Šta je novo?

Ne mož' to bez kabla

sirNemanjapro

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
29.11.2006
Poena
440
U povratku iz Beograda, busom, odlučio sam da stavim na test teoriju kako smo mi u Srbiji IT nepismeni i upotreba IT tehnologije se svodi na goli minimum.

Geek stuff
Za ovaj eksperiment je korišćen autobus Autoprevoz Čačak, marke Volvo :)d), laptop PowerBook G4 sa AirPort Extreme (802.11g) i aplikacija KisMAC verzija 0.2.99.
Skeniranje je pokrenuto dok sam sedeo u autobusu koji je još uvek bio na peronu, sa pasivnim drajverom sa uključenom pretragom za sve kanale.

Skeniranje je zaustavljeno kod skretanja za Orlovaču.

Fun stuff
Rezultat, barem za mene je sasvim zadovoljavajući.
Ukupan broj pronađenih wifi mreža: 336
Dosta njih zaključano, dosta njih kako za privatne tako i za poslovne svrhe.

U priloženom fajlu sam obeležio nekoliko sa meni zanimljivim/duhovitim/smešnim nazivima.

Moguće da se neko od vas tj. vaša mreža (ko živi na tom potezu) nalazi na listi, pa ako se pronađete, javite se. ;)

* Naslov teme.
Ispravno je reći/napisati kabel umesto kabal, ali...

Prilozi

• bas-orlovaca-wifi-bg.png
    bas-orlovaca-wifi-bg.png
    458.2 KB · Pregleda: 488
Na ovo sam naleteo na jednom drugom forumu. Nasmejalo me je do suza!

@Nemanja

Bolje zvuči: Ne mere to bez kabla ;)!

Prilozi

• wifi.PNG
    wifi.PNG
    37.1 KB · Pregleda: 522
218. FreeNet AA локална бесплатна мрежа на почетку Трговачке (код школе).
Пре годину и по дана сам налетео на тај сигнал, видим остављено
незакључано, упадох те оставих поруку на диску домаћина :D- и од тада смо у контакту и за то време смо постали екстра ортаци.

Ja sam drugarici namjestio da kući koristi neki HG520s i radilo to neko vrijeme, kad prije par dana nestalo neta i nije ga više bilo. Pregledam ja ponovo mreže, kad sve iste stoje, a taj HG520s zamjenjen nekim Jet_Speed (tako nekako) i brzina umjesto 1Mb/s sad 2Mb/s... još je i signal bolji. :D
Valjda je čovjek skont'o da mu sporo ide net pa zamjenio modem i povećao brzinu... :D

Našao sam mrežu koja ima isto ime kao moja (egzotično je) mada, ne živim na tom potezu :D

* Naslov teme.
Ispravno je reći/napisati kabel umesto kabal, ali...
Ispravno je kabl ;)

Kabl 100%

kabl ...i šta se dešava ? Kažeš nekom da ne mož' bez kabla, on ode na buvljak i kupi kofu ?! :d

FACE PALM, prevideo sam... Piše kabl, a ja "vidim" kabal.

Inače kabel je ispravno jer je to genitiv.

Eh, nije to nista... Srecem ljude i pitam jel vi koristite bezicni internet?
Odg: Ne, antenski, preko antene ide!
:crash:

Edit: Doduse, i ovo je ispravno. :D

Poslednja izmena:
kabl ...i šta se dešava ? Kažeš nekom da ne mož' bez kabla, on ode na buvljak i kupi kofu ?! :d

Pa ako je nepismen, onda će je kupiti...

Inače kabel je ispravno jer je to genitiv.

1. Nominativ - kabl
2. Genitiv - kabla
3. Dativ - kablu
4. Akuzativ - kabl
5. Vokativ - kablu
6. Instrumental - kablom
7. Lokativ - kablu

I slobodno klikni na one liknove koje sam ostavio, nisu opasni ;)

Eh, nije to nista... Srecem ljude i pitam jel vi koristite bezicni internet?
Odg: Ne, antenski, preko antene ide!
:crash:

Edit: Doduse, i ovo je ispravno. :D

:d:d:d
Logično je, preko antene ide antenski internet, a bežični internet je neki internet koji beži :D

Poslednja izmena:
Ja prvo krećem od ovoga Ivan Klajn - Rečnik jezičkih nedoumica

Ovo su citati sa drugih mesta.
Klajn navodi da je kabel električni sprovodnik, i množina je kabeli.

Šta je onda sa oblikom kablovi? Po Klajnu, to je oblik množine imenice kabao (ili vedro, označava posudu u kojoj se drži voda).

KABL (fr. cable, eng. cable, nlat. cablum, lat. capere):hvatati, uhvatiti, debelo uže, palamar, uže od bakrne žice, itd.
Izdanje iz 1988. godine redakcijiski je pripremila grupa autora od visokog autoriteta, koja je tom prilikom koristila svu leksičku literaturu. Moglo bi se reći da su veoma dobro pazili da im ne promakne kakva greška, a vidimo da ih Klajn podržava.
Zbog čega mislim da se kod nas kojavljuje KABEL i KABAL? To je neko ovde već spomenuo, mada ne izričito: reč je o teškoj suglasničkoj grupi (BL) koja se kod nas u govoru razrešava ubacivanjem ''letećeg'' smoglasnika . Takvih primera ima mnogo i veliki broj njih je priznat.
Suziću još ovu potragu: zašto KABEL?
Možda vam je promaklo, no u velikom Pravopisu stoji i imenica KABAO, no zna se da je to posuda. Iz tog formanta izvedene su i druge imenice(kablar, kablić, kabličica). Naravno da kabao i kabel nemaju nikakve veze, no moguće je da je onaj, koji je u upotrebu uveo imenicu KABEL da bi je koristio u tehničke svrhe, to uradio radi lakše razlike od imenice KABAO. Ova prilično komotna (nadam se i smela) pretpostavka mogla bi i da bude izvesna, ako imamo na umu da se u našem tehničkom jeziku pojavljuju izrazi koji su nama, litararnim lingvistima pomalo strani (setite se rasprava o pojačivaču i pojačavaču, davaču snage, usisavaču, letelici i letilici, ozvuci i razlasu, itd). Završavam: pošto je i za mene Klajn ''crveno slovo'' , priključujem se njegovoj definiciji (kabl, kabel), a ova moja ostala razmišljanja izneo sam u znak poštovanja za sve vas, ljubitelje pravilnog govora...

U Klajnovom rečniku piše:

Кабел, кабела и кабл, кабла; придев кабелски и кабловски. Друго је кабао, кабла (= ведро, чабар).

Jedna od stvari zbog kojih jako mrzim lingvistiku i generalno jezike je to što svako može da se igra sa njima.

Da bi bio dosledan, ubuduće ćeš morati govoriti da imaš kabelski internet :D

Neću da tvrdim, ali čini mi se da je reč kabel preuzeta iz Slovenačkog jezika.

Poslednja izmena:
Iz kog je jezika: smorili ste? :D

zapravo, kaze se kejbl :)

kabl - kablovi - kablova je u nasem jeziku, varijacije na temu SFRJ nisu bitne :) Od profesora na faxu nikad nisam cuo "kabeli". A ko nas uci o kablovima, profesori ili lingvisti?

I dosta offtopica pobogu :)

It`s gajtanless :d

I tako se tema izgubi XD u shirokom moru offtopica.....................

NE SMARAJTE sa gramatikom(BTW kabel kazu hrvati) i DAJTE josh neko zanimljivo ime mreze XD :d:eyebrows:

Poslednja izmena:
Gejbl?
Ladno si uhvatio moj signal sa 10-og sprata a od moje ribe kod fmp-a nishta...

Moja mreza se zove kao i 2 sto nadjoh u attach-u : dd-wrt :) ostali verovatno nisu menjali firmware :D

Nazad
Vrh Dno