Šta je novo?

Naplacivanje administratorskih usluga

Machiavelli

Čuven
Učlanjen(a)
08.12.2003
Poena
619
Posto sam nov u ovom poslu zanima me samo, po Vasem misljenju, koliko treba traziti za uslugu administriranja i postavljanja mreze(konfigurisanja).
Radi se o petnaestak udaljenih racunara koji bi trebalo da par puta dnevno komuniciraju sa serverom zarad razmene par fajlova od po nekoliko MB kroz peer-to-peer.Na osnovu cega mogu da odredim cenu, i ako neko ima slicnog iskustva neka kaze otprilike cifru.

vreme provedeno u radu + neki mali deo eto onako kao za ruke taj fazon
ili mzoes prosto i jednsotavno odredis cenu po kolicini posla i kazes coveku unapred
poz

IronSERB je napisao(la):
vreme provedeno u radu + neki mali deo eto onako kao za ruke taj fazon
ili mzoes prosto i jednsotavno odredis cenu po kolicini posla i kazes coveku unapred
poz

Takav nacin odredjivanja cene mi je jasan, ali meni treba neko ko moze da mi kaze "cenovnik".Znaci ako neko ima iskustva u tome ili je upoznat, neka pusti odgovor sa ciframa ili orijentaciono,jer mi treba hitno.

Ima li ko da odgovori na ovo pitanje?

Machiavelli? Jesi li odredio cenu?

Odredio sam cifru.Posto sam nov u svemu tome, nisam zeleo da rizikujem, pa sam odbacio varijantu "vreme provedeno na radu", jer bas mi je bezveze da nekom naplatim nesto vise nego sto treba jer ja to prvi put radim, pa samim tim i sporije.Isao sam na varijantu da se dizanje sistema naplacuje 20e + svaki zapoceti sat 15e, pa sam otprilike po obimu i komleksnosti tog posla i ovog sto ja treba da odradim formirao cenu.Kasnije mi je jedan tip iz jedne jake kompanije koja se time bavi potvrdio da je cifra sasvim ok.Naravno njihova je veca, ali ...
Da prekinem neizvesnost, rukovali smo se na 60e po racunaru (client) i 150e (server).Naravno pricam o postavljanju,a o administraciji nismo jos pricali.

hoces da kazes da naplacujes 60€ za instaliranje winxp i 150€ za instalaciju w2k3 servera?
evo ja upola cene to isto radim i jos nosim komp na 6 sprat bez lifta, ako treba!:banana:

Filo je napisao(la):
evo ja upola cene to isto radim i jos nosim komp na 6 sprat bez lifta, ako treba!

E vidis, zbog ovakvih izjava ovde se znanje prodaje u bescenje. Pocetnu cenu ne zelim da komentarisem.

BANANA i tebi.

p.s. Bez uvrede.

prodaje se zbog toga sto ce nekoga ko ima zavrsenu srednju ugostiteljsku i kurs "sve zivo za 7 dana" kod Zarka Radosavljevica tata zaposliti kao administratora sa platom +500€ da mu ne bi sedio kuci i pio pivo ispred trafike s drustvom iz kraja,a kad iskoci neki problem kukaju na benchu,elitu, i ko zna kojim sve forumima dok s druge strane ima gomila ljudi koji stvarno znaju da rade taj posao i dobijaju platu 12500din u nekoj firmici, a od toga placaju iznajmljen stan i hrane 2 dece.
e zbog toga su te izjave

Filo je napisao(la):
hoces da kazes da naplacujes 60€ za instaliranje winxp i 150€ za instalaciju w2k3 servera?
evo ja upola cene to isto radim i jos nosim komp na 6 sprat bez lifta, ako treba!:banana:

Pre nego sto izneses misljenje, molim te procitaj poruku na koju
odgovaras.Ako mislis da je samo dovoljno instalirati windows na masine,
prikljuciti kabl u modem,kliknes jedanput next, i racunari se sami
umreze,onda se slazem sa tobom da je cena visoka.15 klijent masina se
nalazi na razlicitim delovima grada,a posto moj auto ne ide na kiselu
pavlaku, u cenu je uracunato i gorivo.Takodje je uracunat i softver
koji bi bio instaliran pored windowsa.

Filo je napisao(la):
prodaje se zbog toga sto ce nekoga ko ima zavrsenu srednju ugostiteljsku i kurs "sve zivo za 7 dana" kod Zarka Radosavljevica tata zaposliti kao administratora sa platom +500€ da mu ne bi sedio kuci i pio pivo ispred trafike s drustvom iz kraja,a kad iskoci neki problem kukaju na benchu,elitu, i ko zna kojim sve forumima dok s druge strane ima gomila ljudi koji stvarno znaju da rade taj posao i dobijaju platu 12500din u nekoj firmici, a od toga placaju iznajmljen stan i hrane 2 dece.
e zbog toga su te izjave

Da si procitao pitanje, shvatio bi da nije iskrsao nikakav problem, i
da niko ne kuka.Veruj mi da kod nas ima vise savetodavaca nego onih
koje je tata zaposlio.Tako i ti cim si ugledao naziv teme pohrlio si da
nekoga posavetujes i pametujes, a ocigledno da nisi resio svoje
probleme.Nije vazno biti samo prepametan, vec i sposoban.Uspeh bi
trebalo da se meri novcem,a ne znanjem ili papirima.Neuspesan je svako
ko zavrsi fakultet (ili se rodi kao ti prepametan) a radi za "12500"
dinara.Kazem, na kraju, sto se tice ove teme ti si imao dve opcije: Ako
ne mozes ili neces da resis problem ili odgovoris na pitanje
jednostavno pritisnes dugme "<-" na tvom browseru, ili vodjen sujetom
(posto prepametni naplacuju jeftino svoj rad zarad reci:
"bravo,care,najbolji si") opletes po coveku koga ne poznajes, a
ponajmanje njegove roditelje ili navike.

Podseti me na slicnu diskusiju vezanu za web dizajn i cenovnike... svodi se na isto... "mog kolege sin je super za te kompijutere.ja njega kad vidim kako pika to sve odusevim se. on ce to da ti uradi bez po muke i za dzabe..." I onda, prvu glupost koju ce da napravi jeste da Administratorski nalog ostavi sa tim imenom, da mu ne promeni password, da ne ubije default share-ove..., i da vidis veselja kako je u stvari lako razjebati nekome masinu preko neta kada mu je pripremi "mali genije"...
znaci u "ovoj zemlji su svi majstori" i keetu cemo od IT-ja ovde da imamo. A sto se tice kurseva od sedam dana, evo ja cu ti reci da sam ja licno dao mnogo para za razne obuke sertifikate i ostale kalakyrcije i definitivno necu da nosim masinu na 12ti sprat za 60 evra...
A sto se tice administratorskih plata kod nas tu si u pravu... dok sam radio kao zamenik sistem administratora u opstini novi beograd plata je bila tolika, mozda nesto veca. I znas sta sam naucio tamo? Kako da te izjasu za te pare sto vise, da te potapsu po ledjima i kazu "e ne znam sta bismo bez tebe"...e to dobijes za svo to znanje i osecas se kao usran jer ti zena ima platu 3x vecu za posao asistenta direktora iliti u srpskom jeziku sekretarice. E kada naš narod nauči da treba da plati za usluge koje nisu ni malo naivne, onda će ovde da IT bude ok, a pošto uvek ima neki "mali koji je super za kompjutere" to vreme će da dodje kad na kurcu rodi nokat...E jedino kada bi "male pametnjakovice" hvatali za gušu kad nešto nije u redu i skakali po lobanjama usled gubitka podataka i slično, stvari bi se drastično ubrzale... ovako, koliko para toliko muzike i svi zadovoljni...
Izvinjavam se na malo ostrijem postu, ali razumećete me...

Ja svoje usluge, ne bitno sta radim, skupo naplacujem.

Kome je to mnogo, otvoreno ga posaljem kod coveka koji je najpoznatiji u gradu, i koji ima duplo jace cene od mene.

A kvalitet cesto bude losiji, obzirom da ima vise posla od mene, ne moze sve da postigne, pa onda odradjuje, ili neko radi za njega.

I onda kad dodje sledeci put kod mene, samo pita jel da platim sad ili odmah....

ja uspeh nikad ne merim novcem, vec dobro zavrsenim poslom. Mogu bilo koga da oderem, i da mu napricam price, ali to nije moj cilj. Poz

Ali dobro i uspesno zavrsen posao mora da bude nagradjen odgovarajucim iznosom. Sve ispod toga je glupo i nije profi...

Pun je Beograd "stručnjaka" koji sede kući jer im je ispod časti da se sagnu za 60 evra.
Miroslav lepo kaže, odradi posao kako valja pa će te ljudi opet zvati i preporučiti drugima. Za ljude koji znaju uvek ima posla.

Morate shvatiti da kod nas ljudi jednostavno ne shvataju da se IT konsalting kao i sav umni rad oko kompova placa. Oni misle kupis hardware, i to je to. OS da platim? AAA jes' ti lud sto da bacim 100€. Mrezu da mi namestis za pare? Pa zvacu nekog prijatelja za dz da mi odradi! :roll: E tako je to kod nas.

Mislim da moj trenutni signature dobro opisuje ovu pricu.. :roll: :|

Poslednja izmena:
Kod nas je problem piratski softver jer svaki klinac ina frontpage i Win XP a trziste je tako malo da je to smesno/tuzno. I sada sto bi neko nekom placao kada sigurno ima nekog prijatelja koji ce to da mu odradi za dz ili za pivo u najboljem slucaju...

Stator je napisao(la):
Kod nas je problem piratski softver jer svaki klinac ina frontpage i Win XP a trziste je tako malo da je to smesno/tuzno. I sada sto bi neko nekom placao kada sigurno ima nekog prijatelja koji ce to da mu odradi za dz ili za pivo u najboljem slucaju...

To je na zalost tacno...

Ali, ima tu i druga strana price: kod mene je cena drasticno razlicita za slucaj kada ja dodjem i odradim posao :type: i za slucaj kada dolazim posle "prijatelja ili klinca koji sve zna o kompjuterima". :crash:

Miroslav je napisao(la):
ja uspeh nikad ne merim novcem, vec dobro zavrsenim poslom. Mogu bilo koga da oderem, i da mu napricam price, ali to nije moj cilj. Poz

Da se ne razumemo pogresno.Zavisi sa koje strane gledas na celu pricu o uspesnosti.Gledano u globalu uspesan je onaj ko ima para, a retko ili nikad se ne dovodi u pitanje put kojim je dotle dosao.Apsolutno se slazem sa tobom oko kvaliteta,i ne sumnjam da si strucan u tvom poslu, ali jedan Zarko Radosavljevic je mnogo uspesniji od hiljadu njih koji odlicno vladaju strukom.Nigde (osim na forumima) nisam primetio da je njegovo znanje ili kvalitet usluge doveden u pitanje.To jeste tuzno.Treba da bude vise ljudi kao ti da uspeh smatraju kvalitetno odradjenim poslom i adekvatnom naknadom za to, ali u vecini su oni koji idu linijom manjeg otpora.Pricaju ljudima ono sto zele da cuju i uzimaju pare.Postoji objasnjenje zasto je to tako.Pun je grad "velikih" gazdi koji su dosli iz pecina po Bosni i Kosovu, vode biznis, kupili su "kompujtore" i hoce da im neko zavrsi posao ali nece da daju pare za neko kliktanje misem i buljenje ceo dan u televizor (citaj:monitor).Takvom bre ne treba kvalitet nego neki klinac sa windowsom "ikspet profeshnal" koji radi za box cigara,ili neki Zarko koji prica price o kvalitetu, odere tipa i ode BMW-om sa rasnom plavusom :)
U oba ova slucaja, onih hiljadu strucnih koje sam pomenuo sede kuci
besposleni.

Aragorn je napisao(la):
To je na zalost tacno...

Ali, ima tu i druga strana price: kod mene je cena drasticno razlicita za slucaj kada ja dodjem i odradim posao :type: i za slucaj kada dolazim posle "prijatelja ili klinca koji sve zna o kompjuterima". :crash:

I treba tako... i treba!! :-devil-:

Alo ljudiJel moguce da instalacija sistema kosta skoro koliko i ceo programski pakest.
pa za te pare ,budimo realni,pa vamo imas i dzabe teh posrsku ima Bill sam da ga instalira po kucama za te pare.
Ne mam ja nista protiv ovaca i sisanja ali mislim da se ovim neko hvali,sto nije lepo prema ovci koja je nasela na kvalitetno instaliranje windowsa

mislim da nema potrebe da se za dzabe svadjate oko teme u kojoj niko nece dokazati da nista! svi ste vi i upravu i niste.

...

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Jel sam ja lud ili ovde fale neki postovi??

Puko sam ko zvecka.
crash.gif
pobrko' sam ovu temu i ovu: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=38219
brickwall.gif

duksa88 je napisao(la):
Alo ljudiJel moguce da instalacija sistema kosta skoro koliko i ceo programski pakest.
pa za te pare ,budimo realni,pa vamo imas i dzabe teh posrsku ima Bill sam da ga instalira po kucama za te pare.
Ne mam ja nista protiv ovaca i sisanja ali mislim da se ovim neko hvali,sto nije lepo prema ovci koja je nasela na kvalitetno instaliranje windowsa

A, ne, nisi razumeo - uopste nije poenta u sisanju ovaca, nego u kvalitetno odradjenom poslu. I to ne za jedan racunar, nego za mrezu, kako je Machiavelli na pocetku rekao.

Budimo realni, i bubuljicavi klinac iz komsiluka zna da instalira Windows. Tesko da tu moze nesto da pogresi :d . Sto se tice mreze, tu su stvari ipak komplikovanije - ima puno stvari o kojima treba misliti. Jos ako je tu i neki server, obicno bude :wall:

Ako se posao odradi kako treba, onda mora i da se naplati posteno. Ima ljudi koji se bave ovim poslom koji su zavrsili fakultete i dobili razne sertifikate i oni jednostavno znaju da cene svoj rad i utroseno vreme. Ima i onih koji nemaju formalno obrazovanje ali su dugo u poslu, prosli su sve i svasta i znaju posao.

Znanje mora da se plati - kome se to ne svidja neka pozove klinca iz komsiluka i neka ocekuje :crash:.

Najveci problem u ovom poslu su prevaranti i oni koji misle da znaju. Jednom takvom liku sam prodavao stari hard disk. Covek je rekao da se "bavi racunarima". Cim je dosao kod mene, pun samopouzdanja poceo je da mi prica kao se kilobajt sastoji od 1024 bita i slicne stvari. Zatim nije mogao da poveruje da disk formatiram iz XP-a, pri cemu je rekao da takav format nije dobar za glave :zgran: Na kraju se odusevio mojim rezacem rekavsi da i on ima isti takav i da je "odlican jer buferuje na 98%" :zgran: :zgran: Kad pomislim da takav nekom uzima pare ..... :mad: :mad:

Nagledao sam se svega i svacega, sto je doslo kao posledica "rada strucnjaka".

re

"Posto sam nov u ovom poslu zanima me samo, po Vasem misljenju, koliko treba traziti za uslugu administriranja i postavljanja mreze(konfigurisanja)."

Nikola

Vrh Dno