Šta je novo?

Neka Belle Nokia?

mironiko

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2011
Poena
270
Jedan dobar drugar bacio oko na moj HTC Snap, i uzeo bi ga, a posto mi je to sekundarni tel i ne koristim ga za mnogo sta sem za pozive i poruke, pomislim - pa, mogao bih mu ga prodati.

Nakon sto se to desi, ipak ce mi trebati neki drugi sekundarni fon, pa sam razmisljao o nekom od tih novijih Nokia modela, jer Belle OS nikad nisam koristio, pa malo i s njim da se sigram. :)

Za oko su mi zapale Nokia 500, 603 i 700. Osnovna razlika su ekrani: TFT, IPS i AMOLED. Sem toga, 700 ima blic, a posto imam dobru kameru na Optimusu 2X, to mi je nebitno. Ono sto mi je bitno je stabilnost signala (kod Nokie se zna da neki modeli kubure s tim, pa da neki od ovih ne upada u tu grupu), a eventualno bi dobra muzicka reprodukcija bila plus. 603 mi je favorit jer mi je najlepsi.

Neko korisnicko iskustvo pored toga, neki savet jos? Hvala unapred!

I molio bih, bez saveta tipa "Ma uzmi Android/WP/who-knows-which-OS-or-whatever, te Nokie su sra*je, blah blah"... Dakle, ovo je sekundarni fon, lako cu ga prodati ako ispadne los, a vidim da mnogi hvale Belle, pa reko' da ga probam... :)

O2X via TTv2b5

Poslednja izmena:
Ja bih pre uzeo neki WP pre nego Belle, ali ipak to sam ja :) gledaj od ta tri skoji ce najvise da izdrzi sto se tice potrosnje baterije i taj uzmi, kad ce vec da ti bude sekundaran :)

To je jedan od razloga sto je necu cekati - ovi ostali se mogu uzeti za ~100-120e novi ili skoro novi, a ne bih vise od toga ni davao. Drugi je sto sam donekle upoznao WP7 i ne pali me, a Belle nisam i dao bih mu sansu.

Dakle, onda se posao svodi na trajanje baterije... Ima li neko, zaboga, ko je koristio ijedan od ovih telefona? :D

O2X via TTv2b5

Nokia 500 ne, jer nema 3D GPU, ima 256 MB RAM i ne dobija sledeći apdejt, Carla.

Nokia 603 je dobar izbor, ali me je malo smorilo kad sam čuo da 700 i 701 dobijaju Carla apdejt koji podiže takt CPU sa 1 na 1,3 Ghz, a 600 i 603 ne dobijaju OC, iako je CPU isti.

O 700 i 701 nema šta da se priča, sem da je cena malo viša nego što prija.

Drugar ima 701, koliko znam, baterija mu traje jednako kao drugim telefonima.

Poslednja izmena:
Ok, to za OC mi nije faktor. Info o 500 je upravo ono sto sam zeleo da cujem, hvala RazbojNickče. ;)

Nista, onda trazim 603 ili 700, pa koji prvi naleti ili koji bude povoljniji. Mozda bih pre 603ku jer ima IPS ekran, sto volem, a jeftiniji je. No, neka trziste presudi... :D

O2X via TTv2b5

Da, kad se doda to za velicinu ekrana, definitivno 603 ispada bolja opcija. Posebno imajuci u vidu da sam na mobilnisvet.com u testu za 700 procitao da je trajanje baterije slabo (stavili bateriju malog kapaciteta, jer je kao AMOLED ekran, ali nisu postigli ok rezultat), dok i u samim specifikacijama moze da se vidi da je recimo trajanje muzicke reprodukcije skoro duplo krace na 700 nego na 603. On mi je dakle prvi izbor.

E sad, oba je malo potesko naci, tako da cu videti jos. Ako slucajno 700 prvi iskoci, bice on, ali vec sam napravio prvi korak ka 603. :)

Ako i kad koji uzmem, javicu vam utiske. Hvala svima! :)

O2X via TTv2b5

Kupljena Nokia 603! :)

Jako sam zadovoljan. Iskreno, ocekivao sam da me smori za 5min i ubacim ga u torbu na mesto sekundarnog telefona (sto i jeste), ali ne ispustam ga iz ruku.

Necu otvarati novu temu u podforumu o mobilnim telefonima jer ne verujem da bi bila posebno posecena, nego cu ovde izneti utiske.

Pre svega, mane su mu nedostatak blica, microSIM kartica, nedostatak SDcard-a u pakovanju (mada ima integrisanih 2GB interne externe memorije, od cega se kao phone memory vodi 170MB, a kao mass storage 1.4GB je dostupno korisniku), i uslovni nedostatak je sto sluske nisu in-ear, na koje sam navikao, ali su korektne. Ipak, telefon nije bas premium klase. Tu prica o manama staje.

Prvo, izrada. Fenomenalna. Sve naleze perfektno, plastika je vrlo, vrlo fina na dodir (tzv. gumirana plastika na poklopcu baterije) i nema ni 15og dela milimetra zazora nigde - sve naleze sjajno i telefon je jako kompaktan i utegnut, vrlo prijatan za drzanje. Podsetio sam se kako Nokia zna da napravi uredjaj.

Ekran je za Nokiu standardno "izduzen", odnosa 16:9, tj. rezolucije 640:360, na 3.5" dijagonale. Otprilike je iste sirine kao i onaj na ekranu Optimus One-a, koji je 3.2". Sve se dohvati jednim prstom, odziv je odlican, boje su prijatne (IPS je u pitanju, moj omiljeni tip ekrana, zbog kog sam izmedju ostalog i LG O2X pazario) a posebno se istice nivo crne - skoro da se ne vidi prelaz sa Notifications bar-a na crni okvir ekrana. Uostalom, Nokia i zove ovaj tip ekrana ClearBlack ekranom.

Sto se multimedije tice, kamerica je pristojna ne racunajuci da nema blic - napravio sam neke slike po dnevnom svetlu u dvoristu i ok su. Ne sjajne, ali sasvim upotrebljive. Ono sto me je pak iznenadilo je da su slike u mraku korektne. Tacnije - uzme moj cimer sinoc i u polumraku (radila samo jedna sijalica od 40w i ekran TV-a u dnevnoj sobi od jedno 7x3mkv) uslika sebe i mene - softverski je odradjeno vrv, ali slike uopste nisu skroz zamracene i mogu slobodno reci da su bolje od samo podnosljivih. Ako neko zeli, okacicu ih.

Video se snima u 720p, pristojan je, naravno primetno losiji no na O2X-u, cija je i kamera naravno dosta bolja. Reprodukcija videa je vec sasvim dobra. Pustio .mkv video, radi kao sat. Mislim, sto i ne treba da cudi - 1GHz CPU i pristojan GPU.

Muzicka reprodukcija je odlicna! Sluske su dobre, za nijansu je slabiji zvuk nego na O2X-u sa VoodooSound-om, externi zvucnik jak i cistog zvuka, radio hvata stanice brze od onog koji imam na Androidu. Dakle, kao multimedijalna sprava, ova Nokiica je vrlo kul!

Napokon, OS kao slag na torti. Prvo, da se razumemo - Belle je ocigledan i neprikriven rip-off Androida, ali nekako simpaticno odradjen, i to tako da ne otera ni mladez ni starije korisnike, cak ni one poslovnije, iako sumnjam da bi oni bas birali ovaj tel. Dakle, tu su vidzeti, vrem. prognoza kao na Sense-u, sat takodje, app-drawer ima svoj analogon takodje, ali je sve nekako drugacije, maltene sve komande su on screen i ima ovaj Belle neki svoj smek, moram priznati. Pritom, sve je vrlo fluidno, fino "klizi" - nije to mozda brzina kao na One X-u ili Note-u, ali nema laga ni u snu. Videcemo kad prodje neko vreme...

Browser je ok, ali sam odmah skinuo Operu. Youtube app radi ok, cak sam i Maps i Drive pokretao, kul su. Ostalo cu ispitati kad malo procesljam Ovi Store. Nadam se da i on ima Tapatalk... :D

Kucanje je ok, iako je tastatura malo ruzna. Videcu da li ima neka custom varijanta.

Ono sto me sad zanima je kako najbolnije da prebacim kontakte u Nokiu sa LG-a? Belle ne konta .vcf file, a u Androidu (CM7.2) ne mogu da izaberem tj. selektujem kontakte pa ih tako sharujem putem Bluetooth-a nego moze samo kao .vcf... Svaka pomoc je dobrodosla, da ne bih isao kontakt po kontakt... :D

Ako nekoga jos nesto zanima, tu sam! :) I izvinjavam se zbog poduzeg posta. ***, Nokia je kriva - prijatno me iznenadila... :)

O2X via TTv2b5

Vrh Dno