Šta je novo?

Natrijumske baterije su stigle

Poolmaker

Nenadmašan
Učlanjen(a)
05.04.2013
Poena
2,245
Bluetti je vec prosle godine izbacio jedan generator,samo je tezi ako sam dobro razumeo nista drugo.

Sa ovoliko ciklusa punjenja ovo je idealno za kombinaciju sa kucnim solarnim panelima, voznja skoro za dz u zemljama gde ima dovoljno sunca.

^^Ako vozis kamion. Za sada nisu za automobile ako sam dobro razumeo, gustina energije je manja nego kod litijumskih baterija.

Teoretski, ljubav lepo zvuči. Malčice je drukčije u praksi.

Za sve vas koje zanima alternativa za Li-Ion, 2026 Maj breakdown, na cemu se aktivno radi (ne znam da pravim liste pa evo ovako) -

Li-Ion: Energy Density (Wh/Kg) - 250 Korisnost: 100%, Stanje: Trenutni industrijski standard

Natrijum-Jon: Energy Density - 170, Korisnost: 70%, Stanje: Ispod 80% threshold-a, ali sa prednostima (-50C), i vec uveliko razvijan od BYD, Geely

Litijum-Sumpor: Energy Density - 400-600, Korisnost: 160-240%, Stanje: trenutno se resava problem cycle life-a, resavanje toga menja svet otprilike

Solid State Litijum: Energy Density - 400, Korisnost: 160%, Stanje: Verge TS Pro / Donut Lab vec imaju Market modele, testira se na E-motociklima za sad

Litijum-Metal: Energy Density - 1000, Korisnost 400%, Stanje: Par godina od komercijalizacije, u 2026toj oboren laboratorijski rekord, stabilizovana baterija

Od one bajke sto vole Srbi "Litijum zastarela tehnologija" - nazalost, nista od toga. od 5 najvecih alternativa, 4 su Litijum.

Treba napomenuti izmedju ostalog, da razvoj Natrijum-jona uopste nije toliko los usled stabilnosti na niskim temperaturama sto je kompromis sa Li-Ion tako da na hladnijim regijama sveta, cak i tih 70% od Li-Ion upotrebe se skoro nivelise.

E sad neke tehnicke specifikacije:

litijum Sumpor je "humanija" varijanta od Li-Ion, jer ne zahteva Kobalt, Nikl i Mangan. koji su podjednako losi za planetu u procesu kopanja kao i sam Litijum, ako ne i gori. Koristi se sumpor koji je otprilike najvise element sa "ne znamo sta cemo snjim"

Solid State - za sada ima 3 modela, gde elektrolit nije tecan (kao u Li-Ion) vec se koriste keramicke strukture. LLZO (Litijum Lantanijum Cirkonijum Oksid), ima problem sto je krt, i tesko ga je napraviti tankim. LGPS (Litijum Germanijum Fosfor sulfid) je vazduh reaktivan + otrovan kad dodje u kontakt. Cvrsti Polimeri (Polietilen oksid) ekstra laki za proizvodnju, veliki ED, al ne rade na sobnoj temperaturi efikasno. Dougnut Lab za sada nije objavio hemiju koju koristi, vecina ljudi u struci smatraju da je u pitanju LGPS

Litijum-Metal je jos daleko od prakticne upotrebe, za sada samo u laboratorijama

U trenutnom stanju, ima podosta logike zasto velike kompanije idu ili na Solid State (punjenje telefona bi bilo 2 minuta, punjenje auta od 6-10) ili na Natrijum-Jon, i pored niske energetske gustine (ne kopas litijum, radi na hladnom, ide se ka tome da se dostigne 80% od Li-Ion)

100% je Litijum-Jon, kod ostalih je poređenje sa Litijum-Jon. korisnost je relativni pokazatelj za energy density (gustina energije)

Nazad
Vrh Dno