Šta je novo?

Naslednik S7000

jel moze neko da mi kaze da li je S9000 konkurencija PRO1 i slicnima,ili je klasa ispod njih.

Nije klasa po velichini CCDa, ali je u svemu klasa za PRO1 :)

Stefan1 je napisao(la):
jel moze neko da mi kaze da li je S9000 konkurencija PRO1 i slicnima,ili je klasa ispod njih.

Ko to zna?!? Dok se ne pojave testovi, ne zna se. Meni se još i ne sviđa što su mu dimenzije opasno prišle DSLR-ovima iako mu je CCD i dalje znatno manji od onih na deselerovima.

Da su na S7000 samo malo proširili zoom da kreće od 28mm (ili bar od 30mm) i turili unutra novi CCD, mogao bi se zvati njegovim naslednikom. I takav bi mi se najviše svideo. Ovako je to potpuno novi aparat, sličan nekim konkurentima (Samsung, Panasonic...), a S7000 za sada nema naslednika. ŠMRC....

(Zašto nema tužnog smajlija?!?)

driver je napisao(la):
Nije klasa po velichini CCDa, ali je u svemu klasa za PRO1 :)

Ne, necu nasesti na ovu jeftinu provokaciju :p

Stefane, sve je vec receno, zavisi od ukusa i licnih prioriteta, a da bi to odredio mora malo da se mucne glavom ;)

Stefan1 je napisao(la):
Da, konkurencija u klasi tzv. prosumer aparata sa vecim opsegom objektiva (zuma). Pored njih bi bili oni sa kracim zumom, npr. kao C7070, Canon G6, Sony V3 i sl. Mada se cini da se raslojavaju i da ovi sa duzim zumom predstavljaju visu klasu.
Tu su oni 8MP 2/3" aparati (i Pro1), pa novi Panasonic FZ30, Samsung 815..
Akcenat je na univerzalnosti i funkcionalnosti, a rezultati su sve bolji i bolji.
Oni najmocniji postaju i sve veci i veci, kao FZ30, 815, S9000, stizu vec male DSLR, kao 350D, cak i sa objektivom, kit ili malim 18-125.

Ako ispune obecanje i S9000 bude u stanju da pravi upotrebljive ISO1600 fotke, Pro1 i ostali 8MP prosumeri nece imati sta da traze pored njega kada se bude radio o upotrebi raspolozivog svetla. Naravno podrazumevam da ce i "brzinski" da bude bolji od prethodnika i konkurencije.

Nebojsa Milanovic je napisao(la):
Ne, necu nasesti na ovu jeftinu provokaciju :p

Pa dobro kad vidish provokaciju, ali ja sam ozbiljan. TTL ili ne, on ce biti znatno brzi od PRO1, kao shto je inache svaki ne-canon preko 250€, i dovoljno da ISO800 bude upotrebljiv, to je mnogo vishe svetla od PRO1, a svetlo+brzina otvaraju mogucnosti koje ti verovatno sanjash povremeno ;)

Poslednja izmena:
ISO vs IS

Da li postoje negde na Internet-u testovi kvaliteta fotografija pri slabom svetlu gde se uporedjuje aparat (objektiv) sa IS sa aparatom bez IS ali slikano sa većim ISO vrednostima?

Drugim rečima da li će kvalitet fotografije na Panasonicu FZ30 na ISO400 (ima IS) biti bolji od Fuji S9000 na ISO1600 (ili ISO800)?

Kako će da izgledaju fotografije slikane iz ruke na S9000 na 300mm pošto nema IS? Kolika vrednost ekspozicije je potrebna da fotografija slikana iz prosečno mirnih ruku bude oštra?

Mislim da se bliži dan (verovatno do kraja godine) kada ćemo ugledati naslednike Pro1, 8080 i 828.

Pozdrav

Za "iz ruke" vazi pravilo 1/duzina objektiva. IS pomaze kod staticnih scena jer pomocu njega se "umiruje" objektiv i sprecava stresanje ali pokretni objekti moraju da budu razmazani. Visoki ISO skrati ekspoziciju i zamrzava pokret. Mislim da ce Fuji na ISO1600 praviti sto se tice suma i detalja prilicno slicne fotke kao Panasonic na ISO400. Pitanje je naravno kome sta treba.

Po meni su obe opcije veoma korisne te stoga mislim da ce mnogo bolja varijanta za hobiste i entuzijaste, biti Dynax 5D koji ce imati i deeselerovski ISO1600 i AS i mogucnost koriscenja veoma brzih a jeftinih prajmova. Jos ako krene sa najavljenom ohoho ispod 1000$ cenom...

Jos ako krene sa najavljenom ohoho ispod 1000$ cenom...
Sada je cena u BH Photo 800$ telo, 900$ sa 18-70 objektivom.
Najavljena cena kita je kod mene ista kao 350D kita. Manje piksela, izgleda bolji objektiv, plus AS, naravno.. :)

Eto, malo, malo pa opet ja o DSLR-u :D. Bice i S9000 hit, ne sumnjam sasvim opravdano.

Abdee je napisao(la):
Za "iz ruke" vazi pravilo 1/duzina objektiva.
Да ли се ту мисли на реалну или 35мм еквивалентну дужину?

na ekvivalentnu, naravno ;)

realna omogucava da, ako znas ekvivalentnu, odmah saznas i dimenzije senzora

Nisu to prvi semplovi Stefane. Imas u ovom topicu prve semplove. A na tom linku koji si dao je ISO800 izgleda malko "obradjen".

Do ISO800 je odlican, najbolji. ISO800 je bolje nego ISO400 koje daju ostali (8MP,7MP) prosumeri. ISO1600 je OK. Nista vise, nista manje.

Treba cekati RAW semplove, cisto da se vidi kako sad rade obradu i dal' je i dalje drasticno losija od onoga sto se moze postici RAW-om.

Nazad
Vrh Dno