Šta je novo?

Nece da se ugasi

Učlanjen(a)
17.01.2005
Poena
320
U pitanju je ploca Gigabyte GA-6OXT i intel 815PE chipset. E sad, problem je u tome sto nece da se ugasi. Iz windowsa idem lepo na start, shutdown i ona ugasi win i stoji tako upaljena. Kad udjem u BIOS i pritisnem Power dugme ona kao da ode u sleep mode. Da napomenem samo da u win nema onog podesavanja za advanced power management da sam i resetovao BIOS, pa cak ga i flashovao i da je sve ostalo isto.

Sta mi je ciniti?

1) pa proveri da nemas neki softver koji te zeza i neda da iskljucis komp dok njega ne ugasis pa se sve "smrzne".
recimo adaware ad-watch ili neki firewall.
pre nego iskljucis komp iskljuci njih rucno pa probaj tada.

2 ) mozda imas viruse

3)moguce i da je hardverski problem ( ali ima to little information )

Imao isti problem sa jednom ASUS plocom... Sve sam probao i na kraju zamenio sa novom... Ipak, treba praviti razliku ako nece da se gasi iz WIN-a i ako nece da se gasi iz cistog DOS-a... Prvo moze biti i hard i soft problem, a ako nece da se gasi iz DOS-a onda je to cist hard problem... probaj clear cmos, promenu napajanja i ako to ne pomogne plasim se da je ploca...

Ma nije win u pitanju. Nova instalacija, menjao napajanje, memorije, probao clear CMOS, flashovao BIOS... I dalje isto. Jasno je meni da je ploca u pitanju, ali sta tacno s plocom? Primetio sam da su joj kondenzatori malo izduveni ali win radi potpuno stabilno pa bih to iskljucio kao opciju.

Naduveni kondenzatori svakako nisu pozeljni. Prvo ih zameni, pa ih iskljuci kao opciju.

Dolemio cisto radi probe jos 6000uF i ugasila se normalno. Sad samo treba da smislim kako u jednu rupu da nabijem dva k.... beeeeeepp!!! u jedno leziste da zalemim dva kondenzatora jer nemam od 3300uF koliki su stari bili.

Evo gde ih ima i slobodno stavi 3300µF/10V ili 3300µ/16V. Vodi se principom ista kapacitivnost; isti ili veci napon i nema greske.

Edit: Tek sad vidim da si iz Nisa, pogledaj ovde ili ovde

Poslednja izmena:
Evo gde ih ima i slobodno stavi 3300µF/10V ili 3300µ/16V. Vodi se principom ista kapacitivnost; isti ili veci napon i nema greske.

Edit: Tek sad vidim da si iz Nisa, pogledaj ovde ili ovde

Hvala u svakom slucaju. Resio sam problem tako sto sam nasao jedan od 3300 i jos 4 komada od 2200 na nekim plocama koje su ispustile dusu. Nasao sam jos jedno mesto za kondenzator koje je paralelno vezano sa ostalima i tu ga zalemio.

BTW. Negde sam nekada cuo da su ovi kondenzatori na plocama "specijalni" jer imaju "manji redni otpor" i da se ne mogu naci u prodavnicama, jer kao oni prodaju samo one "obicne" kondenzatore. Jel ovo tacno?

I da, odlicno si informisan sto se tice radnji u Nisu. Za onog Tagor-a cak ni ja nisam cuo.

BTW. Negde sam nekada cuo da su ovi kondenzatori na plocama "specijalni" jer imaju "manji redni otpor" i da se ne mogu naci u prodavnicama, jer kao oni prodaju samo one "obicne" kondenzatore. Jel ovo tacno?

Nisu nista specijalni. Slobodno kupi (mada ako si vec skinuo sa stare ploce, onda nema problema). Ja sam skoro obilazio prodavnice i uglavnom ih ima u SD-u, MG-u i InterHitu. Nisam znao da Tagor prodaje komponente. Jedino moze da bude problem sto se retko nadlaze za onaj napon za koji su bili originalni. Oni za veci napon su fizicki veci, pa tesko mogu da se uglave tamo gde su gusto naredjani.

Nazad
Vrh Dno