Šta je novo?

Ne mere dual channel na Gigabyte B660M DS3H DDR4 (rev. 1.0)

Damiao

Poštovan
Učlanjen(a)
09.02.2021
Poena
70
Pozdrav svima.

Pazario sam plocu Gigabyte B660M DS3H DDR4 (rev. 1.0) i upario je sa Intel Core i7-12700 i 2x16GB DDR4 Kingston Fury Renegade 3600. Na sajtu Gigabyte-a sam proverio i ploca podrzava ovaj RAM.
Medjutim, kako god da postavim memoriju u slotove ne mogu da dobijem da radi u dual channel modu, a jos gore, ne mogu nikako da je poteram da radi na 3600MHz, uvek je na 2400MHz. Bilo da pokusam da ucitam XMP Profile1 koji odgovara 3600MHz ili da to setujem rucno, nakon izlaska iz BIOS-a komp se resetuje na optimized defaults tj 2400MHz za memoriju u single channel modu.
Kada u BIOS-u izaberem opciju da mi prijavi svaki put pre ukljucivanja kompa da li radi u dual channel modu, ne mogu da prodjem ovaj ekran i moram da resetujem BIOS. Napominjem da sam probao sve kombinacije slotova (narocito jer u budjavom Gigabyte-ovom uputstvu nema ni reci o tome), i bez obzira kako postavio memorije uvek kao da vidi samo jedan modul instaliran, iako uredno u samom BIOS-u prijavljuje svih 32GB. Ima li ko ideju sta moze da bude problem?
P.S. Ne pomaze ni flash BIOS-a na poslednju F5 verziju...

Prilozi

• bios_ss.jpg
    bios_ss.jpg
    173.9 KB · Pregleda: 51
Kako hoces 3600 kada je cpu max 3200?

Kako hoces 3600 kada je cpu max 3200?
Doh, nisam sastavljao konfiguraciju 10-ak godina, pa i nisam mnogo obracao paznje na taj "detalj". Da, sad vidim da je 3200 max, ali to mi je manji problem. Vise me interesuje zasto ne radi u dual channel rezimu cak i na 2400MHz?

Nem pojma, pitacu ga kada se sretnemo na poslu. Znam da je vratio Gigabyte i uzeo Asrock, posle se nije zalio

@danilo989 Tako je. Uzeo sam zasebno 2 kom.
Inace nemam neke aspiracije za O.C., bitno mi je samo da radi onako kako stoji na papiru.
Iz Gigabyte-a su mi poslali sledeće predloge:

Dear customer,

Thank you for emailing GIGABYTE.
We would like to help you with your technical inquiry.

Please try remove the CPU motherboard , make sure there are not any pin bent or dirty in the CPU socket, reinstall CPU again, then please take off the on-board battery to leak voltage to clear CMOS data by following the steps below:

1) Turn off power.
2) Remove the power cord from the PSU.
3) Take out the battery gently and put it aside for about 5 minutes or longer. (Or you can use a metal object to connect the two pins in the battery holder to make them short-circuited.)
4) Re-insert the battery to the battery holder.
5) Connect power cord to PSU again (Make sure both 4/8pin 12V_ATX and 20/24pin power connector are connected.
) and turn on power.
6) Power on your system.
7) If BIOS can POST, please enter the BIOS and load the optimal defaults setting. Check SATA Mode setting. If you did set SATA Mode to RAID Mode before you did Clear CMOS, please set SATA Mode back to RAID
8) Save changes and reboot the system.

After clearing CMOS and load the optimal defaults, and test again.

Na žalost problem može da bude da se ta dva stika međusobno ne slažu, koliko god glupo zvučalo. Kit od 2x16GB ima garanciju da su moduli testirani zajedno.
Jel možeš da probaš na nekom drugom računaru oba stika?
Bilo je reči ranije da se Gigabyte LGA1700 ploče ne snalaze baš najbolje sa DDR4 memorijom, mada to je bilo još na izlasku matičnih, do sad su valjda trebali da isprave probleme novim BIOSom.

Da, ali nije sve u biosu. Jos je njegova rev 1.0 ploca.
Ali da, ram u paru je sigurica, mada licno nisam na starijim generacijama imao taj problem.
Kao ato rece Danilo, kod komse/drugara i sve ces saznati.

Koliko razumem neće ni u 1 i 3 ni u 2 i 4 slot?
To što neće na 3600 ništa čudno,dešava se...moraćeš ručno tajming i napone da podesiš.
A tu je još i situacija da nije kit.

Probao je vec sve, nece...

Stavi memorije u siva lezista za koja su dalja od cpu. To je za dual ch. tako pise u uputstvu sa GB sajta i uobiobicajno je tako.
Probaj i clear cmos pre toga.

Za brzine pise:
Support for DDR4 3200/3000/2933/2666/2400/2133 MHz memory modules
Support for Extreme Memory Profile (XMP) memory modules

Na sajtu pod specification stoji do DDR4 /5333 (OC) memory ali u uputstvu je navedeno samo do DDR4 3200

Stavi memorije u siva lezista za koja su dalja od cpu. To je za dual ch. tako pise u uputstvu sa GB sajta i uobiobicajno je tako.
Probaj i clear cmos pre toga.
Kao što sam napisao u prvom postu, pokušao sam sve kombinacije, a to mi je bila prva (prema njihovom uputstvu).

Za brzine pise:
Support for DDR4 3200/3000/2933/2666/2400/2133 MHz memory modules
Support for Extreme Memory Profile (XMP) memory modules

Na sajtu pod specification stoji do DDR4 /5333 (OC) memory ali u uputstvu je navedeno samo do DDR4 3200
Da, ali ovo stoji u uputstvu pod 11th Generation Intel Core, moj je 12700. A kao i što rekoh, na njihovom sajtu pod Memory support-om piše da podržavaju upravo ovu memoriju koju sam kupio.

Imas na ovom linku da je covek aktivirao 3600 za test preko xmp na ovoj ploci:

Iz testa ces videti da je to entry level ploca i nije je pametno upariti sa i7 cak ni za default.

Pa kao ti nije veliki problem razmisljaj u pravcu da ti ovo bude razlog da predjes na kvalitetniju plocu koja je adekvatna tom procesoru.

Imas na ovom linku da je covek aktivirao 3600 za test preko xmp na ovoj ploci:
Hvala druže, probaću ovo. Jedan mali kuriozitet se sad pojavio. U BIOS-u i dalje očitava kao da je single channel, dok CPU-Z pokazuje da radi u dual channel modu(!?).

Iz testa ces videti da je to entry level ploca i nije je pametno upariti sa i7 cak ni za default.

Pa kao ti nije veliki problem razmisljaj u pravcu da ti ovo bude razlog da predjes na kvalitetniju plocu koja je adekvatna tom procesoru.
Videću, mada je meni bitno da radi stabilno i makar u dual channel režimu.

Skini AIDA64, Tools>Cache and Memory benchmark pa okači rezultate testa

Radi dual channel ako ti je neka uteha. Možeš i izvaditi jedan modul pa ponovo odraditi test i uporediti, čisto da se nisam ja zaj3bao

Пробај то што ти је написао Гигабајт, скини кулер, процесор, напајање, па поново накачи све, можда си кулер накриво поставио, то се мени десило па није хтео оба модула рама да ми препозна него само један, а ни XMP ми није радио. Кад шрафиш кулер, затежи шрафове по мало, и иди дијагонално (унакрсно), то је врло битно. Ово ти причам јер си рекао да 10 година ниси склопио конфигурацију, па си можда нешто превидео или у брзини урадио. Такође, провери колико пасте стављаш, довољно је негде као пола зрна грашка, вероватно и мање, погледај на јутјубу.

Nedavno smo imali isti problem, samo sa i5 12600k i z690 plocom. Medjutim, nakon flesovanja zadnjeg biosa, sve radi kao podmazano. Moguce da ti je jedan modul fabricki neispravan. Ubaci jedan po jedan, setuj ih na 3600MHz (upali Xpm) te ih pretestiraj npr Aidom. Ako oba solo rade na 3600MHz, onda ces morati rucno da ih podesis, ili da mijenjas za druge module (ili da ih vozis na npr 3200MHz i cekas novi bios).

@tozovac
Probao sam predlog od Gigabyte-a, ali se realno svodio na reset BIOS-a. Jeste da skoro 10 god. nisam sklopio konfiguraciju, ali kako sam to radio gotovo svakodnevno pre toga (takodje oko 10-ak god), ipak je ostalo nešto 😉. Kao vožnja biciklom, nikad se ne zaboravi 😊. Elem, Kuler je box koji je došao uz procesor, tako da nema šrafova, samo one žabice, koje sam naravno proverio. Uzeću CM MasterAir MA612 za koji dan.

@Splinter
Da je slučaj da mi je jedan modul neispravan cenim bih vrv imao neke bug-ove prilikom rada ili možda ne bih ni mogao da podignem OS, ali za sad nisam primetio ništa čudno (sem ovog tripa sa razlikom u infou za dual channel između BIOS-a i ovih monitoring programa). Ali probaću i pojedinačno da testiram za svaki slučaj. Hvala.

Radi dual channel ako ti je neka uteha. Možeš i izvaditi jedan modul pa ponovo odraditi test i uporediti, čisto da se nisam ja zaj3bao
Probaću i to. Hvala na predlozima.

Postoji i šansa da memorijski kontroler na procesoru ne podržava sinhroni rad sa RAMom na 3600, ali male su šanse. Uđi u BIOS, uključi XMP i nađi Gear1/Gear2 podešavanje. Ako je na Gear1 stavi Gear2 pa vidi jel pomaže.

Ladno rade bez problema pojedinačno na 3600.

Prilozi

• single2.png
    single2.png
    90.8 KB · Pregleda: 34
  • single.png
    single.png
    90.8 KB · Pregleda: 36
Postoji i šansa da memorijski kontroler na procesoru ne podržava sinhroni rad sa RAMom na 3600, ali male su šanse. Uđi u BIOS, uključi XMP i nađi Gear1/Gear2 podešavanje. Ako je na Gear1 stavi Gear2 pa vidi jel pomaže.
Kad postavim bilo Gear1 ili Gear2, prodje POST ali ne podize OS i to samo pojedinacno. Zajedno ne prolaze ni POST. Sta uopste rade ta podesavanja?

Gear 1 podešava memorijski kontroler na procesoru da radi u 1:1 modu sa frekvencijom RAMa, u tvom slučaju 1800MHz:1800MHz
Gear 2 prepolovljava frekvenciju memorijskog kontrolera, tj 1:2 u odnosu na frekvenciju RAMa, 900MHz:1800MHz. Može da pomogne oko stabilnosti u slučajevima kada juriš visoku frekvenciju za RAM tj. kada memorijski kontroler nije raspoložen za rad na datim frekvencijama.

Al koliko vidim po svemu do sad, zeznuo si se što nisi uzeo kit od dva modula već dva zasebna.

Gear 1 podešava memorijski kontroler na procesoru da radi u 1:1 modu sa frekvencijom RAMa, u tvom slučaju 1800MHz:1800MHz
Gear 2 prepolovljava frekvenciju memorijskog kontrolera, tj 1:2 u odnosu na frekvenciju RAMa, 900MHz:1800MHz. Može da pomogne oko stabilnosti u slučajevima kada juriš visoku frekvenciju za RAM tj. kada memorijski kontroler nije raspoložen za rad na datim frekvencijama.

Al koliko vidim po svemu do sad, zeznuo si se što nisi uzeo kit od dva modula već dva zasebna.
Hvala na pojasnjenju. Da i meni "mirise" da ova dva memorijska modula ne zele da saradjuju u punom potencijalu, makar ne na ovoj ploci. Ali mi je realno glupo da trazim da mi zamene plocu ako postoji mogucnost da ce i na drugoj isto da se desava. A isto vazi i za memoriju :). A u blizini nemam nikog kod koga bih mogao da probam i jedno i drugo :(
A kako si i sam rekao za utehu mi je sto izgleda da ipak radi u dual channel-u.
Hvala svima na savetima...

Nazad
Vrh Dno