Šta je novo?

napon na procesoru

alexnoxious

Slavan
Učlanjen(a)
24.06.2004
Poena
301
Imam jedan problem sa nanaponom na pocesoru. Namogu nikako da ga promenim. Po default-u bi trebalo da bude 1.525V (P4 2.8 Northwood) mada meni je zakucao 1.584(ponekad padne na par sekundi na 1.568V) i nece ni gore ni dole. U biosu stoji cpu voltage 1.525V i u system health za vcore OK. Kad udjem u Windows ocitavanja su iz Hmonitor-a i SiSandra gore navedena(1.584v)dok Easy Tune (software uz Gygabite 8IK1100 plocu) pokazuje 1.63V. Da li je mozda kung fu napajenje uzrocnik ovog problema posto mu je 5v po Hmonitor-u ~4.21v i 3.3v 2.6v ali opet u biosu system health kaze za sve OK. Ne zelim da o/c-ujiem ali me ovo strasno nervira. Pomagajte. 😡 :wall:

Gigabyte ploce overvoltuju procesor tj. prze ga malo vecim naponom, verovatno zarad stabilnosti u radu (bar moja tako radi).
Nego, taj napon na +5V grani i nije bas normalan... ne bi smeo da ide manje od 4.75V,a i to je veliko odstupanje. Proveri ti to unimerom za svaki slucaj.

Da ok je to ali ja nemogu da ga promenim uopshte. Znaci ako u biosu podignem za recimo 0.025V ili spustim ocitavanja ostaju ista.

Mozda ploca jednostavno ne ocitava lepo. Pogledaj kod ostalih sa tom konfiguracijom koja je temperatura i voltaza pa uporedi i javi.

Ma nije to nista strasno. Imam isti taj procesor 2.8C samo drugu plocu i napon mi je stalno 1.6-1.616 dok je u biosu podesen na 1.525. I meni je to smetalo u pocetku al posle mi je postalo svejedno. Radi tako vec godinu i po dana.

Kod mene je opet u minusu ocitavanje za cca 0.07V i kroz BIOS i kroz monitor programe (MSI ploca). Mislim da je napajanje uzrok.

Nisi naveo koja je ploca, mozda imas (kao na nekim plocama) jumper za "enable overvolt", a mozda i ploca ne registruje kako treba...

Gigabyte 8IK1100 ploca i koliko ja znam odnosno koliko pise u uputstvu a i koliko vidim na ploci takvog jumpera nema. Da li bih mozda trebao da promenim napajenje zbog one grane od 5V (provereno unimerom ~4,2V)...da mi se ne sjebe nesto. Komp radi sa tim napajanjem vec skoro 7-8 meseci.

"+5V: On older form factor systems this is the voltage used to run the motherboard, the CPU and the vast majority of other components in the system. On newer systems, many of the components, especially the CPU, have migrated to the lower +3.3V described below, but the motherboard and many of its components still use +5V"
Ja bih zamenio to napajanje.
I meni je staro napajanje davalo na +3.3V pod opterecenjem 2.9 pa je radilo stabilno, ali je**s ti to, zamenio sam ga...

Ne valja taj +5V napon nikako, a sad sam tek video da i onaj 3.3V ne valja.
Menjaj napajanje sad odma' sad! Uzmi novo (ovo bi trebalo da je u garanciji?), a ako je to novo JNC batali posao i lepo si pazari DTK... jest skuplje, al je bar toliko i bolje.

Javi sta je bilo. Najverovatnije je do ploce ali moguce je i napajanje zeza. Sto nebi pozajmio od nekog ortaka napajanje da proveris prvo da nebi pukao pare za napajanje a mozda je ploca u pitanju. poz 😉

Nazad
Vrh Dno