Šta je novo?

Narucujem.com istina ili prevara?

E al sam ja baksuz.Posto sam narucio sa dva sajta vise stvari-sa jednog sajta je sve stiglo,a sa drugog samo jedna stvar,a za ostalih 4-5 se ne zna dal su poslate,a jedna stvar kao nema na sajtu,a lepo stoji da je ima i to 30 komada,a meni treba jedna.Ne vidim logiku da salju jedan po jedan artikal.Mislim bas me zivo zanima ko ce da plati te postarine.Sajt uopste nije neki lopovski vec siroko poznat.I umesto da mi za par dana stigne ono jos nije stiglo ni u sabirni centar u Njujorku.Ja vec uspeo da kontaktiram ljude sa sajta,al nemam informaciju pomocu koje bi onaj znao ko je narucio,a ovi iz ducana mi vec 2 dana obecavaju da ce to oni i da je bolje da se ja ne petljam.Pitam se samo kako bih prosao da sam narucio preko kartice.Jedino se nisam pokajao zbog burazera sa kojim sam zajedno narucio.Mislim ovo je da covek otvori blog i da se raspise...

Vidim da se gospodin pod nickom "e-ducan" vešto raspisao.
Poenta cele stvari je sledeća: pošto ova država nema sluha za svoje potrošače, E-dućan ima svetlu budućnost i to je žalosno, bez uvrede.
Da je Srbija kojim slučajem npr. u Pay pal i sličnim sistemima plaćanja, Vi bi mogli da stavite katanac na vrata.
Trenutno, napominjem trenutno, stanje je takvo da mnogima pružate mogućnost da kupe ono što sada ne mogu, iz gore navedenih razloga.
Dalje, ne vidim da je "e" kupovina patentirana od strane Vaše firme pa da bi se bilo ko mogao nazvati "plagijatorom". Svako ima pravo da nudi svoje usluge potencijalnim potošačima. Kvalitet te iste usluge, pokazaće vreme, ali nema reči o plagijatu tj. kopiranju.

Ja bih bio najsrecniji da je sve lepo definisano od strane drzave i da narucim sam preko neta.Jesam ja do sada kupio samo skype 10 sati,al od ostalih retko ko prihvata nase kartice.Ne branim nikog,al ducan bar ima podrsku sa kojom mogu da pricam i pitam sta mi treba,bez obzira sto imam utisak da nisu bas agilni da nesto odmah odrade-jedino da imaju toliko korisnika pa ne stizu...A od narucujem.com sam dobio odgovor da on ima mnogo korisnika i da ne moze da mi racuna tacno koliko ce da mi ispadne nego mi je rekao odoka.I evo da se desi ovako nesto kao sto mi se desilo i koga ja da pitam...Mogao bih samo da cekam kao i sada ali bez toga da uopste znam sta se desava.Preko koga god da narucite slicno ispadne s tim sto ducan bar deluju ozbiljnije sa tom podrskom,a mozes i licno da odes.Valjda ce nesto da se promeni na bolje da i obican smrtnik moze da kupuje online.

Znaci sve je stiglo u Njujork sem jedne stvari.Navodno bilo je out of stock dok na sajtu stoji da ima.Sajt je dosta dinamican tako da moguce da nije bilo u tom trenutku mada oni kazu da su stalno pokusavali i da nema...Odlucim ti ja da poruce isti proizvod samo druge boje i dodam jos neku sitnicu koja mi treba tako da sam otisao do njih i platio taj novi proizvod plus postarinu do Njujorka mada sam se nadao da ce to zajedno sa onim njihovim propustom.Nego necu da se nerviram za 6 dolara.Al stvar je u tome sto mi nisu javili da tog za mene bitnog prizvoda nema na sajtu nego su narucili sta ima,a verovatno su mislili da ono ne mora,a da su javili mogao sam samo da izvrsim izmenu i da naruce sve odjednom,a ne tako bezveze.I sada je pitanje da li ce to opet da stigne u okviru USA tek za 3 nedelje kao prvi put :mad: I danas su valjda pricali telefonom sa nekim tamo u N.Y. i pita onaj cemu sluzi neko ulje koje se zove lube i ova u ducanu mi prenese to pitanje...Glupaca je valjda mislila da je sexualni lubrikant.Znaci oni detaljno zagledaju te proizvode.Nadam se da smotanci nece da ostete nesto...Ne znam kako je stanje kada narucis direktno,verovatno jos gore kada oni pajseri na carini krenu da njuskaju u potrazi za drogom i sl ???

Poslednja izmena:
Odgovorise mi mail-om da su narucili taj drugi deo.Sada ostaje da stigne do NJ pa do nas.Za sada nema problema.Jedino sto sam ja pogresio je da kada sam zvao 2 nedelje nakon narucivanja pitala me operaterka sa kim sam narucivao i spojila me sa tim likom.A on onako nista ne brini sve stize,kad ono ispade da nije sve naruceno tj on je to onako rekao odoka bez provere sta se stvarno desava.E al drugi put ja rekoh da ne znam sa kim sam narucivao u njihovoj radnji.Samo hocu da vam kazem da ako se neko ipak odluci na ovu varijantu da vec nakon par dana insistira na proveri da li je nesto naruceno,pa onda nakon 2 nedelje ipak se cimnite da vide gde je narudzbina.

Ima u ducanu jedan Marko koji me bukvalno svaki put od**** tako da sam odlucio sledeci put ako se javi da spustim slusalicu.Jedan obican umisljeni ****vetar.Umesto da mi pogleda dal je sve stiglo on kao pogleda i kao stiglo,ja mu kazem da pogleda jos jedan racun tj doplatu (i to je bilo zbog njihove greske) i kao i to je stiglo a znam da nije ni pogledao taj drugi jer je skroz drugacije zavedeno.Moj savet da ako se vec naguzite ducanu da izbegnete tog Marka u svakom pogledu jer ce vam reci da je sve ok a moze da se desi da je doslo do greske i onda gubite vreme.Meni nece da stigne ni za dva meseca zbog njihove neodgovornosti.

Zvao ih danas da vidim dal je posao kargo i da vidim dal je stigao drugi deo.Rece mi da nazovem za sat dok se ona raspita i ovaj put me iznenadi jer je nadam se pitala cim mi rece da je stigao drugi deo,a da kargo polazi sutra.Mislim taj kargo je vec poodavno trebao da krene,ali ga odugovlace ili sto nemaju dovoljno robe ili su cekali neku porudzbinu.Znaci sve u svemu izgleda da se ovo neizvesno i tesko stanje odrazilo i na njih.Ovo je bas potrajalo i nadam se da ce kargo zaista sutra da krene.Kazu treba mu 3-4 dana do nas plus 3 dana na carini pa tek onda mogu da odem da platim takse...

Ma ja sam ovo vise pisao zbog drugih da znaju kako sve funkcionise jer sigurno ima ili bice nekog poput mene koji ce da trazi po netu necija iskustva a naci ce samo sture informacije.Znaci ovo nije za neke sitne zezalice,ovo je vise za one koji narucuju nesto sto ovde nikad nece naci.I sve bi bilo ok,i tih 20% koje uzimaju je ok,ali problem nastaje kada te carinik odalami 50e plus carina plus pdv.Medjutim posto su smakli granicu na 20e za neplacanje carine i to vazi samo ako ti salju fizicka lica,onda se pitam na cemu bih ja ustedeo da sam narucio karticom-20% marza,a ostalo bih isto platio plus sto bih dva puta placao spediteru jer sam narucio sa dva sajta.Jedino da sam naucio lekciju da ne narucujem sa neta?

U petak mi poslali mail kao stiglo i u fazi je uvoza.A danas u utorak zove me carinik da zakaze kada otprilike da dodje da donese i da platim dodatne troskove tj carinu i pdv na proizvod i na sve i svasta i jos troskovi speditera koji zajedno sa nekim taksama (lezarina na aerodromu i sl) izadju oko 3000din.Ja jesam bio malo nestrpljiv,ali bilo je i nihovih gresaka...Pitam se samo sta bi bilo da ih nisam cimao da vide dal je sve naruceno i dal je sve stiglo.Mozda bi se i setili da me pozovu za koji mesec da jave da navodno nije nesto naruceno ili bi mozda poslali ovo a za ono vratili pare ili ponovo narucili bez ovih troskova speditera...Ko bi ga znao...ispalo je dobro.Jedino ne znam sta bi bilo ako je neki proizvod felerican.Da li bi vracali ako se posiljalac slaze da zameni...Mada ja sam bio pomalo i baksuz,valjda nije uvek tako ili drugima javljaju...E sad na ljudima je da procene dal im se isplati da narucuju preko ducana ili da se ide karticom.Ja bih sledeci put probao karticom mada jos uvek ima dosta sajtova koji ne prihvataju nista nase...Kome je gusto i nece da se muci ovo preko ducana i nije lose.Ne kazem,ja sam na 100 dolara platio 140 eura ali kao sto sam pisao bas me interesovalo da narucim preko njih jer je i burazer bio u igri...Ako nekog jos nesto interesuje nek pita.

Poslednja izmena:
Daj nam neku pouku?
Da li bi danas naručivao nešto za sebe?

Pa skoro sam sve napisao.Na racunu za 22 januar mi stoji da je broj 50,a za 16 feb da je 150.Znaci ipak ljudi narucuju preko njih a retko ko ostavi svoje iskustvo,tacnije niko.Kao sto rekoh mozda bih probao karticom jer se ne placa marza,ali ako ne bi primali nase kartice na sajtu a ta stvar mi treba onda preostaje ducan kao najlaksi izbor nego li da se povezujes sa nekim u usa...Jedino sto ako narucis karticom i imas izbor nekog brzeg servisa stici ce brze dok mi se ovde tako namestilo da sam cekao vise od 2 meseca.Mislim da je cak jeftinije ako narucujes zajedno sa nekim na jedno ime jer delis ove fiksne takse od 3000 i nesto.Najveca je frka sto su sada stavili da se za sve placa carina i pdv tako da po tome da i ako narucujes preko kartice moras da placas.A da li bi narucivao.Pa nemam pojma,ovo isto mozda i ne bih jer mi se svidjalo tih dana,al dok je stiglo shvatio sam da mi i nije toliko potrebno_Ovo ti je da kupujes one stvari za koje ti nije zao kinte.

Pozdrav svima. Ja radim za sajt narucujem i vrsimo isporuku na licno vasu adresu, kao i uvoz.
Ne bih da reklamiram nista ovde, vec samo da pojasnim. Pa ako post krsi pravila foruma izbrisite ga, a ja se izvinjavam.

Mi jesmo u pocetku carinili za sve kupce, ali kada smo shvatili da ljudi prolaze mnogo bolje ako ide na licnu adresu, onda smo presli na taj sistem. Mnogi ljudi nisu platili carinu i na $150 doalra, primer su satovi od $150.

U vecini slucajeva se isplati cak i ako platite carinu 50% da se salje licno na vas, i zato smo stavili da je to suma (procenat) koju cete platiti na uvozu (ako ga bude), jer uvek bude manji i ljudi onda nisu razocarani jer su ocekivali najgore. Poenta je u tome sto postoje kupci koji gledaju i na 10, 20 dinara razlike i to predstavlja problem pri komunikaciji, sto je sa samo jedne strane razumljivo (nema se para).

Nas sistem prodaje je online kupovina, ali drop-shipping. Znaci narucimo za vas i kad stigne nama posaljemo vama, a u slucaju drop-shipping-a garantujemo prodavcu iz USA da je sve u redu pa on ipak salje licno na vas (ako hoce)

Naviknite se slobodno na online sisteme, jer kad prorade kartice i eBay i Paypal, ljudi i prodavnice ce uvek licno slati na vas, nece imati firmu koja uvozi i onda vma prodaje. Velike firme ce imati predstavnistva (kao sto i imaju) i to je to.

Savet? Imajte na umu da je postarina iz USA min $35 za klasican manji paket, a jedino kada je koverta A4 u pitanju je $12. Znaci ako kupujete proizvod od $35, vec u startu je $70. Isto tako ako kupite graf. karticu od $400 i dalje je postarina $35, nadam se da sam bio dovoljno jasan.

85% ljudi koji su platili carinu, narucuju i dalje - mislim da je to dobar podatak, a i nase iskustvo do sada za ove skoro dve godine. Platili su carinu po tarifi + PDV 18% i nekih 500 dinara za troskove.

Za sve dodatne informacije googlujte narucujem i koristite kontakt stranicu. Pozdrav iz NYC

Poslednja izmena:
Jedno pitanje, reci ovde jasno i glasno, koliki kurs dolara racunate?????

Hehe, pa znam ja zasto pitam, ne pitam bez veze :) Ne mislis valjda da ne znam da pogledam kursnu listu.
Cekaj da cujemo odgovor.

Taj kurs mu dodje manji problem,ali ipak racunaju veci za neki dinar.U stvari tako svi rade kada kupujes po ceni u stranoj valuti,a placas u dinarima.Mozda ce biti povoljnije sa paypalom zbog neplacanja marze od 15-20%,ali meni je problem i spedicija i treba je izbeci,mada mi ni sada nije jasno kako to sve funkcionise jer ako narucis preko odredjenih kurira recimo dhl onda te odere spediter,a preko obicne poste odradi kao drzavni spediter i dosta je povoljnije...Jos kada se doda pdv i carina onda se stvarno ne isplati narucivati.Cuo sam da ce uskoro opet da podignu minimum na vise od 20e,ali ne znam tacno kada ce i da li je to 100% tacno.

Cuo sam da ce uskoro opet da podignu minimum na vise od 20e,ali ne znam tacno kada ce i da li je to 100% tacno.

A od koga si to čuo daj reci nam? :d
Vidiš da ne znaju ni kakvu će "fladu da vormiraju" a ne da ratzmišljaju o takvim glupostima dal' treba da bude na 20 ili 30€... :D

Evo ovako, posto nece da odgovore (nisam ni ocekivao), reci cu vam. Dolar racunaju 59!
Pa sad vi vidite da li je provizija 10-12% ili 20-30%.
Cinjenica je da Ameri kod njih brane kurs dolara i da za 1e u Americi nema sanse da dobijete 1.5 dolara vec znatno manje, pa vam tamo i treba 59 din za dolar, medjutim jasno je da ovi sa narucujem ne kupuju tamo dolare po 59 i da nije ni najmanje lepo sto na ovaj kvaran nacin precutno dupliraju svoju proviziju.

mislim da ovo ne placanje pdv-a podrazumeva ne placanje koje bi Amerikanac morao da plati svojoj drzavi..e sad posto ti ne zadrzavas taj proizvod u USA onda si oslobodjen placanja pdv-a Americi a za carinu pojma nemam stvarno.. zna li neko da li se sprema neki novi zakon o ovome..? da li ce biti malo jasnije stvari u vezi toga ako imamo u vidu SSP koji ovih dana (godina,meseci,milenijuma..) treba da se ratifikuje?

Ako ja licno narucim robu u vrednosti od 100$ sa nekog sajta, koliku carinu placam? Da li su to stavke koje su regulisane zakonom ili je sve pitanje "odokativne metode carinika kome zena nije dala" i sta se jos placa osim carine?

a o ozbiljnosti i pouzdanosti firme e-ducan najvise mogu suditi na osnovu samog izgleda prezentacije.. ozbiljna firma.. no comment..
Zbogom Srbijo..

Poslednja izmena:
Za divno cudo meni je uvek od njih stizalo ali sam skoro svaki put cekao 4-6 meseci.

zar vam nije lakse nadjete nekog privatno ko ce vam naruciti i platiti na ebay ili negde druge,castite toga i svi zadovoljni :)

to i jeste problem sto pola ljudi odavde nema nikoga vani ili prosto ne moze tek tako naci nekoga.. ;(

pa kakve veze ima,ja npr imam nalog paypal sa mastercard intesinom,sve mi stize uredno sa ebay i vecina stvari nema carine.

evo sta sam hteo da narucim pre tri godine preko e-ducan_a
izaslo bi me duplo skuplje nego u USA :)

Prilozi

• educan.jpg
    educan.jpg
    165.2 KB · Pregleda: 142
pre nekih 4-6 meseci,upisao sam prvo da sam iz Austrie,a sada je na Bosnu.Imam nalog i sa VIsa Internet

Nije sve tako crno...

Jedno pitanje, reci ovde jasno i glasno, koliki kurs dolara racunate?????

Pozdrav, trenutno racunamo kurs po 53 dinara, a racunali smo po Googlu.
Posto su se ljudi bunili (verujem i vi), onda smo resili drugacije da prikazujemo.
Cela fora je u prikazivanju cene, jer kupca svakako boli uvo kako novac dopremiti legalno do amerike, kao i za ostale troskove. Recimo, pakovanje ponekad kosta i 5 dolara zato sto moramo da osiguramo paket sa cvrstom kutijom, pogotovo ako je roba koja se lomi u pitanju. Ljudi ne razumeju da sve kosta, i to kosta po ovim cenama iz USA koje nisu male.

Da skratim pricu, evo nekih procenata na uzorak od 10 poslednjih kupaca, troje je platilo carinu, uglavnom ih je iznelo u kompletu sa sve carinom i PDV-om oko 20-30% na cenu koju su nama uplatili. OStalih 7 nisu platili (naocare, satovi, foto aparati, sve skuplje od $200 po komadu).

Naravno da niko nije platio carinu ni za jednu igricu ili DVD koji smo poslali, takodje nemam poodatak da je neko platio carinu za knjigu, cak i ako je bila $189 dolara ovde i jasno na sajtovima stoji ta cena.

Problem je u tome sto ljudi ocekuju da sve cene budu nize, tj. narucuju stvari koje su ionako prejeftine vec u srbiji,

Jedva cekam da svi imaju kartice pa da mogu da narucuju iz sveta, svi misle da je sve idealno. Sta se desava kada prodavac ne posalje na vreme nama, a kupac svaki dan zove jer ne razume da nije do nas? Svi zele da kupuju i vide cene, ali niko ne razume da je i postarina u igri. Prodavci cesto igraju igre sa kupcima, sakrivaju marze i slicno. Ako je roba u drzavi New York, onda se plati i porez u drzavi New York, ni to ne mogu da shvate.

Ovde se cene prikazuju najmanje moguce i nikad sa porezom dok ne stignete da platite tj. unesete kreditnu karticu. Ima dosta problema da ne davim ljude dalje.

Poenta je da je ovo opcija za sve ljude u Srbiji, a ne moranje. Isto vazi i za sve ostale sajtove koji slicne usluge nude. Mi smo pre i carinili za ljude, ali nista se ne dobija osim vise cene koju uzme spediter. Najisplativije je slati na kupca jer je to prirodno kod online kupovine.

I da zakljucim, mogu da prikazem dolar 44 dinara a marzu 30%, ili marzu 20% a dolar 55, sve jedno je, ako potencijalni kupac misli da je skupo - razumem da je skupo.

Opet ponavljam ovo je opcija (web sajt) koju obilato koriste ljudi koji kupuju garderobu, licne stvari i delove za uredjaje kojih nema u Srbiji. Retko ko kupuje gabaritne stvari jer je postarina i preko $150 dolara do srbije.

Mi od ovoga jos uvek ne zaradjujemo, to svakako svi mogu da procene, ali necemo ukidati ovu uslugu jer smisla ima, a pogotovo za ljude koji ne mogu da pronadju sta ih interesuje u zemlji.

Pozdrav svim posetiocima sa zeljom da sto pre svi mogu da placaju karticom, a najbolje bi bilo kad bi mogli ljudi da kupuju i sa eBay-a jer ce onda svakako biti manje problema i bice znatno jasnije.

Vrh Dno