Šta je novo?

Narezivanje audio diskova na 16X...

Dr.SunRaiser

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
609
Interesuju me iskustva ,znaci da li ima nekakvih losih efekata tipa audio uredjaji nece da citaju diskove narezana preko 8x ,da li je neko narezivao na 24x i da li je sve u redu.
Ja jos uvek rezem na 8x (no name,princo)pa bih malo ubrzao ako nema nekih losih posledica(pucketanje,los snimak...itd)

Dr.SunRaiser je napisao(la):
Interesuju me iskustva ,znaci da li ima nekakvih losih efekata tipa audio uredjaji nece da citaju diskove narezana preko 8x ,da li je neko narezivao na 24x i da li je sve u redu.
Ja jos uvek rezem na 8x (no name,princo)pa bih malo ubrzao ako nema nekih losih posledica(pucketanje,los snimak...itd)

Sve to zavisi od dosta faktora pre svega od opreme koju imas. Treba ti dobar chitach, pa zatim dobar rezac koji pravi kvalitetne 'snimke'. Na kraju ti treba i kvalitetan cd koji ce da lepo podnese veliku brzinu rezanja i onda ne bi trebalo da ima problema. Inace, ja sam rezao audio cd-ove na 24x i nije bilo nikakvih problema po citanje u raznim audio cd-playerima. Jedan cd je cak nesrecno prosao pa mu se oko 300-tinak puta ukljucio just link sto je naravno znatno produzilo rezanje, ali cak je i taj cd kasnije bez ikakvih problema i cujnih ostecenja radio u normalnim cd-playerima.

Slazem se sa svim sto je leksa napisao, pod uslovom da je svi ti uslovi ispunjenji nikakvih mehanickih problema ne bi rebalo da bude.

Problem je u kvalitetu zvuka.Ako ces te diskove da slusas na nekom boljem hi-fi sistemu i uostalom ako uopste jesi neki "hi-fi-ista", kvalitet zvuka definitivno ode u p.m. na svakoj brzini iznad 4x.

Govorim naravno o kopiranju audio CD-ova, ne o mp3 kompilacijama i slicno, tu kvaliteta zvuka ionako nema...

drapin je napisao(la):
Slazem se sa svim sto je leksa napisao, pod uslovom da je svi ti uslovi ispunjenji nikakvih mehanickih problema ne bi rebalo da bude.

Problem je u kvalitetu zvuka.Ako ces te diskove da slusas na nekom boljem hi-fi sistemu i uostalom ako uopste jesi neki "hi-fi-ista", kvalitet zvuka definitivno ode u p.m. na svakoj brzini iznad 4x.

Govorim naravno o kopiranju audio CD-ova, ne o mp3 kompilacijama i slicno, tu kvaliteta zvuka ionako nema...

Jel mozes to tehnicki malo jasnije da objasnis? Nisam bas neki expert ali voleo bih da znam, BTW malo mi je cudno kako zvuk moze da izgubi na kvalitetu pri kopiranju CD-a velikom brzinom, s obzirom na to da su podaci kroz ceo proces u digitalnom zapisu bez nekog procesiranja, konvertovanja i sl.

Pa iskreno i kratko receno: NE 😀

Nemam nikakvo tehnicko objasnjenje, to je zakljucak koji je odavno proistekao iz iskustva i prakse u hi-fi krugovima i mislim da je opste prihavcen u hi-fi zajednici. Uostalom mi hi-fisti smo navikli da cujemo mnoge razlike koje ne mozemo tehnicki da objasnimo zasto se cuju, tako da se mnogo i ne uzbudjujemo zbog toga...

Inace na tu temu je vec bilo nekih thread-ova, pokusaj malo da procesljas search, mislim da je neko ipak pokusao to da objasni...
mozda ima neke veze sa vremenskom sinhronizacijom tj "jitter-om" ili mozda mehanickim osobinama zapisa, koji nije toliko precizan pri vecim brzinama snimanja (dubina i ostrina narezanih "rupa"), ma ko ce ga znati...uglavnom nema veze sa digitalnim osobinama zapisa (sto kazes sve 0 i sve 1 su tu) nego se razlika javlja i cuje na vrhunskim hi-fi CD player-ima, znaci mozda je vise do njih tj. do toga kako oni taj zapis citaju.
(Samo za primer,jos gora stvar: snimis potpuno istom brzinom na istom rezacu i istom kompu par diskova sa razlicitim bojama podloge, npr. jedan plavi, jedan srebrni i jedan crni (oni SmartBuy) - i svaki ce zvucati razlicito. Ajd objasni to... 🙁 )

drapin je napisao(la):
Pa iskreno i kratko receno: NE 😀

Nemam nikakvo tehnicko objasnjenje, to je zakljucak koji je odavno proistekao iz iskustva i prakse u hi-fi krugovima i mislim da je opste prihavcen u hi-fi zajednici. Uostalom mi hi-fisti smo navikli da cujemo mnoge razlike koje ne mozemo tehnicki da objasnimo zasto se cuju, tako da se mnogo i ne uzbudjujemo zbog toga...

Inace na tu temu je vec bilo nekih thread-ova, pokusaj malo da procesljas search, mislim da je neko ipak pokusao to da objasni...
mozda ima neke veze sa vremenskom sinhronizacijom tj "jitter-om" ili mozda mehanickim osobinama zapisa, koji nije toliko precizan pri vecim brzinama snimanja (dubina i ostrina narezanih "rupa"), ma ko ce ga znati...uglavnom nema veze sa digitalnim osobinama zapisa (sto kazes sve 0 i sve 1 su tu) nego se razlika javlja i cuje na vrhunskim hi-fi CD player-ima, znaci mozda je vise do njih tj. do toga kako oni taj zapis citaju.
(Samo za primer,jos gora stvar: snimis potpuno istom brzinom na istom rezacu i istom kompu par diskova sa razlicitim bojama podloge, npr. jedan plavi, jedan srebrni i jedan crni (oni SmartBuy) - i svaki ce zvucati razlicito. Ajd objasni to... 🙁 )

Ako imas 2 cd-a, jedan je rezan na 4x a drugi na 24x, i na njima lezi potpuno identican zapis nula i jedinica, kako bi DSP mogo taj zapis razlicito da "tumaci" i samim tim produkuje razlicit zvuk?
Koliko ja znam, mada nisam 100% siguran jer kao sto rekoh nisam expert, ali sam procitao na nekom sajtu da kod audio diskova postoji odredjena tolerancija koliko clustera uzastopno moze da bude necitljivo da bi se ignorisali i da bi cd i dalje svirao kao da je potpuno ispravan. Mozda je u pitanju to da pri vecoj brzini ima vise takvih necitljivih klastera pa se to na kraju krajeva i "cuje", ali kako kazu ti experti (?) na sajtu, priroda ljudskog uva je takva da to apsolutno ne moze da registruje.
Dakle, posto je u pitanju digitalni zapis, mislim da tu nema nikakve razlike jer je u pitanju cista matematika. Jedan i jedan jeste dva.
Ne osporavam zakljucke vas hi-fi-jevaca, jer nikad nisam bio jedan od vas tako da ne znam sta se to "cuje" i kako to "izgleda", ali opet imam neku prirodnu dozu sumnje u sve to jer, kao sto rekoh, cista matematika, a sa druge strane ljudska cula su daleeeeeeko od savrsensvta, cak moze i delimicno i nesvesno da se upravlja njima iz maste - ako ubedim sebe da mi je vrucina, na kraju stvarno pocnem da se znojim i ako nije bas dovoljno toplo.
Ako gresim negde ispravite me.

Anyway, ako neko zna ovo lepo i strucno da objasni, rado bih voleo da cujem.

Pozdrav!

petri je napisao(la):
Ako imas 2 cd-a, jedan je rezan na 4x a drugi na 24x, i na njima lezi potpuno identican zapis nula i jedinica, kako bi DSP mogo taj zapis razlicito da "tumaci" i samim tim produkuje razlicit zvuk?
Koliko ja znam, mada nisam 100% siguran jer kao sto rekoh nisam expert, ali sam procitao na nekom sajtu da kod audio diskova postoji odredjena tolerancija koliko clustera uzastopno moze da bude necitljivo da bi se ignorisali i da bi cd i dalje svirao kao da je potpuno ispravan. Mozda je u pitanju to da pri vecoj brzini ima vise takvih necitljivih klastera pa se to na kraju krajeva i "cuje", ali kako kazu ti experti (?) na sajtu, priroda ljudskog uva je takva da to apsolutno ne moze da registruje.
Dakle, posto je u pitanju digitalni zapis, mislim da tu nema nikakve razlike jer je u pitanju cista matematika. Jedan i jedan jeste dva.
Ne osporavam zakljucke vas hi-fi-jevaca, jer nikad nisam bio jedan od vas tako da ne znam sta se to "cuje" i kako to "izgleda", ali opet imam neku prirodnu dozu sumnje u sve to jer, kao sto rekoh, cista matematika, a sa druge strane ljudska cula su daleeeeeeko od savrsensvta, cak moze i delimicno i nesvesno da se upravlja njima iz maste - ako ubedim sebe da mi je vrucina, na kraju stvarno pocnem da se znojim i ako nije bas dovoljno toplo.
Ako gresim negde ispravite me.

Anyway, ako neko zna ovo lepo i strucno da objasni, rado bih voleo da cujem.

Pozdrav!

Kao prvo pretpostavljam da vecina nezna kako se dobija CD zapis(audio) :
To je u stvari digitalni,impulsno kodno-modulisani(binarni) zapis PCM 44100 Hz 16-bit stereo.
Daklem u pitanju su brojke i to od 0000000000000000 do 1111111111111111 ukupno 65536 vrednosti.
E sad kako se dobijaju te brojke:
Davne 1980 SONY i PHILIPS su zajednickim mukama doneli na svet CD,dakle tada su napisali crvenu knjigu tj. patent koji fizicki odredjuje CD,velicinu rupica i ravnih povrsina i njihov raspored u spiralu.1985 The High Sierra Group(grupa svetskih lidera iz oblasti istrazivanja i razvoja CD-a)dobija zadatak da stvori metod organizovanja sektora u logicke blokove na CD-ROM diskovima i dobili smo The High Sierra Standard koji kasnije prerasta u ISO 9660.U pocetku precnik diska je bio 115 mm da bi kasnije bio povecan na 120mm tj 74min.Da se vratimo na poentu cele price,dakle PCM 44100 Hz 16-bit stereo.Philipsov predlog je bio 44050 Hz a Sonijev 50000 Hz i onda su se nasli na 44100 Hz zato sto su raniji digitalni rekorderi koristili video kasete za memorisanje.Analogni signal se prilikom snimanja na CD pretvara u digitalni uzimanjem uzoraka(semplovanje) i to 44100 puta svake sekunde.Znaci uzmemo sekund zvucnog signala i podelimo na 44100 delova tj semplova.Svaki od tih delova(uzoraka) je predstavljen 16 bitnim brojem od 0000000000000000 do 1111111111111111 znaci 65536 vrednosti da se definise zvucni signal(visina,jacina...) PCM zapis.Znaci 0 ili 1, rupica ili ravna povrsina diska, nema struje ili ima struje .Nule i jedinice (rupice i ravne povrsine) su postavljene u spiralu koju laser prati,tamo gde je rupica zrak se odbija u stranu i to je nula tamo gde je ravna povrsina zrak se odbija na citac i to je jedinica.Tu su jos Error corection code,to su slozene kalkulacije koje se izvode kod dekodiranja pa se rezultati porede i ako nisu identicni pristupa se korekciji koja ima ogranicenja.
Jedno pitanje za audiofile: Zasto je disk od 74 min.

Da li to znaci da kad rezem audio cd u npr. Nero-u treba da ISO podesim na ISO 9660, ili mogu da rezem i na ASCII standardu?

Dr.SunRaiser je napisao(la):
Jedno pitanje za audiofile: Zasto je disk od 74 min.

Hvala za ovaj poduzi info, mada su mi te stvari vec bile poznate... a odgovor na ovo zadnje pitanje.... pa valjda je zena SONY-jevog cheef-a htela da smesti na 1 cd svoju omiljenu kompoziciju koja je trajala ni manje ni vise nego 74 minuta 😛
postoje jos par "legendi" ali ih se vise i ne secam, ova mi je ostala u glavi kao "najtacnija" 🙂

Shesti je napisao(la):
Da li to znaci da kad rezem audio cd u npr. Nero-u treba da ISO podesim na ISO 9660, ili mogu da rezem i na ASCII standardu?
Koliko sam upucen nemozes da biras standard pri snimanju audio cd-a jer postoji samo jedan,ISO 9660 je standard za CD-ROM

za petrija:
zena Sony-jevog pretsednika Akio Morite je zelela da njeno omiljeno delo,Betovenova Deveta simfonija, moze da stane na jedan cd.
po drugoj verziji umetnik Herbert fon K.. polygram(philips) je isto zeleo da deveta simfonija stane na cd.

Nazad
Vrh Dno