Ako imas 2 cd-a, jedan je rezan na 4x a drugi na 24x, i na njima lezi potpuno identican zapis nula i jedinica, kako bi DSP mogo taj zapis razlicito da "tumaci" i samim tim produkuje razlicit zvuk?
Koliko ja znam, mada nisam 100% siguran jer kao sto rekoh nisam expert, ali sam procitao na nekom sajtu da kod audio diskova postoji odredjena tolerancija koliko clustera uzastopno moze da bude necitljivo da bi se ignorisali i da bi cd i dalje svirao kao da je potpuno ispravan. Mozda je u pitanju to da pri vecoj brzini ima vise takvih necitljivih klastera pa se to na kraju krajeva i "cuje", ali kako kazu ti experti (?) na sajtu, priroda ljudskog uva je takva da to apsolutno ne moze da registruje.
Dakle, posto je u pitanju digitalni zapis, mislim da tu nema nikakve razlike jer je u pitanju cista matematika. Jedan i jedan jeste dva.
Ne osporavam zakljucke vas hi-fi-jevaca, jer nikad nisam bio jedan od vas tako da ne znam sta se to "cuje" i kako to "izgleda", ali opet imam neku prirodnu dozu sumnje u sve to jer, kao sto rekoh, cista matematika, a sa druge strane ljudska cula su daleeeeeeko od savrsensvta, cak moze i delimicno i nesvesno da se upravlja njima iz maste - ako ubedim sebe da mi je vrucina, na kraju stvarno pocnem da se znojim i ako nije bas dovoljno toplo.
Ako gresim negde ispravite me.
Anyway, ako neko zna ovo lepo i strucno da objasni, rado bih voleo da cujem.
Pozdrav!