Šta je novo?

Neispravan aparat ili baterija?

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
U pitanju je Sony P72 iz 2004. godine. Upalim ga, izađe objektiv, ali se ne pali displej, niti može da slika... Jedno vreme je hteo da se upali u režimu pregleda fotografija (tada nema potrebe za izvlačenjem objektiva). Sad ni to neće. Kupio sam i novi set punjivih baterija (GP 2500 mAh) i isto se dešava. Sad čak neće, do kraja, da izvuče objektiv. Doduše kad se baterije (i one stare i ove nove) tek skinu sa punjenja, aparat može da uradi nekoliko fotografija i potom staje... Čuo sam i od jednog prijatelja da ima sličan problem... Ne vidim da se stvorila patina na kontaktima, gde naležu baterije, a ni baterije (bar ove nove) nisu neispravne jer sam ih probao na drugom foto aparatu (Canon A570)... Da li je u pitanju neki karakterističan (lako otklonjiv kvar) ili aparatu nema pomoći?

Treba znati da su aparat predviđeni da rade na 1,5V AA baterije a da punjive imaju niži napon i da neki aparati to nemogu da svare. Nekad je i sama karakteristika punjive baterije u pitanju (koliko joj padne napon pod opterećenjem). Nekad je aparat kriv što nemože da svari niži napon a nekad su baterije sa preniskim naponom pod opterećenjem.

Probaj od nekog da pozajmiš polovne do pola ispražnjene sanyo eneloop baterije novije generacije (HR-3UTGA je kataloški broj) ubaci i vidi da li radi , ako radi, nabaviš njih.

Imao sam slične probleme sa više različitih aparata i u pitanju je bila karakteristika punjivih baterija

Inače najjednostavnija provera da nije aparat u kvaru je ubaciti nove alkalne AA 1,5V i probati

Jedino one originalne Sony Stamina koje se dobijaju kao komplet uz taj P72 su radile kako treba ;)

Ove Durecell od 2650 mAh koje sam poslednje imao radile su bar 3 godine bez problema... Koristio sam i Energizer, Stamina i jos nekoliko vrsta (tokom više od 7 godina čestog korišćenja aparata) baterija, takođe bez problema... Doduše, prošlog leta, par puta mi se ugasio aparat, ali se ubrzo oporavio (mislio sam da je od vrućine)... Samo znam da su naglašavali da se upravo koriste punjive baterije (valjda su razmišljali o tom nižem naponu)... Da malo skrenem sa teme, pa da kažem, kad sam detetu kupio Yamaha sintesajzer sa 6 AA baterija, rečeno mi je da ne koristim punjive baterije, jer bi moglo da dođe do oštećenja sintisajzera... Ajde da naglo prestane da radi (kad padne napon), ali mi nije jasno kako da se ošteti? Vraćam se ponovo na temu pa pitam, da li je moguće da je neki elektronski elemenat u aparatu "oslabio" ili stradao?

Meni i dalje nije jasno. Kako može da crkne od slabog napona?! Jel' su ti objasnili zašto je crkla ploča? Šta smeta aparatu često uključivanje pod slabim naponom?

Treba znati da su aparat predviđeni da rade na 1,5V AA baterije a da punjive imaju niži napon i da neki aparati to nemogu da svare.

sanyo eneloop baterije novije generacije (HR-3UTGA je kataloški broj)

Da li postoje punjive od 1,5v?
Ja imam Eneloop HR-3UTG (bez A). One su starija generacija?

Pa ima gomila nekih nestandardnih vrsta baterija (mislim, nestandardnih hemijski) koje uglavnom imaju neku kvaku il pritajenu manu. Ima i alkalnih punjivih baterija koje zahtevaju specijalne punjače. Nema ih svrhe kupovati za digitalce.

Svi digitalci koji su predviđeni za rad sa AA baterijema, bez problema će da rade sa punjivim od 1.2V. Čak sa njima i bolje rade jer alkalna baterije od 1.5V nije u stanju da isporuči dovoljno jake impulse struje koje fotoaparat zna da povuče te aparat pomisli da su baterije prazne. Alkalnim baterijama napon više pada pod opterećenjem nego dobroj NiMh bateriji. Ali obavezno treba izbegavati loše baterije, i pogotovo loše punjače.

Cicibane, Fotoaparati danas dosta crkavaju i ako si siguran da su ti baterije i punjač ispravni, lepo prosledi taj fotoaparat u centar za reciklažu lelektronskog otpada i kupi novi.

Pa ima gomila nekih nestandardnih vrsta baterija (mislim, nestandardnih hemijski) koje uglavnom imaju neku kvaku il pritajenu manu. Ima i alkalnih punjivih baterija koje zahtevaju specijalne punjače. Nema ih svrhe kupovati za digitalce.

Svi digitalci koji su predviđeni za rad sa AA baterijema, bez problema će da rade sa punjivim od 1.2V. Čak sa njima i bolje rade jer alkalna baterije od 1.5V nije u stanju da isporuči dovoljno jake impulse struje koje fotoaparat zna da povuče te aparat pomisli da su baterije prazne. Alkalnim baterijama napon više pada pod opterećenjem nego dobroj NiMh bateriji. Ali obavezno treba izbegavati loše baterije, i pogotovo loše punjače.

Cicibane, Fotoaparati danas dosta crkavaju i ako si siguran da su ti baterije i punjač ispravni, lepo prosledi taj fotoaparat u centar za reciklažu lelektronskog otpada i kupi novi.

Danas sam kupio Samsunga WB500...

Vrh Dno