Svi Fuji SCCD senzori su nakoso postavljeni i to im je i glavna prednost. Zrtvuju dijagonalnu rezoluciju radi povecane horizontalne i vertikalne. Tako isto funkcionisu i S2 Pro i S3 Pro i proizvode sjajne (najbolje) rezultate za odredjeni broj piksela. Fuji pravi divne senzore i steta sto ih ne prodaje i drugima..
S9000 je pravljen tako da se najvise komada proda. I ja bih voleo ovo i ono, ali da sam product manager, pravio bih ono sto se najvise prodaje. Aparat izgleda da ima mehanicki zum (kao i FZ30), a i elektronski MF prsten. CCD je krupniji (1/1.6"), a opseg veci (300mm), ako je na 200mm ostalo ispod F4, nije sporiji od konkurencije, gledajuci na istim ziznim daljinama.
Specifikacije i izgled aparata obecavaju. Primetan je trend mehanickih zum prstenova (Minolta, Sony, Panasonic, Samsung, Fuji), sto je jasan pokazatelj sta korisnici hoce i koliko je to ergonomski superiorno resenje. Takodje i pokretnih ekrana i puno raznih funkcija. Zanima me jako brzina rada, posebno fokusiranja.
Video sam onih par test slika i prilicno obecavaju. DSLR ili prosumer je dugo vec aktuelna tema, a ja cu reci da ovaj Fuji pravi primetno bolje fotke od mog starog D30 (3MP DSLR). Jeste onaj mator, ali progres ne ceka nikoga.
Pa, koliko treba da su dobre slike? Malisa ima pregrst piksela i ako bude umeo da izradi dobar A4 na ISO 400, a verujem da ce moci, meni bi to bilo sasvim dovoljno.
Blic? Jeste, bolje je imati pametan TTL blic, stoji. Medjutim, i sa autoflesom (sa senzorom) se mogu dobiti odlicni rezultati. Ja sam lepse rezultate sa D10 imao sa mojim jeftinim autoflesom nego sa pozajmljenim 420EX, zbog Canonovog *****skog E-TTL sistema. Autofles je bio pouzdaniji.
Sve vise i vise vidim korisnika na DPreview-u koji imaju i DSLR i neki prosumer sa velikim zum opsegom. I, jasno, treci mali kompakt za dzep. Statistika kaze da DSLR prodaja jako raste, ali i da prodaja prosumera, posebno za sirokim zumom, ne opada nikako.
Ja bih licno voleo uz DSLR i Panasonica FZ5 i Fujia F10 ili malog Panasonica..

.
Mene je veoma zanimalo sta ce Fujisti da spreme kao naslednika S7000 (dosta se cekalo) i nude i vise od onog sto sam ocekivao.
Jasno, cekamo prve primerke, prve testove, a bice poslastica uporedjivati Samsunga 815, FZ30 i S9000. Ko zna, mozda se i Canon oglasi sa nekim Pro2, a i Sony F828 place za naslednikom.