Šta je novo?

Ne Prepoznaje HDD sa EZ-Biosom :)

rodni

Čuven
Učlanjen(a)
28.08.2002
Poena
601
Imam Maxtor Diamond Max Plus 9 od 60G.
Posto mi je starija ploca (nije mogla da prepozna toliki HDD) morao sam da instaliram EZ-Bios. Sada sve radi kako treba. Na mom racunaru!
Kada sam odneo Hard kod ortaka njegov sistem mi je prepoznao samo prvu (primary) particiju - 10G, a druge dve (logical) - 10G i 40G, sistem nije uopste prepoznao!
Instaliranjem Partision Magica, Partition je te dve particije prepoznao kao jednu - EZ-Drive, ali u Windowsu kao da ne postoje!
Kako da namestim da moj hard citam i na drugim racunarima!

Sve dok ima takvu soft-extenziju biosa u sistemskom delu diska - mislim da nikako. Tek po deinstalaciji EZ-a i novom formatu ce se disk tretirati kao "normalan".

Budi vrlo pazljiv da ne bi prosao kao ja nekad davno...
Izgubio sam skoro sve (vrlo bitne) podatke !
Savet :
1) Uradi backup svih bitnih podataka
2) Formatiraj HDD na ploci koja ga "vidi" potpuno
(takodje ga particionisi)
3) Vrati HDD u svoj komp i instaliraj koji god vec OS da koristis
(moras imati startup disketu)
4) Vidi da li tvoja ploca ima update BIOS-a koji resava problem

Bez obzira na uspesnost step-a 4 , ne bi trebao da imas problema sa
"vidljivoscu" celog HDD-a u OS-u .
Ako ga ipak ne vidis u celosti prodaj plocu i kupi novu !

Pozdrav , Misa...boom

P.S. Umalo da zaboravim , NIKAKO nemoj da deinstaliras EZ-bios pre
nego sto uradis backup !
Tako sam i izgubio podatke ...

Nesto slicno sam i ja probao na BX ploci (ploca vidi samo 32 Gb, hard je bio maxtor 40 Gb 7200, sredjen na novoj ploci dve particije, vracen na staru plocu),
ali rezultati su losi jer takvim sredjivanjem diska u Windows-u se cudno ponasao HDD i nije radio u UDMA modu vec samo pio modu.

Tako da nista od tog resenja.

Pozdrav,

Probaj da updejtujes BIOS, a ako si bash voljan na se zezash, postoji neki forum na internetu gde se mogu naci patch-ovani BIOS-i. Naime,cak i stare i430TX ploce se mogu naterati da rade sa HDD-ovima do 60GB ukoliko poseduju podrsku za diskove vece od 8GB (bilo je slucajeva i da se granica prpoznavanja namesti na 128GB). Za svoju TX plocu sem skinuo patch-ovani BIOS sa nekog beloruskog sajta, pa cu videti da li ce biti neke koristi(imam Matrox 40GB). Pokusacu da se setim sajta.

Pozdrav :wave;

Vrh Dno