Šta je novo?

nedoumice oko povezivanja audio sistema

Aleksandar m

Slavan
Učlanjen(a)
05.10.2006
Poena
301
Hteo bih da pitam ljude koji su strucni da mi odgovore da li na pojacalo: 2X230w@4Ω minimum loads na koje povezujem dva zvucnika 2X300w 8Ωi koji imaju "pozadi" jos jedan konektor pise " parallel inputs" da na oba zvucnika dodam jos po jedan zvucnik iste snage i istog otpora 8Ω.Da li bi ugrozilo pojacalo.Zbirni otpr ima li kakvog rizika.Odgovorite.Znaci na mikseti imam dva izlaza,da li mogu da dodam jos dve kutije preko postojecih zvucnika.Evo ako znaci marka je Wharfedale Professional mikseta i zvucne kutije,a dobijam jos dve pravljene zvucne kutije.Pojacalo vadi maksimum iz dosadasnjih kutija i na 1/2 snage.Izvinjavam se na dosadi ali ako me neko razume neka mi pomogne.Unapred zahvalan.:guitar:

Poslednja izmena:
pa ako sam te dobro razumeo ne bi nikakav broblem bio. Bilo bi nezgodno da je obrnuta situacija pojacalo 8 oma a zvucnici 4.

pojacalo je 4 oma,a zvucnici su 8 oma imam 4 zvucne kutije.hvala.pozz.

Ako paralelno vežeš dva zvučnika od 300w 8Ω dobićeš zvučnik 600W 4Ω. Pošto pojačalo zahteva impedansu od minimalno 4Ω, to možeš slobodno da priključiš.

objasni mi redno,paralelno.Posto iz miksete imam dva izlaza a u svakoj zvucnoj kutiji dva paralelna ulaza,pa iz njih vezem u jos dva zvucnika.Mozes li mi malo pojasniti to....A na mikseru imam jos jedan izlaz pise Main Line Out,moze li iz njega u POJACALO-Snagas,pa da imam zvuk na tim kutijama i na kutijama koje vec imam....Pojasnite mi redno,paralelno posto se sa tim stalno susrecem...pozz.

Pedno paralelno

Redno povezivanje 8 ohma +8 ohma =16ohma

paralelno povezivanje 8ohma +8 ohma =4 ohma

smaga se u oba slucaja povecava duplo .samo u slucaju paralelnog vezivanja de dupliraju struje u samom pojacavacu zato sto je manji izlazni napon

Opasno je samo da se zvucnici od 600w prikljucuju na mnogo slaba pojacala jer prilikom prepobude odlaze u kliping i na primer pojacalo od 50-100w spali zvucnike dok kazes keks
pa imali oni i 1000 w rmsa

Vrh Dno