Šta je novo?

Naredbe u DOS-s

• Začetnik teme Začetnik teme !rabas
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

!rabas

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
619
Recimo ovako: Imam tri programa za DOS, medju kojima jedan txt editor. Ona druga dva koriste parametre i naredbe koje se kucaju u tom editoru, ali to nije mnogo vazno. Sada me interesuje da li postoji nacin da pozovem taj editor bilo gde da se nalazim (misilm kao kada bih u DOS ukucao win i prebacio se na windows)?

najlakse ti je da ga ubacis u /windows/system32

postoji jos jedna opcija, a to je da njegov direktorijum ubacis u PATH promenljivu, ali je to pod XP-om i 2K-om bezveze (u win98 i winme je samo trebalo da je stavis u autoexec.bat).

Rage against The mAchine je napisao(la):
Recimo ovako: Imam tri programa za DOS, medju kojima jedan txt editor. Ona druga dva koriste parametre i naredbe koje se kucaju u tom editoru, ali to nije mnogo vazno. Sada me interesuje da li postoji nacin da pozovem taj editor bilo gde da se nalazim (misilm kao kada bih u DOS ukucao win i prebacio se na windows)?
Dodaš direktorijum u kome se nalazi taj editor u path.

Za win9x/me:
Otvoriš c:\autoexec.bat i u liniji PATH=****** dodaš ;"c:\putanja_do_editora" (naravno ; pišeš ako je već nema)

Za 2k/xp:
Control Panel\System\Advanced\Environment Variables\System Variables
Izabereš promenljivu Path, ideš Edit i u polje Variable Value dodaš ;"c:\putanja_do_editora" (za ; isto kao ranije)

U oba slučaja ti treba restart da bi proradilo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno