Šta je novo?

Nedoumica u vezi UPS-a i napajanja

surtex

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2007
Poena
304
Imao sam problema sa strujom u kuci pa bih da kupim UPS. Para imam za APC BK650EI 650VA/400W ~120€. Masina mi je zrela za upgade. Za uprade nemam para jos uvek, imacu nadam se za koji mesec (a i ponuda procesora je slaba).

Raspolazem sa:
MSI Intel 945P
Intel Celeron 2.53GHz
Kingston 4x256 DDR2 533MHz
Maxtor 200GB SATA HDD
MSI nVidia NX6600
Pioneer 108 i 111D
MSI TV@nywhere Master
Genius 5.1 120W
Napajanje od 300W (neki Kinez, ali dobar)
Samsung 957MB
HP SkenJet 4370
HP DeskJet 5150
HP LaserJet 1020

Prvo: Ako bih kupio Intel Q6600 i zamenio cipove od 256MB sa cipovima od 1GB 800MHz i eventualno nekad dodao jos jedan HDD da li je dovoljno napajanje CoolerMaster od 430W ili mora neko jace? Uzmite u obzir da nisam overkloker.
Drugo: Da li ce biti nekog problema prilikom nestanka struje zbog razike u snazi UPS-a (400W) i napajanja (430W) da UPS nece da se ukljuci?
Ako ce doci do problema predlozite mi UPS koji bu zadovoljio ovu konfiguraciju.
Vase misljenje o svemu ovome.
Unapred hvala.

Prvo bilo je dosta diskusija na forumu na temu UPS-ova, pretrazi malo.

Konkretno za tebe:

Pravih 430W je dovoljno za Q6600 i jednu graficku (pa makar bila i 8800GTX), ali za SLI ili Crossfire sigurno nije. Stampaci se obicno ne vezuju na UPS, jer UPS prvenstveno sluzi da se racunar regularno, a ne nasilno usled iznenadnog nestanka struje, iskljuci.

Nikad nisam bio pristalica dimenzionisanja sistema na knap, jer recimo i monitor tipicno ide na UPS, ko zna sta ces jos pozeleti od periferija da napajas itd. Takodje kada se sve pokusava na knap, obicno onda komponente (i u UPS-u i u napajanju) takodje rade na knap, napregnute na svojim granicama, pa je verovatanoca otkaza veca, a sistem obicno bucniji, vise se greje i sl.

Elem, da se ja pitam, posto se ni napajanje ni UPS ne kupuju i menjaju kao carape, preporucio bih ti neko 500W ili jace napajanje (ako bas zelis coolermaster, imas njihovu iGreen seriju koja je prilicno solidna i tiha). Sto se UPS-a tice, preporucio bih ti da se opredelis za neko od barem 500W, sa AVR (automatic voltage regulation) opcijom.

Pri izboru UPS-a, glavna stavka je koliko su ti zaista vazni podaci i vreme koje mozes da izgubis ako/kada nesto crkne zbog nestanka struje. Ako nisu mnogo, moja preporuka od jeftinijih ups-eva pada na MGE ili Inform. Ako pak jesu, skupi pare na gomilu i kupi APC. Izbegni Mustek i Trust u svakom slucaju ako mozes, nisu se bas najbolje pokazali.

MGE je nesto poznatija firma od Inform-a, pa je zato MGE UPS nesto skuplji. APC je jos poznatiji (a i kvalitetniji) od svih njih pa je zato i najskuplji.

1) MGE NOVA 1100 AVR. Po ceni je blizi Mustek-u a po kvalitetu APC-u. Obicno se prodaju sa 2 godine garancije, a sa PDV-om izađe oko 120e.

* Kapacitet: 1100 VA
* Snaga: 660 W
* Linijski interaktivan model sa Booster (+18%) i Fader (-15%) funkcionalnošću
* Ulazni napon: 160 - 290 V
* Izlazni napon: 230 V
* Data Line zaštita (telefon / faks / modem / internet)
* Kontinualno punjenje baterije, čak i kada je On/Off prekidač isključen
* Tri LED indikatora: On/Off, stanje baterije (crveni) i naponske anomalije/preopterećenje
* Tezina 12.2Kg

2) Inform Guard Compact GS 1500AP (1500VA), cena oko 95e
http://www.pakom.com/KatalogProizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=9003474

3) APC BackUPS BR800I RS 800VA 540W, cena oko 210e
AVR, USB + serial, ethernet+data zastita, itd...

Izbor je na tebi. Srecno.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru.
Pregledao sam skoro sve o UPS-evima na forumu i imam kompletnu sliku o tome koje marke dolaze u obzir, a koje ne. Na UPS-bi mi bio vezan samo kompjuter i monitor. Printer ne bih povezivao. Nikada nisam bio u sitaciji da mi je neophodna stampa kada nestane struja, a u momenu zagrevanja lasera on vuce oko 250W tako da logicki otpada ta varijanta.
CoolerMaster bih uzeo iz razloga zato sto sam video kako radi. Cimer poseduje jedno napajanje od 430W sa 12cm ventilatorom i izuzetno je tih. Odusevilo me kod njega sto je radio na dosta niskom naponu (sijalica jedva svetli) na kome moj racunar nije hteo ni da se ukljuci. Za probleme sa APC & Chiftech GPS serijom sam upoznat, a testove Chiftech napajanja sam video i nisam bas zadovoljan.
O kvalitetu Schneider Electric-a koji je vlasnik MGE i APC sam se uverio jer su drzali neku prezentaciju o uredjajima i komponentama za visoke struje na Elektronskom fakultetu u Nisu. Ljudi rade svoj posao profesionalno i kvalitetno.
Dakle, ti predlazes da kupim neko napajanje od 500W i vise (iGreen serija) i UPS koji po snazi prelazi tih 500W da ne bi bilo nekakvih problema oko ukljucenja na bateriju.

Dakle, ti predlazes da kupim neko napajanje od 500W i vise (iGreen serija) i UPS koji po snazi prelazi tih 500W da ne bi bilo nekakvih problema oko ukljucenja na bateriju.

Licno ti savetujem 500W ili jace napajanje (preporuka CM iGreen500 ili Corsair 520HX, oba su odlicna i vrlo tiha, cene oko 100e), jer ipak ces verovatno da teras C2Quad i neku jacu graficku. Ne kazem da 430W ne bi bilo dosta, bilo bi (tj. radilo bi), ali kada se racunar nabudzi, radilo bi blizu granice svog kapaciteta, sto sa aspekta pouzdanosti, dugotrajnosti, zagrevanja i tisine nije bas preporucljivo.

Ako na to dodas recimo jos i neki 22" TFT koji tipicno vuce oko 50-tak W, dolazis u racunicu da ti treba UPS od oko 500W ili jaci kako on sam ne bi bio usko grlo u sistemu.

Ako si bas na budzetu i zaista ne mislis da OC-ujes ili da imas SLI/Crossfire, slobodno uzmi taj CM 430W i APC 650VA (400W), radice sasvim OK. U suprotnom 500W ili jace napajanje i odgovarajuci UPS.

Poslednja izmena:
Pogledaj moju konfiguraciju koja zajedno sa monitorom vuce nekih 140W na default podesavanjima u idle rezimu dok u full loadu ide do 170W, klokovan procesor na 3.2GHz potrosnja nije prelazila 220W. Uglavnom napajanje je kao 550W a UPS moze da izdrzi 400W nisam nikada imao nikakvih problema a ups moze da drzi masinu nesto manje od 25min. prilikom nestanka struje ili velikih kolebanja napona (napon izvan granica 196-256V) regularno prebacuje na baterijsko napajanje. Naravno sto jace napajanje uzmes i sto bolji ups to bolje po tebe ali i ova tvoja pocetna kombinacija bi radila sasvim korektno.

Poslusao sam kolegu koji mi je predlozio da uzmem jaci UPS da bih kasnije mogao sa stavljam jace komponente. Kupio sam preko online shopa Inform Guard GS1500VA AP danas mi je stigao. Zadovoljan sam uredjajem. Bas je pre neki sat nestala struja i odradio je posao. Sada sam i licno pucno testirao i sve je ok radi kao sat. Zacudilo me to sto mi kompjuter u idle stanju mnogo malo opterecuje kompjuter (monitor trenutno nije vezan dobio sam samo jedan kabl u pakovanju) oko 10%. Navodno u programu stoji da ce drzati oko 330 minuta. Kada budem vezao monitor videcu koliko utice na potrosnju.
Sada su mi misli i novcanik usmerene na napajanje. Hteo bih da kupim CoolerMaster Real Power Pro 550W RS-550-ACAA-A1. Sta mislite o njemu?

Nazad
Vrh Dno