Šta je novo?

Nec zaglupi ceo komp...

Rale45

Čuven
Učlanjen(a)
24.10.2004
Poena
620
Imam nec 3540A i DFI NF4 Ultra Infinity plocu, i XP SP2.

Evo i problema ... svaki put kada pritisnem drugme na rezacu da izbaci tray, upali se lampica od harda i svetli dok tray skroz ne izadje, sto i nije toliko strasno, ali je problem kad ubacim neki dvd ili cd i pritisnem opet dugme. Onda se opet upali lampica, ali ceo sistem se zaglupi i ne reaguje dok ne zavrti disk.

Ima li leka ovome?

ja imam 3520a i mogu ti reci da mi se isto desava. Izgleda da je to karakteristicno za NEC. Ne znam kako se drugi rezaci ponasaju.

Meni NEC 3540A radi bez ikakvih problema ali kad sam ga kupio i stavio na 2. granu kao master, gde je ranije bio uboden CD-RW "zaglupaveo" je sistem sve dok nisam izbrisao
SP 2 (XP). Onda je sve proradilo bez problema, zatim sam vratio SP2 i evo radi do sada
bez ikakvih zezanja..Svasta..
Ploča je Gigabyte 8 IPE 1000 , 865 PE

rodiger79 je napisao(la):
ja imam 3520a i mogu ti reci da mi se isto desava. Izgleda da je to karakteristicno za NEC. Ne znam kako se drugi rezaci ponasaju.

a mozda je karakteristicno za nesrecni nforce?

Hmm, ja kad na pioneeru ubacim DVD/CD sistem mi se skuca nekoliko sekundi, pa posle nastavi rad :trust: Procimacu se malo sa IDE granama, sada vec smaraju :mad:

i ja bih rekao da je karakteristicno za nf...
mada mi se cini izrazenije kod neca nego kod liteona

Eh, posle procimanja ide kablova isto ostaje: Pioneer 109BK secne dok ucita neki DVD, dok 119s Pioneer odlicno cita bez cimanja kompa.... Hmm :trust:

Ne treba se puno cimati oko tog zakucavanja kompa na par sekundi. DVD rezaci inace sporo detektuju ubaceni disk, pa je ovo sasvim normalno.
Jedino treba proveriti da li radi u udma rezimu ili pio (sto ne treba).

I kod mene na 3550, isto kad izbacim tray zasija lampica sve dok ne izadje.
I kome to sad smeta? Upali se led, pa sta.
P.S Nforce 2 i kod mene

Definitivno se ne mirise sa NF! Odnesem kod ortaka neke starije narezane cdr i 3540A nece da ih cita. Kuci isti uredjaj na i865PE ploci cita savrseno... donesem ja taj isti ortakov 3540A kuci i ladno procita pomenute diskove.

Na starom n-force 2 kod mene radi ( skoro ) savrseno. A ne mogu da kazem da ga ( NEC3540A ) bas stedim. Malo slabije cita CD-ove.

omnik je napisao(la):
Definitivno se ne mirise sa NF! Odnesem kod ortaka neke starije narezane cdr i 3540A nece da ih cita. Kuci isti uredjaj na i865PE ploci cita savrseno... donesem ja taj isti ortakov 3540A kuci i ladno procita pomenute diskove.

Mozda je problem do instaliranja/neinstaliranja nforce ide drivera?

Poz

Karakteristicno je za Windows. (eto sad je sve karakteristicno)
Pogotovo ako ima i nekog jos karakteristicnijeg softwera vezanog za CD/DVD.
Ja oduvek drzim i auto-play off. ;)

Da, nisam napomenuo da je seckanje najgore kada pokusavam da narezem cd ili dvd iz Nero-a (ili bilo kod drugog programa). Posto imam obicaj da slusam muziku dok snimam diskove, strasno me nervira kad zabode ceo komp, a samim tim i muzika, dok ne uradi lead-in, ili sta vec, sto potraje 15-20 sekundi.
A mislim da nije do Nforce-a, jer je ta pojava odavno tu, i siguran sam da bi ispravili do sada, sa obzirom da je to najbolji chipset za AMD.

Poslednja izmena:
omnik je napisao(la):
Da li ti ja "ličim" na vunu? ;)

Ne bih da gresim dusu i da se vredjamo, stvarno ne znam na sta licis, nismo se upoznali :D

A sto se tice ne mirisanja pojedinih komponenti sa NF cip setom, to stoji ... Svojevremeno sam od Jakse uzeo jedan PCI IDE kontroler koji nije hteo da proradi nikako. Cim boot proces dodje do dela kada se inicializuje kontroler, komp stane i ni makac. Nije hteo da dozvoli ni ulazak u svoj BIOS i sl. Na kraju sam ga vratio Jaksi kod koga je na nekoj intel proci proradio bez greske.

I ja imam NEC 3540A i tu istu plocu i procesor 3500+ pa normalno sve radi.

Bio sam ovih dana kod komsije. Ima isti rezac kao ja, 3550, i intela, ne znam tacno ni koji je cpu ni chipset, sigurno nije nforce 2, i kod njega isto. Kad se tray izbaci hdd lampica sija sve dok tray ne izadje skroz

Evo ovako stoji. Jel tako treba da bude? Stvarno ne znam, ovo mi je prvi dvd rez u zivotu :)

P.S Ako se ne vidi sa slikem stoji na Let bios select, Ultra dma2 - Ultra 33

Da bi iskoristio full potencijal DVD rezaca, trebalo bi da imas na UDMA4 mod iliti Ultra66. Sad, sve to zavisi od ploce koje imas - mozda ne podrzava ti UDMA4, mada cisto sumnjam. Premesti IDE kablove, a poigraj se i sa jumperima... Za koliko ti zavrsi jedan pun dvd? Trebalo bi za 11~12 minuta. Ako reze za toliko, onda je sve ok. Takodje probaj u Nero CD-DVD speedu da odradis jedan Burst Rate benchmark - ako dobijas od 34 do 41MB/s sve je u redu. Ako je oko 3MB/s (manje-vise), definitivno IDE kablovi (jumperi) su u pitanju.

Poslednja izmena:
:( Kod mene burst rate 1mb/sec lol Ne znam za koliko nareze disk, da ti pravo kazem nisam ni gledao. Sad ne znam sta da radim oko jumpera, evo ovako kod mene stoji: 2 maxtora su na primary grani, a na sec. grani su ovaj nec kao master i toshiba dvd citac kao slave. Ploca je Asus a7n8x-x, verovatno je to do nje. Odnecu do druga koji ima neki a64 pa cu videti.
/Edit\ Evo sad sam stavio neca i tosibu na primary granu i isto, burst 1mb/s.
P.S Evo sta kaze za maxtore:

Poslednja izmena:
Pa nije ni cudo sto je 1mb :) LOL Sad sam skinuo novi cdspeed burst je 25mb/s

HDDovi su ti ok - neka uvek budu primary, osim u nekim "ekstremnim" slucajevima kada bas moras da ih stavis na slave. Sto se tice dvd rezaca, narezi neki dvd na 4x i javi koliko mu je trebalo da nareze (obicno 11-12 minuta) - ako mu treba 45 minuta, to znaci da reze na 2-2.4x iako si ga ti stavio da reze na 4x. U tom slucaju nesto definitivno nije u redu sa transferom - UDMA2 je "totalno" aktivan. Onda treba da uradis sledece: Da izvadis drajvove (DVD rezac i DVD citac) i stavis im jumper na slave, pa ih vratis nazad - pretpostavljam da kod njih jumper im je po "difoltu" podesen na Master. Dakle glavni cilj ti je da na toj ploci dobijes UDMA4 transfer mod, a ne UDMA2 - ako ti sve radi ok na UDMA2 (nareze ti za 11-12 minuta) onda nemoj da se cimas.

Poslednja izmena:
Ne podrzavaju svi opticki uredjaji UDMA4 mod (66 MB/s). Do sada sam primjetio da ga samo Pioneer koristi (i to svaki koji sam probao, pocev od 107 pa na ovamo), dok NEC (3540A) naravno ostaje na UDMA2 (33 MB/s).

Da napomenem da imam NF7-S i da nikada nisam imao zaglavljivanje kompa prilikom inicijalizacije diskova optickih uredjaja, osim cekanja u programu za rezanje (promjenio sijaset, trenutno Liteon Combo i NEC3540A...nedavno imao Pioneer 107 i 108...znaci 2 opticka uredjaja sa konstantno sa 3 HDD u racunaru). Moguce je da je problem u drajverima (koristim 3.13 bez naprednih nforce2 IDE drajvera) koji nikada nije napravio nijedan problem (mrzi me da sada mijenjam drajvere i potvrdjujem napisano).

Poslednja izmena:
Nisam znao da ostali DVD rezaci rade na UDMA2ci - ja naviko na Pioneer jer sve DVD uredjaje koje sam imao do sad, a i koje moji drugovi su imali, rade na UDMA4.

Evo sad sam narezao 3.74 Gb za tacno 13 min, na 4x na nekom ultra-crap disku. Znaci sve je ok.

Vrh Dno