Šta je novo?

Ne prepoznaje sata hard disk

nikola`

Cenjen
Učlanjen(a)
25.05.2010
Poena
151
Ovako pre nego sto sam pokusao ovo imao sam ata hard disk koji je sasvim lepo funkcionisao.

Posto moja ploca asus p4v8x-x podrzava i sata hard diskove i ima ulaz za isti povezao sam novi sata hard disk.

Medjutim dobio sam sledecu poruku: Hardware initiate failed.Please check device!!! Press <g> to continue. Kada kliknem g, instalacija windowsa se pokrene medjutim na kraju ispise da hard disk nije pronadjen.

Interesantno da je bios koji ova ploca koristi Via vt8237 serial ata raid bios setting utlity v2.01 pa sam mislio da moguce zbog toga ne podrzava sata hard diskove.

Hvala unapred na odogovoru:wave:

Tvoja ploča poržava 1.5Gbit/s sata, moguće da je hard 3.0Gbit/s sata.

nadji instalaciju Windowsa koja ima "integrisane" SATA drajvere.

Ploca ima na sebi s-ata kontroler starije generacije. Potrebno je da na hard disku postavis jumper tako da ogranicis protok na 1,5

Osim dzamperisanja HDD-a, dok instaliras XP pripremi flopic sa sata drajverima (imas ih na asusovom sajtu) pa kad krene da dize instalaciju windowsa klikci F6.

mozete li da mi objasnite tu stvar sa jumperom, gde treba da postavim jumper kako bi ogranicio protok na 1.5

Jumper postavljaš na hdd. Pinovi na koje postavljaš jumper su označeni na onaj nalepnici koja se nalazi na samom hdd.

e i da,sad sam skinuo sata drivere za ovu plocu viasraid.cat VIASRAID.INF i viasride.sys da li je to dovoljno da prebacim na floppy..
u folderu <sata> nalaze se fajlovi component.cif RaidDrv.dll RaidDrv9x.dll VIA_STOR.dll i folder <drivers> pa kad udjem u <xp> nalaze se ovi fajlovi
da li je potrebno sve to da prebacujem na floppy ili samo ova tri fajla koja sam naveo na pocetku..
i hvala jos jednom na odgovorima, svaka casta, sjajni ste!

Nisam nikad radio s flopijem jer ga nemam ali trebalo bi samo ta tri fajla da budu dovoljna. U svakom slučaju probaj, nećeš ništa izgubiti, par minuta dok instaler iskopira fajlove i dođe do tog dela, pa ako prepozna HDD, to je to, teraj dalje.
Da se ne bi mlatio uvek sa flopijem, najbolje da drajvere integrišeš u instalacioni cd pomoću nlite-a, to ti je vrlo jednostavno.
Inače da li može neko da mi kaže razliku između viasraid i viamraid drajvera? Ja isto imam VIA VT8237 i uvek sam koristio viamraid, oni su uostalom bili u svakom drajveru i driverpack-u koji sam skinuo. ?!

Koji je hard disk u pitanju? Mislim da ti sata driveri nece pomoci sa tim VIA krshchipsetom. Mislim da HITACHI hard diskovi nemaju taj jumper za prebacivanje rezima rada SATA2 moda u SATA1 rezim rada. Western Digital pak imaju pa ako te interesuje kako i sta mogu da ti nadjem negde semu kako da postavis jumper (imas na google lepo objasnjenje svega). I kada podesis taj jumper sata driveri ti nece ni trebati.

Problem je sto je u biosu sata konekciaj ugasena. treba je aktivirati i sve ce funkfionisati

Nazad
Vrh Dno