Šta je novo?

Nece overklok na Abit KD7-e

• Začetnik teme Začetnik teme globus
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

globus

Čuven
Učlanjen(a)
21.11.2003
Poena
609
Posto je topic u malim oglasima opravdano zakljucan, evo kako je tekla rasprava pa moze ovde nastavak:

globus:
Ja sam srecni kupac ove ploce.
Jos kad bih ja znao da je nateram da ide iznad 160fsb...
Imam bas taj probrani tb1700+ koji ide skoro do 2100MHz na default naponu. Ne znam zasto, ali ploca nece da mi bootuje iznad magistrale 162. Imam neku budjavu memoriju, ali sam nju zakucao na default (333).
Jos mi je manje jasno zato sto sam na mom MSI Kt3ultra gurao do 185 bez problema, iako on nema opciju da lock-uje fsb memorije, voltazu moze da digne samo do 1.6v za proc. i 2.9 za memoriju. Na toj ploci sam dosao do 2200Mhz i 185fsb, a jos ima neki budjavi pasivni kuler na northbridge-u. Kada sam video KD7-e i sve opcije u BIOS-u pomislio sam da cu da ga razbijem. Nisam se nikada bavio nekim ekstremnim overklokom ali bih zeleo da bar dostignem nekih 200Mhz za koje mislim da su za ovu plocu realnost.
Ajde ako moze mala pomoc oko ovoga. Decko koji mi je prodao kaze da je terao plocu do 200-205.

konfiguracija:
Abit KD7-E
Tb 1700+
MSI ti 4200 (sa kojom sam dosao do 335-660 skroz stabilno bez dizanja napona)
512DDR 333
SB Live 5.1
Speeze Raptorcool
120GB Seagate Barakuda 7200.7
300W Mercury (znam, nameravam da ga menjam ovih dana)
itd itd

Geek_master:

Jesi li podesio fsb/pci delilac?
Jesi li olabavio parametre za memoriju?

Mozda te kolju memorija ili graficka, naravno nadam se da si vratio graficku na default kad ovo radis.
Povecaj malo voltazu za memoriju

globus:

Sve je to vec uradjeno...
fsb/pci sam probao 4:2:1 i 5:2:1
Setovanja za memoriju ostavio na defaultu, cak sam ih malo olabavio. Jedino ne stavim za memoriju by spd nego stavim da mi memorija radi na default - 333.
Graficku sam naravno vratio na default kad sam ovo radio.
Povecavao sam voltazu za memoriju do 2.9 ili 2.95, nisam siguran.
jednostavno pri bootovanju ni da bekne, samo crn ekran.
DAMN!
Inace samo da kazem da sam sa ovakvim labavim setovanjima za memoriju, sa default fsb-om 133-266 i 333 za memoriju, samo sa povecanim mnoziocem na 15 (2000Mhz)na default voltazi-1.5, dobio oko 1500 poena vise u 3D2001 (preko 12000)nego sa MSIkt3-ultra na 185x11.5(2100Mhz)
bar neka uteha

Geek_master:

Nemoj da labavis vise nego sto treba, to moze da bude kontraproduktivno. Stavi na by spd. Nemoj da je stavljas na default takt, nego da bude sinhrona sa fsbom.
Voltazu ne moras bas toliko, mozes da vratis na 2.85, ali u sustini nece joj nista smetati veca voltaza. Sem ako je ne spalis tako, naravno
A jel si probao na 166, sve default kao da si kupio cpu sa fsbom 166?

Premesteno iz maih oglasa ovde:
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=45516

Probacu cim dodjem kuci i to.
Zaboravih da kazem da mi je temperatura niza od 40C na povrsini jezgra 43 u full loadu, a core jezgra ide i preko 60, u full loadu 67. Temperatura ploce oko 40.
Da li su to normalne vrednosti?

Nece pa nece...
Probao sam i sa NCP memorijom i nece preko 160 ma ne znam kakva podesavanja da mu stavim. Nekad ostane samo crn ekran, nekad krene da iscitava memoriju i tu se zakuca i samo clear CMOS pomaze.
Ajde dajte sve moguce razloge koji bi mogli da budu. Da li je moguce da sam toliki baksuz da naletim na najlosiju plocu u istoriji abita 🙁

Eh covek, pa ne moze da bude to losa ploca, pogotovo ne u istoriji abita - kad je svojevremeno bila poznata kao mozda najbolji izbor, i za oc. Valjda ce ovde bolje da te savetuju ozbiljni oceri, al` se meni cini da ces za ono sto hoces morati da promenis osim napajanja i kuler, a i da jos dizes voltazu procesou.

Znam da je model ploce dobar, nego mislim na svoj konkretan primerak. Ja jos nisam video plocu sa kt333 cipsetom da nece preko 160. Ne racunam matsonic, biostar i slicna *****.
Ne vidim zasto bih dizao oltazu procesora kad on normalno radi na recimo 150x15 na 1.65v a nece 8x166? A kada je napajanje u pitanju, moje skromno iskustvo sa tim je da se sistem najcesce resetuje kad nije dobro napajanje.
Jedino sto sam primetio i sto me nervira je da nema opcije za promenu voltaze chipseta ploce.
Probao sam sve, iscupao sve iz ploce i ostavio samo graficku, hdd i memoriju, probao sa drugom grafickom, drugom memorijom i nista.

Nikad me nije preterano zanimao overklok, ali eto posecujuci ovaj sajt par meseci, dobio sam neku zelju da probam 🙄

ja sam imao par tih ploca i sve su isle preko 180 glatko,bez obzira na napajanje...
prvo stavi 5:2:1 fsb/agp
magistralu setuj na 166(za pocetak)
onda digni voltazu procesoru na 1.8v,mozda je malo vise ali nece da skodi 😀
memoriju odma osafis na 2.9v sa SPD setom.
i ako onda nece da radi onda je*iga,donesi meni plocu da ja probam,to moram da vidim :mrgreen:

Ako hoces donosim je sutra ODMAH? 😀
Sada, nov sam ovde, u kom rangu overklokera pripadas na ovom forumu. Nesto te nisam video medju prvih 10 na onom sajtu :mrgreen:
Salim se, ako stvarno hoces da je pogledas, rado cu ti je doneti. 😉
Sada gledam nesto sto bi verovatno moglo da bude problem.
Prijavljuje mi temperaturu sistema (ploce) 42C dok je cpu 39 overklokovan na 2000Mhz na default voltazi, u iddle rezimu. Da nije malo mnogo za plocu? Da slucajno ne lezi dobro kuler na NB. Meni izgleda dobro pricvrcen.
Za sve koji su zainteresovani da vide ovo cudo od ploce koja nece da se klokuje neka ostave PM cheers
Poz

Evo probao sam da uradim kako si rekao.
Izvini sto sam se zadrzao, moram sam da jumperisem CMOS posle toga :hump: 😀
Jos jedna interesanta stvar. Ploca NIJEDNOM nije htela da proradi sa 5:2:1 setovanjima.

globus je napisao(la):
Evo probao sam da uradim kako si rekao.
Izvini sto sam se zadrzao, moram sam da jumperisem CMOS posle toga :hump: 😀
Jos jedna interesanta stvar. Ploca NIJEDNOM nije htela da proradi sa 5:2:1 setovanjima.
Kako te ne mrzi da se toliko smaras sa njom?

shone190 je napisao(la):
...

Pa sto zezas, covek je lepo sve objasnio, ploca je poznata da je svojevremeno bila dobra za oc i pokusava da izvuce maksimum od nje. Osim toga, sve je to postovao u delu foruma gde su takve teznje najnormalnija stvar, i nista nije neobicno. A i sto da se ne smara ako voli - k`o da je manje smaranje da neko, npr. ti, pokusava da na svojoj ploci digne procesoru voltazu na 2V i zbog toga skida postojeci pasivni kuler sa NB-a, da bi stavio bolji.
Sustina oc-inga nije samo da covek ima najbrzi sistem - vec da izvuce maksimum iz njega kakav god taj sistem bio.

DS9 je napisao(la):
...

k`o da je manje smaranje da neko, npr. ti, pokusava da na svojoj ploci digne procesoru voltazu na 2V i zbog toga skida postojeci pasivni kuler sa NB-a, da bi stavio bolji.
Sustina oc-inga nije samo da covek ima najbrzi sistem - vec da izvuce maksimum iz njega kakav god taj sistem bio.
Otkad' to ja hocu da dignem procesoru voltazu na 2V i zasto bih zbog toga skidao kuler sa NB-a????????

Pa ovo dole je tvoj thread, u njemu postavljas pitanje da li da dignes na 2V i cime skinuti hladnjak:
Ok, verovatno sam pogresio rekavsi da hoces da dignes voltazu procesoru - jer si ti mislio na chipset, ali to ne menja smisao stvari.
shone190 je napisao(la):
Cime bih skinuo ovaj postojeci hladnjak?

shone190 je napisao(la):
...
Da si na mom mestu da li bi digao na 2V?
Pozdrav!

http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=45642

E sad, ako to nisi ti postovao, bice zanimljivo.

Kako god, cak i da sam nekako vrlo pogresio u citiranju - hocu da kazem da nema potrebe postavljati pitanja tipa "Sto se smaras sa tim" pogotovu kad je coveku ocigledno stalo da to radi, a takodje i zato sto mu ne ide bas sve glatko u tome, pa dajmo prvo da covek nadje resenje, a posle mozemo da kritikujemo. Ako bas mislis da nema svrhe njegovom "smaranju" - onda bi bilo ok da to obrazlozis. Ovako ne zna se zasto mislis da nije dobro da se smara. Jel` zato sto mislis da je izabrao pogresan put za oc-ing, ili zato sto mislis da je sam oc-ing smaranje...ili mislis nesto trece.

Veruj mi, i ja se pitam 🙂
Mozda ti je dobro objasnjenje dao DS9. Jos kada dodam da sam po prirodi uporan i tesko odustajem od necega ako sam to naumio dok ne iscrpim poslednju mogucnost. A i dosadno mi, nemam trenutno nista pametnije da radim...
Izvini ako te nervira 😕

globus je napisao(la):

Veruj mi, i ja se pitam 🙂
Mozda ti je dobro objasnjenje dao DS9. Jos kada dodam da sam po prirodi uporan i tesko odustajem od necega ako sam to naumio dok ne iscrpim poslednju mogucnost. A i dosadno mi, nemam trenutno nista pametnije da radim...
Izvini ako te nervira 😕
Onda OK!
Pozdrav!

USPEO SAM!!!! cheers cheers cheers :happy: :happy: :happy:
Flesovao sam BIOS i dosao sam do 200 bez problema, to mi je bio cilj. Sada cu natanane da isprobavam dokle moze da gura...
Decko koji mi je prodao plocu je rekao da je flesovao plocu sa najnovijim BIOS-om pa zato nisam ni proveravao tu mogucnost.
Posumnjao sam na to kada sam utvrdio da ploca jednostavno NECE da radi na 5:2:1 deliocem ma koji fsb da mu stavim.
Hvala svima koji su se potrudili da mi pomognu cheers

ps. Za shoneta190 - Vidis da se isplati biti uporan 😉

globus je napisao(la):
USPEO SAM!!!! cheers cheers cheers :happy: :happy: :happy:
Flesovao sam BIOS i dosao sam do 200 bez problema, to mi je bio cilj. Sada cu natanane da isprobavam dokle moze da gura...
Decko koji mi je prodao plocu je rekao da je flesovao plocu sa najnovijim BIOS-om pa zato nisam ni proveravao tu mogucnost.
Posumnjao sam na to kada sam utvrdio da ploca jednostavno NECE da radi na 5:2:1 deliocem ma koji fsb da mu stavim.
Hvala svima koji su se potrudili da mi pomognu cheers

ps. Za shoneta190 - Vidis da se isplati biti uporan 😉
U pravu si, nego ja sam petljao hiljadu puta sa dosta konfiguracija i kad pomislim na silne petljavine poludim.
Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno