kako ali jeste. Sad sam vratio na DMA i sve je OK.

ma to se XP/2K tripuje i sam prebacuje kad on misli da treba... pff, New Technology - My Ass... :)

kod mene je slican problem ali nemam nigde da promenimm pio i dma mode u device manageru,imam xp ,kod 98 je to bilo lako ali sad neznam gde se to menja.

Nazad
Vrh Dno