Šta je novo?

Ne mogu da namestim TP Linkov ruter :(

Troublemaker

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
645
Moja oprema  
Monitor
ASUS ProArt PA278CGV
Miš & tastatura
Microsoft Bluetooth Ergonomic Mouse & Logitech MX Keys Mini
Laptop
Lenovo ThinkBook 15 Gen 2
Tablet
Lenovo Yoga Pad Pro (Yoga Tab 13)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy Z Fold 5
Pametni uređaji
Mi Air Purifier 3H
Steam
https://steamcommunity.com/id/acabre
Pristup internetu
  1. Optički internet
Uzeo sam cetvoroportni TL-R402M za SBB modem na WANu i 3 kompa na LANu. Povezao sam sve, lampice za LAN i WAN svetle. Sa kompa pristupim interfejsu rutera, stavim da se za WAN koristi dinamicka IP adresa i to bi valjda bilo to, ali ne radi:((bilo koju adresu da ukucam u web browseru ne radi). Ako imate bilo koju informaciju koja bi mi pomogla da nateram ruter da radi recite.

Imam isti ruter, nakacena 2 kompa na lan i sbb modem na wan, radi lepo evo vec 4 meseca, cisto da znas da su uredjaji kompatibilni.

Kad odes na status ili na network\wan u konfiguraciji rutera da li su automatski popunjena polja za IP adresu, gateway i dns servere? Pretpostavljam da su parametri za mrezu na racunarima dobro podeseni kad mozes da pridjes ruteru. Ja ne koristim dhcp nego fiksne ip adrese za racunare, a ip adresa rutera je default gateway i preferred dns server, pa probaj tako ako si koristio automatiku.

Nije nista popunjeno u WAN polju, ali koliko sam ja shvatio iz uputstva ako je WAN podeshen na dinamichku IP adresu to i treba da bude prazno (ili ne?). Na rachunaru sam podesio fiksne ip adrese kao i ti. U logu rutera stoje sledece poruke "xxxxxx: DHCPC: No response." (xxxxxx su razlichiti brojevi).
Shta radim pogreshno i shta ova poruka znachi?

Poslednja izmena:
to znaci da u mrezi nemas DHCP server koji bi trebao da dodeli IP adrese racunarima.
Stavi fixne IP adrese

Pa fiksne su ip adrese, kompovi se vide i mogu da pristupe ruteru sto znachi da nije do te veze vec nesto od rutera do modema ne valja. Probao sam vishe kablova i nije do njih problem.

Jesi stavio na svim racunarima da ti je default gateway IP adresa rutera?
Jesi stavio na svim racunarima za DNS servere IP adrese SBB-ovih DNS servera?

Stvar je jednostavna - tvoj ruter ne moze da dobije IP adresu od DHCP servera provajdera, sto ti lepo stoji u log fajlu rutera. Znaci nesto nije u redu na relaciji modem-ruter.
Ruter i modem si verovatno vezao standardnim UTP kablom tako da ce wan lampica da ti svetli u svakom slucaju, video ruter internet ili ne.

Modem mora da bude u bridge modu, eventualno moras da se cujes sa tehnickom podrskom SBB-a da bi uneli MAC adresu rutera u njihov DHCP server i sve ce da proradi.

Stvar je jednostavna - tvoj ruter ne moze da dobije IP adresu od DHCP servera provajdera, sto ti lepo stoji u log fajlu rutera. Znaci nesto nije u redu na relaciji modem-ruter.
Ruter i modem si verovatno vezao standardnim UTP kablom tako da ce wan lampica da ti svetli u svakom slucaju, video ruter internet ili ne.

Modem mora da bude u bridge modu, eventualno moras da se cujes sa tehnickom podrskom SBB-a da bi uneli MAC adresu rutera u njihov DHCP server i sve ce da proradi.

Ne mora da unosi MAC adresu rutera u njihov DHCP jer u opcijama postoji mogućnost kloniranja MAC adrese.

E sada da pitam i ja nešto jel neko uspeo da namesti da mu ide ping napolje kada je firewall podignut i podešen tako da odbacuje sve pakete osim onih koji su dozvoljeni u politici firewall-a. Ignore Ping Packet From WAN Port i Forbid Ping Packet From LAN Port nisu čekirani.

Poslednja izmena:
Ne mora da unosi MAC adresu rutera u njihov DHCP jer u opcijama postoji mogućnost kloniranja MAC adrese.

Potrebno je da ruter ima istu MAC adresu kao sto je imao taj racunar na kome je ranije stajao modem (ako je veza racunar-modem isla preko UTP kabla). Ako to moze da uradi MAC clone stvar je resena. Btw nisam sto posto siguran da je to obavezna operacija kod SBB-a, kod nekih drugih provajdera jeste (recimo verat).

Poslednja izmena:
Nije potrebna ista MAC adresa, dovoljno je da resetuje modem, da bi on ukapirao da je drugi uređaj nakačen i to je to (pod uslovom da je ispravno podesio sve kako je Falcon rekao)

Uradio sam MAC Clone i napokon radi! salac car si (hvala i svima ostalima), taman je kosa pocela da mi opada od nerviranja:) Zvao sam i tehnicku podrsku SBBa inache i nisu mi ni jednom jedinom rechju pomenuli MAC clone i bilo shta u vezi sa tim. ******.

Uradio sam MAC Clone i napokon radi! salac car si (hvala i svima ostalima), taman je kosa pocela da mi opada od nerviranja:) Zvao sam i tehnicku podrsku SBBa inache i nisu mi ni jednom jedinom rechju pomenuli MAC clone i bilo shta u vezi sa tim. ******.

Pa za MAC clone treba da zahvalis i meni :) Ja sam tvoj problem resio probaj sada ti pokusaj da resis moj :) Ako je neko raspolozen da testira ping sa podignutim firewall-om mada je malo bezveze jer dozvoljava samo 8 politika i nemogu se navoditi portovi vec samo opsezi. Inace kontaktirao sam podrsku dva puta ni jednom mi nisu odgovorili. Toliko o podrsci mada mi se cini da ih je neko hvalio kako su mu brzo odgovorili.

Ako je neko raspolozen da testira ping sa podignutim firewall-om mada je malo bezveze jer dozvoljava samo 8 politika i nemogu se navoditi portovi vec samo opsezi.QUOTE]
Shta si hteo da kazesh sa ovim 8 politika, slozi lepo rechenicu:)

Ne ali razmishljam da ga podignem, kakve probleme posle toga mogu da ochekujem?:)

Nemas potrebe da dizes firewall u softveru rutera. Neces nista specijalno dobiti (meni je samo zatvorio neke portove za P2P pa sam morao da se cimam da ih rucno otvaram). Ako zelis firewall, podigni gejtvej...

Ne ali razmishljam da ga podignem, kakve probleme posle toga mogu da ochekujem?:)

Zatvoriće ti sve portove što je i logično pa ćeš morati ručno da ih otvaraš. Poenta je da je ovaj ruter za kućnu upotrebu pa dozvoljava samo osam firewall polisa. Ni to nebi bio problem da može da se u jednoj polisi navede više portova ali ne može, može samo opseg (i to je u nekim slučajevima ok. Ja lično imam problem sa pingom neće da ide napolje iako sam mu to omogućio u opcijama rutera. TP link support se ne javlja iako sam im pisao dva puta o problemu.

Poslednja izmena:
Nemas potrebe da dizes firewall u softveru rutera. Neces nista specijalno dobiti (meni je samo zatvorio neke portove za P2P pa sam morao da se cimam da ih rucno otvaram). Ako zelis firewall, podigni gejtvej...

Ne kapiram te ovo za gejtvej. Nisam neki znalac, ali ruter valjda radi kao gejtvej

Vrh Dno