Šta je novo?

NAS Qnap ili Synology

stereo

Čuven
Učlanjen(a)
11.12.2003
Poena
630
Dosta mi je vise jeftinih varijanti ovih NAS-ova. Probao sam Dlink DNS-325 i WD My Book Live Duo 8tb. Dlink radi sa max 6tb (2x3tb po neki hdd od 4tb moze i tu da se gurne ali retko koji). Oba imoju svojih prednosti i mana ali sam ipak odlucio da predjem na neku ozbiljniju varijantu.

Gledao sam i interesuje me moze li mi neko preporuciti neki od sledecih NAS uredjaja (neko ko ima iskustva sa ovim):

Qnap TS-212-E (ima USB3 podrsku)

Qnap TS-221

Synology DS213j

Ovo ce mi igrati glavnu ulogu u kuci kao centralni storidz i media server. U kompovima su mi samo diskovi malog kapaciteta pa sve podatke treba da vucem i snimam na ovo. Potrebna mi je veca brzina prenosa podataka preko mreze (kod dlink i wd max je nekih 35/s), jer nekada povucem podatke na 2 kompa u isto vreme.

Radili bi u raid1 rezimu sa 2x4tb hdd a posto bih radio i jednom mesecno bekap preko usb na externi hdd pozeljno je da ima usb3 ali nije bas obavzno (neznam kolika bi bila realna razlika u brzini kopiranja recimo 2tb slika i video mesano).

Ako se desi da jedan hdd treba da se zameni zna li neko koliko traje kod njih rebilding (kod Dlink i WD oko 15h)

Bitno je da DLNA radi odlicno i da mogu ja sam da izaberem direktorijume koje ce NAS da prosledi preko DLNA, a ne da skenira stalno ceo hdd i sve seruje(kao sto je to slucaj kod WD). Moze li se to podesiti kod sva 3 ova NAS-a sa njihovim internim serverima.

Video sam da svi imaju mogucnost uPnP pa me interesuju iskustva u vezi sa tim - radi li to kako valja i mogu li se odrediti dir za to ili samo baca u root:.

I jos jedno pitanje. Desavalo mi se prosle godine 3 puta da nestane struje na jako kratko od 10s pa do 1 min. Dlink je to preziveo bez ikakvog UPS-a i nije izgubio ni jedan fajl i oba hdd su u perfektom stanju jos uvek (sa wd neznam sta bi bilo jer na tom uredjaju jos ovoga nije bilo). Da li je neko od vas doziveo ovako nesto na qnap-u ili synology-u i kakva su iskustva. Planiram uskoro i nabavku nekog ups-a ali to nikako da se desi jos uvek stalno nesto odlazem to.

Poslednja izmena:
Kupio sam Synology. Vrlo prost razlog za to - ovo je Srbija i samo sam ovo mogao da nadjem u Bg ovo od Qnap-a nema nigde kod nas pa je izbor bio lak iako na netu su 50 - 50 podele sta treba kupiti.
Prilicno sam zadovoljan kako ovo radi a mozda napisem i neki review uskoro za ova tri nasa neko poredjenje i slicno ako me nebude mnogo mrzelo :)

Mene posebno zanima ovo oko DLNA što si pisao, tj da li možeš da biraš foldere koji se šeruju.
Koje diskove si stavio? jesi našao podatak koliko bi trajao rebuild?

I mene je ovo zanimalo pošto planiram nabavku jednog NAS-a u skorijoj budućnosti, ali posle duže proučavanja def. dileme nema, Synology je pravi izbor. QNAP možda ima za nijansu bolji hardver u istom rangu cena, ali po softveru i softverskoj podršci Synology je daleko ispred.

Javi utiske.

Mene posebno zanima ovo oko DLNA što si pisao, tj da li možeš da biraš foldere koji se šeruju.
Koje diskove si stavio? jesi našao podatak koliko bi trajao rebuild?

Synology nema u startu podrsku za dlna ali imas da skines njihovu aplikaciju i kad se to instalira (veoma prosta i brza stvar) on automatski napravi u root-u 3 dir-a> audio, video i pictures. I to su default direktorijumi koji se sharuju preko dlna. Ti mozes pored toga da dodas bilo koji direktorijum koji hoces i da ga obelezis za sherovanje ali ova tri iako ih ne koristis nemozes da uklonis - tek kad uninstaliras media share onda mozes da sklonis te dir. Malo bezveze ali tako je i sve radi perfektno.
Stavio sam WD Red 4Tb diskove 2 kom unutra i napravio njihov synology hybrid raid sto je ustvari isto sto i raid1.
Nisam naso nigde podatke o duzini rebuildovanja raid moda ali sto se tice transfera podataka na komp preko gigabitne lan mreze situacija je sledeca 1.8Tb za cca 8 sati - za isto je dlinku i wd trebalo cca 25 sati.

I mene je ovo zanimalo pošto planiram nabavku jednog NAS-a u skorijoj budućnosti, ali posle duže proučavanja def. dileme nema, Synology je pravi izbor. QNAP možda ima za nijansu bolji hardver u istom rangu cena, ali po softveru i softverskoj podršci Synology je daleko ispred.

Javi utiske.

Opsti utisak je sjajan posle par dana *******cije sa Synologyjem u poredjenju sa prethodnicima. Inace preziveo je i nestanak struje koji je usledio 2 dana posto sam sve podatke prebacio i namestio sve da radi kako treba. Kad je struja dosla upalio sam nas na dugme i sve je radilo kako treba odmah.
Sto se tice qnap ili synology mrtva trka ja sam se odlucio za syn jer su nekako vise orjentisani ka useru podjednako fizicka lica i firme dok qnap agano preferira preduzeca mada nemoa neke velike razlike. Za syn moram da kazem da ima najbolji upravljacki interfejs koji sam video do sada. Za qnap neznam ***a.

Vidim da ljudi na Synology instaliraju Serviio, kažu da DLNA bude bolji. E sad, u čemu, nemam pojma...
Koliko te na kraju izašao zajedno sa diskovima? Da li je sasvim nečujan, ili?

Vidim da ljudi na Synology instaliraju Serviio, kažu da DLNA bude bolji. E sad, u čemu, nemam pojma...
Koliko te na kraju izašao zajedno sa diskovima? Da li je sasvim nečujan, ili?

Ne znam za Serviio nista ne stizem da cackam nista oko toga.

A sto se tice cene nas je bio 250 plus 2 x 20000 za diskove WV red 4 Tb.

Sve radi prilicno tiho - tj meni ne smeta. Pritom drzim ga na nekom srednjem modu hladjenja postoji i "tisi" mod i full mod - nisam probavao jer trenutno temperatura su ok. Doduse meni to sve stoji izdignuto u hodniiku tako da i da se cuje vise nebi mi smetalo.

Ako mozhe pm gde je 250e :)

Qnap ts-212p ili ts-212e, meni daje da je samo razlika u količini rama p ima 512 dok e ima 256? Je li moguće da je samo zbog toga razlika 40-tak eur?

Razmislite i o ovome legalno kod nas je 150e
Thecus Storage Server N2310
Read: 100 MB/s , Write: 80MB/s , Robocopy
Podrzhava plex :)

Poslednja izmena:
Aha... My mistake...
Vidi... Ja bih ti ipak preporučio da ideš na Synology. Razlika u ceni između QNAP TS-212e i Synology DS-212j sigurno nije velika, a po meni Synology je funkcionalniji zato što ima bolji softver nego QNAP.
Koristio sam baš 212j i prešao na QNAP 112, ali sam se pokajao, pošto mi NAS povremeno baguje, što se sa Synology-jem nije dešavalo.
Posle iskustva sa oba, ja bih sada sigurno izabrao Synology. Ali da ne bude zabune i QNAP je odličan NAS, međutim, ja bih sada Synology, ako razlika u ceni nije veća od 30-40 eura.

@ringe

šta ti baguje kod ts-112, pošto imam isti? čisto da znam na šta da obratim pažnju...

Koristim ga sam za muziku, nakačen je na squeezebox koji sa njega vuče WAV fajlove. Ponekad, kada startujem squeezebox da slušam muziku, squeezebox nađe fajl, ali konstatuje da ne može da uradi konverziju i ne pušta muziku. Prvo sam mislio da je do fajlova, ali sam ukapirao da onda moram da restartujem NAS i posle toga sve radi kako treba. Nije nešto, ali je smaranje kad hoćeš da slušaš nešto, a onda čekaš 15 minuta za celu proceduru.

@rzeljko

Da, baš taj DS-212j.

Poslednja izmena:
Zanimljivo, ja imam slicnu varijantu. Squeezebox zakacen na Qnap T419P+ i nikada mi se to nije desilo. Mozda je bio neki bug u LMS-u. Inace novi softver za qnap izgleda i radi besprekorno. Imam i Synology na poslu u rack varijanti i takodje radi besprekorno, vrlo su slicni, tako da nema greske.

Ja sam ima DLink nas do skoro a sad sam presao na Qnap i razlika je kao nebo i zemlja. Samo bih imao jedno pitanje u vezi Qnap-a 212P.
Da li je neko podesavao local rsync sa jednog hdd-a na drugi? (ne mislim na RAID)
Ja podesio ali radi mnoooogo sporo, 1.5MB/s.

Vrh Dno