Šta je novo?

Napon za x2 4000+

DjoleMC

Čuven
Učlanjen(a)
18.04.2005
Poena
765
Koliki je maximalan (bezbedan) napon za athlon x2 4000+ ?

Kupio sam novo napajanje, pa sam se malo igrao sa o/c. Sa naponom na 1.33v (def. je 1.28) sam uspeo da podignem na 3003mhz (10.5x286), windows radi normalno, temp. pod opterecenjem ne prelazi 50-52c (everest stability test), ali orthos puca posle par sekudni, tacnije, samo se zastavi, racunar i dalje radi normalno.

Na 10.5x280 radi ok, pustio sam orthos nesto vise od pola sata, nije bilo problema.

Da li da pokusam sa dizanjem napona, ili je tu negde plafon za ovaj procesor? Ili nesto trece?

HT mnozilac sam spustio na 3x, memorija radi na 840mhz (provereno ide preko 900), temperature u idle, sa fanovima na 30% su oko 40c.

Koje jezgro imas, brisbane ili windsor?

Brisbane, G1. Okacicu cpu-z samo nemam sad vremena.

Evo slike.. Neki savet?

Prilozi

• cpuz.jpg
    cpuz.jpg
    55.6 KB · Pregleda: 104
Evo slike.. Neki savet?

s obzirom da je G1 revizija jezgra, dobro si ga nagurao na 3GHz.
Ja sam imao 4200+ ali BH-G2 reviziju i sa Vendetom 2 ga namestao stabilno na 3.4GHz. Saljem i screenshoot-ove. Pozdrav, dobar je on i na 3GHz, izvuci ce dosta iz bilo koje grafike. Doduse iz ovih jakih - npr. 4850, 4870, GTX260 ... nece izvuci maksimum naravno ali ce korektno raditi. Pozdrav.

Prilozi

• 4200@3500wow.jpg
    [email protected]
    213.2 KB · Pregleda: 59
  • 4200+.jpg
    4200+.jpg
    277 KB · Pregleda: 61
  • 4200+ 3d mark 06 best.jpg
    4200+ 3d mark 06 best.jpg
    180.9 KB · Pregleda: 56
  • 4200+ orthos.jpg
    4200+ orthos.jpg
    320.4 KB · Pregleda: 57
  • AMD 4200+ @ 3.33GHz & Club3D 8800GT.JPG
    AMD 4200+ @ 3.33GHz & Club3D 8800GT.JPG
    162 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
ma dobro to radi

Znaci, da na'ranim svinje i ne diram nista :)

na 3GHz je skroz okej. Sa bilo kojom grafikom ce fino saradjivati. E sad recimo sa 4870 ce se videti da fali jaci procesor ali ne toliko zaista.
Ja sam Moj 4200+ obozavao.

Ja sam moj terao na 3.1 sa hypertx-om stabilno, doduse napon sam morao na 1.35v Sad sam ga vratio na def posto me ram nesto zeza, nece da saradjuje :) U svakom slucaju, 4000+ je jedan od najboljih ocera u toj seriji, kad se setim, ortak je imao 5200+ i nije mogao preko 3.2, a ja terao 3.25ghz za superPi test :)

Evo sta sam konacno uradio:
Vratio napon na 1.31, spustio proc. na 2.89, i sa speedfan-om podesio coolere da rade na 30-60%, tek preko 55c se pale na 100%, i sad uzivam u tisin :) Na 3ghz je lako dostizao 55c, sad je oko 48-50.

Btw, izgleda da na ovoj ploci samo cpu i fan1 mogu da se kontrolisu, fan2 je uvek na 100%. Ne mogu da verujem na cemu su stedeli...

imam memorije kingston 2x1gb kvr 667mhz.

klokujem procesor na 2.8ghz,napon za memorije je 1.95v i nece da butuje.

cim povecam na 2.05,butuje bez problema.

do koliko smem da idem max sa naponom sto se tice memorija?

Sad sam bacio oko na specifikacije i radni napon je deklarisan na 1,8V.
Do 2,1 uz neko hladjenje bi trebalo da radi bez problema, ali ako ti radi na 2,05 nema potrebe da podizes i dalje.
Jesi li "zatezao" latence? Cudi me da nece da bootuje na 1,95V...
Jesi li vrteo SuperPi, Prime ili slicno?

e ovako :)
sto se tice latencija,ne znam kako to namestiti.
ako treba,uslikacu podesavanja memorije iz bios-a pa da mi kazes sta treba dirati,a sta ne.

podesavanja su mi ovakva:
FSB 270
mnozilac 10.5
ht link mnozilac 3
memorija 533 (fabricki je 667,pa sam spustio na 533 zbog kloka,ali sad radi na 710mhz)
napon procesora 1.35
napon memorije 2.05

vrteo sam ortos prioriret 9 oko 20,25 minuta i sve ok.

stavio sam 286 FSB,sto daje okruglo 3ghz,ali opet nece da butuje,bude stalno crna slika i moram da udjem u bios da bih namestio memoriju na 2.15v i onda nema crne slike,znaci ide normalno procesor na 3ghz sa memorijom na 2.15v

dakle u celoj ovoj prici,moja memorija trazi ogroman napon da bi podrzavala procesor.

jel resenje nova overklokabilnija memorija ili podesavanje ove moje memorije u sitna crevca ?

hvala :)

sad primetih tvoj profil i vidim da ti drzis procesor na istoj brzini kao i ja,dakle imas verovatno skoro ista podesavanja,samo bolje memorije.

Prilozi

• sdadsa.JPG
    sdadsa.JPG
    52.2 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
Uf, malo sam "zardjao", a trenutno imam TA780G tj. nije bas tacan potpis ali me mrzi da ga sredim.
Ocigledno ti memorija i procesor ne saradjuju kako treba.
Inace 20-25min nije dovoljno ako juris stabilan klok.
Pretrazi forum, dosta se pisalo o 4000+ pre jedno dve god i o TA plocama (o TA690G posebno :)).
Obrati paznju na to da imas G1 reviziju procesora.
Bila je prica da se G2 bojle klokuje ali je mene, kad sam nabavio 4400+ G2, mrzelo da klokujem i proverim to u praksi.

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1298274&postcount=11

pazi ovo:
Ram je Kingston 667 sa Elpida chipovima, radi na 1030mhz 5-5-5-15 na 2.3v

ove moje KVR memorije isto imaju elpida cipove,tako mi je reko covek od koga sam kupio.

da li to znaci da mogu da ide do 2.3v potpuno stabilno?

ja sam kao cuo price da ne treba preko 2.1v :p
pa kome sad verovati ?

dodatak.
kao sto rekoh,zeza me napon memorije.
evo ga,moze da ide na 3ghz,ali trazi 2.25v za memorije,sa 2.15 nece da ucita.
jel ovo przenje memorija ili je ok?
ne bih voleo da mi riknu memorije :(

Prilozi

• 3ghz.JPG
    3ghz.JPG
    50.8 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
Aj da ti odgovorim i ovde. Nije przenje ako ti je kuciste dobro provetreno. Znaci vidi nadji neki vent pa ga uperi da hladi memoriju. Jos jednom ponavljam, meni je ona picila 24/7 na 2.3 skoro godinu dana bez ijedne greske, zabadanja i slicno...

hvala.
imam nzxt tempest koji ima:
-1 x 12cm napred
-1 x 12cm sa bocne
-1 x 12cm sa zadnje
-2 x 14cm od gore

mislim da je to sasvim solidno,a ne mogu drektno da uperim ventilator u memorije,posto nije tako izrezano na stranici :)

evo sinoc sam izvrsio testiranje na 2.25v sa memorijama
http://img163.imageshack.us/img163/1204/testxga.jpg

dakle,logicno bi bilo sad ovako:
ako je 25 minuta radilo bez problema u programu koji bukvalno crpi 100% procesor,to znaci da ce raditi i u igrama bez problema,posto su one manje zahtevne od orthosa,zar ne?
ispravi me ako gresim.

razlog klokovanja je da vidim dokle moze proc,jer mi stize sutra 8800gtx pa hocu da bude iskoriscena sto vise.

hvala.
imam nzxt tempest koji ima:
-1 x 12cm napred
-1 x 12cm sa bocne
-1 x 12cm sa zadnje
-2 x 14cm od gore

mislim da je to sasvim solidno,a ne mogu drektno da uperim ventilator u memorije,posto nije tako izrezano na stranici :)

evo sinoc sam izvrsio testiranje na 2.25v sa memorijama
http://img163.imageshack.us/img163/1204/testxga.jpg

dakle,logicno bi bilo sad ovako:
ako je 25 minuta radilo bez problema u programu koji bukvalno crpi 100% procesor,to znaci da ce raditi i u igrama bez problema,posto su one manje zahtevne od orthosa,zar ne?
ispravi me ako gresim.

razlog klokovanja je da vidim dokle moze proc,jer mi stize sutra 8800gtx pa hocu da bude iskoriscena sto vise.
Posto vidim da ti stize 8800gtx onda se definitivno isplati da klokujes cpu. Na nekih 3-3.1ghz bi bilo dovoljno, Pretpostavljam da imas neki bolji kuler na procesoru... Posto planiras da ti komp bude klokovan 24/7, savetujem ti, da kad stigne 8800gtx, da lepo sve klokujes, i pustis orthos da se vrti celu noc. Ujutru samo proveri temperature, i ako nema greske onda je to to, izdrzace sta god mu stavis da radi. :)

vazi,hvala.

nemam bolji kuler,imam box,ali izdrzace :)

a sto da pustim orthos kad mi stigne grafa?

pa jel mogu i sad da ga pustim jedno 3,4 sata pa neka testira ?

Vec sam ti napisao da 20-25min nije dovoljno, lepo ti je i lanmi napisao da pustis celu noc da se vrte testovi ;)

evo trenutno vrti orthos vec 2 sata ;)

nema gresaka.

imam osecaj da bih postigao 3.2ghz ali mi je potrebno 2.35v za memorije.

da li je ovo vec previse 2.35 ?

Sa box kulerom nikako. Ja se ne bih usudio preko 2.8ghz na boxu da ga drzim. Za ram nemoj preko 2.3v Uostalom pogledaj temperature. I menjaj to, nadji neki cm hyper tx, on super hladi, ali box kuler na tim frekvencijama nece da moze ;)

Ovo su ti sve informacije iz prve ruke, sve sam ja to vec prosao, ako hoces da ti taj cpu i ram traju, onda moras sve uslove da ispostujes, znaci dobru struju i dobro hladjenje pod obavezno. Nije samo uci u bios i podici voltazu i fsb ;)

I pusti taj orthos preko noci, nemoj da te mrzi ;)

Poslednja izmena:
temperature nisu uopste nikakav problem,posto drzim procesor na 1.35v

posle 3 sata testiranja,temperatura se drzala oko 60 stepeni,a oborio sam jos obrtaje kulera na oko 1800-2000 da mi bude tisi komp :),znaci da sam drzao box kao po obicaju na 3000-3500,bile bi jos manje temp,jer mi je kuciste extra provetreno.

narucio sam geil black dragon 800mhz memoriju i nadam se da cu sa njoj uspeti da ga klokujem na 3.1 ili 3.2

koliko smem da idem sa naponom sto se tice te memorije,ona je valjda dobra za OC ?

Prilozi

• testiranje3sata.JPG
    testiranje3sata.JPG
    258.6 KB · Pregleda: 150
temperature nisu uopste nikakav problem,posto drzim procesor na 1.35v

posle 3 sata testiranja,temperatura se drzala oko 60 stepeni,a oborio sam jos obrtaje kulera na oko 1800-2000 da mi bude tisi komp :),znaci da sam drzao box kao po obicaju na 3000-3500,bile bi jos manje temp,jer mi je kuciste extra provetreno.

narucio sam geil black dragon 800mhz memoriju i nadam se da cu sa njoj uspeti da ga klokujem na 3.1 ili 3.2

koliko smem da idem sa naponom sto se tice te memorije,ona je valjda dobra za OC ?

Nemoj da me drzis za rec ali na jednom drugom forumu sam bas citao da su black dragon ram testirali koliko moze i nije mogao preko 900-950mhz. Sto se tice tih 60 stepeni, po meni je to za 4000+ mnogo, meni na 3.2ghz u full load nije prelazio 45c Doduse, hyper tx + noctua :) A to sto ga drzis na 1.35, ja ga ne bih ni podizao vise, cak za tih 3ghz i to je mnogo, probaj da smanjis malo napon.

nismo se razumeli :)

nije meni cilj da klokujem memoriju na 900,950 ili 1000mhz,to ne donosi FPS u igrama.

meni je potrebno da memorija podrzi klok procesora od 3 ili 3.2ghz,a da joj ne moram dodavati 2.25 napona.

sto se mene tice,moze memorija da radi i na 533mhz,nije mi problem,ionako necu videti u igri razliku izmedju 533 i 800mhz,ali zato 200,300mhz na procesoru ipak znaci,zbog boljeg iskoriscenja graficke.

dakle o tome se radi u celoj prici.

a tih 60 stepeni je samo u ortosu pri testiranju,cim prekinem ortos,temp odmah pada na oko 38 stepeni,tako da se ne brinem ja zbog temperature,vec zbog toga sto memorija ne moze da izdrzi procesor na 3ghz sa malo napona.

a probacu jos malo da smanjim napon procesur,za 0.025,nema frke.

Hmm, pa sve to si mogao i sa kingstonom. Smanjis mu takt na 533 zategnes latencije i podizes polako. Garantovano bi ram radio na nizem naponu uz vrh latencije. Taj black dragon sto uzimas je po meni totalno nepotrebna kupovina pored tog kingstona sa elpida cipovima, no kako hoces :)

e pa ja ne znam kako podesiti te latencije,ima u biosu 15-ak ****** oko toga,sve neke brojeve da biram,a ja blage veze nemam o tome.

ako memoriji stavim napon od 2.05,komp izbaci ono incorectly overcklocked bios,tako nesto.

probao sam na tom naponu od 2.05 da menjam sve taktove i uvek ista prica,probao sam 400,533 i 667mhz,ali ne vredi.

sad sam probao i sa 2.15v na 533 i hoce da butuje.
a kad stavim 667 izbaci mi kockice po ekranu,a ako stavi 400 bude mi crna slika.

nista,necu vas vise daviti,idem sam da isprobavam,mada sve sam isprobao vec osim tih latencija.

Visoke su ti te temperature, pogtovo sto nijedan program ne meri dobro temp za AMDa (ispravite me ako gresim), iskljuci taj C&Q kad vec klokujes, svaka sitnica ima veze.
Meri temperature i sa CoreTemp, SpeedFan-om i svim mogucim programima pa proceni koji ti je najmerodavniji. I EVEREST prikazuje temperature pa pokreni i njega da vidis sta kaze.

ipak sam odlucio da ne silim dalje komp,vidim da ne moze.

ostavljam proc na 3ghz pri naponu od 1.300 + 0.037 sto dodje na 1.337

napon za memorije je i dalje 2.25v,a default takt im je namesten na 400mhz,sto dodje sa klokom procesora na 550mhz (275x2)

temperatura procesora je sad znatno niza kad sam mu spustio napon za 0.012

hvala.

pozdrav :)

Vrh Dno