Šta je novo?

nece da pali iz prvog puta :)

hektor2

Slavan
Učlanjen(a)
29.07.2006
Poena
465
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600G / LCPower212
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
48GB
GPU
Intel Arc A770 16GB
Storage
500GB nvme
Zvuk
Ima
PSU
LcPower 600W
Kućište
MS V700
Monitor
Tesla 27"
Kum je pre neki dan pazario nov komp. Q6600, DFI P35, 4GB ram, 9600 1GB.....Sve ovo ide na Chiftec 550W 20pinsko napajanje. Prvo nije hteo da upali (tek iz nekog 10. puta). U servisu su mu greskom postavili na jednu 12V granu kompletan racunar :D. Kad su to sredili, komp mu sada pali iz drugog puta :). Znaci upali, nista (sve zuji, lampice rade, nema ni jednog zvuka /bip/ i ekran je crn). Ugasiga, ponovo startuje i ono proradi.....
Da li je to do napajanja, to sto nije 24pinsko (mada cisto sumnjam) or what...?

To jeste ne adekvatno napajanje...
Kad njega promeni, radice sve normalno...

Tipicna stvar
Menjaj napajanje i radice

Da ne otvaram novu temu...

Imam slican problem: Ventilatori (cpu i graficka) se pokrenu na par sekundi pa stanu, lampice na prednjoj strani kucista se pogase... Pri svakom sledecem pokusaju ventilatori se duze vrte i tako dok ne uhvate zalet, a posle sve radi normalno :p

Racunar je star oko 2 god. i do sada nije bilo problema. Napajanje?

hvala svima......probacemo sa mojim rezervnim LCPower
----

Neke Intel ploce tako pale. Kod mene se tako ukljucuje samo kada komp iskljucim iz struje. Inace pali "na prvu". Takodje, kada nesto cackam po BIOSu -> Save&Exit -> restrtuje -> ugasi se -> ukljuci se i sve radi normalno.

Ako sve radi normalno pod opterecenjem, moze da posluzi taj Chieftec. Ali, slazem se da nije adekvatan, a jos sto DFI ima i 8pin za napajanje pored onog 24pin. (meni radi bez problema 4pin kabl u 8 pin konektor)...

ajd i ja da se pridruzim ovde...

dakle, nesto slicno kao i u prvom postu. nesto starija p4 konfa (asus p4v800 + celeron 2,4ghz + china napajanje 400w 20-pinsko) se pali bez problema, kuleri na procu i grafi se vrte, ali nema "bip-a", monitor ne reaguje/bios se ne pojavljuje.

iskreno, nisam probao da menjam napajanje. zasto? nisam imao drugo pri ruci, ali jos vaznije... sve je radilo besprekorno dok ja, iz nekih razloga, nisam promenio hard i memoriju (oni naravno rade, provereno na drugom kompu). od tada se desava gore opisani problem. medjutim, sada i sa starim hardom i memorijom, komp ipak ne radi.

nesto sam ja tu pokusavao, menjao, isprobavao... ipak nista. ostajete pri stavu za napajanje ili...

Poslednja izmena:
Chieftec 550W nije dovoljan za to?!Aj mi kao noobu,koji je malo citao po netu i procitao da uglavnom svi hvale chieftech kao marku i govore kako je 550w vise nego dovoljno,objasnite da li to napajanje sa tih 550w ne moze da drzi tu konfiguraciju ili mu je taj njegov model falican pa zbog toga mu govorite da menja napajanje?

Chieftec 550W nije dovoljan za to?!Aj mi kao noobu,koji je malo citao po netu i procitao da uglavnom svi hvale chieftech kao marku i govore kako je 550w vise nego dovoljno,objasnite da li to napajanje sa tih 550w ne moze da drzi tu konfiguraciju ili mu je taj njegov model falican pa zbog toga mu govorite da menja napajanje?

Poenta je u tome sto "on" ima malo starije napajanje -20 pina-, a treba mu malo novije napajanje -24 pina-.
Znaci niko nije osporio 550W.

Poslednja izmena:

Samo neke od stvari koje imaju veze sa ovom pricom:

- napajanje nema adekvatne konektore

- modernija napajanja bacaju akcenat na snagu na 12V grani. Npr. moje ima oko 60% snage na 12V grani, dok novija napajanja imaju i preko 80% svoje snage na 12V grani (sa nje se napajaju npr. CPU i graficka kao najveci potrosaci)

- postoji i prica da napajanja vremenom gube na snazi, ali ovo je mozda samo internet mit (angazuj MythBusterse za potvrdu :))

- ...

ajd i ja da se pridruzim ovde...

dakle, nesto slicno kao i u prvom postu. nesto starija p4 konfa (asus p4v800 + celeron 2,4ghz + china napajanje 400w 20-pinsko) se pali bez problema, kuleri na procu i grafi se vrte, ali nema "bip-a", monitor ne reaguje/bios se ne pojavljuje.

iskreno, nisam probao da menjam napajanje. zasto? nisam imao drugo pri ruci, ali jos vaznije... sve je radilo besprekorno dok ja, iz nekih razloga, nisam promenio hard i memoriju (oni naravno rade, provereno na drugom kompu). od tada se desava gore opisani problem. medjutim, sada i sa starim hardom i memorijom, komp ipak ne radi.

nesto sam ja tu pokusavao, menjao, isprobavao... ipak nista. ostajete pri stavu za napajanje ili...

sam sebe citiram, da bi ste imali uvid u problem/resenje. dakle, probao sam drugo napajanje, nije bilo do toga. ispostavilo se da je iz nekog razloga procesor izgubio "kontakt" sa plocom. skinuo sam kuler i procesor, malo procistio i vratio nazad. sve radi besprekorno.

eto, mozda nekom bude koristilo kao jos jedna solucija za resenje problema.

Evo jos jedan problem sa ne paljenjem kompa.

Ovako stoje stvari: Komp iz potpisa, sve je ok radilo do pre jedno 2-3 meseca kad sam primetio ovaj problem. Naime, kad iskljucim komp ili nestane struje i on tako odlezi iskljucen pri sledecem pokusaju ukljucivanja nastaje problem gde se komp do u nedogled restartuje i nikako da boot-uje u sistem. Problem obicno resi Clear CMOS. Pokusao sam sa promenom kabla napajanja i ukljucivanja direktno u uticnicu (pre toga je bio ukljucen na produzni kabal). Prilikom klasicnog restarta sve se upali normalno, znaci samo prilikom shut down-a i nestanka struje nastaje problem.

Sta bi moglo biti uzrok ovog problema?

Hvala unapred.

Kod burazera na kompu (Barton, NF7...) starom 4 god. se to redovno desava. Jednom prilikom sam vadio DVD rezac, i kad sam ga vratio nazad, poceo je da pali iz prve. Ja sam pre toga sumnjao da je napajanje, ali se ispostavilo ocigledno da problem pravi ili DVD-RW ili CD-RW (posto oba ima). Posle pola godine, vadio sam hard, i kad sam ga vratio, opet nece da upali iz prve. Znaci, ventilatori se vrte, ali nema bip tona. Tek kad pritisnem dugme za restart, on krene inicijalizaciju. Nije vazno da li je komp hladan, ili ga ugasim pa opet probam da upalim. Ovog puta me je mrzelo da trazim resenje, posto je buraz na studijama, pa retko koristi taj komp.

Sta je pravi uzrok, nisam siguran...

Evo jos jedan problem sa ne paljenjem kompa.

Ovako stoje stvari: Komp iz potpisa, sve je ok radilo do pre jedno 2-3 meseca kad sam primetio ovaj problem. Naime, kad iskljucim komp ili nestane struje i on tako odlezi iskljucen pri sledecem pokusaju ukljucivanja nastaje problem gde se komp do u nedogled restartuje i nikako da boot-uje u sistem. Problem obicno resi Clear CMOS. Pokusao sam sa promenom kabla napajanja i ukljucivanja direktno u uticnicu (pre toga je bio ukljucen na produzni kabal). Prilikom klasicnog restarta sve se upali normalno, znaci samo prilikom shut down-a i nestanka struje nastaje problem.

Sta bi moglo biti uzrok ovog problema?

Hvala unapred.

Evo da se javim posle resenog problema. Problem nije bilo ni napajanje ni maticna nego je problem bio u memoriji. Ne znam iz kog razloga ni jedan komp nece da se ukljuci kad u njega ubodem ovaj G.Skill. Sta se desilo sa memorijom nemam pojma. Cak je bila i aktivno hladjena jednom 12-icom preko nje nije bila OC-ovana, radila je na 1066MHz CL5 na 2.15V onako kako pise na stickeru.

Sta da se radi zivot ide dalje. Privremeno sam ubacio jedan stap bratovog geil-a, dok ne nadjem sebi nesto adekvatno.

Eto ako neko bude imao slicnih simptoma kao kod mog PC-a nek proveri i memoriju na koju sam ja poslednje sumnjao, a bas je ona bila uzrok mojih nevolja.

Poslednja izmena:
pozz.
Imam jedan problem prilikom paljenja kompa, ali nije ni jedan od prethodno navedenih.
Kada palim komp., sistem se pocne podizati, znaci u kucistu se cuje ono njegovo klasicno zujanje, lampica od monitora,tastature i misa, se upali i onda se monitor i mis ugase a u kucistu se cuje neki zvuk, slican kao kad se gasi, ali ono i dalje radi. Da bi upalio komp. moram ga ostaviti 10-15 min. da tako radi, ugasim i ponovo ga upalim i tada radi sasvim normalno. Ponekad mi se desi i da se nakon podizanja sistema, komp. ugasi i tada moram ponoviti postupak.
Imam jednu rezervnu plocu rama, za koju znam da je ispravna, ali ni sa njom imam isti problem, hard disk nije ostecen. Intelova je graficka, 64MB,pentium 4. Ako trebaju jos neke informacije o konfiguraciji, recite, pa cu ih napisati, mada sam laik za te stvari. Hvala unaprijed.

Ja mislim da je do harda. Maxtorovi diskovi su tako crkavali... Tj nece da radi, pa posle nekih 20-30 minuta (dok stoji ukljucen), odjednom proradi...

Ja mislim da je do harda. Maxtorovi diskovi su tako crkavali... Tj nece da radi, pa posle nekih 20-30 minuta (dok stoji ukljucen), odjednom proradi...

kad mi se to pocelo desavat, formatirao sam cijeli disk, napravio nove part., ali nije bilo nikakve promjrne. Koliko ja znam,(a nisam neki strucnjak) HD se nemoze form. ako je ostecen.
Kod mene, kad se ugasi, nece se upalit sve dok ga ja ne isklj. pa ponovo ne uklj.

Moze se formatirati ako je ostecen. Markira samo bad sektore i vozi. Quick format ga cak i ne pregleda.

Pokusacu da opisem kako su radili ti (neispravni) maxtor diskovi (izgleda da kod tebe ipak nije taj slucaj, a mozda i jeste).
Dakle racunar se upali i bios uopste ne detektuje hard disk. Ostavi se tako ukljucen (sa onom porukom da nema boot...) 15 min, restartuje i onda ga bios vidi i onda moze da se podigne sistem. Kopiranje radi ocajno sporo, ali se vremenom poboljsava, da bi posle nekih 45 min, radio kao potpuno ispravan (kao da mora da se zagreje).

Moze se formatirati ako je ostecen. Markira samo bad sektore i vozi. Quick format ga cak i ne pregleda.

Pokusacu da opisem kako su radili ti (neispravni) maxtor diskovi (izgleda da kod tebe ipak nije taj slucaj, a mozda i jeste).
Dakle racunar se upali i bios uopste ne detektuje hard disk. Ostavi se tako ukljucen (sa onom porukom da nema boot...) 15 min, restartuje i onda ga bios vidi i onda moze da se podigne sistem. Kopiranje radi ocajno sporo, ali se vremenom poboljsava, da bi posle nekih 45 min, radio kao potpuno ispravan (kao da mora da se zagreje).

Razumijem to za formatiranje.
nije taj slucaj. Kod mene se nista ne pojavi na monitoru, samo se upali lampica od njega i nakon 1-5 sekundi ona se ugasi i mis se iskljuci. Znaci na monitoru se ne pojavi apsolutno nista. Nakon 10 min. ga iskljucim i ponovo upalim i radi apsolutno normalno, kjao da se nista nije desilo. Nekad se zna desit da se opet iskljuci nakon par munuta, ali to se veoma rijetko desava.
Malo glupa situacija ali imam osjecaj kao da treba neki dio da se zagrije pa da proradi. :D

Xe Xe...
Pa ako imash kvarcnu, uperi je u kutjishte dok je ugasheno, kako bi taj lenji deo bio non-stop zagrejan. :p
Bar dok ne nadjesh uzrok ludila.

Ja sam imala problem sa boot-ovanjem, tj. sa Maxtorom. Tek posle SpinRite-a je proradio kako treba, ali ti bash imash neke zlotjudne Caspere u kutjishtu. ;)

Proveri sve kondenzatore na ploci i u samom napajanju, jer je moguce da ti se zbog toga ne pali racunar. I sam kazes da se upali posle nekog vremena kad kao da se zagreje. Vrlo je moguce da je neki kondenzator izgubio kapacitet i da kad se zagreje povrati svoju kapacitivnost i onda proradi napajanje.

Javi sta si napravio...

+1 da su kondenzatori..Drug je sa tom istom plocom imao isti problem.Znaci kad ga upali,posle moze i reset i sve zivo i normalno butuje sistem i sve..Ali dok ga upali.. :S:

Nazad
Vrh Dno