Šta je novo?

Nazivi igara ?!?

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hi,
interesuje me da li postoji neki zakon ili sta vec o zastiti naziva igara?

Pitam jer u poslednje vreme kad otvorim Svet Kompjutera ugledam novu igru koja ima potpuni isti naziv kao neka igra iz 80-tih ili pocetka 90-tih a da pri tome nema veze sa originalom (niti je ista kompanija/izdavac...)

Poslednji primer je igra CrackDown (SK 3/2007, st. 123) originalni CrackDown sa Amige/Atarij/Automata je http://amigareviews.classicgaming.gamespy.com/crackdow.htm

ovakvih primera mogu da nabrojim bar 20-30...

jel to danasnje kompanije/proizvodjaci igara ne mogu da smisle nov naziv igre? zbog cega daju stare nazive novim igrama?? da li su svi zaboravili da su igre sa tim nazivima nekad postojale...?

Moguce je sve...al po meni je najverovatnije ono najbanalnije: kad su postavili pitanje kako da nazovu igru neko se seti "CrackDown" -tipa setih se, nesto iz praistorije :) -zvuci cool, a nema TradeMark na sebi....i eto... :p Sta? Ali zar to vec nije bilo? Da, al to je na amigi, a ovo je next-gen console/PC naslov! 21-vi vek! Nije to isto....A ko ce jos od ovih novih igraca za koje smo namenili ovo da se seti toga???Niko!A kad smo tu, da navatamo i ponekog matorog :D

strasno, meni je to skrnavljenje jer ove nove igre na mogu da prismrde nekim starim verzijama.

mada taj tvoj koncept je najverovatniji, kako to da ta imena nisu zasticena??

Mislim da naziv igre ne sme da se 'zloupotrebljava' 10 ili 20 godina, posle toga je free, i moze svako da ga preuzme. Hocu da kazem da postoji neko vremensko ogranicenje, inace bi posle 100 godina svi nazivi bili zauzeti :D

Da, posle 15 godina igrice prelaze u Abandonware!

Da, proizvođači igara sigurno računaju na onu populaciju koja je pre 25 godina vukla 3 piksela po ekranu sleva na desno.

a ima i doooosta naslova ciji su kreatori otisli pod stecaj....pa su ih preuzeli drugi ili su jednostavno nestali...pa je naziv igre postao slobodan ili "nasledjen" preuzimanjem tih starih kompanijica...

Nazad
Vrh Dno