Šta je novo?

NAS, OneDrive, small office

JohnnyB

Slavan
Učlanjen(a)
18.05.2007
Poena
345
Imam jednu dilemu/problem/pitanje:

Trenutno:
Radim u small office (8 ljudi) i imamo lokalnu gigabitnu mrezu, SBB internet s fiksnom IP adresom.
Ranije, imali smo jedan PC koji je radio samo kao lokalni storage (share) za razmenu podataka medju nama, s dnevnim bekapom na eksterni HDD.
Taj folder je bio povezan s Dropboxom, i postojao je i tamo, kao remote access toj razmeni fajlova, ako neko radi od kuce...
I to je lepo funkcionisalo...

Medjutim, zbog odredjenih okolnosti, morali smo da predjemo na OneDrive for business, koji je mnogo losiji za ovu egzibiciju....

Na tom kompu je sad napravljen jedan MS account (recimo da se zove LocalShare) koji ima svoj OneDrive folder.
taj folder je onda podeljen u mrezi i mapiran na ostalim racunarima, tako da sad svi mogu da kopiraju u njega kroz LAN.
A onda taj komp, LocalShare, sam sync to na OneDrive na cloudu...

Taj nalog (LocalShare) je podelio taj folder i sa ostalim MS nalozima, sa full control opcijom, tako da sad svako ima pristup tome i preko cloulda, mapiran kod sebe kao podfolder u OneDrive i to radi.

Medjutim, OD being OD, ponekad se zapuca sam od sebe... I ima gomilu drugih problema.
najveci je broj fajlova, koji ako predje 180.000 krene da usporava sync.
A ljudi, navikli da rade preko OneDrive foldera, ne kopiraju kroz LAN, vec preko clouda, pa se desava da mora da se saceka da se OD syncuje na tom LocalShare.

Komp je juce ispustio dusu.
Fajlovi su trenutno sigurni na cloudu, internom SSD i eksternom HDD.

E, sad, meni je ideja da umesto dedicated kompjutera ubacimo neki NAS koji bi to isto radio...
Znaci, cela ideja je da imamo NAS kojem bi mogli da pristupaju svi u office-u, razmenjuju fajlove kroz njega (sluzi i kao arhiva), ali i da tome mogu da pristupaju oni koj rade eksterno...

Sad, kontam da posto imamo fiksnu IP adresu, mogao bi da se podesi neki VPN na NAS uredjaju, ali bi zbog raznoraznih stvari bilo dobro da ipak to povezemo s OneDrive...
Najvise sto ne volim otvaranje portova, ako se to ne uradi kako treba, a imam sumnje u znanje firmi kod nas.

Placanje neke firme da to uradi ima smisla, mejdutim, prosla koja nam je to radila je cuvala podatke o nasem Mikrotik ruteru u plain text fajlu, pritom je lik koji je radio kod njih u jednom trenutku promenio sifru za pristup ruteru, a nije je apdejtovao u txt fajlu, pa sad nemamo pristup ni tome... taj radnik vec ne radi kod njih odavno... Naravno, mogu da resetujem ruter, ali ne bih trenutno zbog podesavanja...

Svaki predlog resenja ove zavrzlame je dobrodosao :)

Pozdrav.
Topla preporuka za neki dobar 2bay QNAP/Synology NAS.
Dva diska u RAID1, a model koji ima neki solidan CPU i bar 8GB RAM-a, zbog toga što može da se desi da mu u isto vreme pristupa 8 korisnika (teorijski).
U okviru firmware-a oba proizvođača postoji opcija da se pristupa u okviru mreže, ali i sa udaljene lokacije, čak postoji opcija i da se sav materijal bekapuje u realnom vremenu na neki drugi server (NAS, PC, Cloud, šta god).
Npr. od postojećih aktuelnih modela za preporuku su:

Mislim da bi komotno mogao u ovu priču da se uključi i Asustor, ali njihove NAS-ove nisam koristio i ne mogu da kažem da li sve radi kako treba.

A kako radite kolaboraciju ako su fajlovi na dva mesta i različizi korisnici otvore različite lokacije?
Čak i ako je vreme ažuriranja kratko, postoji šansa da će neko da izgubi ono što je radio, a da to možda i ne zna. Jedino ako radite u etapama.
Cloud može biti ok da se neki fajlovi šeruju prema korisniku/klijentu na pregled recimo.
Radni fajlovi moraju da budu na jednom mestu, a ostalo je backup.

Inače, +1 za gotovo rešenje. Uređaji kreirani za firme sa takvim potrebama.
Za daljinski pristup moraš da otvoriš neki port. Bez obzira da li je za VPN ili za ftp, sftp ili bilo koji drugi protokol i način deljenja.

Mikrotik mislim da i sam znaš da morate kad tad da rešite. Možda najbolje uz NAS da odradite komplet restauraciju mreže.

Sto se tice kolaboracije, ne radi se nikad na istom fajlu, ovo sto radimo je malo specificno, otud i malo specificniji pristup.
Radi se na principu template fajlova, gde se popunjavaju neki podaci u vec gotove skripte.

Uvek je jedna osoba odgovorna za jedan projekat, radi na njemu, ali ako mu treba pomoc, onda ta pomoc radi samo na jednom fajlu, lokalno, koji prebacuje na taj LocalShare.
bukvalno su skripte odvojene po fajlu, a uvek je ista hijerarhija pokretanja skripti u konacnom proizvodu, pa se nikad ne radi istovremeno.
Zato se razmena vrsi preko dok LocalShare-a, jedan folder je jedan projekat, a unutra imas po revizijama....
I onda kako ko zavrsi fajl, prebaci tu, odgovorni proveri i ako je to ok, obavestava menadzera da preuzme s tog linka i dalje pakuje, potpisuje i kaci na neki exchange server...
Tako da, uvek se vidi u tom finalnom folderu ko je poslednji i kada menjao, posotji istorija fajlova, itd...

Znam da to nije idealno, ali drugi deo firme (strani) koji se bavi razvojem ima svoje potrebe za SharePoint, Teams i ostalim MS proizvodima i rade na drugaciji nacin, pa je to postavljeno kako je postavljeno...

Otud i problematika prelaska s Dropbox na OD, jer kod DB si mogao da prikljucis folder sinhronizaciji, dok OD synca samo ono sto se nalazi u OneDrive folderu posedno napravljenom...

Mikrotik i ostalo moramo da resimo, ali to mora da saceka leto i godisnje odmore...

Najvise sto ne volim otvaranje portova, ako se to ne uradi kako treba, a imam sumnje u znanje firmi kod nas.
Ne moraš da otvaraš portove ako koristiš Tailscale, Zerotier, Netbird ili slično, mada onda zavisiš od treće strane. Ali ako važi ovo bolovano, onda je to manji problem :)

Jao samo nemoj Netbird,odrzavam ga u jednoj firmi i horor je. Tipa, windows radi svaki drugi dan, linux je dobar, ali mac u zavisnosti od arhitekture nikako ne radi :D

Ono što je RingeRaja predložio je najelegantnije rešenje za vas.

Ukoliko niste gadljivi na Mac, onda može i ovakva egzibicija:

Svakako Syncthing za file sync.

Zasto ne napravis mklink i koristis foldere kao i do sada
Koristio sam pre mnogo godina na personalnom OD, ali ne secam se da li je pravilo neke probleme...
Ne moraš da otvaraš portove ako koristiš Tailscale, Zerotier, Netbird ili slično, mada onda zavisiš od treće strane. Ali ako važi ovo bolovano, onda je to manji problem :)
Da se ispravim, nije da nemam poverenja u sve firme, vec samo u nekoliko s kojima smo saradjivali... Ne zelim da generalizujem :)

Nazad
Vrh Dno