Šta je novo?

NAS server na dve nezavisne mreze

Zoran037

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2006
Poena
320
Imam patriot nas server na koji nacin mogu da ga povezem na 2 rutera koji se koriste za dve nezavisne mreze? Nas server ima samo 1 mrezni prikljucak tako da mogu da ga povezem na jedan od rutera a meni treba varijanta da bude povezan i na jedani na drugi ruter i da sve funkcionise kao da je na jednom ruteru prikacen

Hm... iskreno ne znam kako bi to izveo. Ne postoje bez razloga NAS-ovi sa dva LAN interfejsa.

NAS zakaci na jedan ruter, povezi i ta dva rutera medjusobno i na njima podesi rute tako da sa oba rutera moze da se stigne do NAS-a.

Naravno, ovo moze samo ako su to pravi ruteri, a ne igracke za kucnu upotrebu.

Pozdrav

NAS server je Patriot Valkyrie valkyrie301.jpg ruteri MikroTik RB750GL i TL-WR741ND. Kakva je sansa da ne dodajem 3 ruter nego sam ova 2 postojeca da koristim i eventualno neki switch ako bi mogao da pomogne.

Koliko su udaljeni ti ruteri jedan od drugog? Zasto dve mreze? Hajde pojasni malo topologiju tvoje mreze.

Server je prikacen na TL-WR741ND i sluzi meni za kucnu upotrebu uz to imam i ADSL u toj mrezi a MikroTik RB750GL je zakacen na bezicnu mrezu na 5ghz gde delim net sa komsijama inace ruteri su relativno blizu cilj mi je da koristim NAS server na obe mreze inace me taj bezicni internet ne zanima delio bi samo NAS server ako je to moguce u nekoj varijanti

Ako sam te dobro razumeo,ti hoćeš da omogućiš i komšijama pristup NAS-u,a oni nisu u tvojoj,opsegu,mreži?Ja sam to rešio pptp serverom na mikrotiku,i mogu,preko vpn konekcije,da mu pristupam gde god imam net i komp.Možda je to rešenje?

Neznam kakve su brzine takvim nacinom povezivanja

Ako se Mikrotik i TP-Link vide, a NAS zakacen na TP-Link, mozes to da resis kroz NAT u Mtik firewallu.

Povezi Mikrotik i Tp-link, u Mikrotiku na primer taj interfejs stavis u tvoj opseg tj. opseg TP-Linka posle podesis samo rutu ili preko NAT resis.
Naravno SAMBA tj. windows file sharing nece raditi broadcast ali preko adrese ce moci da mu pristupe i svi konektovani preko Mikrotika.

Vrh Dno