Šta je novo?

Naslednik S7000

Na prvi pogled:

Ni on nema TTL regulaciju jacine spoljnog blica, te po mom misljenju ne ulazi u konkurenciju sa prosumerima.

Direktan je takmac Panasonicu FZ 30 od kojeg verovatno ima bolji CCD, a losiji (ali zato sa veoma korisnih 28 mm) objektiv. Jos jedan detalj da mu je LCD slabiji.

Ergonomija dobra u oba slucaja.

Dimenzije nesto manje nego FZ 30, koji je (pre)velik, sto je (pre)velika cena koja se placa za mehanicki zoom ring.

Оно што мене највише занима је да ли ће Fuji наставити са уградњом трагичних сензора који интерполирају сваку фотографију? Управо због тога је S7000 ( иначе одлична камера ) по неком мом схватању квалитета фотографије потпуно неупотребљив.

Svi SCCD senzori interpoliraju sliku. Tako mora. I S9000 ce da interpolira ali ce za razliku od prethodnih fujia na toj "velikoj" slici da vrsi obradu i protivsumske zahvate pa je posle smanjivati na 9MP i takvu snimati na karticu. Isti stos pali i na S7000 u PS.

Naravno u Fujiu kao da rade napaljene zene a ne inzenjeri pa se zamajavaju oko 300mm umesto da su se trudili da pocne na f2.0 i zavrsi se na f2.8 i sasvim dovoljnih 200mm.
Na DSLR telima vec davno koriste Nikon F bajonet pa su lepo mogli da uzmu i njihovu papucu za blic ali neee... Stavise obicnu ISO stopicu...

I zbog svega gore navedenog meni se najvise svidja ovaj mali E900. Ima skoro sve isto al' staje u dzep i moze da se koristi jednom rukom...

Stvarno vise ne vidim potrebu za kompaktima/prosumerima koji imitiraju DSLR-ove kada su ovi vec smesno jeftini....

Stvarno vise ne vidim potrebu za kompaktima/prosumerima koji imitiraju DSLR-ove kada su ovi vec smesno jeftini....
Величина и тежина. Многим људима веома битне ставке. Зар не бисмо сви желели ДСЛР са ( не )измењивим објективом од 7-680мм ф2.0 у целом распону, уз то савршено оштар, без аберација, компактан и сл.? Наравно то је ( вероватно ) технички немогуће, а prosumer-и се труде да приђу што ближе томе ( жељи за All in one уз ( релативно ) просечне перформансе ). И једна и друга опција имају своје предности и мане...

OK. Hvala sto si mi oci otvorio.

Tezina?

Panasonic FZ30 je samo ~300g laksi od 350D sa nekim uni objektivom (18-125, 18-200). To i nije neka prednost...

Oko interpolacije, svi aparati koji koriste Bajerovu interpolaciju, rade (kao sto i ime kaze) interpolaciju. Samo ih neki rade na drugaciji nacin, neki i preko ukupnog broja pixela itd ...

Sa novijim modelima aparata (senzora), Fuji je svima ocitao lekciju kako se radi interpolacija, tako da je vrlo moguce da S9000 bude kompaktni aparat sa najvecom razlucivoscu. Sam 1/1.6 senzor je za mrvicu manji od 2/3. Ostaje jos stosta da se vidi, naravno da ume Fuji da napravi odlicna stakla, i zato ne bih rekao (bez da se prethodno uverim) da FZ30 ima bolji objektiv. Jeste steta sto ima obicnu stopicu, bas ih ne kontam.

Ne slazem se da je velicina objektiva pervelika cena za mehanicki zum, zum kontrola je jedna oblast gde elektronika nema sta da trazi.

A potreba za ovim "elektronskim DSLR-ovima" postoji. Iskreno verujem da se negde izmedju prosumera i DSLR-a krije buducnost "profi" digitalaca. Sta bi vlasnici DSLR-a dali da imaju live histogram...

Sve u svemu, svidja mi se S9000, verujem da ce Fuji ostati dolsedan sebi i po ceni, tj. da nece biti preterana. Inace, S9000 mi lici na neki evoluirani hibrid Fuji S7000 i Minolte Ax.

edit: videh da se EFV osvezava na 60 Hz, vrlooo britna stvar, kada je vec osudjen na EFV, makar da bude dobar!! A najveljena cena oko 699$, sasvim korektno za pocetak.

Poslednja izmena:
Abdee je napisao(la):
OK. Hvala sto si mi oci otvorio.
Abdee, мој пост није упућен директно теби, само сам твоју реченицу искористио као повод да изнесем свој став према тој теми.

Tezina?

Panasonic FZ30 je samo ~300g laksi od 350D sa nekim uni objektivom (18-125, 18-200). To i nije neka prednost...

300g није занемарљиво ( то је трећина тежине 350Д + Сигма 18-125 ) . Уосталом, ако имаш само један објектив 18-125 онда ДСЛР можда и није најбоље решење, зар не :trust: ?

Fuji S5000 ( можда и S7000 ) су фајлове ротирали за 45 степени због начина на који је постављен CCD, надам се да ће "жене из фуџија" одустати од тога на S9000 :)

Nece. Struktura Super CCD senzora nalaze tu rotaciju.

Kada ce neko da napravi digitalac sa 28-135 objektivom i f 1.4 ili bar 2.0 kroz ceo opseg. Takav bih kupio pre nego ovo 28-300. Dalje, bolje da je rezolucija ostala oko 6Mpixa a da je ISO jos bolji. Tog uvek fali.

A Fuji ocigledno ne zeli sa nekim da deli tehnologiju pa da preuzme neciju stabilizaciju slike. Pa onda njihove visoke ISO vrednosti reklamiraju kao zamenu stabilizacije.

Minolta A200 sa Fuji senzorom bi bila skoro idealna. Jos smo daleko od teholoski maksimalno moguceg digitalca.

Na novom S5200 su cak smanjili svetlosnu moc objektiva u odnosu na prethodnika. SVASTA! Samo su umanjili znacaj visokih osetljivosti novog senzora.

Svi Fuji SCCD senzori su nakoso postavljeni i to im je i glavna prednost. Zrtvuju dijagonalnu rezoluciju radi povecane horizontalne i vertikalne. Tako isto funkcionisu i S2 Pro i S3 Pro i proizvode sjajne (najbolje) rezultate za odredjeni broj piksela. Fuji pravi divne senzore i steta sto ih ne prodaje i drugima..

S9000 je pravljen tako da se najvise komada proda. I ja bih voleo ovo i ono, ali da sam product manager, pravio bih ono sto se najvise prodaje. Aparat izgleda da ima mehanicki zum (kao i FZ30), a i elektronski MF prsten. CCD je krupniji (1/1.6"), a opseg veci (300mm), ako je na 200mm ostalo ispod F4, nije sporiji od konkurencije, gledajuci na istim ziznim daljinama.

Specifikacije i izgled aparata obecavaju. Primetan je trend mehanickih zum prstenova (Minolta, Sony, Panasonic, Samsung, Fuji), sto je jasan pokazatelj sta korisnici hoce i koliko je to ergonomski superiorno resenje. Takodje i pokretnih ekrana i puno raznih funkcija. Zanima me jako brzina rada, posebno fokusiranja.
Video sam onih par test slika i prilicno obecavaju. DSLR ili prosumer je dugo vec aktuelna tema, a ja cu reci da ovaj Fuji pravi primetno bolje fotke od mog starog D30 (3MP DSLR). Jeste onaj mator, ali progres ne ceka nikoga.
Pa, koliko treba da su dobre slike? Malisa ima pregrst piksela i ako bude umeo da izradi dobar A4 na ISO 400, a verujem da ce moci, meni bi to bilo sasvim dovoljno.

Blic? Jeste, bolje je imati pametan TTL blic, stoji. Medjutim, i sa autoflesom (sa senzorom) se mogu dobiti odlicni rezultati. Ja sam lepse rezultate sa D10 imao sa mojim jeftinim autoflesom nego sa pozajmljenim 420EX, zbog Canonovog *****skog E-TTL sistema. Autofles je bio pouzdaniji.

Sve vise i vise vidim korisnika na DPreview-u koji imaju i DSLR i neki prosumer sa velikim zum opsegom. I, jasno, treci mali kompakt za dzep. Statistika kaze da DSLR prodaja jako raste, ali i da prodaja prosumera, posebno za sirokim zumom, ne opada nikako.
Ja bih licno voleo uz DSLR i Panasonica FZ5 i Fujia F10 ili malog Panasonica..:).

Mene je veoma zanimalo sta ce Fujisti da spreme kao naslednika S7000 (dosta se cekalo) i nude i vise od onog sto sam ocekivao.
Jasno, cekamo prve primerke, prve testove, a bice poslastica uporedjivati Samsunga 815, FZ30 i S9000. Ko zna, mozda se i Canon oglasi sa nekim Pro2, a i Sony F828 place za naslednikom.

NShappy je napisao(la):
Kada ce neko da napravi digitalac sa 28-135 objektivom i f 1.4 ili bar 2.0 kroz ceo opseg. Takav bih kupio pre nego ovo 28-300. Dalje, bolje da je rezolucija ostala oko 6Mpixa a da je ISO jos bolji. Tog uvek fali.

A Fuji ocigledno ne zeli sa nekim da deli tehnologiju pa da preuzme neciju stabilizaciju slike. Pa onda njihove visoke ISO vrednosti reklamiraju kao zamenu stabilizacije.

Minolta A200 sa Fuji senzorom bi bila skoro idealna. Jos smo daleko od teholoski maksimalno moguceg digitalca.

Eh, i tata bi sine...

Nazalost, cik pogodi sta je jeftinije i lakse napraviti, vise megapixela ili F2.0 kroz 4x zoom. :)

Takodje pogodi sta je lakse reklamirati i prodati velikoj vecini amatera i poluamatera sto se fotografije tice!

A videste li S5600 ? :) Taman ima ono shto fali S5500...

Da S9000 ima bolju optiku i IS onda bi mu preporucena retail cena bila i prodajna cena. s7000 se pojavio sa skoro istom cenom kao i F828, pa se cena vise nego prepolovila - bas zbog nedostataka u odnosu na konkurencijum dok je Sony na otprilike na 80% inicijalno preporucene cene. Fuji se ne kupuje zato sto je najbolji nego zato sto daje najvise za date pare - bar ja tako vidim logiku svoje kupovine Fujija.

Pa bogami, to sa kupovinom fujija je mozda bilo do sada, ali ovi novi CCDovi su na brzaka iskochili iz gomile. Ne bi bila fora da sada imaju i najbolje objektive, gde je tu konkurencija onda :) Pogledaj E550, E900, koji onako mali imaju sve shto ima najskuplji prosumer, S9000 ima iso1600 shto nema ni jedan digitalac. Ako cu da biram izmedju velikog ISO-a i ISa, odabracu ISO jer je korisniji...Takodje i zum i fokus prsten su neshto shto malo koji digitalac ima, a za brzinu se ne treba brinuti, to je fujijev adut oduvek bio....

driver je napisao(la):
Takodje i zum i fokus prsten su neshto shto malo koji digitalac ima
- Sve Minolte DiMage i A serije
- Sony F828
- Samsung 815
- Panasonic FZ30
- Fuji S9000

Trend u ovoj klasi je vise nego primetan, a i ocekivan. Zumiranje na dugmice je smejurija, a elektronskim prstenom igrarija. Posebno kad se proba pravi mehanicki zum prsten..

E ovde moram da se ubacim...

Nije zoom na dugmice bas uvek smejurija. Kada se fotka jednom rukom (a ja to veoma cesto radim) elekronski zoom ,bilo pomocu dugmica ,bilo pomocu poluge, je stvarno odlicna stvar.

Naravno kad se ima slobode i dve slobodne ruke ta prednost nestaje...

Pogledao sam fotke sa S9000 i opet postoje SCCD artefakti. Mogli su to nekako da srede... Na zalost jos nema ISO1600 shotova...

Aleksandar je napisao(la):
Zumiranje na dugmice je smejurija, a elektronskim prstenom igrarija.

Nisi bas precizan, treba reci da se i sama izvedba moze znatno razlikovati.

Osim toga, ne treba mesati brzinu i preciznost prilikom snimanja odnosno zumiranja (kojih se ne bih nikada odrekao, i zato dugmici uvek otpadaju, jer to ne zadovoljavaju), i osecaj zadovoljstva kod snimanja, koji je najbolji kod mehanickog, ali mu je dobro uradjen elektronski zum veoma blizu.

Licno, tog osecaja bih se odrekao ako mi je zbog toga aparat tanji nekoliko cm.

Jos nesto, koliko sam ja video, Fuji S 9000 nema mehanicki, nego elektronski zum.

Heh, evo, javila se dvojica, jedan sa dugmicima, drugi sa elektronskim prstenom :).
Jasno, imate i pravo, Abdee za jednorucan rad, Nebojsa sto se tice subjektivnosti razlicitih ljudi, neko vise voli jedno drugi drugo.
I ja sam bio subjektivan, ne bih voleo da imam "ozbiljan" aparat bez mehanickog zuma. Mali kompakt mi ga naravno nikad nece imati.

Medjutim, zbir sto vise subjektivnosti daje prosek i zelju vecine, a ona ocigledno u prosumer klasi ide u smeru mehanickog zuma.

Rekao bih da S9000 ipak ima mehanicki zum, vide se lepo oznake za zizne daljine (35mm ekv.) na telu objektiva:
Wide: http://www.dpreview.com/news/0507/Fuji/fuji_s9500zinhand.jpg
Tele: http://www.digit.no/photoalbum/view/?size=medium&id=45510

Video sam te oznake, ali nisam procitao "mechanical zoom ring", sto to dovodi u sumnju.

Inace, resenje sa mehanickim prstenom je i najjeftinije, jer je inzenjerski gledano, dobar elektronski prsten, sa direktnim nelinearnim odzivom, jako tesko implementirati, sto dize i cenu aparata.

Ali ako se zeli (po meni najbolji) kompromis izmedju kompaktnih dimenzija, a i brzine i preciznosti i solidnog osecaja, dobar elektronski prsten nema alternativu.

Licno mislim da bi prosumeri trebali ostati na njemu, jer time zadrzavaju kompaktnost kao jednu od svojih osnovnih prednosti.

Da tvoj Pro1 slucajno ima volan iz kamiona za kontrolu zooma ti bi tvrdio da je to najbolje resenje... :D

Sto se tice mene licno, znam da o DSLR-u ne razmisljam... voleo bih da tako i ostane, to je znak da sam zadovoljan...

Danas sam sa ekipom bio na plazi i doneo dosta dobrih snimaka....

Da za to nosim DSLR, to bi bila robija, a osim toga najinteresantnijih fotki ne bi ni bilo :D

Abdee je napisao(la):
Da tvoj Pro1 slucajno ima volan iz kamiona za kontrolu zooma ti bi tvrdio da je to najbolje resenje... :D

Ahahaahahahha :D:D:D

Nebojsa Milanovic je napisao(la):
Danas sam sa ekipom bio na plazi i doneo dosta dobrih snimaka....

Da za to nosim DSLR, to bi bila robija, a osim toga najinteresantnijih fotki ne bi ni bilo :D

Ako cemo tako, za plazu bi najbolje legao neki pentax 555.

Poslednja izmena:
(sad sam kao vi).. tesite se tesite :p

driver je napisao(la):
Ako cemo tako, za plazu bi najbolje legao neki pentax 555.

ne, ne to nije dovoljno, nema osnovnu stvar potrebnu za to... :D

Flip out and twist LCD+zoom+resolution+mirna ruka=WOOW :D :D

Ha, jasno je sta prosecnom Srbinu prvo padne na pamet.. :d

Ali rekoh da sam bio sa vecim drustvom, pa su oni bili zrtve

BTW, to verovatno rade klinci sa UZ-igrackama (da ne imenujem ;) )

Ma neee, UZ treba matorcima, jer ako pridju ima da dobiju shamare, a slikanje ribe u toplesu sa 2 metra moze da zavrshi svakako kad si klinac ko ja i josh bachje ;)

Nazad
Vrh Dno