Šta je novo?

Neintegrisana graficka nece da se pokrene

Sime

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
619
Ploca je Gigabyte GA-M51GM-SG2 (AM2, nForce400). Kada ubacim graficku u PCI-E slot nista se ne desi.

U biosu imaju dva podesavanja za grafiku:
Init first (ponudjeno PCI, PEG i Onboard) - probao sve tri
Enable Onboard VGA (ponudjeno Always Enable i Only if no Ext PEG) - probao obe

Stavio sam i novi bios i probao dve razlicite kartice (ATI X1300 256mb i nVidia 6600 128mb). Obe kartice su ispravne, isprobao sam ih u drugom racunaru.

Ima li neko ideju sta bi mogao da bude problem? Na internetu sam nasao samo jedan link sa ovim problemom ali nije bilo resenja.

Nisi rekao da li radi integrisana grafika.
Mozda tvoja ploca ima neku "zvrcku" koja bi morala biti elaborirana u prirucniku (ako postoji takva zvrcka) mada sumnjam. Najverovatnije je ploca neispravna, tj. nema napajanja za PCI-e slot ili je neispravan severni most zaduzen za komunikaciju sa grafickom karticom. Ako nema slike ni na integrisanoj grafici onda bih posumnjao na severni most jer u sebi sadrzi integrisanu graficku karticu, koja moze da bude razlog kvara jer unosi dodatno zagrevanje ovog chip-a. Ako nema samo slike na PCI-e onda verovatno postoji neispravnost u kolu koje napaja slot graficke gartice. Da li primecujes nesto sumnivo u delu ploce koje je uokviren (recimo, naduven elektrolit, pocrneo jezik na tranzistoru ili ostecenje na stampanoj ploci)?
viewer.php

link:
http://zaslike.com/viewer.php?file=n6nbkguey3lp54f78nns.jpg

Poslednja izmena:
najverovatnije ti ne radi pci-e slot.. mozes da probas da postavis default vrednosti u biosu i da tako probas..ali mislim da ti ne radi pcie slot

@bosko - nema naduvenih elektrolita nigde na ploci, a graficka ima napajanje tj. radi ventilator i njegova LED. Integrisana grafika radi normalno.

@solomonbg - probao sam i to.

Da li bi uzrok mogao biti napajanje? Ploca ima 24pin konektor (s tim sto su 4 pina maskirana nekom plastikom) a koristi 20pin napajanje. Isti slucaj je i na drugom racunaru, ali tamo obe graficke rade bez problema. Nemam pri ruci 24pin napajanje pa da se ne zezam sa tim ako nema efekta.

To sto radi ventilator i LED niposto ne znaci da je graficka ispravna a pogotovo ne da je ispravan slot graficke kartice. Ako ti kazes da su graficke ispravne, nemam razloga da ti ne verujem, samo kazem da to nista ne znaci. Ventilator radi na 12V a chipset graficke na 1,5V. Napon od 12V se dobija direktno iz napojne jedinice ali napon za chipset graficke kartice se generise na samoj ploci. Treba prvo vizuelno utvrditi da li postoji neka anomalija (ne samo elektrolita) a potom meriti i napon na MOSFETima koje sam oznacio na slici. Mislim da bi trebalo da stvar prepustis servisu koji radi ploce, mozda ti oni mogu pomoci. Mislim da nikakvu drugu pomoc neces moci na ovaj nacin da dobijes. Ja sam video dosta ploca sa integrisanom grafikom, ali ne mogu da se setim ni jednog slucaja da nije htela da radi "neintegrisana" graficka kartica a da je ploca bila ispravna. Mozda ova tvoja ploca ima neku specificnost koju bi proizvodjac trebao da dokumentuje u prirucniku, ne mogu to da tvrdim. Naravno, ako graficka zahteva sopstveno napajanje preko 6-pinskog konektora, malog ili velikog Molex-a i sl. mora mu se i obezbediti, inace nista od slike. Sto se tice 24 i 20 pinskog napajanja, ne bi trebalo da zbog toga imas problema barem u nekoj test varijanti, moralo bi da radi u svakom slucaju.

Hvala na detaljnom odgovoru. U sustini sam vec digao ruke od neintegrisane grafike na ovoj ploci, ali mozda je i odnesem u servis da provere, mada je cena takve ploce ispod 4000din tako da ne znam da li se isplati uopste maltretirati se.

Inace, graficka sigurno radi jer je proverena na drugoj ploci.

U biosu imaju dva podesavanja za grafiku:
Init first (ponudjeno PCI, PEG i Onboard) - probao sve tri
Enable Onboard VGA (ponudjeno Always Enable i Only if no Ext PEG) - probao obe

Je si li probao u kombinaciji:
Recimo Init First da bude PEG,a Enable Onboard VGA Only if no Ext PEG.

Te x1300 i 6600 trose oko 50W,trebalo bi da sve radi.

@chupo - eh da si se javio samo dan ranije. kompjuter nije bio moj vec sam ga nadogradjivao za prijatelja pa samo na kraju ostali na tome da ne moze.

@td1984r - probao sam sve kombinacije tih podesavanja. stavljao Init First da bude PCI za slucaj da slot iz nekog razloga racuna kao PCI, stavio za Enable Onboard da bude Always On za slucaj da mozda hoce da pusti obe kartice... ma hvatao sam se za najtanju mogucu slamku. :) mada mi chupino objasnjenje deluje najlogicnije, jedinos to nisam imao 24pin napajanje pri ruci da isprobam.

@td1984r - probao sam sve kombinacije tih podesavanja. stavljao Init First da bude PCI za slucaj da slot iz nekog razloga racuna kao PCI, stavio za Enable Onboard da bude Always On za slucaj da mozda hoce da pusti obe kartice... ma hvatao sam se za najtanju mogucu slamku. :) mada mi chupino objasnjenje deluje najlogicnije, jedinos to nisam imao 24pin napajanje pri ruci da isprobam.

Ok,reko cisto da pitam,nego zar nije onaj dodatni kabel od 4/8 pina za napajanje pcie slot-a tj daje dodatnih 12v+.

Malo sa zakasnjenjem ali mozda nekom pomogne...
Ista situacija jedino sto je bila Biostar ploca i imala je dodatno napajanje,(koje je najverovatnije ovde problem),izem je sad koja je bila.Najnoviji BIOS,inegrusa radi,graficka radi ali u tom kompu ne.Sve se pokrene,lampice ventovi nuklearke ali slike nema.Posle 2-3 sata mucenja vec od flegmaticnosti i pros***vanja DOWNdate-ujem BIOS (setih se da je to jednom upalilo) i sve proradi perfekt... znaci mal' nisam pojeo maticnu...
Kasnije stavljena novija grafika i sve radi perfekt

Nazad
Vrh Dno