Šta je novo?

NEC ND-4550A - totalno ludilo!

Wizz

Čuven
Učlanjen(a)
02.01.2004
Poena
620
Dakle ovako, kada ubacim narezan DVD u NEC ND-4550A, posle par sekundi on ga iscita i cuje se zvuk kako brzo okrece disk, medjutim on taj disk prepozna kao CD ROM - i naravno dalje ne radi. Probao sam FW flash - najnovija verzija 1.09, pa vratio na 1.06, pa jos neke modifikovane i - NISTA!

Sve vodi na zakljucak da je doticni uredjaj pokvaren, medjutim, uzmem instalacioni disk Win7 i bootujem racunar i pokrene se instalacija i cela instalacija radi OK - upravo mi je stigao do zadnje stavke (Completing installation...) i tu stoji vec neko vreme...

Zna li neko u cemu je fora?

Probao sam i na drugom racunaru na XP-u - isti (CD) simptom...

........fora je sto je to KRSH nevidjeni, znaci cela ta serija je da joj kazes DOVIDJENJA, KANTO ZA DJUBRE STIZE NEC!!!!!!!!! Slobodno to frljni, za 2-3.000 din kolko kosta nov, ne isplati se sa njim se zezati, ja sam ga imao, i sve je tako bilom neki zona sumraka problemi, bolje da ga nemas nego imas, jos mi stoji u ormanu, radi on, al kad on oce i sta on oce.
Sretno sa tim krshom! ;)

Stari problem ali i dalje bez nekog funkcionalnog resenja. Jedino sto moze da ti pomogne je ISOBuster. On malo drugacije pristupa disku pa mozes da probas sa njim. I ja imam 4550 i sto je najgore i dalje radi savrseno ali drugi iz serije 3 je jos pre dve godine poceo da pravi probleme:)

Poz

Preporuka svih bi bila da kupiš novi.

Imao sam taj NEC i odlično me je služio godinama. "Umro je pred sam kraj svog života" :D.
Šalim se, stoji mi u fijoci jer nisam hteo da ga prodajem pa da svima objašnjavam kako radi, a i ne vredi cimanja. Naime, problem je već poznat, radi sve u XPu, a u Visti i Win7 nekad neće da pročita disk koji je sam narezao.

Jedino nisi još probao čišćenje, ali definitivno mu je kraj blizu.

Ma probao sam ciscenje pre svega, zaboravio da napomenem na pocetku, u medjuvremenu se zavrsila instalacija Windowsa 7 i stari "dobri" NEC radi bez ikakvih problema :) Tako da jos nece ici u kantu! Mislim rezac ima problema sa driverima koje XP standardno instalira (mada je ranije radio OK) i tu ne vidim neko resenje... Ovako neka radi na Sedmici pa koliko traje-traje - na zalost kolega (koji je i vlasnik NEC-a) nema para trenutno da ulaze 2000-3000 dinara za novi.

Inace da se ja pitam, ne bi mi vise ni minut stajao u racunaru!

Pretpostavka je da ovaj NECov DVD rezac ima neki konflikt WinXPovim atapi drajverima i iako lepo reze DVD-R diskove , narezane DVD-R diskove prepoznaje kao CD-ROM diskove kapaciteta 0 bajtova. Tih problema nema sa DVD+R i DVD-R double layer diskovima.
Resenje je instalacija drugog (novijeg) operativnog sistema , što si ti i uradio, ili instalacija ISO Buster programa preko kojeg se može iščitati čitav sadržaj DVD-R diskova.

Pretpostavka je da ovaj NECov DVD rezac ima neki konflikt WinXPovim atapi drajverima i iako lepo reze DVD-R diskove , narezane DVD-R diskove prepoznaje kao CD-ROM diskove kapaciteta 0 bajtova. Tih problema nema sa DVD+R i DVD-R double layer diskovima.
Resenje je instalacija drugog (novijeg) operativnog sistema , što si ti i uradio, ili instalacija ISO Buster programa preko kojeg se može iščitati čitav sadržaj DVD-R diskova.

Do istog zakljucka sam i ja dosao, mada nisam imao DVD+R diskove i DL da probam, nego cim je hteo da bootuje isti taj DVD koji nije pod XPom hteo da cita jasno je bilo sta je posredi... Cudno je samo sto je isti uredjaj ranije radio pod XPom bez ikakvih problema.

Bas mi pre neki dan pao saka jos jedan NEC, mislim da je 3520 (ako se dobro secam) isti simptomi, jedino sto cita starije narezane diskove, sve nove koje nareze drugi rezaci citaju a on ne...

O ovome se pise godinama unazad, i niko nije nasao uzrok ili resenje.

Licno i dalje koristim NEC 4550A kao rezac, ali je za citanje tu LiteON 832s u USB fioci. Snimljeni diskovi su citljivi svuda (par DVD plejera, druge PC optike), sem u njemu samom. ;)

Imao sam NEC 4550A, prodao sam ga za nesto sitno. Sa CDima je sve radilo, rezanje DVDa isto bez ikakvih problema, a sa ISOBusterom je citao sve sto sam probao.

Kolega forumas kome sam prodao mi je rekao da radi pod Linuxom bez problema.

Poslednja izmena:
ja imam 4551a duze vreme i posle godinu dana je prestao da reze i prepoznaje diskove...pokusavao sam sa firmwerima ali ne vredi tako da sluzi kao ukras zasada dok ne uzmem novu masinu i predjem na sata. Koliko mogu da primetim to je sada postala potrosna roba odradi dok je u garanciji i dovidjenja prijatno ...ajmo opet drugi za 3 soma i tako u krug :)

Jos jedno slicno iskustvo sa NEC-om...prestao je da cita iz cista mira diskove koje je sam narezao pod XP-om.

Stajao izvadjen u fioci godinu dana, ubacen iz zezanja, ovde sam na forumu nasao moguci lek za koji se ispostavilo da radi i dan danas pod XP-om, programce zvano DVDWriteNow

Sa njim su ranije necitljivi diskovi postali ponovo citljivi NEC-u, sa rezanjem nikad nije bilo problema

Eh, da, on instalira neke "svoje" drajvere za prepoznavanje CD/DVD-ova, ali sto je najbitnije, radi sa 3550A (koji sam u medjuvremenu modovao u 4551A)

Tako, da ne bacajte NEC-ove koji ne umeju da chitaju tek tako ;)

Vrh Dno