Šta je novo?

ne radi modem ili...???

fain2daniel

Redeemer and Destroyer
Učlanjen(a)
19.01.2006
Poena
785
problem sa modemom??

znaci ovako...u pitanju je lap top Acer TravelMate 2410,intel M 370,1.5Ghz,400Mhz fsb,1mb L2 cache,512mb ddr

ima smartlink 56K voice modem koji racunar prijavljuje da radi normalno ali kad sve povezem i okrenem dial ne cuje se nista kao da ni ne postoji...sve zive opcije sam probao ali opet nista:wall: gde bi mogao da bude problem?? deinstalaciju nisam uradio jer nemam trenutno disk sa drajverima...

svacije misljenje bi mi mnogo znacilo🙂

a da mu iskljucis opciju
wait for dial tone

i da forsiras u Advanced
X3,M1,L3,T ili P
X3= biraj slepo
M1= drzi ukljucen zvuk dok biras i 'dogovaras se'
L3= deri se da te cujem sta radis 😛
T(tonsko) ili P (pulsno)

Poslednja izmena:
to za opciju 'wait 4 dial tone' znam da treba da se iskljuci samo kada se prvi put instalira modem ali proveravao sam i to nego ovo sa komandama mi i nije bas najjasnije...ali probacu i to

Proveri da nije disableovan Telephony servis.

Jesi uradio query modem ?
CP>Phone and modems options>properties>diagnostics>query modem
Aj odradi pa izbaci ovde sta pise...

90% da su u pitanju pogresni drajveri.
Imao sam slucaj sa jednom drugom sortom laptopa ali ista mashina, automatska instalacija sa CD-a ubaci drajvere za totalno drugi modem.
Na internet, potrazi ACER-ov sajt, pa skidaj prave drajvere.

Moze da bude drajver ali se meni desilo na jednoj masini da je izgoreo modem od struje a radio je sve, prijavljuje ga, query i sve ali jednostavno nema signala. U pitanju je bio PCI modem pa sam ga proverio tako sto sam vezao telefon na njega u drugi port i nije radio i ako je kabal bio ok. U tvom slucaju probaj drajvere ili ga salji na servis ako imas garanciju.

Destikliraj "wait for dialtone".

imam garanciju ali u svajcarskoj...pfffffff nego videcu sta pise u query pa cu napisati.a drajvere cu isto potraziti na njihovom sajtu.
wait 4 dial tone je iskljuceno.

Slicnu stvar sam imao sa toshibom satellite A30, queruje se savrseno, al` nema sanse da uspostavi vezu, ponasa se identicno modemu koju ne dize slusalicu. Morao je na ispunjenje garancije.

Btw, da nije rastiklirao wait for dialtone, dobio bi poruku o tome pri pokusaju uspostavljanja veze - No Dialtone. Ovako, najpre izgleda da uopste ne dize slusalicu.
Sad, vidjao sam da se to desavalo ljudima koji su namestili pogresan (slican) drajver, al` ako je radio sa istim pa naprasno prestao - onda mi se cini da mu treba zamena. Eventualno bi (ukoliko se ne zna dal je uopste bio funkcionalan) moglo da se proba promena setovanja tipa Country code (setuj npr. France)

Inace ovo sa komandama sto je predlozio bozzaP - to su tzv AT komande, mozes da ih shvatis kao npr. DOS komande za modem, i njima moze da se prilicno fino podesava rad modema. Tipicna komanda je X3 (ili ATX3 svejedno jer se ono AT podrazumeva) koja je morala na balkanskim prostorima da bude ubacena u polje Extra Settings pod properties modema - za vecinu starijih modema da bi oni korektno okrenuli zeljeni broj provajdera, a sada su na trzistu za koje to nije uopste nuzno, ali ne steti ako se ubaci ta komanda.

So, ako hoces da probas te komande nadji u properties modema polje Extra settings ili Extra initialization (tako nekako, razlikuje se od osa do osa) i upisi ih.
Bitno je znati da at komande nisu savim univerzalne i da svaki tip modema prepoznaje "svoj" set AT komandi. Sreca u tome je da ipak nema previse razlicitih setova at komandi i da veliki broj razlicitih modema koristi isti set at komandi. Ipak, na sledecem linku se dobro vidi da za istu stvar kod razlicitih modema treba da se da (upise) razlicita komanda http://www.modemsite.com/56k/trouble2.asp

Pa ako te bas to zanima onda jedna od prvih stvari koju treba da uradis je da nadjes set komandi za tvoj modem. Npr. na googlu ukrstis "ime modema" AND "at commands"

Poslednja izmena:
Probaj u advanced opciji da ukucas ATX3

Nazad
Vrh Dno