Šta je novo?

Hardver NAS za plex server

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
320
Koji NAS uzeti za Plex server. Nista zahtevno, max 1 stream istovremeno, a sadrzaj max 1080p. Verovatno bi nesto povremeno bilo neophodno transcodovati. Gledalo bi se ili preko ps5 ili lg c1. Kapacitet 2hdd max.

Gledah DS220+, pa za slizne novce videh dosta jaci TerraMaster f4-423, a pitanje je treba li mi nesto te snage uopste ili bi mi dovoljan bio DS220j ili TerraMaster F2-221?

Ako se dobro sećam transkoding rade Intelovi procesori,ne koristim plex pa sam možda i preumio,a ovaj DS220j ima neki Realtek?
Zlatno pravilo kod Synology nas-ova,beli se ne kupuju :)
A ja ne bih bio ja kada ne bih predložio da ga sam napraviš :)

Evo ja bas prosle nedelje zavrsio pfsense/NAS masinu.
Uzeo sam N5105 sa 4 x 2.5gb lan. Kada se na to doda 16gb rama i 256gb nvme, ispadne oko 200$.
HDD ide na USB preko kucista, postoji dosta 1x, 2x ili 4x bay USB kucista, mada sve preko 2bay ide u nebesa sa cenama. 2bay je oko 50$.
Meni je ovo i ruter pa dodajem xiaomi ax3000 za wifi ap, dodatnih 50$.

na ovome preko proxmox rade
pfsense
adguard home ad block.
torrent
nas
nextcloud (licni cloud)
cloudflare tunel (u sluzbi vpn koji moze da zaobidje cg nat)
home assistant
hiperion server za ambijentalno svetlo za tv.

Osim pfsense, sve ostalo je moglo da ide preko true nas scale, mada je meni to bas bila muka, pa sam natrpao na ubuntu server.

Sada je izasao i 12th gen n100 procesor koji je slicnih performansi, malo snazniji, ali stedljiviji dosta i sa ddr5 memorijom. To ispadne oko 300$ kada se ukljuce nvme, ram i hdd kuciste za dva diska.
U odnosu na J4025, ovaj je mnogo bolji.
Mana je da moras da se izdrndas da to napravis i sto nije u "lepom" jednom kucistu vec kao dve jedinice, ali meni je licno sasvim ok. Cak ne mora biti mana jer mozes da spakujes na dva mesta umesto da trazis jedan veci prostor.

Koji NAS uzeti za Plex server. Nista zahtevno, max 1 stream istovremeno, a sadrzaj max 1080p. Verovatno bi nesto povremeno bilo neophodno transcodovati. Gledalo bi se ili preko ps5 ili lg c1. Kapacitet 2hdd max.

Gledah DS220+, pa za slizne novce videh dosta jaci TerraMaster f4-423, a pitanje je treba li mi nesto te snage uopste ili bi mi dovoljan bio DS220j ili TerraMaster F2-221?
Samo gledaj da je Intel procesor sa Qucksync podrškom. Mada za tvoje zahteve je još bitnije da podesiš da sve bude DirectPlay.
Inače PS5 ima prilično loš Plex klijent. LG je ok.

p.s. moj QNAP TS-453D gura do 4 istovremenih streamova - bez transcoda doduše.

Vrh Dno