Šta je novo?

Ne mogu vise da cutim!

Nisu to "kucne" makine, vec profi sprave, sa nebuloznim cenama, tako da ih sigurno niko ne "pegla" po kucama. Alfa je jedna od "vidjenijih" sprava na "ovim terenima" sa 64 bita, i starija od 10 god. Kostala je nekoliko desetina hiljada dolara. Radje je "radila" kao server nego kao "korisna sprava". :)

Poz.

Ima dosta slučaja kad postavim pitanje da dobijem sarkastičan odgovor. Nešto u fazonu ko iz onog filma kad mu lik kaže "pa ti gledaj film u novinama!". Mislim, što se uopšte neko potrudi da da odgovor ako želi samo da se izmotava. Ja se na primer maksimalno trudim da izbegavam teme o kojima malo znam.
Na primer kad bi neko sad počeo da se raspituje o Blu-ray uređajima, samo bi zvrjali komentari tipa "to još nema kod nas", ili "koji će ti đavo", ili "thread je zaključan, postavi pitanje opet kad se pojavi u prodaji"! A čovek je možda želeo da se unapred informiše. Dajem primer samo.

Isto me nervira kad me upućuju na search kao da to nisam već uradio. Ok, ima slučajeva kad neko postavi pitanje na koje odgovori postoje u svakom drugom thread-u, ali to su uglavnom novi user-i.

Nisam hteo samo da kukam, i dalje mislim da je ovo najbolji forum!!!! :guitar:

I još jedno pitanje. Nije mi jasno kako ja imam 114 poruka, a prijavio sam se u martu 2004. a neki se prijave i za 20 dana imaju 200 poruka. Nije mi jasno?

Poslednja izmena:
Mnogi su isfrustrirani pa dodju ovde da lece komplekse,ili ih neki user iznervira i onda redom idu po sobama i iskaljuju bes,a ponekad i jesu u pravu kad savetuju search,neki ljudi stvarno preteruju pa misle da je ovaj forum od juce i da se samo ceka da oni otvore temu sa svojim pitanjem/problemom! :p
Ako postujes cesto u Benchu,to ti se ne racuna u postove,jer je to vise offtopic soba i kad bi zbrajali sve sto se i tamo lupa i ja bih imao ili blizu ili cak i preko 1000 postova!
Pozdrav ,)

dbaja je napisao(la):
"Oni koji me znaju kazu da sam samo ekspert - doduse za makine sa 8, 16, 32 itd.. procesora, sa storage sistemima od par terabajta, pa jos sve vezano u cluster. Sto se tice OS (a i HW), vec jedno 10 godina radim na 64-bitnim platformama, pa mi ovi racunari od svih 32 bita deluju nekako neozbiljno."

STVARNO JE NEKO TO REKAO???????? :zgran:

swordfin je napisao(la):
STVARNO JE NEKO TO REKAO???????? :zgran:
Mozda nekima zvuci neverovatno ali 64 bitne masine nisu izmislili AMD i INTEL
pre par godina , vec se one koriste malko duze vreme i od malko jacih igraca

Mozda nekima zvuci neverovatno ali 64 bitne masine nisu izmislili AMD i INTEL
pre par godina , vec se one koriste malko duze vreme i od malko jacih igraca
sve je to lepo.....sve je pochelo davno od Grey-a pa do ostalih super mashina,ali sam malo skeptichan da je neko kod nas radio sa takvim spravama jer mi smo bash nedodjija.Ovde je pojam imati dobar RAM a kamoli mashinu sa storage od par terabajta-a. Skapirao sam da je lik iz SCG.Mislim da je njegov Post bio revolt na nekorektne provokacije i da je malo vishe agravirao(preterao) stvari ali dobro de....necu biti vishe sumnichav i sarkastichan...:D
Mene malo shta nervira ovde jer kad bi mi nekakav sajt bio toliko bitan da mi pomera ganglije onda bih zaista morao da proverim sopstveni sistem vrednosti a pogotovo shto sam member na 10-ak svetskih sajtova.Zamislite da vas na svakom sajtu nervira neki frustrirani babun.Nema to poente.....shto kazu neki"ma opushteno...."...

Poslednja izmena:
Meni samo nije jasno sta je smesno bilo u tom postu? Covek se ocigledno istinski hvalio, a da mi neko kaze za moj nx9005 da je cigla ne bi mi bilo pravo. Ne vidim uopste zasto bih mu dozvolio da se izdrkava na meni i sigurno bih mu sasuo neki sarkastican komentar od koga otpada kosa.

Elem, ima jedna stvar koja me je uvek i svugde nervirala -- "pusti budalu, pametniji popusta". Pa eto, pustamo ih i popustamo im stalno u svim sferama zivota i gde nas je to dovelo?

Poslednja izmena:
Budala se hvali,a pametan cuti........i pusti budalu da se pokaze u pravom svetlu(ali do koje granice?).A pored takvih ima pametnih i obrazovanih,ali koji se i pored toga ponasaju kao...........Eh u vojsci niko po PS-u nikog ne sme da nazove budalom,cak i ako to jeste(i u vecini slucajeva se to postuje,ali...).SVAKO ima mane i vrline,a o tome sta je cija mana,to je vec druga stvar :d
@audiofreak:-Ti si mene par puta iznervirao svojom zadrtoscu za intel :d ;) :p
,a cak si me i spamovao :d :crash: :d ,ali da ima stvarno "posebnih" ljudi na ovom forumu stvarno ima(mora da se nadje neki kukolj :lupko: :hair: :beat: ).

Poslednja izmena:
Naleti ponekad post tipa "duron mi radi nestabilno" ili "zasto mi se xp1700 prijavljuje kao 1100" i slicno.
Ljudi imaju:
a. slabe masine
b. softverske ili hardverske probleme
c. nedovoljno znanja/iskustva da ih rese.
Zato traze pomoc na forumu.
Skoro da je postalo pravilo da se takvi postovi nastave u fazonu: sta ce ti to djubre, baci u kantu i kupi venice+sli, ne isplati se da ga ukljucujes a ne popravljas.
Ako neko ima racunar i radi na njemu, pa cak i izlazi na internet i postavlja pitanja po forumima, znaci da nije toooliko glup da ne zna da ima demode racunar. Ako bas nemate nikakav savet onda nemojte kaciti glupe komentare. Objasnjenje "baci i kupi sli" samo povecava shum.
Do sada sam bio samo najlepsi i najpametniji a sada sam i najskromniji!!! :)

GIGAFAN je napisao(la):
@audiofreak:-Ti si mene par puta iznervirao svojom zadrtoscu za intel :d ;) :p

Koliko su mene puta iznervirali zadrtoscu za AMD to se ne pitas.

GIGAFAN je napisao(la):
,a cak si me i spamovao :d :crash: :d

Ovo bih voleo da mi objasnis kako sam te to spamovao? Moze na PM da ne idemo u offtopic.

Elem, forum nije vojska, a ko je budala zasluzuje da ga tako zovu. Ja sam protiv toga da se budale tolerisu. Pri tom po meni nije automatski budala onaj ko je glup i/ili ne zna koliko i ja, nego onaj ko je drzak i bezobrazan povrh toga.

Upravo tako, nisam stigao juce da odgovorim ni ti da procitam sve postove pa sada da se uclanim u veoma pametnu temu za. Zna se cemu sluzi Bench, ali mora i nekada ovakvih tema biti, nazalost.
Koliko puta mi se upravo to desilo, da kada mi bas nesto hitno treba i postavim jedno prosto pitanje, a javi mi se nekoliko pametnih ljudi koji mi samo otezavaju problem.
Pa ljudi, zar nije vestina napraviti od prosecne konfiguracije ili komponente dobru svtar Naravno dobar sklop prosecnih komponenti daje bolju konfiguraciju nego nekad kada se gleda samo da se daju pare.
Koliko puta sam trazio savet za prosecnu stvar da kupim, a samo dobijem odgovore kao cu dobiti ne znam ni ja sam sta ako dodam jos toliko i toliko.
Dovoljno je receno na ovoj temi, samo treba da procitaju pravi ljudi.

Pored odgovora tipa "dodaj još love" i navijanja za Intel ili AMD postoji još jedna klasa odgovora koja me nervira. Kad neko traži npr. video player onda silni ljudi skoče i poviču MPC, MPC... sve sugerirajui da su oni koji ne vide prednosti MPC-a bezmalo ******. A kad citiraš pasus iz help-a za taj isti MPC i tražiš info - ispostavi se da niko ne zna:

http://benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=99367

a zar nije tako sa vecinom programa koji se na sva usta hvale?

@udiofreak:-Da li se secas zadrtosti za intel kad je izasao Athlon XP(K7)? ;)
Vidite trun u oku svoga bliznjeg , a ne vidite brvna u svome oku.Da li se secate ovoga?Nisam ni ja izuzetak,ali se trudim kao i svi oni koji normalno(ovo je diskutabilno) razmisljaju.

Dobro ljudi nije bas sve tako crno. Postoji jedna cenovna granica do koje se vredi razapeti kako god znas, jer su dobici veliki. Preko te granice ne vredi ici, jer ces dati duplo vece pare za 10 % bolje performanse.

DOK smo u toj "kriticnoj" zoni, tu su svi odgovori tipa: "dodaj jos 100 € ...", po mom misljenju, opravdani. Posteno je coveku reci da za jos 100 evra moze da dobije 30 ili 40% u performansama, pa sad ako on bas nema para ili mu ne treba, neka ne uzima. Odluka je na njemu.

Naravno mnogo zavisi i od nacina na koji se ovo kaze ...

SumAnuT je napisao(la):
Posteno je coveku reci da za jos 100 evra moze da dobije 30 ili 40% u performansama
U Srbiji je 100€ veliko ko kuća, za većinu ljudi.

Ako neko hoće da kupi combo ili 9550se onda je OK da mu se kaže da doda još par evra i kupi DVD writer i 9550 128-bit. Ali prečesto se dešava da se daju saveti kao da pare rastu na drveću.

Isto je za bicikle... Čovek kupi bicikl od 100 evra i onda krenu da ga pljuju, kao to ništa ne valja, što nisi kupio barem Scott od 300 evra. Što nije kupio? Pa biće ne zato što je lud nego zato što je imao 100 evra za bicikl ali nije imao 300. Kad neko pita šta je najbolje da kupi za 100 evra onda fer saveti treba da idu ovim redom:

1) za 100 evra najbolje je to i to.
2) bolje je da daš 110 evra pa da kupiš to i to
3) ako možeš da izdvojiš 200 evra, onda je trenutno najbolja kupovina to i to, zbog toga i toga.

a ne "sve od 100 evra je za kontejner, pazari ti CVBNG za 200 evra i uživaj!"

bravo wiz011

i samo da dodam jedan primer iz threada o najgorima grafickim kartama.
svi govore kako je 9200se najgora karta, a ja imam prijatelja koji ima tu kartu vec 2 ipo god. cak je preneo tu kartu iz starog u novi komp, gura mu karta TFT i TV istovremeno bez ikakvih problema, samim tim moj komentar je da to ne moze biti najgora karta, jer je on nju platio 50e sada kosta 30e, najmanje je izgubila na ceni, totalno mu odradjuje posao koji je njemu potreban a na kraju komentarishu, ajde neka proba sa tom kartom da pogura neku novu igru! nije mi jasno, da li ljudi razmisljaju tako kako razmisljaju zato shto oni mozda imaju neku dobru komponentu, pa da bi opravdali ulozene pare ili je neshto drugo u pitanju?
isuvishe mnogo ljudi pljuje neshto sto nikada nisu ni imali u rukama, isto tako isuvishe mnogo ljudi kupi neshto sta bi im mnogo jeftinija stvar odradjivala, jel je to stvar prestiza ? ili jednostavno gluposti?

poz

wiz011 je napisao(la):
... a ne "sve od 100 evra je za kontejner, pazari ti CVBNG za 200 evra i uživaj!"

Da, rekao sam da mnogo zavisi od nacin na koji se to kaze.

wiz011 je napisao(la):
Ali prečesto se dešava da se daju saveti kao da pare rastu na drveću.
najlakse je trositi tudje pare ;)

nemanja_scg je napisao(la):
isuvishe mnogo ljudi pljuje neshto sto nikada nisu ni imali u rukama, isto tako isuvishe mnogo ljudi kupi neshto sta bi im mnogo jeftinija stvar odradjivala, jel je to stvar prestiza ? ili jednostavno gluposti?

poz

Pa od kad su racunare poceli da kupuju svi a ne samo oni koji na njima i urade nesto korisno (ovde ne mislim na igranje), to je postalo kao i sto je slucaj sa mobilnim telefonima i ostalim kerefekama, stvar prestiza.
Najlakse je nekome sa mnogo para a vrlo malom kolicinom sive supstance u glavi da kupi graficku karticu od nekih 3xx€ i da smatra da svi koji imaju gore kartice od njega - nemaju pojma sta gube radeci sa svojim "sljamovima".

Ne bi se valjda i takvi upustili u davanje saveta prilikom kupovine?

Vrh Dno